Čakám MO-MO dvojičky
Cakam MO-MO dvojicky
Som rozhodnuta ist na upt, kedze je tam vela rizik.
Ma niekto skusenosti?
Dakujem
@anonym_autor ahoj, nečítala som všetko... medzi našimi dvojičkami a staršou je presne 2r1m ...tehotenstvo s nimi bolo náročné, hlavne po psychickej stránke- mala som už jednu veľkú operáciu maternice z jednej strany a kvôli tomu som aj staršiu rodila cisárskym, jazva z opačnej strany...a dotoho boom dvojičky ani nie po 2r...úprimne...o tehotenstve s dvoj. sa nedočítaš nikdy nič dobré ani keď nečákáš mo mo...v 12t som špinila a keď som prišla k dr..tak ona len, že väčšina tehotenstiev s dvojičkami končí práve do 12t...že iba tie najsilnejšie prežijú, príroda to tak zariadila...ja som neverila že to dáme, myslela som si že prasknem, do toho som bola 90% sama s vtedy 1,5r dcérou ktorá mala vrtulu v zadku....manžel bol viac v zahraničí ako doma, keď bol doma, chodil do nového bytu, sťahovali sme sa kvôli dvojičkám, kupovali väčšie auto s 3 izofixmi, ...ale vieš čo, kočík a postieľku pre dvojičky sme kupovali až keď sa narodili, nezniesla by som prísť domov a vidieť prázdnu postieľku keby niečo...
Ja by som iba radila nečítať všetko, mňa to veľmi ranilo a znervózňovalo... pozri aj Ch Ronaldo čakal dvojičky bi bi.a ani tá najlepšia starostlivosť nestačila...a je veľa mo mo dvojičiek ktoré to dali...je veľa jedno tehotenstiev ktoré pokašľali pri pôrode zľahčovaním situácie, že veď to je jedno dieťa, viacrodička čo sa už môže stať, no a stalo sa...ale pri dvojičkách budeš pod drobnohľadom a pri pôrode budú len tí najlepší.
Je to brutálne náročné, je to záhul..ale keď ich vidím všetkých 3 pokope...tak si pomyslím že to stálo a stojí za to...
@fion22 dakujem ❤️
rozhodli sme sa pockat aj ked na piatok je vsetko uz vybavene, zrusim to.
udiala sa mi zvlastna vec. niektore ma tu oznacia za psychopatku, ale ja verim, ze to bolo nejake znamenie zhora.
Bola som v posteli, plakala som, citala som si zas a znova tie iste veci dookola, prosila som boha nech mi da nejake znamenie, co mam robit.
A o par minut na to nieco buchlo v kuchyni, ja som myslela ze tam nieco vybuchlo.
Isla som sa pozriet co sa stalo, a kniha zo skrinky spadla a otvorila sa na strane kde bol recept ragu di vitello. vitello vo mne evokuuje zivot aj ked to slovo s vita nema nic spolocne, je to teliatko - dieta.
Neverim, ze to spadlo len tak - nahodou a prave dnes.
@fion22 dakujem ❤️
udiala sa mi zvlastna vec. niektore ma tu oznacia za psychopatku, ale ja verim, ze to bolo nejake znamenie zhora.
Bola som v posteli, plakala som, citala som si zas a znova tie iste veci dookola, prosila som boha nech mi da nejake znamenie, co mam robit.
A o par minut na to nieco buchlo v kuchyni, ja som myslela ze tam nieco vybuchlo.
Isla som sa pozriet co sa stalo, a kniha zo skrinky spadla a otvorila sa na strane kde bol recept ragu di vitello. vitello vo mne evokuuje zivot aj ked to slovo s vita nema nic spolocne, je to teliatko - dieta.
@anonym_autor kludne napis spravu :D ja nam trojicky :D
@anonym_autor musela som si daj do pomocníka co to je a...
Rozložme si to:
🧬 Čo znamená „Mo-Mo“
Mono = jeden
Choriálne (monochoriálne) → majú jednu spoločnú placentu
Amniotické (monoamniotické) → sú v jednom spoločnom plodovom vaku (bez deliacej blany medzi nimi)
👉 Takže MoMo dvojičky sú identické (jednovaječné) dvojčatá, ktoré:
vznikli z jedného oplodneného vajíčka
majú spoločnú placentu
a zároveň plávajú v tom istom vaku, bez prepážky medzi nimi
🕒 Kedy to vzniká?
