Ako rozoznám tvrdnutie bruška v 31. týždni od bežnej pevnosti?

13. nov 2023

Ahojte, ako rozoznam nebezpecne tvrdnutie brucha od beznej pevnosti tehotenskeho brucha? Som velmi stihla, brusko mam velmi napnute, natieram poctivo. Len ta pokozka je velmi napnuta, aj to je citit take pnutie. Hlavne ked stojim, chodim. Aj brusko je take pevne, hlavne kde je babo, zvrchu ako su organy, tak makkucke. To brusko mam inak zospodu a hlavne z pravej strany kde je babo dost pevne, tvrde, nepohnutelne. Ako ale rozoznam, ze to neni len bezna pevnost brucha od tvrdnutia? Dakujem.

anjelicek26
13. nov 2023

Tvrdnutie taha aj krize bolestivo, trva len 1-2 minuty...velmi neprijemne proste... ked je to dlhsie, je to pravdepodobne reakcia, ako sa babatko vypucuje...

oblecenie99
13. nov 2023

Nepodceňuj to. Bola som 9 mesiacov tehotná a nevedela som to odhadnúť. Pocity, ktoré popisuješ, som mala dlhodobo, najmä po chôdzi či státí (minimálna fyzická námaha) a až pred pôrodom pri jednom ultrazvuku sa ma lekárska spýtala, že to bežne mi tak tvrdne brucho??? A ja som bola zaskočená, že áno, mávam to dlhodobo, ale podľa popisov to nemalo byť ono, každý hovoril, že to sa nedá nevšimnúť si. S odstupom si hovorím, že by som sa šetrila oveľa viac..

barbora0308
13. nov 2023

@oblecenie99 ja som lezala velmi dlho v nemocnici kvoli rizikovemu tehotenstvu a ja som nikdy nevedela tieto dve veci rozoznat...ked sa ma lekari pytali kazdy den, ci mi tvrdne brusko, ja som im naozaj nevedela povedat, ci ano alebo nie. 🤷 Dieta sa mi neustale pucilo a ja som nevedela, kedy je to tvrdnutie a kedy mi iba dieta natahuje kozu, mne to prislo uplne rovnake 🫤.

snehulak77
13. nov 2023

Mne tvrdnitie išlo takým postupom. Že začalo na jednej strane a išlo, kým nestvrdlo a potom povolilo. Nepríjemné

autor
13. nov 2023

@barbora0308 no natahuje sa a nadskakuje dost casto, to sa aj sama seba pytam, ci cakam chlapca, alebo len nejaku opicu. To viem rozoznat aj nahmatat, aj ho za to vzdy sprdnem, co necuci este 😄 ale ialo mi fakt len o tu napnutost koze-bruska celkovo ako takeho.

maryetta
13. nov 2023

Ja som 32.tt a zrovna vcera akoby tvrdnutie bruska. Ale len dole pod pupkom. Ked to boli konttakcie tvrdlo uplne cele brucho. Tak tiez neviem. Poradnu mam az buduci tyzden.

anavixy
13. nov 2023

To tvrdnutie by nemalo byt v kuse, tvrdnutie je vlastne stah maternice a ta nebude stiahnuta nonstop. Pokial ti stvrdne napr pri dlhej prechadzke, stati, po namahe, vtedy je to tvrdnutie zrazu, moze ti stvrdnut cele alebo len podbrusko.. kazdopadne okolo 10 tvrdnuti za den je uplne normalnych a hlavne zalezi od krcka, pokial sa krcok neskracuje, je tvrdnutie ok.. brusko tvrdne viac ci menej od zaciatku, niekto to citi niekto nie, niekto az neskor, dolezity je krcok (merany sonom nie palpacne). Spytaj sa gynekologa na dalsej poradni, urcite ti to vysvetli…

lia2022
13. nov 2023

Pri tvrdnuti brucha by malo bruško stvrdnúť celé a cítite pri tom nepríjemný sťah ako by ste boli v kŕči, zmení sa tvar a za chvíľu to povolí. Môže to byť aj mierne bolestivé. Keď sa stiahne len dajme tomu na jednej strane nejaká guča alebo hrboľ, to sa pravdepodobne pučí babatko. Je to na ťažko. Ja som s tým mala tiež dosť problém to rozoznať, lebo je to podobné tvrdnutie brucha a pučenie bábätka 🙄. Velmi štíhla žena to strašne intenzívne pociťuje .

jaga18
13. nov 2023

Mne pri tvrdnuti celé brucho zmenilo tvar, celé bolo akoby v obrovskom kŕči . Nikdy som nemala problém to rozoznať. Tvrdo mi už od 25tt , brala som viac magnézia a mala som byt na PN a oddychovať. (Co nebolo možné) ale tak v pohode som to dotiahla takmer 42tt

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre