Vyvolanie pôrodu - balónik

kk58
3. feb 2021

Ahojte, som v 41 tt a majú ma hospitalizovať. Najskor by mi mali zaviesť balónik, ktorý by mal dopomôcť k otvoreniu krčka, keďže sa neotváram a následne mi ma byt podaná vyvolavačka. Chcem sa vás opýtať, či mate niektorá skúsenosti s týmto balónikom a či Vám pomohol otvoriť sa. Prípadne, či sa Vám podarilo porodiť len vďaka baloniku bez podania vyvolavačky 😊.

jancika889
3. feb 2021

@kk58 ahoj napíš mi správu mne tak vyvolávali 🙂

kk58
autor
3. feb 2021

@jancika889 ďakujem 😊

lyci
3. feb 2021

@kk58 ja som mala 24hod balonik, moc nepomohlo,potom 24 hodin tabletky na vyvolanie do maternice, tiez nic moc, oboje spolu tusim na 4cm po 2 dnoch vyvolavania, treti den rano zacali oxytocin a aj ten slabota. nakoniec ho vytiahli zvonom treti den poobede, lebo uz nemohli cakat

abcmajacba
3. feb 2021

@lyci 😲 a to ti radšej nemohli spraviť cisársky? Fyzicky to asi bolo pre teba potom dosť náročné... A bábätko v poriadku?

kk58
autor
3. feb 2021

@lyci ach, verím že balónik zaberie. Musela si byť veľmi vyčerpaná.

andreatytler
4. feb 2021

@kk58 Ja som mala balonik 12 hodin a vobec nic. Ani jedna kontrakcia a vobec som sa neotvorila. Bolo to nakoniec stastie lebo maly sa otocil pocas tych 12 hodin kym som mala balonik do priecnej polohy. Robili mi cisarsky.
Drzim palce aby si dostala porod prirodzene este pred tym ako ti ho zacnu vyvolavat.

lyci
4. feb 2021

@abcmajacba @kk58 treti den stale vraveli, ze ked sa neotvorim do urcitej hodiny s oxytocinom, bude cisarsky. a potom ten cas stale posuvali. v ruzinove tusim neradi robia cisarsky, neviem preco sa mu tak strasne branili. az potom som sa dozvedela, ze cisarske tam fakt robia len v extremne nevyhnutnych pripadoch. az po porode mi lekar povedal, ze malemu klesali ozvy, tak museli zacat a zvon pouzili, lebo by som po 3 dnoch nevladala vytlacit sama. otvorena som bola tusim len na 8cm, cakali kym sa nieco vnutri este uvolni, citila som, ked mi to furt vnutri kontrolovali. podla mna toto uz by sa ani nemalo povazovat za prirodzeny porod. dopredu mi nic nepovedali, ze co sa deje a co idu robit. maly uplne v poriadku, apgar score 10. do ruzinova by som uz nesla a nastastie som netusila, co to vyvolavanie obnasa, kedze lekar ma poslal na prijem, ze len na pozorovanie a oni hned zacali vyvolavat bez vysvetlenia

kk58
autor
4. feb 2021

@lyci myslím si že v dnešnej dobe by sa toto absolútne nemalo stavať a mali by sa zaujímať aj o niečo ine ako len o štatistiky koľko cisárskych za rok odviedli. Ja zatiaľ som velmi spokojna, keďže o každom jednom kroku ma informovali a všetko mi pekne vysvetlili. Pevne verím že sa to akosi rozbehne samo a nebudú mi musieť podávať tabletky.

kk58
autor
4. feb 2021

@andreatytler @lyci a mali ste aj bolesti podbruska po zavedení alebo nie ?

lyci
4. feb 2021

@kk58 skor je to neprijemne, lebo az von trci taka hadicka. asi som citila skor daky tlak v podbrusku ako bolest. ale popravde ja si z toho celeho neviem vybavit ziadnu bolest. moj muz hej, lebo bol pri mne treti den a videl ako trpim. bol z toho zniceny 🙂 mne to mozog dako vytesnil a nemam ziadne neprijemne spomienky 🙂

andreatytler
4. feb 2021

@kk58 Mne to dali vecer a potom som isla s tym spat a rano ma skontrolovali. Za cely cas ani jedna kontrakcia, takze bolest vobec ziadna... ani ten balonik vnutri nebolel... akurat som mala taky strach ze si ho vytrhnem ked som si sadala alebo vstavala z postele, lebo tam trci ta hadicka.

