Môžem loziť aj v tehu?
Ahojte všetci....chcem sa vás všetkých spýtať, či môžem ďalej chodiť loziť, akurát som zistila že som tehu 🙂 ale neviem či môžem v tom pokračovať. Nakoľko lozenie milujem, bola by som veľmi smutná a veľmi by mi chýbalo.....bojím sa aj toho že stratím tú získanú silu a odvahu a všetko okolo toho, samozrejme viem, vždy sa všetko deje na úkor niečoho.
Za vaše skúsenosti a rady vám ďakujem, ala
Vsetko je o prioritach 🙂
@alenka1609 Za 9 mesiacov nestratiš ani silu ak budeš športovat primerane svojmu stavu a odvahu snad vobec nie. Smutna by si bola z toho, ze by si nechodila lozit a smutna nebudeš ked ta niekde šlahne o stenu, pripadne spadneš a potratiš alebo si privodiš nejake komplikacie? To si nebudeš vyčitat? Tehotenstvo iste nie je choroba, na druhej strane je lepšie vyhybat sa športom a aktivitám kde je menšia pravdepodobnost urazu, pádu alebo uderu.
Súhlasím s babami - nejde ani tak o to, že by si nevládala v tehotenstve, ide o to, že v tehotenstve je zvýšené riziko pádu a následného zranenia. Jednoducho ak spadneš a zraníš sa, nejdeš už len za seba, ale aj za bábo. Navyše, v tehotenstve sa Ti s rastúcim bruškom posúva aj ťažisko tela, takže je veľa vecí komplikovanejších - napr. aj obuť sa a pod. Osobne si neviem presne predstaviť, ako by si liezla s bruškom...
ved spadnut tam nemozem, som istena a lozila by som aspon pre kondicku uplne lahke trasy pre zaciatocnikov, a to do vtedy kym by mi brusko nenarostlo, mozno do 5. mesiaca ale samozrejme vam dakujem za vase rady a pohlady 😉
Je to risk. A znasat pripadne nasledky by ta mrzelo viac ako to, ze lozenie nateraz ozelies...Ja som sa tak vzdala lyzovania v tehu - a svet sa nezrutil.
A myslim ze ziadna zienka tu ti nenapise ze "jasne, loz dalej..." Proste to miminko v tebe je dolezitejsie nez cokolvek ine...uplna top priorita a zbytocne si ho neohroz, ziadny sport za to nestoji.
@alenka1609 myslim ze je to vrcholne nezodpovedne, lezenie schvaluju len skusenym lezkyniam a to ty nie si. Uplne neodporucaju sedakove istenia lebo tlacia na podbrucko a treba mat hrudne istenia, precitaj si nejake fora o lezeni.
Normalne mi rozum zastal... ti nejaka "strata blbej odvahy" stoji za to?
Sport v tehu je dovoleny ale lozenie patri k rizikovym sportom...treba si urcit priority.....
sama musis vediet co je pre teba najlepsie, ak ti na babu zalezi viac ako na lozeni tak myslim, ze tych par mesiacov vydrzis
@sense no ved prave som sem napisala lebo neviem ci mozem...tak necham to na potom, kym odrodim a trochu sa dam dokopy, dakujem
@alenka1609 ja som pred tehu sice len cvicila chodila po horach anpocas tehu som mala vsetko zakazane poskedne fri mesiace len lezat al sediet s vylozenymi nohami...po porode ma unavila aj 15min prechadzka ale rychlo sa kondicka nabrala...neboj dotnes sa rychlo spat do toho...
@alenka1609 určite na začiatku tehotenstva áno, v pokročilejšom, od toho 5.mesiaca už asi nie, neriskovala by som, samozrejme aj tu platí - všetkého s mierou a podľa toho, ako sa budeš cítiť. Veľa zdaru!
Mylsím, že sa prispôsobíš vždy svojmu stavu. Každá maminka je veľmi vnímavá a intuitívna a preto verím, že aj ty budeš reagovať podľa signálov tvojho tela 🙂. Pokiaľ si zvyknutá na takúto aktivitu a veríš si, že sa nevystavuješ riziku úrazu a pádu, tak určite pokračuj. Nie je dobré pre tvoj organizmus, aby si úplne vysadila, sedela doma a jedla 🙂. Samozrejme, do 20. týždňa to netreba preháňať. je stanovená aj maximálna tepová frekvencia .. podľa veku .. cca. do 150 tepov za minútu, ale aj dĺžka.. napr. pri behu nie viac ako hodinu denne. Uvidíš, možno lezenie postupne nahradíš túrami a bude ťa to rovnako uspokojovať. Ja som mala jednu maminku, ktorá ešte pár dní pred pôrodom robila s manželom hrebeňovku 🙂.
