icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ckatka
26. apr 2017

@joannita aké mate požiadavky keď čakáte tak dlho? Aj ste ochotní z požiadaviek ustúpiť alebo už radšej počkáte aby bolo podľa vašich predstáv? 😊
Náhodou nevieš, keď do požiadavky dám max 5rocne dieťa znamená to že 4r 11 mesiacov ešte áno ale 5,1 už nie? Alebo to znamená že 5r a 11 mesiacov ešte áno? 😊 je to taka blbosť ale s manželom sme sa zhodli ze max do dovŕšeneho 5 roka viac nie, len ze ako to tam na formulovať aby to bolo ok (resp ako tu našu 5 oni chapu) 😊😊😊

kikuska_wedge
26. apr 2017

@ckatka my sme si dali do 5 rokov a malý mal práve 5. narodky keď nás oslovili. My sme na takto staré detičky čakali 9 mes. Boli sme pri zaradení druhý. Ale po nás napr. už nikto nebol.

joannita
26. apr 2017

@ckatka Nemyslim ze mame specialne poziadavky 🙂 chceme biele, zdrave, zhruba pol rocne dieta. To chce drviva vacsina ziadatelov 🙂 A preto vacsina momentalne cakame a cakame.....momentalne v BA 3roky. Ti co ziadaju teraz, budu cakat vyse 4roky. Ziadatelov je stale viac a viac, to je ten dovod. V roku 2014 ked sme to zacali riesit sa cakalo v BA rok a pol
az 2roky.
Co sa tyka toho veku co sa pytas, nemyslim ze ked si date pozadavku napr. 5rocne dieta, tak s 5,1 rocnym vas uz neoslovia 🙂 oslovia vas kludne aj s 6rocnym a je na Vas ako sa rozhodnete. Rovnako ako niektorym ziadatelom ktori chcu len biele dieta bezne ponukaju aj romske deti, resp. poloromske. Dufaju ze si to rozmyslia 🙂 Skusaju....

dia6
26. apr 2017

@kikuska_wedge Som tu dlhšie nebola, ale vidím, že už máte detičky doma. Super. Ani ste dlho nečakali.
paráda. 👍

Máte aj nejaké fotky? Či ešte radšej nedáváš? Som len zvedavá... 😀

dia6
26. apr 2017

@ckatka Presne ako píše @joannita, ak napíšete aj do 5 rokov, oni Vás oslovia možno aj so 6-ročným dieťatkom. Skúsia, ak nebudete chcieť, tak poviete rovno do telefónu, že nie a čakáte ďalej.

dia6
26. apr 2017

@kikuska_wedge Som si čítala komentár od teba "Fakt neviem, čím sme si ich zaslúžili. "
Tak toto si ja hovorím do dnes deň a to naších drobcov máme doma už 4 roky.

Super, že ste si tak sadli.

sticker
dia6
26. apr 2017

@laura1994 ja som mala 25 rokov, keď sme si robili prípravu. Tiež som nechcela umelé oplodnenie ... a vlastne sme ani nemali potvrdené, že nebudeme mať bio.detičky.
Je pravda, že na úrade trošku zazerali a dokonca mi jedna sudkyňa na súde povedala, že nie som dosť zrelá na dieta... pri tom, druhá mi povedala, že nám drží palce a že sme jej veľmi sympatický a budeme super rodičia.
Jednoducho si nevšímajte neprajníkov. takých bude vždy dosť, ale viac ľudí Vás určite podporí, nech máte vek akýkoľvek. Určite nečakajte ak ste rozhodnutí.

dia6
26. apr 2017

@beka22 Gratulujem k drobčekovi. Krásny je.

beka22
26. apr 2017

@dia6 jéj ďakujem🙂

kikuska_wedge
26. apr 2017

@dia6 ahoj. Fotky máme, ale ešte nedávam von.

kikuska_wedge
26. apr 2017

Dievčatá poraďte. Kedy sa malým mení trvalý pobyt, po súde na predosvojiteľskú? Ak áno, kde ste to boli vybavovať?

nikadomi
26. apr 2017

@kikuska_wedge podľa mňa až po trvalom zverení.. zmení sa priezvisko, rodný list, trvalý pobyt.. ale nie som si istá 😉 Tiež si rada nechám poradiť..

mana85
26. apr 2017

@kikuska_wedge Pri malom posielala matrikarka oznámenie ku nám na obec že dieťa je vyradené z ich evidencie ( v mieste narodenia ) a na základe súdneho rozhodnutia sa stava obyvateľom našej obce ...a teraz čakáme to kým súd pošle právoplatne uznesenie na matriku aby sme si tam mohli ísť vyzdvihnúť nový rodný list našej slečny a už 20 dni prešlo a furt nič ešte že mám voľné minúty na mob. a milú tetulu matrikarku ktorá ma už pozná po hlase 😝

mana85
26. apr 2017

Áno po osvojení....
@kikuska_wedge
@nikadomi

beka22
26. apr 2017

@kikuska_wedge náš malý mal trvalý pobyt hneď ako sme dostali právoplatnosť na predosvojiteľkú starostlivosť. Zobrali sme papier na obecný úrad a tam ho bez problémom zapísali k trvalému pobytu.

