icon

Ako zvládať tehotenskú cukrovku a jej riziká?

adetka
15. aug 2006

Dnes - v 24. tt - mi zistili gestacny diabetes, tehotensku cukrovku - hladina glukozy po dvoch hodinach od vypitia glukozy - 9,27 mmol/l. (maximalna pripustna hodnota je 7,8). 😒

Moc som mala cistu. Ketolatky negativne.

Musim zacat s dietou (znizit musim dokonca aj prijam ovocia, jedla som aj kilo nektariniek denne), a hlavne si sedem krat za den merat glukozu v krvi. Kazdych 14 dni budem chodit na kontrolu ku diabetologicke. ☹

Musim sa snazit znizit hodnoty glukozy na cca. 3,4 mmol/l. 😒 Inak hrozi: velke dieta (zatial ma normalnu velkost) rizikovy (predcasny) porod, pripadne hypoglykemia u mojho dietatka: znizene svalove napatie, drazdive alebo apaticke spravanie, novorodenecka zltacka az po nepravidelne dychanie a krce. ☹

Chcela by som sa opytat zien, ktore mali tehotensku cukrovku (pripadne ak poznate niekoho, kto mal tehotensku curovku)... ake mali problemy pocas tehotenstv, pri porode a ako su na tom ich deti. Dakujem

labell
3. aug 2010

@ratatooy já mám psané: 55g snídaně, svačina 30g, oběd 65, svačina 30g, večeře65g, druhá večeře 30g

lio
3. aug 2010

@werunka21 já tedy mám 8 kilo nahoře 🙂 dost přibírám ted ke konci, jinak jsem měla stále jen 3 kg nahoře....

lio
3. aug 2010

@ratatooy rozhodně nejvíc je k obědu a večeři, pak k snídani a ke sváčám nejméně.....

tea1909
3. aug 2010

@ratatooy podívej se na tuhle stránku, tam se toho dozvíš opravdu hodně http://www.tehotenskacukrovka.cz/tehotenska_cuk...
a já jsem se chtěla zeptat, jak si to všechno odvažujete. jako na klasické kuchyňské váze? - jako že třeba 300 g brambor na porci ? a jak počítáte kolik má čeho být gramů?

pernicek
3. aug 2010

ahojte babule 🙂....chcela by som sa opytat, ako sa pouzivaju dia phan pruzky. Viete mi poradit? Dakujeeeem 😉

werunka21
4. aug 2010

@ratatooy množství sacharidů rozpočítané během dne najdeš buď na výše zmiňované stránce a nebo některé máme 275g = 45g-45g-65g-40g-60g-20g

@tea1909 váha je nejlepší a nejpřesnější digitální. Ze začátku jsem měla jen takovou tu analogovou a to fakt nešlo. A vzoreček na výpočet je na těch stránkách co udáváš. A pracuješ s jakoukoliv tabulkou sacharidů např. http://www.merrylinka.cz/oldver/ehodnoty.htm http://www.e-kulturistika.cz/view.php?cisloclan... Jen pozor, jsou tam i potraviny obsahující cukr a umělá sladidla, které nesmíme! Ještě je fajn http://flora.cz/ekalkulacka/e_index.htm

@pernicek proužek strčíš do proudu moče položíš na rovnou plochu a do 60sekund se ti buď zabarví ketony nebo cukr nebo nic, myslím, že je to u toho i popsané

makinecka
4. aug 2010

@werunka21 a kdy v pátek nastupuješ?až porodíš doufám že mi dáš vědět jaký to bylo a jaký je být mamkou ať se můžu těšit 🙂

werunka21
4. aug 2010

@makinecka nástup mám mezi 9-10hod. To víš, že vás tady budu navštěvovat tak jako Ducky a poučím tě 😀

tea1909
4. aug 2010

@werunka21 děkuju moc. ten výpočet jsem tam sice našla, ale hrozně se v tom ztrácim. Pořád si nedovedu představit, že si mám odvažovat každičkej kousek salámu, každičkou kuličku hroznovýho vína, ...
a četla jsem tam, že mléčné výrobky jen bílé, nepřislazované. Takže já nemůžu ovocné jogurty? bílý jogurt bych do sebe nikdy nedostala ☹
A jak je s těmi umělými sladidly? Ty jsou přeci ve všech dia výrobcích. ...