Stane sa to, keď sa oplodnené vajíčko rozdelí neskoro – približne 8.–13. deň po oplodnení. Čím neskôr sa rozdelí, tým viac vecí majú spoločných.
⚠️ Prečo sa o nich hovorí ako o „rizikových“?
Hlavný problém je, že sú spolu v jednom priestore:
🔁 Pupočné šnúry sa môžu zamotať (najväčšie riziko)
❤️ Môžu mať problémy s prietokom krvi cez spoločnú placentu
👶 Vyššie riziko predčasného pôrodu
Preto sú takéto tehotenstvá:
veľmi starostlivo sledované
časté ultrazvuky
často hospitalizácia v neskoršej fáze
pôrod väčšinou plánovaným cisárskym rezom skôr, než je termín
🧡 Dobrá správa
Aj keď je to vysoko sledované tehotenstvo, dnešná medicína to vie zvládať oveľa lepšie než kedysi. Kľúč je včasná diagnostika a časté kontroly.
Čakala som ze su postihnuté alebo nieco ale chceš ist na UP len preto lebonsu dve? Alebo tehotenstvo bude rizikové? Nepíšeš ze by boki postihnuté len budes viac sledovaná tak aky je dôvod ukoncit vlastne dvom srdiečkam zivot ?
Rozložme si to:
🧬 Čo znamená „Mo-Mo“
Mono = jeden
Amniotické (monoamniotické) → sú v jednom spoločnom plodovom vaku (bez deliacej blany medzi nimi)
majú spoločnú placentu
🕒 Kedy to vzniká?
Stane sa to, keď sa oplodnené vajíčko rozdelí neskoro – približne 8.–13. deň po oplodnení. Čím neskôr sa rozdelí, tým viac vecí majú spoločných.
časté ultrazvuky
🧡 Dobrá správa
Aj keď je to vysoko sledované tehotenstvo, dnešná medicína to vie zvládať oveľa lepšie než kedysi. Kľúč je včasná diagnostika a časté kontroly.
Čakala som ze su postihnuté alebo nieco ale chceš ist na UP len preto lebonsu dve? Alebo tehotenstvo bude rizikové? Nepíšeš ze by boki postihnuté len budes viac sledovaná tak aky je dôvod ukoncit vlastne dvom srdiečkam zivot ?
@anonym_39bdff no je tak velka pravdepodobnost, ze nebudu zdrave nakolko sa rodia 2 mesiace pred terminom.
Mam precitanych xyz diskusii, kde pisali zeny, ze museli rodit mrtve plody. Xyz clankov z internetu, aj zahranicnych. To riziko je strasne velke.
Toto nedame, ani ja ani muz.
@anonym_39bdff no je tak velka pravdepodobnost, ze nebudu zdrave nakolko sa rodia 2 mesiace pred terminom.
Mam precitanych xyz diskusii, kde pisali zeny, ze museli rodit mrtve plody. Xyz clankov z internetu, aj zahranicnych. To riziko je strasne velke.
@anonym_autor tieto informácie som naozaj nevedela a moc ma to mrzi ...ako si sa rozhodla ak smiem vediet ....inak dnešná medicína je pokrokova susedky sa narodil synček v 6mesiaci a naozaj je to zdravý a šikovný chlapček🙂
Rozložme si to:
🧬 Čo znamená „Mo-Mo“
Mono = jeden
majú spoločnú placentu
🕒 Kedy to vzniká?