bibal123
26. apr 2017

@kikuska_wedge my takisto ako beka22.

kikuska_wedge
26. apr 2017

@nikadomi @mana85 @beka22 @bibal123 ďakujem dievčatá. Skúsim s právoplatným rozhodnutím na predosvojiteľskú. Zatiaľ máme iba predbežné rozhodnutie.

mana85
27. apr 2017

@beka22
@bibal123
@kikuska_wedge Ja som sa na to pýtala tiež po predosvojitelskom a že najskôr musí byť občan odhlasený v jednom mieste bydliska aby mohol byt prihlásený inam a my sme Kubka nemohli odhlásiť " len " rozhodnutím o predosvojitelskej st. Tak ale iná obec iný mrav 😉

beka22
27. apr 2017

@mana85 možno sme mali šťastie. Mali sme dieťa bez trvalého pobytu. Ale keď sme prišli k nám na obecný nik nemal problém ho prihlásiť. Bez problémov ho pridali ku nám😉

kikuska_wedge
27. apr 2017

Dievčatá, takže volala som dnes na obecný, tiež mi ich prihlásia. Aj na upsvar povedali, že by mi ich mali prihlásiť už na základe rozhodnutia na predosvojiteľskú. Ešte si to zajtra budem preverovať na úrade, kde sú teraz prihlásený, ale dúfam, že to bude ok. Ináč budeme mať len problém s prihlásením do škôlky, lebo u nás prednostne berú deti s trvalým pobytom v obci.

bibal123
27. apr 2017

@mana85 asi to bude tym ,ze ani naša malinka nemala trval.pobyt nikde predtym

mana85
27. apr 2017

@kikuska_wedge tak super 👍 škoda že to tak všade nefunguje ...

mata71
27. apr 2017

@kikuska_wedge dieta zverene sudom ma tiež prednost tak ako i predškolaci , maju ho zobrat bezokladne, tak ako ked profi mamka dava deti do školy, školy, opytaj sa nato

mata71
27. apr 2017

kočky nám maleho prihlasili až ked mal všetko zmene, na zaklade roz,sudu , zatial nie..ani sme za odpad neplatili nič až po pravoplatnom rozsudku 🙂

maninka1974
27. apr 2017

mojho som prihlásila po adopcii pred 2mesiacmi ...za smeti sme platili aj min rok starostka vedela že žije u nás je so to nerišila že nezaplatím tak sme zaplatili .....pozvali nás na uvítanie v obci ked mal 4mes boli sme pozvaný na mikuláša ...a dostala všetko ako deti z obce ani ma nanapadlo priečit sa že neni prihlásený....

katkuz
27. apr 2017

@maninka1974 aspon, ze ste uzivali aj vyhody, nielen platba za smeti 🙂

kikuska_wedge
27. apr 2017

@mata71 pozriem sa na to, či je to niekde zákonne upravené. Bolo by to super. Malá sa do škôlky strašne teší. U profi ju pre nedostatok miesta nevzali a cíti sa preto veľmi ukrivdená.

katkuz
27. apr 2017

@mata71 no len ta "prednost" je myslim, len odporucana, ak nie je miesto alebo je tlacenka, nie je ich povinnost deti prijat do ms - vsetko zalezi od riaditela. ani predskolakov nemusi prijat ak nie je miesto. peniaze na dieta sa prideluju na deti prihlasene do ms od septembra, ak nastupi pocas roka (ak je miesto), nedostava skolka na toto dieta prispevok a preto velmi nechcu deti prijimat pocas uz beziaceho sk. roka. Je to o ochote a voli...

kikuska_wedge
27. apr 2017

@katkuz @mata71 tak som to pozerala. Deti osvojené nemajú prednosť. Upravuje to vyhláška ministerstva školstva o materskej škole č. 306/2008. Prednostne sa prijíma dieťa:
- ktoré dovŕšilo piaty rok veku,
- s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a
- s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.

Ale upravuje to aj školský zákon č. 245/2008, pričom tento je vyhláške nadradený a odkazuje na antidiskriminačný zákon č. 365/2004. S odvolaním na tieto zákony, by neprijatie našich detí mohlo evokovať porušenie zásady rovnakého zaobchádzania z dôvodu, že dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ale sme tu na veľmi tenkom ľade.

mata71
28. apr 2017

@katkuz
@kikuska_wedge tak zrejme na zriadovatelovi zaleži, naši maju v školke vela deti osvojenych či profi a dali si to do poriadku školky , tak neviem potom už ... ale ved poriešite a vbude...držim palce. 🙂