icon

Antibiotiká a nevedomosť o tehotenstve

renya3
7. júl 2017

Prosím, pomôžte mi 😨 Teraz začal víkend, takže na doktorku musím počkať až do pondelka.
V pondelok ma začal trápiť zub, tak som brala ibalgin od bolesti. Ten nezaberal, tak som prešla na Valetol. V stredu som bola u zubárky a ona mi predpísala antibiotiká (Augmentin). A dneska som zistila, že pravdepodobne budem tehotná! Mám 3 dni do ms a test mi ukázal slabú, ale viditeľnú druhú čiarku. S priateľom sa už 2 roky snažíme o dieťatko, tak som prípadné ťažkosti viac-menej ignorovala. Hovorila som si, že si to znova len nahováram a nič. Ale teraz mi bolo vždy po užití antibiotík veľmi zle a celá som sa triasla, tak som sa obrátila aj na test. 😢
Myslíte si, že to prípadnému drobátku ublížilo? Či dokonca aktuálne ťažkosti už znamenajú, že koniec prišiel skôr, ako začiatok?
Tak dlho, tak strašne dlho sme sa snažili o dieťatko a každé mesiačiky som preplakala, že sa zase nezadarilo... A teraz? Keď si pomyslím, že by sa konečne zadarilo a ja som to takto zničila, tak je mi na umretie 😢

lenulienka1008
7. júl 2017

Ahoj, neboj sa, ak si tehotná, dieťatko ešte nie je s tebou prepojené, takže najbližšie asi 4 týždne sa k nemu nič nedostane (lieky). Ultrazvuk je najlepšie urobiť asi 1 až 2tyzdne po vynechaní ms. Tak prajem aby čiarocka stále silnela a hlavne pokoj😉

ukulela
7. júl 2017

@renya3 na webe na poradni pisu: Augmentin patrí do skupiny širokospektrálnych penicilínov, ktoré majú najvyššiu možnú bezpečnost pri používaní v gravidite.
takze co sa tyka atb, pripadne tehotenstvo by nemal ohroziti. okrem toho chore zuby mozu babu uskodit ovela viac a tehotenstvo ohrozit. preto treba zuby preliecit. ja by som ATB dobrala. prve dni/tyzdne navyse krvny obeh matky nie je prepojeny s plodom - preto tie prvedni, co nevie ze je tehotna, matka napr dieta neohrozi ani konzumaciou alkoholu. neskor, ked sa uz obehy prepoja, ano.
... k tvojmu profilu - pred rokom si sa bala vziat paralen - aj ten mozes, ked si tehotna, ako jeden zmala liekov proti bolesti napr.

pininka
8. júl 2017

Neboj sa,aj ja som musela brat augmentin,mala som tazky zapal klbov v tehu a dokonca som ho brala dva tyzdne. Ten sa v tehu moze,neprechadza k dietatku. Mam kamosku ktora netusila ze je tehu isli na zurku,tam sa fajne opila a este dalsie tri dni brala ibalgin a ma zdravu dcerku. Drzim palce

nika898
8. júl 2017

@renya3 ahoj ja som tiez takto brala augmentin kvoli zapalu priedusnice. Cele prve tri mesiace som trpla a doktora sa zakazdym pytala a povedal mi ze gravidita v rannych stadiach (teda ked zena este o nej ani nevie) je velmi odolna a na to aby to poskodilo plod by museli byt velmi silne lieky. Takze klud a neboj. Mysli pozitivne 😉

deti95060810
8. júl 2017

áále prosím ťa, zobrala si pár tabletiek a už by to malo dieťatku poškodiť? to by si musela brať dlhodobo, a nie len takto krátko - pár dní....určite všetko dobre dopadne, tvoje stresy mu viac škodia ako tých pár tabletiek....🙂

pininka
8. júl 2017

@deti95060810 nieje to celkom pravda co pises,su antibiotika,ktore skodia aj po par tabletkach babu. Moja sestra nevedela ze je tehu, dokonca si zrobila dva testy,oba negativne, nato chytila zapal priedusiek a dali jej takr atb,ze ked uz vedela ze je tehu tak jej doktor rovno povedal ze plod moze byt poskodeny, boli na vselijake vysetrenia,aj na velmi konkretne u gentika a nikto jej nepovedal ze je to ok, prave naopak. Nakoniec isla radsej na potrat.

ukulela
8. júl 2017

@pininka ale konkretne tieto atb sa v tehotenstve mozu - aby sme nestrasili zakladatelku. sestra mala aj amniocentezu?

lacibo
8. júl 2017

renya3..ako sa už píše vyššie, v takomto skorom štádiu tehotenstva veľa žien ešte netuší, že sú " v tom " a preto je pravdepodobné všeličo.. od popíjania vínka / niekedy aj na vyvolanie menzesu 😀 - ak si myslíme všetko možné len nie to že to môže byť tehu 🙂/až po rôzne infekty, lieky..podľa mňa to nemôže škodiť, lebo potom by veľmi veľa detí bolo na základe toho " poznačených" a to nie je, keď sa pozrieš na bežnú populáciu😉..väčšinou sa detičky narodia zdravé a v poriadku, takže sa nestresuj, od teraz už nič neber / aspoň ja tak radím /, najmä nie analgetiká, tie sú oveľa škodlivejšie ako ATB..začni ale brať kyselinu listovú, ak ju už náhodou neberieš..daj si do poriadku zuby / bez injekcie žiaľ😒 / a ak to naozaj s tým tehu vyjde / čo ti prajem /, užívaj si to a teš sa! . ono všetko sa deje tak ako má..🙂