časté ultrazvuky
🧡 Dobrá správa
@anonym_39bdff sledovanie Ti nezaručí, že sa nezaškrtí pupočná šnúra….ke'd sa to stalo mojej dcére, bola vo štvrtok na ultrazvuku, dr jej povedal, že má ideálnu graviditu, bábätko má cez 3 kg, ja som jej vtedy povedala, že super, už sa nič nemôže stať, aj keby porodila….a v sobotu si uvedomila, že necíti pohyby, počkali do nedele, ráno šli do nemocnice a zistili,že nebije srdiečko…..toto by som naozaj nikomu nepriala, takže príbehy sú rôzne, niekomu sa to podarí a inému sa to nepodarí, ale ja osobne by som to riešila okamžite a o rok skúsila otehotnieť znovu
@anonym_39bdff sledovanie Ti nezaručí, že sa nezaškrtí pupočná šnúra….ke'd sa to stalo mojej dcére, bola vo štvrtok na ultrazvuku, dr jej povedal, že má ideálnu graviditu, bábätko má cez 3 kg, ja som jej vtedy povedala, že super, už sa nič nemôže stať, aj keby porodila….a v sobotu si uvedomila, že necíti pohyby, počkali do nedele, ráno šli do nemocnice a zistili,že nebije srdiečko…..toto by som naozaj nikomu nepriala, takže príbehy sú rôzne, niekomu sa to podarí a inému sa to nepodarí, ale ja osobne by som to riešila okamžite a o rok skúsila otehotnieť znovu
@beataxxx oh to musi byt nesmierne tazke toto zazit vlastne prísť bez babatka :( aj u nás v nemocnici jedna pani porodila mŕtve mimco a ten zial bol neskutočný ja som sa potom nedokázala ani tešiť z vlastného dieťatka co mi jej bolo tak neskutočne luto
@fion22 dakujem ❤️
@anonym_autor
Ak by sme na túto náhodu pozreli cez prizmu
bibliomancie (veštenia z kníh), môže to byť celkom zaujímavé "znamenie". Tu sú tri spôsoby, ako si to vysvetliť:
1. Znamenie „Nového videnia“
Najslávnejší Vitelo bol stredoveký vedec, autor kľúčového diela o optike (Perspectiva).
Výklad: Vesmír vám možno naznačuje, že sa máte na nejaký problém vo svojom živote pozrieť inými očami alebo zmeniť perspektívu. Možno potrebujete „zaostriť“ na detaily, ktoré ste doteraz prehliadali.
2. Znamenie vitality a čistoty
Slovo vitello v taliančine znamená teľa alebo teľacie mäso.
Výklad: Teľa v symbolike často predstavuje čistotu, novosť, ale aj hravú energiu. Môže to byť znamenie, že prichádza obdobie nových začiatkov alebo čas, kedy by ste mali načerpať novú životnú silu (vitalitu).
3. Znamenie vnútornej výživy
V biológii sa pod latinským pojmom vitellus skrýva žĺtok.
Výklad: Žĺtok je to najvýživnejšie vo vajíčku, čo umožňuje zárodku rásť. Možno je to signál, aby ste sa sústredili na svoje vnútorné zdroje a „vyživili“ nejaký nápad alebo projekt, ktorý vo vás práve vzniká.
@anonym_autor autorka, u nás v rodine sú dve ženy, ktoré bohužiaľ museli rodiť mŕtve deti. Jedna v šiestom mesiaci - jednoducho prestalo biť srdiečko, bolo by to jej prvé dieťa. Druhá v piatom mesiaci, druhé dieťa (prvé zdravé) toto druhé by malo takú diagnózu, ktorú v histórii malo len 50 deti na celom svete a keby ju aj donosi, dlhšie ako pár týždňov by si malá nepožila. Aj napriek tomu, že vedeli od cca 12teho týždňa, že bude zle, stále čakali a dúfali, až v 21tt Grochal povedal, že okamžite ukončiť, že to dieťa nemá šancu na život. Čiže naozaj si uvedom, že každé jedno tehotenstvo nesie rizika, aj keď je dieťa jedno a javí sa zdravé po celý čas. Takže chápem, že sa bojíš, u nás v rodine to bolo strašné. Ale zároveň si neviem predstaviť nedať detičkám šancu na život, najmä ak sa zatiaľ nejavia nijako choré. V dnešnej dobe pôrod v 34tt nie je nič strašné a neonatológia si dokáže poradiť aj s bábätkami narodenými skôr a pomôcť im. Držím prsty.
@anonym_autor
Ak by sme na túto náhodu pozreli cez prizmu
bibliomancie (veštenia z kníh), môže to byť celkom zaujímavé "znamenie". Tu sú tri spôsoby, ako si to vysvetliť:
1. Znamenie „Nového videnia“
Najslávnejší Vitelo bol stredoveký vedec, autor kľúčového diela o optike (Perspectiva).
Výklad: Vesmír vám možno naznačuje, že sa máte na nejaký problém vo svojom živote pozrieť inými očami alebo zmeniť perspektívu. Možno potrebujete „zaostriť“ na detaily, ktoré ste doteraz prehliadali.
2. Znamenie vitality a čistoty
Slovo vitello v taliančine znamená teľa alebo teľacie mäso.
Výklad: Teľa v symbolike často predstavuje čistotu, novosť, ale aj hravú energiu. Môže to byť znamenie, že prichádza obdobie nových začiatkov alebo čas, kedy by ste mali načerpať novú životnú silu (vitalitu).
