icon

Aký ste mávali tlak v tehotenstve?

1. feb 2023

Aký ste mávali tlak v tehotenstve??

amelia89
1. feb 2023

dost nizky. skoro vzdy na poradni okolo 90/70-65

1angelika
1. feb 2023

nízky až do pôrodu

autor
1. feb 2023

Ja som bola na internom dnes a tam mi namerali 140/95 ale doma mám v norme tlak.. Dosť som zlaknutá

leuska1991
1. feb 2023

Ja od 30tyzdna vysoký. Tak som potom ležala v nemocnici. V ktorom si týždni?

autor
1. feb 2023
autor
1. feb 2023

@leuska1991 aký vysoký si mala? Stále si mala vysoký alebo ti aj klesol?

kat_
1. feb 2023

ja mam u dr. vzdy vysoky tlak, aj v tehotenstve som mavala vysoky u dr, preto som ai merala kazdy den doma a na poradne jej nosila papier s vysledkami, doma bol tlak vzdy ok...

anavixy
1. feb 2023

Par dni dozadu sa tu diskutovalo… vysoky tlak namerany jednorazovo nic neznamena, u lekara je clovek viac v strese aj ked si to neuvedomuje… vzdy (hlavne u lekara) treba merat tlak aspon dvakrat po sebe. Meraj si tlak doma rano a vecer dvakrat po sebe par dni, alebo kludne namatkovo, ak budes mat stale zvysene hodnoty (norma, resp. horna hranica je 140/90), treba to povedat gynekologovi. Pri zvysenom tlaku treba sledovat aj bielkoviny v moci, bolest hlavy, pripadne opuchy, tie su znamkou preeklampsie, preeklampsia sama o sebe, ak je liecena, nemusi sposbit nijake komplikacie, ale moze z nej vzniknut eklampsia alebo HELLP syndrom a to su uz vazne stavy, ale zaroven vzacne.
Netreba sa stresovat kvoli jednemu zvysenemu tlaku, treba sa pozorovat v zdravej miere!, merat si tlak a podla toho stav riesit s gynekologom 🍀

petamich
1. feb 2023

u lekara katastrofa, doma ukazkovy 🙂 moze to byt syndrom bieleho plasta alebo u mna fakt, ze bolo leto, 40 stupnov, ja vorvan a kym som prisla na poradnu peso, bola som dopotena, zadychana... :D lekar mi kazal merat si 3x denne a podla toho potom pripadne dat magnezium alebo prist, problematicky je hlavne ten spodny, horny sice tiez ale nie az taka katastrofa

ivangeline
1. feb 2023

Nizky, menej ako 120 na 80...zvycajne o 15 az 20 menej..

autor
1. feb 2023

Ale ja som mala vždy na poradni okolo 120/80.. Raz mi namerali vyšší a kázal gynekológ doma merať tlak.. Prvé boli tiež také vyššie ale potom sa to upravilo, no a dnes na internom zas 140/95.. Som len 31tt tak sa bojím čo z toho môže ešte vzísť

diewcatqoo
1. feb 2023

Mala som nizky cele tehotenstvo. Mala som strasne zavrate a slabosti, aj som odpadla. U lekara som mala tlak mierne zvyseny na moje pomery (uz nie beznych 85/53, ale az 90/60) lebo som tam vzdy slapala 2 poschodia.

simonecka008
2. feb 2023

Nebala si sa vysetrenia? Ja mam syndrom bielho plasta.. doma tlak ok.. pridem doktorovi a sup vysoky. ked som predvcerom nastupila do nemocnici a tam 145/96... vysvetlila som co je vo veci a v poriadku... a teraz mi tlak meraju po sekcii a mam 120/65 max do 70 ten spodny
..

13riska13
2. feb 2023

Ja som mala vzdy vysoky kazal mi ho merat aj doma a vzdy som ho nosila so sebou na poradne ale naozaj mozes mat len syndrom bieleho plasta

autor
2. feb 2023

Neviem dievčatá či mám syndróm bieleho plášťa lebo vždy som mala na poradni ukážkový tlak. Raz som tam nabehla lebo som meškala a hneď ma aj vzali dnu a vtedy mi namerali vysoký a odvtedy som bola už u lekároch na 2 vyšetreniach a stále vysoký. Doma je fajn, viac krát si meriam. Aj keď trošku vybehne odmeram znova a je dobrý.. Už som aj na to myslela že či nemám doma nejaký zlý tlakomer :/ trošku som nekludna z toho, nechcem nič zanedbať

zuzi0911
2. feb 2023

Okolo 90 na 50...občas 110/70

anavixy
2. feb 2023

Treba sa na to pozriet komplexne… ak ti lekar kontroluje na poradni to co ma, hlavne moc, tak je to ok.
Syndrom bieleho plasta si nemusis uvedomovat.. kazdopadne preeklampsia vznika najcastejsie v tretom trimestri, takze je bezne, ze dovtedy ma zena normalny tlak a potom sa to zacne menit.
Tvoja hodnota ale nie je nejaka velmi vysoka, ak by bola, dostala by si lieky, to je to najmenej.
Ja som vzdy vravela na poradni, ze oni maju zly tlakomer, lebo som tiez tam mavala vyssi tlak a doma vzdy v norme. Je uplne bezny postup, ze zena dostane doporucenie merat si tlak doma, je to objektivnejsie v domacom prostredi, ale ak neveris tlakomeru (hlavne nech to nie je ten na zapastie), skus si pozicat od niekoho iny a meraj si tym, alebo oboma aby si vedela, ci meraju rovnako…

autor
2. feb 2023

@anavixy na poradne chodím po 3 týždňoch. Ak je na jednej poradni všetko ok, a medzitým sa rozvinie preeklampsia... Nieje pozde ak sa zistí až na poradni o 3 týždne?

anavixy
2. feb 2023

Nie, preeklampsia nie je nahly stav. Pri preeklampsii je okrem vysokeho tlaku pritomna aj bielkovina v moci (to si tiez vies kontrolovat doma papierikom) a opuchy (nohy, ruky, tvar), vyskytuju sa bolesti hlavy, pripadne zvracanie…
Ak by si si namerala velmi vysoky tlak, pojdes na pohotovost (mimo ordinacnych hodin), ak zacnes mat opuchy alebo ine tazkosti, pojdes ku gynekologovi skor.
Ale uplne bezna je aj izolovana hypertenzia, kedy ti nic ine nie je, len mas zvyseny tlak, mozes uzivat magnezium p.p. alebo ak to bude trvalejsie zvyseny tlak, predpise ti doktor Dopegyt.

zuzi0911
2. feb 2023

Ak by si mala doma vyšší opakovane zbehnem na pohotovosť,čiže sa nemusíš báť,že niečo zan3dbas...len si ho meraj

zuzanockamt
2. feb 2023

Okolo 80/50. Normálny som mala až na pôrodnej sále.