Downov syndróm - hodnota NBL

16. okt 2021

Ahojte, prosím Vás akú ste mali hodnotu NBL ( nosová kostička) na morfologickom usg v 2.trimestri ? Dá sa spoľahnúť na tento usg keď lekár vylúčil DS ? Ďakujem za odpovede ❤️

martinka13
16. okt 2021

Keď lekár vylúčil, verila by som mu. NB v prípade Downa takmer vždy absentuje. Bud kľudná🙂

laurovalubica
16. okt 2021

Mojej sestre tiež všetko v poriadku a v 32 ty sa narodil downacik

autor
16. okt 2021

@laurovalubica u koho bola na morfologickom sone ? 😯

laurovalubica
16. okt 2021

V Bratislave bola ale meno si nepamätám

tecko28
16. okt 2021

ziadny ultrazvuk chromozomy nespocita. Na to, aby lekar vyslovil na sone podozrenie na downa muselo by babo vykazovat minimalne 3 morfologicke znaky tohto syndromu, co je velmi vzacne. Takze na ultrazvuk je v tomto pripade nie 100% metoda povrdenia, alebo vyvratenia syndromu. V pripade, ze by si chcela koli tomu podstupit potrat, tak by ultrazvuk tiez nebrali ako hodnoverny dokaz a musela by si podstupit amniocentezu, ktora to potvrdi/vyvrati, ale zasa neukaze ine veci, ktore nevysetruje. Drzim palce, aby bolo babo zdravucke!

1katus1
16. okt 2021

A co ak by aj malo DS? Ja som mala pri dcere podozrenie kôli výsledkom z krvi. Išla som na ultrazvuk povedal že vyzerá ok ale že môže sa stať. Chceli do mňa odber plodovej. To som zamietla. Vyjadrenie lekára že veď keby vyjde dawn môžeme s tým ešte niečo spraviť mňa naštval. Nešla som už na žiadne vyšetrenie len ultrazvuk na 3d chceli sme s manželom vidieť maličkú brusku spolu. A keby aj povedia že je postihnutá ja si ju nechám

annamalaga
16. okt 2021

@1katus1 no nie každý zvládne výchovu postihnutého dieťaťa.

1katus1
16. okt 2021

@annamalaga a keď všetko vyjde dobre a zrazu sa narodí postihnuté dieťa ? Tak čo sa ho zriekne ako keby je poškodený tovar?

autor
16. okt 2021

@1katus1 zbytočne to tu rozoberáte . Moja otázka znela jasne ďakujem za odpoveď viac nepotrebujem vedieť , hlavne ma zaujíma veľkosť NB. To že polemizujete čo ak by bolo dieťa také a také nemá zmysel. Pretože by to bolo len moje rozhodnutie . Nikde som nepovedala že by som si dieťa dala vziať alebo by som sa ho zriekla to že vás to napadlo neznamená že to tak je . Keby mám mať dietat s DS chcela by som to čo najskôr vedieť , aby som sa na to psychický pripravila , aby som si naštudovala o tomto syndróme niečo a vedela čo východ dieťaťa s týmto syndromom obnáša . Myslím že veľa mamičiek má takéto zmýšľanie ..

queen_el
16. okt 2021

Mne ani nehovorila hodnotu, len ze nosova kosticka je pritomna. Myslim si ze to je hlavne. No a meraju potom NT - sijove prejasnenie.

autor
16. okt 2021

@queen_el to mam v knižke zapísané 2mm v 12tt 🙂 mne len vyšli zle testy tie v 16tt :-/

queen_el
16. okt 2021

Co znamena, ze zle? Tie testy pocitaju pravdepodobnost, no ked si to chces overit, su platene testy Trisomy napriklad, tie maju vacssiu vypovednu hodnotu. Nemam s tym skusenosti ale pise sa o tom dost tu v diskusiach.

denden77
16. okt 2021

ak chces mat istotu, chod na Trisomy.. drzim palec 🍀

1katus1
16. okt 2021

Možno keby si sa poradila s lekárom by ti to stačilo. A čo si čakala keď je to diskusia tak snáď máme právo tu písať čo uzname za vhodné. Zrejme neveríš svojmu lekárovi alebo skrátka.nedokaz prijať skutočnosť že vždy je riziko že dieťa bude postihnuté

autor
16. okt 2021

@1katus1 no keď ti mám pravdu povedať bola som u špecialistu a trvalo to tak 15 minút čakala som viac , A to sa mala strašne hyba , povedal že bábätko spĺňa všetky normy , dal mi papier a išla som preč zaplatila som dosť peňazí preto tie pochybnosti , čakala som niečo viac od toho ale to je asi moja chyba. Pre mňa je to dieťa vymodlene po 4 rokoch snaženia sa a chodenia po lekároch tak mi záleží aby bolo zdravé a veľmi si to želám , ale ak by malo nejakú vadu určite si ho nechám , len chcem byť na to pripravená chápeš :-/ ?

danielaaa212
16. okt 2021

Ahojky. Nezvyknem velmi pisat,ale toto je tema ktoru vzhladom na vek mojich priateliek prezivam uz druhykrat,za posledny cas. Co sa tyka nosovej kosticky, je velmi dolezite,ze je pritomna. NT v niektorych pripadoch uvadzaju ,ze je v poriadku do 2,5mm. Co sa tyka ultrazvukov, velki odbornici na to su Dr. Holan a Dr. Cunderlik v BA. Dr. Grochal v Martine. Ak si chces byt akotak ista, urcite treba ist na trisomy testy. Je to neinvazivna metoda a na 99 percent spolahliva, no bohuzial velmi draha. Stoji od 350 eur cca. Kamaratka teraz bola, do 5 dni vysledky, ktore vyvratili downa a ide este na morfologiu k Dr. Cunderlikovi. Ak by boli trisomy ale pozitivne,tam uz nastupuje amniocenteza a ta je uplne 100 percentna. Drzim silno palce. Verim,ze budes mat krasne zdrave babatko.

elizabeth22
26. okt 2021

ja by som išla ku Grochalovi do Martina. Všetko pozrie, povie ako vidí, ale s empatiou, je odborník. A to by som vedela rozprávať, čím som si prešla.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre