icon

Bolesti krížov počas tehotenstva: Skúsili ste riešiť?

Dnes o 13:31

Ahojte. 😊
Chcela by som sa opýtať, či niektorá z vás mala počas tehotenstva silné bolesti krížov a či vám to spôsobovalo nejaké problémy pri pôrode.
Mňa už približne od konca 1. trimestra bolí pravá strana v oblasti krížov. Najprv som si myslela, že mám len niečo seknuté, ale bolesť vôbec neprechádzala. Neskôr som sa dočítala, že to môže súvisieť s hormónom relaxín, ktorý uvoľňuje väzy a kĺby okolo panvy a chrbtice, aby sa telo pripravilo na pôrod. Kvôli tomu sú však kĺby menej stabilné, čo môže spôsobovať bolesti krížov alebo panvy.
Mňa niekedy tá pravá strana krížov bolí naozaj veľmi silno. Sú dni, keď je to celkom znesiteľné, ale inokedy ma musí manžel doslova vytiahnuť z gauča. Alebo sa dokážem postaviť len tak, že sa najprv prevrátim na bok a nejako sa postupne zdvihnem.
Spomínala som to aj lekárovi. Povedal, že to môže byť len dôsledok nesprávneho držania tela kvôli rastúcemu brušku, a potom zmenil tému. Ja som už nechcela pôsobiť precitlivelo, ale úprimne, vôbec to nie je príjemné.
Tak sa chcem opýtať mamičiek, ktoré mali podobné bolesti, spôsobilo vám to pri pôrode nejaké komplikácie alebo nie? 😊
Teraz som v 33tt

anonym_f2fefa
Dnes o 13:33

U neurológa a ortopeda si bola?

tanyan
Dnes o 13:38

Ja som chodila aj na rehabilitácie počas tehotenstva kvôli bolestiam.
Samotný pôrod to neovplyvnilo, ale po pôrode som sa nemohla ani na posteli o 90° otočiť. Manžel ma natieral aj počas tehotenstva a po pôrode ešte viac - krém Traumeel S.
Približne 3 mesiace po pôrode sa mi podarilo absolvovať ambulantne kúpeľnú liečbu a to ma zachránilo (masáže, zábaly...).

autor
Dnes o 13:46
@tanyan

Ja som chodila aj na rehabilitácie počas tehotenstva kvôli bolestiam.
Samotný pôrod to neovplyvnilo, ale po pôrode som sa nemohla ani na posteli o 90° otočiť. Manžel ma natieral aj počas tehotenstva a po pôrode ešte viac - krém Traumeel S.
Približne 3 mesiace po pôrode sa mi podarilo absolvovať ambulantne kúpeľnú liečbu a to ma zachránilo (masáže, zábaly...).

@tanyan Fíha, to teda nie je nič príjemné. Ja som si myslela, že po pôrode to prejde. 🙄

autor
Dnes o 13:46
@anonym_f2fefa

U neurológa a ortopeda si bola?

@anonym_f2fefa Nie, nebola som s tým nikde, pretože som sa bála, že len preháňam a že je to v tehotenstve normálne. Ale keď som sa pýtala mamičiek približne v mojom veku z môjho okolia, ani jedna nemala podobné problémy.

bg92
Dnes o 13:54

Chod na tehotenske fyzio idealne cim skor - este mas dost casu a ta bolest bude len horsia a v 9m sa nepostavis ;( mna boleli dost okolo 36t ale odkedy kazdy den cvicim tak ok

anonym_f2fefa
Dnes o 14:17
@anonym_autor

@anonym_f2fefa Nie, nebola som s tým nikde, pretože som sa bála, že len preháňam a že je to v tehotenstve normálne. Ale keď som sa pýtala mamičiek približne v mojom veku z môjho okolia, ani jedna nemala podobné problémy.

@anonym_autor
@anonym_autor Tak chod čím skôr

anonym_ad8f30
Dnes o 14:45

Nefro a uro ti neodporucal? Ja som mala hydronefrozu, bolest na pravej strane v oblasti krizov, byva to v tehotenstve bezne, ale moze to aj sposobovat aj problemy. Ine priznaky som nemala.

anonym_d3cf22
Dnes o 15:08

@anonym_autor ano, presne toto mam, mala som aj pri prvych 4 detoch, nie takto vyrazne. Boli ma SI sklbenie, raz jedna, raz druha strana, pri chodeni krivam, aj cela krizova kost. Horko tazko sa zdvihnem cez bok, ako 80 rocna pani. Nikomu to nehovorim (gynekolog Ti s tym aj tak nepomoze), ak aj kvoli vysokemu tlaku budem rodit prirodzene, podla mna to dam, nie je to nic, co by malo branit tlacit. Zas tie bolesti pri porode su vacsie 🫣.
Teraz som umyla jedno okno, zateplovali nam, takze umyvat treba, no asi to necham na muza uz, lebo uz som sa ledva dotrepala po schodoch do spalne a po hodine lezania sa neviem zase zdvihnut. Rozdychavam a aukam. Akoze viem, co to asi je, k neurologovi sa mi nechce a ani lieky nema ake dat. Fyzio? No co ja viem...ako tu pisu, ze cvicit, mozes skusit, ja som v 36.tyzdni a doklepem to nejak uz.

anonym_b03413
Dnes o 15:31

@anonym_autor nemáš dostatočne výživnú stravu a trpíš veľkým deficitom minerálov, dieťa si ich sťahuje na svoj rast a vývin. Bolesti krížov máš z tuhnutia svalov spôsobené nedostatkom magnézia, draslíka... v strave, alebo sa ti slabo vstrebávajú. Pridaj do stravy potraviny bohaté na vitamín C a živiny.

euka210
Dnes o 18:56

@anonym_autor masaz, gvajakuran mozes. Mne ho dali ked som dostala taky krc do chrbta, ze som nemohla vstat 🤦‍♀️
A zasla by som aspon na rehabilitaciu. Ja lutujem, ze som to riesila az ked to bolo velmi zle, po 3.dietati.