icon

Downov syndróm: Čakanie na kompletné genetické výsledky?

katerinaap
5. aug 2026

Ahoj, je tu prosím někdo, komu potvrdili u miminka Downův syndrom z plodové vody a čekali jste na kompletní výsledky? Za jak dlouho jste je měli hotové a bylo u vás riziko že je jeden z rodičů “přenašečem”?
Je mi 25 let, v prosinci 2025 jsem prodělala samovolný potrat v 6tt. V únoru 2026 jsem znovu otěhotněla. První screening naprosto v pořádku. U druhého také vše negativní ale vyšlo riziko DS 1:280. Plodovku jsem odmítla a šla jsem nejprve na morfologický ultrazvuk, dostala jsem termín až ve 23tt. Bohužel pan doktor odhalil Fallotovu tetralogii. Na základě toho jsem musela i na plodovku aby se vyloučila další vada která by mohla zkomplikovat operaci hned po porodu. Druhý den po odběru se bohužel potvrdil DS. Rozhodli jsme tedy o ukončení těhotenství. Nyní jsem 15 dní od ukončení a 3 týdny od odběru plodové vody a čekáme na kompletní výsledky zda není jeden z nás “nositelem” této vady a ještě chceme udělat krevní testy, kvůli dalšímu těhotenství. Chtěli bychom se začít snažit co nejdřív ale chceme počkat na výsledky.
Je tu někdo se stejnou/podobnou situací? Jak vám dopadly kompletní výsledky? Kdy jste znovu otěhotněli a bylo vše v pořádku? Jak moc jste byli kontrolováni?
Děkuji🙏🏽

anonym_b0e145
5. aug 2026

@katerinaap U DS nie je nikto "nositeľom". DS vznikne chybným spárovaním sady chromozómov od rodičov. Je to náhodné, nie je tam genetická predispozícia.

Nehľadaj, kto je za to zodpovedný. Je len mizivé percento prípadov, kedy nastal prenos z rodiča translokáciou. V drvivej väčšine prípadov je to náhodná udalosť.

denden77
5. aug 2026

mne volali z genetiky hned po vysledkoch Trisomy testov, ktore potvrdili DS, aby som rovno poslala muza k nim na krv.. este pred amnio mu spravili odber a tusim ani tyzden netrvalo, kym nam oznamili, ze slo u nas len o nahodu..
dalsie tehotenstvo mi odporucali po 3-6 mesiacoch, podarilo sa po 6 a hned v 12tt som sla na Trisomy.. vsetko ok..

sss777
5. aug 2026

Nemám radu, len veľmi držím palce, aby ste sa dočkali zdravého dieťatka

katerinaap
autor
5. aug 2026

Moc děkuji🤍 moje gynekoložka mi řekla že mám nechat proběhnout 1 MS a můžeme se začít snažit, ale stejně chceme nejdřív počkat na výsledek z té amnio a potom si necháme ještě udělat raději krevní testy kde je výsledek taky až za měsíc. Sice cítím že si miminko moc přejeme a ani takto těžká situace nás neodradila, ale přeci jen psychika potřebuje trochu čas.

anonym_ad99b8
11. aug 2026
@katerinaap

Moc děkuji🤍 moje gynekoložka mi řekla že mám nechat proběhnout 1 MS a můžeme se začít snažit, ale stejně chceme nejdřív počkat na výsledek z té amnio a potom si necháme ještě udělat raději krevní testy kde je výsledek taky až za měsíc. Sice cítím že si miminko moc přejeme a ani takto těžká situace nás neodradila, ale přeci jen psychika potřebuje trochu čas.

@katerinaap ahoj, prosím ako si zvládla porod a po pôrode vyrovnat sa s ukončením tehotenstva ?

anonym_1b5315
11. aug 2026
@anonym_ad99b8

@katerinaap ahoj, prosím ako si zvládla porod a po pôrode vyrovnat sa s ukončením tehotenstva ?