makinecka
4. aug 2010

@tea1909 salám si neodvažuju,ten nemá sacharidy a většinou si ho na chleba dám pár koleček a to není ani 100g,ovocné jogurty ne proto žádné ani nejím,dia výrobky se nemají.
já si vážím ráno pouze chleba abych se vlezla do povolených 70g co mám,natřu pom.máslem a dám salám a hotovo,nebo vajíčka na másle.pak si vážím ovoce na svačiny a přílohy jako brambory,rýži,těstoviny,pečivo a zase na večeři si zvážím pečivo do 80g a někdy zeleninu a toť vše nic jinýho nevážím a někdy to dávám od oka 😉

makinecka
4. aug 2010

@werunka21 me úplně uspokojuje že patřím mezi ty skoro rodící jak jsme je tu kdysi opěvovaly že se mají že už to budou mít brzo za sebou a už sme na řadě my uteklo to rychle,horší to bude druhý těhu to bude dieta hned ze začátku 😝

werunka21
4. aug 2010

@tea1909 tak jak říká Maki, vážit hlavně pečivo, přílohy a ovoce taky třeba mléko započítat. Salámy, sýry, zelenina, máslo, maso, ryby jsou minimální nebo úplně bez sacharidů, takže není třeba řešit. Oni si to ze začítku holky hodně pletou s klasickou dietou, kdy se musí omezit tuk a všelijaké kalorie, ale tohle je čistě o cukru a sacharidech.

Dia výrobky jsou sice pro cukrovkáře ale ne pro těhotné. Sladidla jsou chemie do těla a mohou (není prokázáno) poškodit plod. Nic si z toho nedělej, já to taky nevěděla dokud mi to tady holky neřekly a to mi dokonce dia dr. doporučila i umělé sladidlo když budu třeba péct 😲 . Samozřejmě ho mám skoro celé v kuchyni na polici že. Riskovat nebudu.

A když si do bílého jogurtu hodíš jahody, banán, maliny, kiwi nebo jakékoliv jiné ovoce (samozřejmě zase propočítané) určitě se budeš olizovat i když bílé jogurty nemáš ráda 😉

werunka21
4. aug 2010

@makinecka taky tomu nemůžu uvěřit, že jsme to my, kdo je tady už na konci 😅 . Z druhého těhu mám taky obavy už teď. Jestli se ta cukrajda zase objeví a ještě dříve...to bude otrava 😠

tea1909
4. aug 2010

@makinecka děkuju moc ! snad se do toho nějak dostanu... nějak si pořád nedokážu představit to přepočítávání na gramy ☹ ☹ ...
dnes jsem si snídani nevážila a asi jsem to s tou vekou trochu přepískla ☹. s těma jogurtama je to blbý. Krom tvrdého a taveného sýru je to v podstatě jediný mléčný výrobek, který jím. Jím jakoby všechno, ale nějak zpracovaný - tvaroh na buchtě a tak...
a ty dia výrobky mě překvapily... proč nesmíme i umělá sladidla? však ty jsou přeci dělaný právě pro dietáře... 😨

tea1909
4. aug 2010

@werunka21 jj už jsi mi odpověděla s tím umělým sladidlem... 😀
a jak teda ještě jinak můžu nahradit mléčné výrobky? třeba pribináček nebo termix... něco takového můžu ?

werunka21
4. aug 2010

@tea1909 ještě k tomu pečivu. Maki píše 80g, ale to je podle rozpisu co nám dala dr. Když se to propočítá, tak pečiva (pokud k tomu nemáš nic víc hodně sacharidového) tak i 130g. To přepočítávání vypadá složitě, ale za chvíli si zvykneš. Víš jak na to? Na té již zmiňované stránce je i příklad jak na to. Pokud se v tom ztrácíš, není problém ti dat více příkladů 😉

luckaa
4. aug 2010

@werunka21 Tak s tím pečivem si prosím nějakej příklad,dávám si běžně k snídani třeba dva rohlíky nebo dva slabší plátky chleba,může být?Mám ale rozpis jen na 250g,tudíž snídani mám 40g

