icon

Dá sa vybaviť rizikové?

cemmimi
16. sep 2013

mamičky mám otázku, mám namáhavú robotu, chcem sa opýtať či ste si niektorá vybavila aj proti tomu, že ste v poriadku u gynekologičky aby vás dala na rizikové ???dá sa to vôbec, som v treťom mesiaci tehotenstva a tú robotu nezvládam, vedúca mi povedala, že nech sa dám na rizikové,lenže neviem ako by som to lekárke povedala.....???

Strana
z2
mimikas
8. mar 2016

@tehulka22 a co tak sa trosku povyhrazat inspektoratom prace? Chytia inu retoriku, zavolaj na inspektorat prace, zisti na co mas narok a povedz aky mas problem a oni ti poradia, v kazdom pripade sa odbit nedaj

alenah31
8. mar 2016

@tehulka22 obvoďák má pravdu - on viac neurobí. Problém je v tom, že na to tlačivo o vystavení PN sa uvádza Dg. a on ako obvoďák ťa môže nechať doma napr. s chrípkou. Lenže lekári sú teraz kontrolovaní soc. poisťovňou či máš PN oprávnene - nakoľko po 10-tich dňoch vyplácajú peniažky oni. Každý lekár môže vystaviť Pn len na Dg., ktoré spadajú pod jeho špecializáciu. Gynekológ ťa môže nechať doma ak máš gyn. problém, ktorý napr. môže spôsobiť krvácanie a pod. - čiže rizikové, internistka ti vypíše PN ak máš počas tehu problém s cukrom, tlakom.....atď. - čiže opäť rizikové. Akú dg. ti tam napíše ak sa jedná o ťažšiu prácu - to nejde. Môže urobiť jedno - vystaviť potvrdenie o gravidite s odporúčaním úpravy prac. podmienok do nástupu na MD.

Ale viem presne prečo chce, aby si šla na PN. Jemu totiž ZP prikazuje, že pokiaľ si tehu a pracuješ na rizikovom pracovisku je povinný ti dať prácu na inom oddelení a pokiaľ to nie je možné máš nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy. Jemu je jednoduchšie nútiť ťa ísť na PN kde ti bude platiť sociálka PN-ku ako ti platiť mzdu a ešte platiť ďalšiu osobu, ktorá ťa zastupuje.

Zo zákona má vlastne zamestnávateľ tieto možnosti:

1/ Dočasná úprava pracovných podmienok

Ak tehotná žena* vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.

* Uvedené platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.

2/ Dočasné preradenie na vhodnú prácu

Ak úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy.

3/ Dočasné preradenie na prácu iného druhu

Ak nie je možné, aby zamestnávateľ preradil ženu na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.

4/ Pracovné voľno s náhradou mzdy

Ak nemožno tehotnú ženu, matku do konca 9. mesiaca po pôrode a dojčiacu ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

tehulka22
8. mar 2016

Tak dnes mi dal obvodak.pnku na 14 dni s chrbticou...... ano o tom som mmu vravela aby mi dal volno s nahradnou mzdou tak povedal ze on nema preco...... ze ja som otehotnela tak nech sa staram sama alebo nech si vybavim len tu pnku on s tym viac nemoze nic spravit

eeffka
8. mar 2016

@tehulka22 na tvojom mieste by som prestala "hovorit" ale zacala "pisomne komunikovat".... no ale uz je to na tebe ci sa nechas odbit.
a taktiez by som sa isla pekne poradit na inspektorat prace.

maslenka47
8. mar 2016

@tehulka22 nemala si sa nechat odbit. Lebo ja by som normalne takym, co si vymyslaju "rizikove tehotensto" lebo sa nevedia dohodnut so zamestnavatelom normalne to rizikove dopriala.

tehulka22
8. mar 2016

A ako je to mozne ze moja znama ma rizikove ???? A a pracuje tak isto akonja a ma uz od zaciatku tehotenstva a bez problemov ju vypisali..... a mne stale len povedia ze potom nebudem mat narok na peniaze

kvetka589
8. mar 2016
Používateľ kvetka589 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od kvetka589.

niekedy to je aj o znamostiach

tehulka22
8. mar 2016

To je take nespravodlive..... a k tomu ja mam uz za sebou jeden potrat

denisa1393
7. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako to funguje, ak ma lekar vypíše na rizikove a budem pn az do porodu, kedy a ako sa v takom prípade ukoncuje pnka? Ďakujem za odpoved😃

luciamic
7. okt 2016

@denisa1393 ahoj, pn-ka sa normalne ukonci, nasledne dalsi den zacina materska, bezne sa na matersku nastupuje v predstihu, ale moze sa aj dnom porodu. Cize ak to chces takto (dobre chapem?), tak odporucam ze v den porodu +- 1 den (kedze rodi sa aj viac dni niekedy preto to takto pisem:D) by mal za teba niekto ist k lekarovi pre ukoncenie pn-ky a prihlasku na matersku a rovno zaniest na socialnu poistovnu oboje. Su tam lehoty teraz neviem ci 3 alebo 8 dni, to by si jednak nestihla alebo aj keby to bolo tych 8 dni asi nechces behat s novorodeniatkom medzi ludi hned, neviem...;)

Strana
z2