ukulela
8. júl 2017

@lacibo odpoved zubala k lokalnemu umrtveniu v tehotenstve:
A čo sa týka anestézy, už som tu raz písal:
Pri použití Supracainu (najbežnejšie používané anestetikum) reálne nehrozí riziko poškodenia plodu. Potvrdili to všetky laboratórne aj klinické testy, no výrobca opäť z možných trestnoprávnych následkov v príbalovom letáku alibisticky uvádza, že je vhodná opatrnosť pri aplikácii tehotným ženám, čím zodpovednosť posúva na lekára. Ja môžem prehlásiť len za seba a svoju prax, že svojim tehotným pacientkám aplikujem lokálnu anestézu v adekvátnej dávke a nikdy s tým nebol žiaden problém.
za mna jednoznacne injekcie proti bolesti, ten stres z bolesti (ja mam z bolesti u zubara hrozu) by diatatu urcite uskodil viac.
@renya3 tie atb by som tiezriadne douzivala, ved ich potrebujes. a od pripadnej bolesti / proti chripke, pri teplote v tehotenstve normalne mozes paralen. ostatne analgetika samozrejme nie, resp. po konzultacii s lekarom. ale ze si tehotna neznamena, zenemozes ziadne lieky.

pininka
9. júl 2017

@ukulela ja som v prvom prispevku napisala ze tieto sa mozu,sam som ich brala v tehu. Amiocenteza neodhali vsetky mozne porusenia,takze jej ju ani neodporucali. Bolo to tazke rozhodovanie,lebo samozrejme nikto ti nepovie ze to bude ok, alebo nie bude to hrozne. Ale geneticka jej vypocitala pravdepoobnost a jej muz sa zlakol a povedal ze on chore decko nechce a ze ked si ho nech tak od nej odide. Je to debik, ale to je na inu temu.

lacibo
9. júl 2017

@pininka nehnevaj sa na mňa prosím, ale ísť na potrat len na základe "vypočítanej pravdepodobnosti" od genetičky je ..ani sa neviem vyjadriť...☹😖 podľa mňa sa nerozhodla dobre.. ale to sa už nedá zmeniť..🙄
ukulela .. lieky ako také nie sú samozrejme v tehotenstve dostatočne otestované, tak aby sa dala relevantne potvrdiť ich absolútna neškodlivosť na zdravie dieťaťa, plodu... ale zase aj ja som si musela teraz pri kojení dať hneď dve injekcie😠..keď mi zubár trhal osmičku.. takže jasné.. vždy sa to nedá.. ja som to myslela skôr tak, že nebrať zbytočne.. a tým sa ja mimochodom riadim celý život.. aj pri deťoch.. napr. zo všetkých predpísaných ATB počas ich života moje deti zobrali len asi tretinu..😉 ..nielen tehu a pri kojení🙂 . môj príspevok mal za úlohu skôr ukludniť zakladateľku, nech nemá dopredu zbytočné obavy..a píšem len vlastné skúsenosti..

pininka
10. júl 2017

@lacibo ja stebou maximalne suhlasim. Ono je to tocha ine ked sa ta to tyka konktretne. Viem aka bola sestra vtedy strasne nestastna, a nebola len u jednej genticky. A isla tam preto,ze vsetci na gynekologii jej vraveli ze dieta bude mat nasledky,ona napriek tomu chcela vyuzit aj ine moznosti. Viem ze keby ju bol podrzal partner bolo by to ine, ale ona u doma jedno dieta mala a zas s tym suhlasim ja,kedze som robila s postihnutymi detickami ze je to velmi velmi narocne. Nastastie ma zdravu dcerku, ktora sa im narodila neskor. Ani moje deti neberu atb, stale sa ma kazdy pyta ako to robim,ze su take zdrave. Kebyze som nemala taky zapal a bolesti,ani ja by som nebrala v tehu,ale tiez ma upozornili,ze to potom prechadza na srdce a moze z toho byt aj potrat.

lacibo
10. júl 2017

@pininka ja som to nemyslela v zlom, skôr že mi je to ľúto, že také niečo vôbec býva..mňa tiež od začiatku len strašili / vyšší vek😉 / nebola som na genetike ani amnio, lebo výsledky boli vždy o.k. a najviac som verila sonu v 12. týždni, to podľa mňa odhalí drvivú väčšinu poškodení.. vôbec som sa nestresovala, dokonca som odmietla aj test na diabetes s cukrovým roztokom / zjedla som len dva rožky s lunexom ráno 🙂/ a chvalabohu všetko dopadlo výborne..🙂 ..a že si brala lieky v tehu bolo tiež o.k., nedalo sa riskovať potrat..

renya3
autor
11. júl 2017

Veľmi vám ďakujem za ukľudnenie, pred víkendom som naozaj potrebovala od niekoho počuť, že sa nemusím báť. Hneď v pondelok som šla ku gynekologičke, a ona má dovolenku 😀
Síce to nemám potvrdené od doktorky, ale testy hovoria za seba ❤ Zajtra si ešte dokúpim poriadny test, pekne ho zabalím a vo štvrtok bude mať nastávajúci krásny narodeninový darček 😍🤰