@anonym_ad99b8 po akom pôrode ukončila tehotenstvo?

anonym_b15a20
11. aug 2026

@katerinaap jeden samovolny...druhe dietatkk postihnute...priroda ti jasne nieco hovori...nechcem byt ozaj hnusna ale co tak si dat pauzu a riadne eozobrat genetiku a imunologiu

anonym_679744
11. aug 2026
@anonym_1b5315

@anonym_ad99b8 po akom pôrode ukončila tehotenstvo?

@anonym_1b5315 v 23tt sa vyvola pôrod - dieťatko zomrie po pôrode.

katerinaap
autor
Autor odpoveď zmazal
katerinaap
autor
Autor odpoveď zmazal
katerinaap
autor
12. aug 2026
@anonym_ad99b8

@anonym_ad99b8 Pomohly mi tyto knihy - Plán Vaší duše, Duše miminek, Jsem. Potom mi moc pomohl partner, rodina, kamarádky a asi jen víra, že jednou to vytoužené miminko opravdu přijde. První dny mi pomohlo se izolovat a nechat proudit všechny emoce. Teď mi pomáhá chodit ven a sbírat nové zážitky. Možná i to, brát to jako novou příležitost začít znovu a vytvořit příjemnější prostředí a dát si dohromady některé oblasti v životě, než znovu otěhotněním. Ale začala jsem být hodně úzkostná, protože člověk najednou neví co od života čekat, takže určitě přijde na řadu i psychologická pomoc. Před 9 měsíci mi zemřela fenku kterou jsem měla 17let a to pro mě byla opravdu rána, takže vlastně i “díky” tomu jsem měla zkušenost jak se vyrovnat se ztrátou. Ale je to obrovská lavina emocí. Přejete to všem kolem ale zároveň jim vlastně závidíte a říkáte si proč já. Ale to k tomu bohužel patří. Jen se snažím dát co nejdřív dohromady, vědomě to prožít a zpracovat, abych vytvořila dobré podmínky pro budoucí miminko.

anonym_b15a20
12. aug 2026
@anonym_679744

@anonym_1b5315 v 23tt sa vyvola pôrod - dieťatko zomrie po pôrode.

@anonym_679744 to sa tam nechá len tak ležať a čakajú kým umrie? :(

anonym_679744
12. aug 2026
@anonym_b15a20

@anonym_b15a20 áno presne tak žiaľ 😢

katerinaap
autor
15. aug 2026
@anonym_b15a20

@anonym_b15a20 Podle Waltera Mickichena když je miminko v bříšku, tak se chvilku ocitá v tělíčku a jinak zpět mezi dušemi miminek. Duše ještě není plně přítomna ve fyzickém těle a může ho kdykoliv opustit. Vím že po porodu dušička už v tělíčku nebyla, opustila ho během porodu, cítila jsem to. No každopádně je to opravdu hodně těžký.. 💔

anonym_b15a20
16. aug 2026
@katerinaap

@anonym_b15a20 Podle Waltera Mickichena když je miminko v bříšku, tak se chvilku ocitá v tělíčku a jinak zpět mezi dušemi miminek. Duše ještě není plně přítomna ve fyzickém těle a může ho kdykoliv opustit. Vím že po porodu dušička už v tělíčku nebyla, opustila ho během porodu, cítila jsem to. No každopádně je to opravdu hodně těžký.. 💔

@katerinaap no podla inyvh...dušičku ma od počiatku....kiež by sa toto nikdy nedialo

katerinaap
autor
18. aug 2026
@anonym_b15a20

@katerinaap no podla inyvh...dušičku ma od počiatku....kiež by sa toto nikdy nedialo

@anonym_b15a20 Dušičku má i před narozením, i v bříšku, jen se ještě v bříšku muže rozhodnout zda zůstane nebo tělíčko opustí. A ano, také bych si přála aby se toto nedělo😔💔