@zuzadula dakujem za povzbudenie, tiez si myslim ze sediet doma a nic nerobit je zle aj pre tehotenstvo....ak pojdem k lekarovi spýtam sa ho co a ako mozem robit aby som neublizila babatku, dakujem 😉
...verím, že ti to bude chýbať...ale nerozumiem ženám, ktoré si chodia po rady takého typu tu na MK....je to predsa tvoje telo, tvoj život, teraz už zodpovednosť za nový život....dieťa je dar, takže si sadni a zahlb sa do seba a porozmýšľaj, možno prídes na to sama...či liezť alebo nie....sú predsa aj iné aktivity, ktoré môžeš robiť....rob ako to cítiš ty, nie ako Ti poradia iné baby....prepáč, nemyslím to v zlom, ved ja sama športujem a určite by mi to chýbalo, ale za život dieťatka a jeho zdravie to nestojí....pochopíš až budeš držať ten uzlíček na rukách....ved je to "len 9 mesiacov" a loziť môžeš do kedy Ti budú sily stačiť 🙂
@dada7701 vies ja som sa len chcela spýtať, ci tu nema niekto take skusenosti, tiez sa bojim a nejdem do toho bezhlavo, ale dakujem ti pekne za uprimnost
@alenka1609 ak sa spýtaš lekára, tak sa priprav na to, že odpoveď bude absolútne NIE. Ale samozrejme je dôležité brať do úvahy každý názor a vychádzať z jeho zhodnotenia tvojho stavu 🙂
Stará diskusia, ale prispejem, keby tu bol ešte niekto s podobnou otázkou. Odpovede, ktoré tu odzneli, sú nezmysly a zjavne ich píšu osoby, ktoré na lezeckej stene nikdy neboli. Ak lezies s top ropom na umelej stene, môžes pokojne pokračovať. Ja leziem už 10 rokov, som tehotna a stale pokračujem. Lekar mi povedal, ze pokial nespadnem na zem alebo sa nejako drasticky neobucham, je to OK. Ked som mu vysvetlila, ake lezenie mam ma mysli, povedal, ze urcite mozem pokračovať. Ak lezies s hornym lanom, musela by si byt brutalne mantava, aby si si nejako ublizila. Sanca je takmer nulová. Ak uz chvili lezies, vies, ze nejake 5ky das bez problemov. Vzdy, ked budes unavena, proste si odsadnes. Minimalne 10 mojich tehotných známych liezlo aj v 2-3 trimestri - s vacsim bruchom v špecializovanom sedaku. Takze sa damy ukludnite a nemudrujte k temam, o ktorych prd viete.
@salonka22 synovec spadol z lezeckej steny a mesiac lezal s narazenou chrbticou na kramaroch. Takze gratulujem tvojej sikovnosti ked mas potrebu tehotna lozit, tak kludne loz, ale hrdinsky sa tu rozdrapovat ake je to v poho je odveci. V podstate tu mudrujes ty, ale ludia su hrdinovia len kym sa nic zle nestane. (Aj synovec s lozenim prestal a dovtedy bol hustyyyyy, no, asi tak ako ty teraz)
@zooeynka Prepáč, ale veď nepíšeš nič o tom, AKO liezol. Ak spadol a narazil si chrbticu, musel liezť jedine tak, že ťahal zospodu. Ja hovorím o lezení s horným lanom. Neviem si nijakým spôsobom predstaviť pád s horným lanom tak, že si narazíš chrbticu a to leziem 10 rokov rôzne obtiaznosti. Rozdrapuješ sa a mudruješ teraz jedine ty, ja som vecne povedala, že človek, ktorý nemá skúsenosti s lezením a nevie, ako to tam prebieha, nemá právo dávať rozumy a ihneď odsúdiť budúcu matku ako nezodpovednú osobu a dávať jej tu prednasky o prioritach. Nepíše, že by chcela chodiť na viacdlzky do Tatier alebo bouldrovat a dopadat z 3m na zem. Ja hovorím o umelej stene. Navyse, ako vravim, sam lekar mi povedal, že liezt mozem (hoci napr. beh mi kvoli dopadom zakazal), takze mi tu nevypisuj o "zbytocnom hrdinstve". Nie som padnuta na hlavu, aby som ohrozila seba alebo dieta, ale v tomto pripade jednoznačne nejde o ohrozujuci sport, ak lezies lahke cesty a s hornym lanom kvoli kondicke.
@alenka1609 So sedákom na bruchu? No ja by som to nerobila, hlavne nie vo vyššom štádiu tehotenstva. Ak si zabouldruješ 50 cm nad zemou, to možno áno.

@alenka1609 zalezi asi od toho ako sa citis. Pri prvom som chodila tancovat salsu do skoro 7 mesiaca a teraz zial Leb do zaciatku 5. Len davaj pozri Na pady a snaz sa prilis nenamahat brusne svalstvo. Zial tu silu pocas tehotenstva stratis pretoze hormonmi sa vsetky svaly a vaziva uvolnuju aby sa pripravili Na porod.