3. Znamenie vnútornej výživy
V biológii sa pod latinským pojmom vitellus skrýva žĺtok.
Výklad: Žĺtok je to najvýživnejšie vo vajíčku, čo umožňuje zárodku rásť. Možno je to signál, aby ste sa sústredili na svoje vnútorné zdroje a „vyživili“ nejaký nápad alebo projekt, ktorý vo vás práve vzniká.
@anonym_e0e291 cize v tejto konkretnej situacii, ktoru momentalne riesim a som na vazkach to znamena, ze mam cakat?? Lebo ja si to viem vysvetlit aj opacnym sposobom ak by som podstupila zakrok.
@anonym_e0e291 cize v tejto konkretnej situacii, ktoru momentalne riesim a som na vazkach to znamena, ze mam cakat?? Lebo ja si to viem vysvetlit aj opacnym sposobom ak by som podstupila zakrok.
@anonym_autor Máš veľa v hlave. Spomaľ. Nechaj veci usadnúť.
@anonym_autor Máš veľa v hlave. Spomaľ. Nechaj veci usadnúť.
@anonym_e0e291 to sa neda, hlava pracuje nonstop.
@anonym_e0e291 to sa neda, hlava pracuje nonstop.
@anonym_autor Lahni si v tichosti...daj ruky na brucho. Daj strach na chvíľu úplne bokom, úplne. A čo ti hovorí tvoja intuícia.? Cítiš to pozitívne alebo negatívne...
@anonym_autor Lahni si v tichosti...daj ruky na brucho. Daj strach na chvíľu úplne bokom, úplne. A čo ti hovorí tvoja intuícia.? Cítiš to pozitívne alebo negatívne...
@anonym_e0e291 moja intuicia od zaciatku hovorila, ze to budu dvojicky, muz sa mi smial, ze urcite. este pred prvym vysetrenim som to zas povedala muzovi, ze uvidis budu dve. Aj lekarovi, ze to je moja nocna mora a citim to tak. Tiez na mna pozeral, preco by som mala mat dvojicky. A ked mi povedal, ze tam nieco vidi aj ked povedal 50/50 vedela som, ze je zle.
A v pondelok som si to bola potvrdit u ineho lekara. Hoc som si nahovarala, ze mohol vidiet v tak skorom stadiu hoc co.
Citim to negativne, bojim sa mat dve deti naraz a bojim sa ist na zakrok.
@anonym_e0e291 ak by nebola spadla ta kniha, idem zajtra. Nateraz som to zrusila.
@anonym_e0e291 ak by nebola spadla ta kniha, idem zajtra. Nateraz som to zrusila.
Tvoje váhanie je znakom, že ti na nich asi záleží.
Tvoje váhanie je znakom, že ti na nich asi záleží.
@anonym_e0e291 vyznie to strasne, ale muz veri ze sa zredukuju. To iste mi odporucal aj lekar, ktory to potvrdil, ze nemam robit unahlene zavery, ze vsetko sa za tyzden este moze stat. Mam ist k nemu o tyzden na kontrolu.
Mozno som si iba to trapenie oddialila o tyzden. 😭 je to strasne toto vobec pisat.
@anonym_e0e291 vyznie to strasne, ale muz veri ze sa zredukuju. To iste mi odporucal aj lekar, ktory to potvrdil, ze nemam robit unahlene zavery, ze vsetko sa za tyzden este moze stat. Mam ist k nemu o tyzden na kontrolu.
Mozno som si iba to trapenie oddialila o tyzden. 😭 je to strasne toto vobec pisat.
@anonym_autor viem,ze to tazke ale skuste mysliet pozitivne. Zdrave trojicky a narodili sa zdrave a malemu sa netvorila nova krvicka a bojoval este mne mame daval silu zit. A som stastna,ze ho mam. Prirodzena cesta cysty v zivote som nepripustila,ze nepreziju. Kazdy lekar ma strasil a ze cesku zmensuju pocet deti..Uz teraz ako matke by ti bolo velmi luto. Trojicky neboli v jednom vaku ale prepojeny su navzajom. Kazdy kazdemu chyba ked nie su spolu. Strasne revali,ze nevies niak utisit. Len ich dat dokopy.
JASNE ZE je to TAZKE aj ked niekto nezazil nepochopi niekedy.