luckaa
4. aug 2010

Zapoměla jsem pozdravit,takže ZDRAVÍM 🙂

werunka21
4. aug 2010

@tea1909 Tak to má určitě cukr. To ne. Z jogurtů jen ty bílé, pak mléko - můžeš si udělat krupici bez cukru se skořicí a ovocem, ta je dobrá. Můžeš si přisladit obyč. kakaem. Nebo si udělat teplé nebo studené kakao (ne granko). Nebo ovocný kokteil-mléko, bílý jogurt, jahody, banán (propočítat). Nějakou tvarohovou pomazánku. Tak nějak do sebe můžeš dostat mléčné výrobky. Já jsem třeba na mléko taky nějak nebyla, ovoce jsem jedla hodně a nebo na zeleninu jsem na začátku těhu vůbec neměla chuť. Ale když mi zjistili tohle, tak se nedalo nic dělat. Taky jsem to obrečela když jsem přišla z nákupu, kde jsem obracela všechno zboží a sledovala složení, ale dá se to. Chce to opravdu trošku času a bude to v pohodě. Za pár týdnů budeš dělat chytrou ty 😉

lio
4. aug 2010

@makinecka patříš sice do skoro rodících ale mne se neska v noci zdálo, že si porodila :-P

werunka21
4. aug 2010

@luckaa Takže příklad na pečivo: bílý rohlík má 51,2g S/100g jestliže na snídani můžeš 40gS tak pak 100x40/51,2=78g rohlíku. A jeden rohlík má 44g takže tak jeden a půl rohlíku. Pak musíš zohlednit to čím si ho obložíš. To už není třeba tolik počítat, ale jen to vzít na vědomí, popř. pečiva trochu ubrat. S chlebem je to stejné, jen dodáš jinou hodnotu a záleží jak silné plátky krájíš. Někdo má plátek 50g a někdo 70g

tea1909
4. aug 2010

@makinecka , @werunka21 a ještě - v těch tabulkách co jste mi sem daly ty odkazy... jak poznám přesně ty jídla který nemůžu vůbec ? ... jsou tam i džemy a tak ... tak to je asi jasný, ale některý jídla asi taky ještě nemůžu ne?
A já se teda v té tabulce zabývám jen tím údajem o sacharidech ?
a můžu třeba musli? jenže to je stejně na prd, když nemůžu jogurt (dávala jsem si to dřív do jogurtu) ...

luckaa
4. aug 2010

@werunka21 Díky moc,takže uberu,většinou dva plátky sýru nebo salámu a rajče a hořkej čaj....takže od zítřka to teda ještě trochu zkrouhnu....na profil půjdu až zas za měsíc nejspíš,takže to jen tak nevyzkouším,tak to radši omezím.Moc děkuju,ještě,že tu jste

makinecka
4. aug 2010

@lio zrovna já jo,ale já ještě nee,ještě chci stihnout první kontrolu v porodnici příští středu 😀

werunka21
4. aug 2010

@tea1909 džemy a takové věci poznáš podle složení na obalu. Pokud je tam cukr nebo nějaká glukoza, sorbit, sladidlo...tak bys to neměla. Z musli jsem byla taky nešťastná, je přislazeno, ale objevila jsem od emka bez přidaného cukru. Má sice nějakých 80gS/100g, ale není přislazeno. A když si to zase spočítáš a navážíš tak proč ne. Taky pozor na sušené ovoce, to je mnohem sladší než čerstvé.

tea1909
4. aug 2010

@werunka21 ty jo do je divočina s tim počítáním...teď jak to tu uvádíš s těmi rohlíky. no snad to nejak zvládnu 😀 . je to asi opravdu o zvyku... hlavne si pak už asi i zapamatuješ kolik čeho v čem je...a nebo to budeš i dělat od oka...
a dostaly jste třeba nějaký seznam toho, co opravdu nesmíte ? (jak právě identifikovat ty potraviny v těch tabulkách)

makinecka
4. aug 2010

@luckaa když si usmažíš vejce na másle tak to nepočítáš a dáš si k tomu chleba,rohlík,já si pečivo prostě vážím i teď a většinou těch 70g mi stačí a manžel je tak šikovnej že mi ukrojí 3 krajíčky chleba a ony váží někdy i míň takže jsem spokojená že tolik jím 😀

werunka21
4. aug 2010

@tea1909 Jinak řešíš opravdu pouze sacharidy. Na té stránce o cukrovce byla stručná tabulka sacharidů, nevím proč to teď nefunguje.

tea1909
4. aug 2010

a co třeba pizza ?

makinecka
4. aug 2010

@tea1909 já má přímo zakázané - cukr,med,umělá sladidla a sladké jinak prej můžu jíst vše a jen spočítat,taky se ale nesmí kečup,hořčice,majonéza,tatarka,sterilovaná zelenina - to je napsané na těch stránkách,někomu to ale nic dělat nemusí,jelikož nemám glukouše a nemůžu se měřit tak to radši nejím 😉