julliska
4. feb 2021

@kk58 áno, ja som mala balónik.. Zaviedli v pondelok okolo 15tej,prve kontrakcie začali cca okolo 22-23.00, ráno o 8mej v utorok vybrali, praskla voda a do hodiny bola malá na svete.. Treba sa prechádzať, chodiť keď ti ho zavedú.. Je to nepríjemné, trčí hadička, môžeš krvácať ale je to podľa mňa najlepsia možnosť na vyvolanie pôrodu..

alienkami
11. feb 2021

Mne gynekológ pri druhom prenášaní predpísal akési estrogénové tabletky - názov si už nepamätám - a kázal mi zaviesť vaginálne. Večer pred spaním som si jednu dala a do hodiny začali prvé kontrakcie.

adka603
19. jún 2021

ahoj, mne vyvolavali porod v 39TT, mala som tehotensku cukrovku a zrazu sa mi zvysil tlak, a drobec sa doktorke zdal byt maly, tak povedala, ze stacilo a ideme rodit.
kedze som bola otvorena len na 1,5cm, tak ma (stvrtok) na prijme vysetrilu a zaviedli balónik, zavadzali ho na 2x, kedze som bola viac zavreta ako otvorena. balonik som mala 24hod. vobec nic nove som necitila, sem tam poslickov, pripadne parkrat slaby krc, ale moja menstruacia boli viac... po 24hod, balonik vytiahli a vraj som postupila z 1,5cm na 5cm. a ze kedze som sa tak pekne rozbehla, daju sancu prirodzenemu nastartovaniu porodu. takze som sa cely den prechadzala po izbe, sem tam nejake to cvicenie na styroch, pripadne kruzenie panvou... bolesti ziadne, kontrakcie...no skorej len slaby poslickovia a porod sa nerozbiehal. na obed ma vysetrili a uz bolo z 5cm zrazu 6 a vecer dokonca 7cm. to uz povedali, ze mozem zavolat manzela, a ze idem na salu. dovtedy som bola velka hrdinka, sak som dala 7cm akejkolvek bolesti.
na sale mi doktor hned pustil vodu a postupne to zacalo (bolo 19h). zrazu uz bolesti boli o nieco silnejsie, a nastupovali kazde 4 min. po 1,5hod som si vyziadala epidural, po celom dni som zacala byt unavena a hladna, po epiduralke som vraj postupila na 7,5cm. nasledovala druha epiduralka, to uz bolo po polnoci, a zacala som prosit o cisarsky rez, ze to nezvladam...nastastie bol stale so mnou manzel, takze ma vtedy podrzal a dodal mi potrebnu silu... spolu s porodnou asistentkou. a inak sprcha zaberala lepsie ako cely epidural. nieco po 2.30h rano ma znovu vysetrili a vraj, ze "ideme uz na box, a ze zatlacim 2x a babo bude na svete". tlacit som akosi nevedela, takze som musela zatlacit 4x, ale drobca mi hned prilozili. (maly sa narodil par minut pred 3hod rano) poslednu 3. dobu som uz vobec nevnimala. dostala som dalsi epidural, a ze ideme sit. vraj nastrih nebol potrebny ale nejke ranky mam. bolo ich vraj ale tak malo, ze je to sen kazdej prvorodicky...ja som mala ale napriek epi+lokalnej anesteze pocit, ze tam vysiva ornamenty...to bola najhorsia cast celeho porodu, mleho mi musel vziat manzel, lebo som ho nevladala drzat. ale ked to skoncilo mi ho znovu prilozili a ihned sa prisal.
takze za mna vyvolavacka s balonikom dopadla uzasne, vacsinu otvarania som nic necitila a vyvolavaciu tabletu som nakoniec nepotrebovala. kedze som bola prvorodicka, tak porod prebehol štandardne (dlho).