@anonym_autor áno ja som čakala tieto dvojičky. Zomreli v 20 tt , Vačšinou samé zomrú do toho 22tt . Tak mi bolo povedané hneď. Tak ani na potrat nemusíte. Zbytočni si to budete vyčítať časom , Vravim že vačšinou samé zomrú . Tak mi to gynekolog povedal a tak sa stalo.
@anonym_autor áno ja som čakala tieto dvojičky. Zomreli v 20 tt , Vačšinou samé zomrú do toho 22tt . Tak mi bolo povedané hneď. Tak ani na potrat nemusíte. Zbytočni si to budete vyčítať časom , Vravim že vačšinou samé zomrú . Tak mi to gynekolog povedal a tak sa stalo.
@majkabr nie, nezomrú VÄČŠINOU. mrzí ma vaša skúsenosť, ale takto paušalizovať sa fakt nedá
@majkabr tak toto je hrozne len citat, kde to este prezit. Mozem sa spytat ci si odvtedy este mala dieta?
@majkabr nie je to pravda. Je mi ľúto, že ste si tým prešli, ale nie je zvykom, že zomrú samé.
Mám mo -mo dvojičky, majú teraz 15 mesiacov, sú krásne a zdravé aj keď sa narodili v 30 týždni, netreba sa báť; bola som sledovaná v rizikovej poradni, dievčatá boli zamotané pupocníkmi už od 20 týždňa. Napriek všetkým prognózam to dopadlo dobre a som šťastná, ich mám.
@weleda123 As many as 50% of mo-mo twins don't survive. Most of the losses happen before 24 weeks.
@anonym_autor A kedy je to riziko, ze sa nieco pokasle vlastne najvyssie? pred 24 ci po 24tt? Nech si to viem predstavit, ze ci sa mozu lahsie zamotat, ked su male a je tam viac miesta alebo ked si velke a uz tam nie je viac miesta na pohyb. Ze ci je tam taky bod, ze ked uz si povedzme sa dostala za 24tt, ci uz sa mozes trochu tesit, ze by pripadne si mohla mat 2 zdrave deti a nie rodit mrtve plody, resp. mat extremne predcasniatka s milion diagnozami
@anonym_autor A kedy je to riziko, ze sa nieco pokasle vlastne najvyssie? pred 24 ci po 24tt? Nech si to viem predstavit, ze ci sa mozu lahsie zamotat, ked su male a je tam viac miesta alebo ked si velke a uz tam nie je viac miesta na pohyb. Ze ci je tam taky bod, ze ked uz si povedzme sa dostala za 24tt, ci uz sa mozes trochu tesit, ze by pripadne si mohla mat 2 zdrave deti a nie rodit mrtve plody, resp. mat extremne predcasniatka s milion diagnozami
@anonym_c4a226 podla mna to riziko je stale, kedze neviem od akeho tyzdna ste hospitalizovana uz nemocnici az do porodu kvoli komplikaciam. Vid prispevok vyssie ze ani pravidelne sledovanie nezabrani umrtiu 😭
@anonym_c4a226 moje sa zamotali šnurami totalne a prestala im isť strava , Zomreli ako keby od hladu. Aspoň tak mi povedali doktori , keď som ich žiaľcry:😢😢😢 musela mrtve porodiť.
@anonym_c4a226 moje sa zamotali šnurami totalne a prestala im isť strava , Zomreli ako keby od hladu. Aspoň tak mi povedali doktori , keď som ich žiaľcry:😢😢😢 musela mrtve porodiť.
@majkabr to je smutné…
Rozložme si to:
🧬 Čo znamená „Mo-Mo“
Mono = jeden
majú spoločnú placentu
🕒 Kedy to vzniká?
časté ultrazvuky
🧡 Dobrá správa
@anonym_39bdff Moje neboli postihnuté boli to krasny chlapci uplne rovnkakí.. Len presne sa zamotali pupočníkovimi šnurami až zauzlili. A prestala im isť strava.. Zomreli akoby od hladu.

@anonym_afd006 Pripajam este jeden zdroj: https://www.theguardian.com/us-news/2019/nov/29...
Na tvoju otazku - chcu nutit lekarov, aby reimplantovali mimomaternicove tehotenstva (medicinsky nemozny zakrok), inak budu celit trestnemu stihaniu za vykonanie interrupcie.
@zorienka28 ludom uz fakt sibe. neviem, co ine sa na toto da povedat