icon

Strach z cvičenia v tehotenstve

stanley98
19. dec 2025

Ahojte, riešim dilemu – všade sa píše, že pohyb v tehotenstve je dôležitý, ale mám strach, aby som pri cvičení niečo nepokazila.
Bývam v Novom Meste a už nemám energiu cestovať po celej Bratislave, preto hľadám cvičenie pre tehotné, kde máte pocit bezpečia a kde vás berú individuálne, nie len „odcvičia hodinu“.
Máte niektorá osobnú skúsenosť?

anonym_38d9a3
19. dec 2025

Osobnú nie, ale poznám babu ktorá do pôrodu behávala po horách (myslím beh do kopca a z kopca), len posledný týždeň chodila s kamarátom keby ju to chytilo v kopci. Dnes má krásnu zdravú dcérku a behá s ňou v šatke 😄

kiki68
19. dec 2025

@stanley98 ale to myslia skor prechadzky, tehu jogu, nie fitness. Rob to, co chces, co zvladas, z coho mas radost. Ja som zvladala iba prechadzky a udrzbu zahrady.

deti95060810
19. dec 2025

možno troška mimo tvojej otázky, ja som cvičila doma aerobic. Prehnala som to a na druhý deň ráno ma zaliala krv. Takmer som potratila . Lekári ma dávali dokopy nasledujúce 3 mesiace.
ak cvičiť tak s citom. nič nepreháňať a isto nie nasilu.

pribinak
19. dec 2025

SNOP má cvičenie pre tehotné a plavko

prasiatko30
19. dec 2025

Minule som obidvovala tehulku v gyme. Pekne sa gulala od nastroja k nastroju a pekne si odcvicila svoju zostavu a domov 💪vsak ak si pred tym cvicila tak pokracujes v miernejsom rytme po konzultacii s mudr. Ak si pred tym nic nerobila tak zacat behavat maratony ako tehotna asi nie je ten najlepsi napad

stanley98
autor
19. dec 2025
@prasiatko30

Minule som obidvovala tehulku v gyme. Pekne sa gulala od nastroja k nastroju a pekne si odcvicila svoju zostavu a domov 💪vsak ak si pred tym cvicila tak pokracujes v miernejsom rytme po konzultacii s mudr. Ak si pred tym nic nerobila tak zacat behavat maratony ako tehotna asi nie je ten najlepsi napad

@prasiatko30 To je pravda, tiež si myslím, že keď je človek zvyknutý na pohyb, telo mu veľa napovie 🙂
U mňa je asi práve ten problém, že si nie som istá, kde je tá hranica „ešte v poho“ a kde už nie a preto mám z cvičenia trochu rešpekt.
Nechcem to hrotiť ani podceniť.

kavasaki370
19. dec 2025
@stanley98

@prasiatko30 To je pravda, tiež si myslím, že keď je človek zvyknutý na pohyb, telo mu veľa napovie 🙂
U mňa je asi práve ten problém, že si nie som istá, kde je tá hranica „ešte v poho“ a kde už nie a preto mám z cvičenia trochu rešpekt.
Nechcem to hrotiť ani podceniť.

@stanley98 Udržuj sa proste teraz zdravo fit. Choď akoby na50percent vykonu. Cviky s vlastnou vahou, pilates a kludne činky. Ale vravim rob 50perc. Tvojich maxim. A tiež použivaj sedliacky rozum samozejme. To je zaklad hihi 💚💪

stanley98
autor
19. dec 2025
@kavasaki370

@stanley98 Udržuj sa proste teraz zdravo fit. Choď akoby na50percent vykonu. Cviky s vlastnou vahou, pilates a kludne činky. Ale vravim rob 50perc. Tvojich maxim. A tiež použivaj sedliacky rozum samozejme. To je zaklad hihi 💚💪

@kavasaki370 Ďakujem 🙂
Ja mám teraz pocit, že telo reaguje inak než predtým, tak sa v tom ešte trochu hľadám.
Možno by mi pomohlo cvičenie, kde je pri tom tréner, ktorý vie povedať, čo je ešte v poriadku a čo už nie – aby som bola hlavne v pokoji. 💚

anonym_86b323
19. dec 2025

Plavanie pre tehotne, gravidjoga, ja by som sla do tohto asi len.. nech chrbat sa trochu pouvolnuje

kavasaki370
19. dec 2025
@stanley98

@kavasaki370 Ďakujem 🙂
Ja mám teraz pocit, že telo reaguje inak než predtým, tak sa v tom ešte trochu hľadám.
Možno by mi pomohlo cvičenie, kde je pri tom tréner, ktorý vie povedať, čo je ešte v poriadku a čo už nie – aby som bola hlavne v pokoji. 💚

@stanley98 Ide o to či si aj pred tym cvičila. Hovorim o reálnom aktivnom a teda pravidelnom cvičení. Či si robievala silové tréningy a podobne. Tehotenstvo nie je choroba, takže pohoda jahoda.
Proste vnimaš, ze ci uz si moc zadychaná, spotená a tieto veci. Takze aj podla toho sa orientuj. Plus voliť vhodné cviky podĺa stadia tehotenstva. 🧡

stanley98
autor
19. dec 2025

Rozumiem, ďakujem 🙂
Predtým som mala nejaký pohyb, ale teraz mám pocit, že telo reaguje trochu inak, tak sa v tom ešte učím orientovať.
Pre mňa hrá veľkú rolu aj dostupnosť, keďže bývam v Novom Meste, a skôr hľadám niečo pohybové pre tehotné, kde sa ide jemne a človek má pocit istoty, nie vyslovene výkon.

cucoriedka97
19. dec 2025

Ja som pred tehotenstvom cvičila veľmi aktívne, 3x týždenne silovo a 2x beh, dlhšie vzdialenosti. O bábätko sme sa snažili niekoľko rokov. Keď som zistila, že som tehotná, tak som hneď prestala s behom a pri silovom tréningu som znížila váhy. Stále som sa však bála, aby som bábu neublížila. Asi vo 4. mesiaci má počas cvičenia poriadne pichlo v bruchu, netuším čo to bolo. Odvtedy som necvicila vôbec, mala som taký vnútorný pocit, že sa niečo môže stať a nestojí mi to za to. Vymenila som to za každodenné prechádzky, každý deň minimálne 10K krokov a do nejakého 33. týždňa už iba tehotenská jóga.

mullerova46
19. dec 2025

@stanley98 ja 2 razy do týždňa čím s fitshaker 20 minútové cvičenia pre tehotné a cítim sa potom lepšie 🙂 ale viac ako 2 razy nevládzem alebo sa najem predtým ako sa naskytne voľná chvíľa na cvičenie a mám reflux tak nemôžem cvičiť skôr ako 2 hodiny po jedle