a inak rodila som v TT v nemocnici a musim povedat, ze je to tam uzasne. napriek tomu, ze od prijatia az po prevoz na sestonedelie tam mali pomerne natresk, cely personál bol uzasny. mala som sice napisany aj porodny plan, ale vlastne vsetko co v nom bolo, sa v nemocnici vykonavalo standardne.

smejulinko
3. nov 2021

@jancika889 ahoj aj mne by si mohla napísať správu ako u Vás postupovali pri zavedení balónika

31silvia12
3. nov 2021

@smejulinko kludne napis aj mne..aj ja som mala balonik zavedeny😊

31silvia12
3. nov 2021

@smejulinko teda co chces ohladom toho vediet

smejulinko
3. nov 2021

@31silvia12 tak celkovú postupnosť ako to prebieha či sa mám báť cie nie. Keďže som otvorená na 1 prst a mám to tam dosť tuhé čo mi povedala doktorka.
Myslela som že mi budú dávať do žili vyvolávačku ale že nie.
Ďakujem za informácie

kk58
autor
4. nov 2021

@smejulinko mne napr. baloník nepomohol k vyvolaniu pôrodu mala som cez noc slabunke nepravidelne kontrakcie ale ráno to prestalo, tak mi dali vyvolávačku prosten. Mne balónik pomohol aby som sa otvorila aspoň trocha a mohli zaviesť následne ten prosten ak som to teda správne pochopila od pani doktorky.

smejulinko
6. nov 2021

@kk58 aké si mala pocity z toho všetkého ? Ten prosten je vyvolavacka do žily

kk58
autor
6. nov 2021

@smejulinko balónik bol v pohode, no bol to prosten alebo prostin tak mu to povedala dr a nedávali mi ho do žily, a asi po 15-20 min mi po ňom začali kontrakcie ktore som mala kazde 2-3 minuty az dokým som neporodila a bolesti boli silne a stále rovnaké. Dr ktorá ma rodila vravela, že mam typické bolesti, ktoré spôsobuje vyvolavačka. Za bežných okolnosti ak rodíš prirodzene by to malo postupne stupňovať myslím bolesť a čas medzi kontrakciami by sa mal skracovať, čo po vyvolavacke moze byt inak ako napr v mojom prípade ale každý pôrod, každá maminka a dieťatko su ine.

smejulinko
7. nov 2021

@kk58 ja taktiež balónik mi nepomohol a teraz mi dali tabletku ráno a teraz mi dali večer to sú už dve. Zatiaľ nič necítim a cakam čo príde. Po koľkých tabletiek vám vyvolali porod

kk58
autor
7. nov 2021

@smejulinko mne po prvej ale bola tam so mnou slečna ktorej dávali asi 3 teda ja som rodila od piatka rana porodila som večer a ona až niekedy v sobotu. Držím prsty 😌

smejulinko
7. nov 2021

@kk58 takze vám to pomohlo po koľkých tabletiek ? Mna nič nechytá mám pocit že mi je stále rovnako

nika11103
5. dec 2022

Neviem či ste tu niektorá aktívna ešte … ale ja som akurát v nemocnici , zavádzali mi balónik a pre mna horšia bolest v živote nebola . Pri zavádzaní som myslela že umriem a potom má tak strašne boleli kríze až som myslela že bije moja posledná hodina . Museli mi dať nejaké rektalne čipky od bolesti. A asi to nič nerobí.

kk58
autor
5. dec 2022

@nika11103 nechcem ťa strašiť ale keď ti dajú vyvolávačku, tak balónik je oproti tomu príjemná záležitosť 😀 aspoň ja som mala hrozne silne kontrakcie od začiatku rovnaká intenzita bolesti až dokonca a jednu za druhou. Mne nepomohli ani čipky ani taký oblbovak, čo pichajú až epi. Držím prsty nech to čím skôr príde, ešte skôr odíde a tešíš sa s malého baba ❤️

andreatytler
5. dec 2022

@nika11103 Moze byt ze ti to rozbehlo porod, ale namiesto klasickych kontracii ti bolest ide do krizov.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre