Ako prebiehala amniocentéza?

dominica27
25. mar 2021

Ahojte baby podstúpili ste niektora amnio? Ako to prebiehalo? Bojím sa veľmi tých rizík ako potrat preto sa stále neviem rozhodnúť :( posielaju ma tam len preventivne lebo maly ma vrodenu chybu obličky. Screeningy u gynekologa som mala v poriadku.

amelie2017
25. mar 2021

Bola som 2.2. Rano sa musis osprchovat, nesmies si dat parfem ani ziadne telove mlieko/krem. U nas boli v ambulancii 2 lekari, jeden, ktory robil amnio a druhy, ktory celu dobu kontroloval priebeh cez sono a sestricka. Brucho mi vydezinfikovali, vsetko pouzivali sterilne. U mna dlho trvalo, kym nasli vhodne miesto na vpich, pretoze nechceli pichat nizko, vraj sa tam zvysuje riziko prasknutia vody. Ked konecne nasli, zacali. Samotny vpich neboli, len take ustipnutie. Odber trval necelu minutu a pocas neho som pocitovala menstruacne bolesti. Na to ma upozornili vopred. Tie bolesti, ale uz mensie ako pri zakroku som mala cely den. 48 hod som mala byt v absolutnom klude, max wc, rychla sprcha a najest sa. Inak lezat. 2 tyzdne miernejsi rezim, nedvihat nic tazke, ziaden sex.
Bol to ale pre mna strasny stres. Uz pred zakrokom som mavala vysokansky tep, uplne mi preskakovalo srdce- ataky uzkosti. Po kontrolnom sone 10 dni po amnio to preslo. Ale stale sa trosku obavam predcasneho porodu.

potvorka88
25. mar 2021

@dominica27 ahoj nebolo to nic hrozne. Absolvovala som ju takto pred rokom. Prisla som, prezliekla sa, sla na salu a tam pod uzv mi pichli ihlu do brucha. Nebala som sa lebo to bolo mimo babatka a vsetko som videla. Odobrali vodu a isla som si lahnut. Polezala som asi pol hodinku a sla domov. Este cca tyzden som fungovala v setriacom rezime a asi 3 tyzdne ci 4 bez sexu. Ja som bola kvoli veku a s velkym rizikom dawna. Vacsie NT a skrining myslim 1:3. Hned na druhy den mi volali ze dawn sa vylucil a oznamili pohlavie. Ostatne vysledky prichadzali postupne. Bola som v zeleznicnej nemocnici v BA a bola som spokojna. Nebolo to nic hrozne ani bolestive. Iba stresujuce. Podla mna to riziko potratu je minimalne a sami lekari s ktorymi som to preberala mi povedali, ze napriklad tam este nemali pripad, ze by zena po amnio potratila.

janinah
25. mar 2021

Odmielta som,som zdravotník a viem o všetkých rizikách.Štatisticky je 1% spontanneho potratu po výkone,nezdá sa to veľa,ale keby sa to jednalo práve môjho dieťaťa,tak si to nikdy neodpustím.Čo čakáš od vyšetrenia?Zistia,že malému možno dobre nepracuje oblička /a možno ánó/ a potom čo? dáš ho preč? pre obličkovú chybku? to hádam ti ani nenapadne...vyšetrenie ti doporučili,absolvovať ho nemusíš.

smuhyta
25. mar 2021

Mne ju robili v Mnichove De bolo to presne pred 7r ,tu mi dali nieco uz si nepamätam co ale aby brucho ostalo nafuknute ,vsetko som sledovala na monitore vpich rychly bezbolestny.A ano davala som si to robit ,aby som vedela ,ze dvojky su zdrave.Preto ,ze z rodiny su aj postihnuty ludia.

dominica27
autor
25. mar 2021

@janinah určite ho nechcem dať prec kvoli oblicke. S tym som zmierena a pre mna zivot bez oblicky nie je nejaky extra hendikep a urcite nie dovod na odobratie dietatka. Ide o to ze ma poslali na genetiku neviem preco kedze screeningy som mala oba ok a toez na morfo sone pan doktor Cunderlik nevidel okrem tej oblicky nic. Vydesil ma moj gynekolog s tym ze nooo sak mozno budenaj inak postihnute. Neviem co si mam o tom mysliet. Nechce sa mi verit ze keby tam je na nieco nabeh tak by mi screeningy vysli ok a na morfo sone by mi od odbornik ako Cunderlik nieco nepovedal.

any_soj
25. mar 2021

@dominica27 riziko tam je a reálny benefit pre zdravie dieťaťa žiadny. Píšeš, že sa veľmi bojíš rizík. Vidíš aj nejaké benefity? Ak prevažujú rizika, nechoď.

sovica
25. mar 2021

@dominica27 Ja som bola a všetko v pohode. Lekár vidí na sono, kadiaľ ide odberová ihla, takže je fakt len mizivá pravdepodobnosť, že by sa niečo stalo dieťatku. Pri vpichu cítiť trošku tlak, ja som nepociťovala žiadne bolesti. Po odbere som ostala ešte asi polhodinu ležať v odpočivárni a potom sme išli autom domov. Doma prvé dva dni po odbere max kľudový režim. Nič som nerobila, naozaj len to, čo bolo nevyhnutné. Ďalšie dva týždne som sa šetrila.

1katyka1
27. mar 2021

@dominica27 ahoj ja som mala tiez teraz taky maraton ako ty, najskor vsetko ok, potom na velkom sone gyn zistila mojmu babatku lahku ventrikulomegaliu na mozgu:/ sla som k cunderlikovi, ten ma poslal na magneticku rezonanciu plodu- asi by som na to uz 2.x nesla ale tam by sa malo zistit o co presne ide. Je tam riziko chorob ale aj takych porblemov kt.sa mozu vyskytnut az casom a nie su to len choroby ako dawn atd, tak ja som si amnio nedala. Mala som na rozhodnutie inak 1 den, lebo uz som v 24tt, robili mi neskoro toto sono kvoli covidu
Este sa to da nahradit trisomy testami, ten najlepsi stoji okolo 500eur, ale mne genetička povedala, ze kedze mi ine vysledky krvi predtym vysli negativne tak asi aj toto by mi vyslo, a ze keby pozitivne musi to aj tak potvrdit amnio,ktoru by som uz nestihla. Takze ja som isla do rizika ze som si nedala nic. Budem dufat ze vysledky z rezonancie dopadnu dobre pripadne sa to do porodu este upravi.

1katyka1
27. mar 2021

@dominica27 ja by som si babatko aj tak nedala vziat , aj ked pri velmi tazkych diagnozach je to na zvazenie asi. Ale to tvoje nevyzera byt.

dominica27
autor
28. mar 2021

@1katyka1 ja by som si zase tazko postihnute dieta nenechala nakolko mam 2 malicke deti a neviem si to predstavit. Amnio som odmietla v stredu idem cunderlikovi a uvidime. Tiez pojdem na MR babatka 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre