Časté tvrdnutie bruška v 27. týždni

pauli321
21. jún 2015

Ahojte. Chcem sa spýtať, ako ste riešili tvrdnutie bruška, resp. či u niekoho bolo veľmi časté. Ja som v 27 tt a tento problém ma trápi už asi 5-6 týždňov, tvrdnutie mám niekedy aj pár krát za hodinu. Inak krčok drží, zavretý, bez výrazného skrátenia. Mala ste to niektora takto často, alebo som jedina? 🙂 Aký to malo vplyv na váš priebeh tehotenstva? Ďakujem za skúsenosti ♥

cerez
21. jún 2015

@pauli321 Treba sa zmieniť ženskému lekárovi. Dá ti magnézium. Mala som to aj ja už pred 20 tt.

pauli321
autor
21. jún 2015

@cerez Samozrejme gynekolog o tom vie a sleduje ma každe 2 tyždne, nalez je cca rovnaky, ale je to caste podla mna a magnezko mne moc osobne nezabera.

jurly
21. jún 2015

@pauli321 kedze pises, ze nemas komplikacie je to v poriadku. mne to tiez tak zacalo, ale priznala som sa s tym doktorke az neskor, lebo som nevedela, ze sa jedna o tvrdnutie. predpisala mi horcik, lebo som sa zacala otvarat. kazala mi ho vysadit az 36 tyzdni.

pauli321
autor
21. jún 2015

@jurly krcok má zatial tak 34-35 mm a zavretý podla UZ.. ale je to take neprijemne, clovek je niekedy uboleny a hlavne v noci ked sa chcem otocit je to pohroma.

cerez
21. jún 2015

@pauli321 Ja mala tiež krčok v pohode. Lekár mi nechcel veriť, že to mám už pred 20 tt. Ako náhle som bola 3 mesiace pred pôrodom, tak sa mu už nevidel krčok a pýtal sa ma, či nemám sťahy. Celú dobu som mu vravela, že ich mám. Tak mi začal zvyšovať magnézium a kľudový režim. Porodila som o 2 týždne skôr.

paris3
21. jún 2015

@pauli321 aj ja som mala problem s tvrdnutim bruska uz od 25 tyzdna. doktorka mi naordinovala magnezium a kludovy rezim. magnezium mi velmi nepomahalo, vela som lezala. niekedy mi tvrdlo brucho uz len z toho, ze som sa postavila a isla na zachod. jednoducho pri kazdom pohybe. doktorka tvrdila, ze mam jednoducho drazdivu maternicu. a moja dcera s jej aktrobatickymi cislami v bruchu tomu asi velmi tiez nepomohla 😉
nastastie som sa neotvarala, krcok ostaval zavrety, neskrateny. chodila som pravidelne na kontrolu a teda mala som stres, aby som sa nezacala otvarat.
nakoniec som este tyzden prenasala, porod vyvolavali a porodit ani za svet 🙂 som si hovorila, ze snad som bola tam dole zabetonovana alebo co 😀

jurly
21. jún 2015

@pauli321 pokial je to jediny problem v tehotenstve je to ok. neboj.

seahorse27
21. jún 2015

Ja som mala od 28.tt, niekedy aj 50 krat za den, nebolo to bolestivé, ale mne sa krčok aj otváral, neskracoval sa. Bola som týžden v nemocke na infúziách, doma som potom brala magnezium a Ventolin, plus kludovy režim. Rodila som o 3 týždne skor - pôrod rýchly, maternica bola natrénovaná 🙂

pauli321
autor
21. jún 2015

Dakujem baby, snad co najdlhsie vydrzime, kludovy rezim dodrzujem.. uz asi sa viac spravit neda.. 😔 ♥

mahu74
21. jún 2015

@pauli321 Záleží dosť aj od toho, ako často a koľko toho magnézia berieš (t.j. aké dávky ti predpísali)... Mala som to tiež a skončila som predčasným pôrodom akútnou sekciou z dôvodu predčasného odlučovania placenty. Nechcem strašiť, ale netreba to brať na ľahkú váhu...

mia265
21. jún 2015

@pauli321 Aj ja som mala rýchly pôrod kôli tvrdnutiu,že ako treťorodička 😀 To je asi výhoda, mne tiež magnézium nezaberalo, stačí sa nenamáhať a keď je krčok ok, je to v pohode. Mne tiež museli vyvolávať a to mi pred pôrodom tvrdlo aj 30 krát denne

lenulienka86
21. jún 2015

Ja to mam od 22tt. Krcok bez zmien. 36mm. Som v 33tt. Nemala som ziadny kludovy rezim. Nechcel ma doki vypisat aj ked som sa hrozne bala kedze to tvrdnutie ked mas aj 50x za den, tak sa ti zda pravidelne. Do toho pichanie v podbrusku. A nic. Kedze som mu neverila, zasla som aj na pohotovost a tam mi povedali ze sa mam menej sledovat ale ze zo dva tyzdne pn si mam vydupat. Tak som vydrankala u obvodacky. Teraz uz som na materskej, tak si oddychujem kedy sa mi chce. Ale nepresiel den, zeby som lezala. Magnezko beriem este stale 2000mg denne. Teraz citim tvrdnutie najma ked sa babo vypuci alebo silnejsie kopne. Asi to bolo vzdy tak. Proste drazdiva maternica. Po 36tt ho vysadim.

jessinocka
7. apr 2016

@pauli321 ahoj, nasla som tuto otazku, som na to rovnako, prave prebieha 27tt a velmi castomitvrdne brusko. Pri pretacani z boku na chrbat, na chrbte nemozem lezat vobec, pri postaveni sa, proste prikazdom pohybe. Len zriedka, ked som v klude, tak do 5x za den. Krcok ma podla soma 3.9cm a neotvara sa, momentalne som kvoli tomu aj vnemocnici. Pamatas si este ako to prebiehalo u teba? A do kedy si babatko donosila? To tvrdnutie ma neboli, len je to neprijemne.

lenulienka86
9. apr 2016

@jessinocka vidim ze sa pytas niekoho ineho ale mozno ta upokoji aj moja odpoved. Mne od polky tehu tvrdlo brucho. Moj gynekolog v hainburgu mi na to daval magnezium. /take silne na predpis sumiva tabletka/ cca 1500mg magnezka som na to denne brala a nikto ma do nem9cky neposielal aj ked uz potom 2mes pred terminom mi zacali nenormalne bolesti. A normalne este do roboty ma posielal a nic sa nedialo. V 36tt malo babo 3kg a ja som sa v noci od bolesti v podbrusky nedokazala s bruchom otocit na posteli. 2x som bola aj na pohotovosti a vzdy vsetko ok kedze som nebola otvorena. 1000x mi tvrdlo brucho. Tiez nebolelo cize uz od 36tt som si to nevsimala a kedze mala mala nad 3kg vysadila som vsetko magnezko. A rodila som az v 38plus1. Voda mi odisla ale nie a nie sa otvorit.
Neb9j sa. Tvrdnutie bruska je uplne normalne. Vsetky tehule to maju skor ci neskor. Ked sa neotvaras a nic neboli tak si daj magnezium a nestresuj sa. Od 36tt je babo don9sene. Potom uz je tvrdnutie ziaduce. Nacvik na kontrakcue.

jessinocka
9. apr 2016

@lenulienka86 dakujem 🙂 ved verim, ze to aj u mna bude tak. Navyse babo bolo KP a uz sa asi otocilo, lebo od dnes uz nemam ziadnu hrcu pripupku a aj tie neprijemne tvrdnutia prestali. Dakujem este raz za povzbudive info 🙂

dixopixo
9. apr 2016

Tvrdnutie je bezne, no treba si davat pozor posledne tyzdne, mne tak tvrdlo brusko a v 37-38 tyzden bol kedy v jeden den to bolo pomaly každých 5 min asi 2hod. Lekarka v noci ma prijala urobila vsetky testy a dala mi ak konsku davku magnezia, no ukazalo sa, ze prietoky boli patologicke a babatko bolo v ohrozeni par dni ma drzali ale nic sa nezlepsilo tak sekcia. Keby som vtedy nesla a neurobila vsetky vysetrenia tak by to dopadlo katastrofalne. Sama tvrdila,ze porod to este nieje, injekcia upokojila brusko ale urobi este par vysetreni,ze to nerobi kazdy - tak nenechat sa odradit a pytat si aj prietoky v podobnych pripadoch.

lenulienka86
10. apr 2016

@dixopixo ano presne tak. Po 36tt to uz moze byt zacinajuci realny porod. Ak je to viac ako 2t pred terminom zrejme je nejaky opodstatneny dovod preco sa zacalo cosi diat. Treba ist ba vysetrenia. To rozhodne ano. Ja som si pre pokoj duse priplatila 3 morfologicke utz u doktora cunderlika ktory ma pozrel dokladne a od 37tt uz pasy a prietoky v porodnici kde budes rodit.

jessinocka
10. apr 2016

@dixopixo
@lenulienka86 prietoky mi robili pri prijme a ctg robia raz za tyzden, bolo to OK. Zajtra ma caka kontrolne sono, takuvidim ci sa tozastavilo. Kazdopadne mam pocit, ze tvrdnutie mam uz len max 5x do dna

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre