Euthyrox 25 v tehotenstve kvôli štítnej žľaze

petka_24
3. mar 2015

Ahojte 🙂 som v 9 tt a vcera mi moj gynekolog oznamil ze mam vysoke hodnoty stitnej zlazy.Dnes som bola u endokrinologicky a predpisala mi Euthyrox 25 raz denne.Som z toho trosku nervozna ci to neskodi babatku.Je to moje prve tehotenstvo.Ma niektora z vas skusenost s tymto liekom?dakujem 🙂 pekny den

sutiakova
3. mar 2015

Neboj, bábätku to neuškodí. Ja užívam Euthyrox 50 už 11 rokov a užívala som samozrejme aj počas tehotenstva.

ervenka
3. mar 2015

@petka_24 https://www.modrykonik.sk/group/2168/ skupina Stitna zlaza. Praveze je dolezite aby bol TSH POD 2,0 a t4 blizko 19. Euthyroxom sa da pekne tato hladina dosiahnut. Prvy trimester nema babo svoju vlastnu SZ= vyjedava z tvojej. Takze nervozita nie je na mieste, bud rada, ze endokrino to riesi.

evka64
3. mar 2015

@petka_24 ak mas vysoke hodnoty, neviem preco ti predpisala Euthyrox, jedine ze by si mala zvysene protilatky proti stitnej zlaze. Ja mam znizenu funkciu a beriem 75 Euthyrox a ked mi dr.potvrdi tehu, endokrinolog mi este zvysi. Neboj nic, babatku to neublizi,skor pomoze vo vyvine ;)

kerka13
3. mar 2015

Urcite to babatku neublizi, ja uzivam Euthyrox25 a dokonca mi pomohol aj otehotniet, nakolko mam PCO a autoimunitnu reakciu na stitnu zlazu, ktoru mi zistili mesiac pred otehotnenim. Uzivat som ho zacala mesiac pred otehotnenim, a odvtedy ho beriem kazdy den uz vyse 5 rokov

petka_24
autor
3. mar 2015

@evka64 no asi protilatky, neviem🙂 ale proste som mala vysoke hodnoty v krvi....

petka_24
autor
3. mar 2015

Dakujem za odpovede baby 🙂. Je mi lepsie

ervenka
3. mar 2015

@evka64 predpokladam zvysene hodnoty= vyssie hodnoty tsh. preto dostala euthyrox. .Euthyrox sa pouxiva na znizenie hladiny tsh. Nemusi mat ani protilatky... Protilatky som ani ja nemala, len vyssiu hladinu tsh= navysenie pokial som nemala dobre hodnoty.
@petka_24 spytaj sa nabuduce ci len tsh alebo mas protilatky. Povedala ti dr. ako casto si mas davat kontrolovat krv?

petka_24
autor
3. mar 2015

@ervenka kazde 4 tyzdne mam chodit ku endo na krv

liebling98
3. mar 2015

@evka64 presne ako píše @ervenka. @petka_24 má zvýšenú hladinu TSH, je to hormón hypofýzy, ktorý reguluje funkciu štítnej žľazy, že ju akoby "žmýka" k produkcii hormónov. Funguje na princípe negatívnej spätnej väzby. To znamená, že keď je štítna žľaza lenivá a produkuje málo hormónov, hypofýza vyplaví viac TSH, aby ju nakopla. Zvýšené TSH je taký prvý signál, že sa štítnej žľaze nechce pracovať. Tiež naopak, keď je hormónov štítnej žľazy veľa, TSH nepotrebuje nič stimulovať, tak klesá prakticky na nulu.
To som si dovolila drobné patofyziologické okienko pre laikov, neberte to prosím ako poučovanie 😉

akinorev30
3. mar 2015

@petka_24 ahoj a kolko si mala hodnotu Tsh? Lebo ja mam 6,52 a zatial nic neuzivam lebo cakam na vysetrenie.

nicicka
3. mar 2015

Ja beriem euthyrox 25 len v tehotenstve a pocas dojcenia lebo mam hranicne hodnoty. Nie je to liek, je to hormon, ktory ak by si nebrala a mala ho malo, tak by si mohla uskodit babatku. Ak budes mat dobre hodnoty po tehu tak ti ho dr. isto vysadi.

ervenka
3. mar 2015

@akinorev30 😕 to fakt? To je dost vela.... Byt tebou isla by som za dr. aby riesila. Lebo prvy trimester beries hormony kvoli babatku, ale potom neskor kvoli sebe. Pri pomalej SZ je zvysene riziko poporodnej depresie, co teda sranda nie je.

darkadm
3. mar 2015

Ja užívam už 10 rokov 75 denne a samozrejme aj počas tehotenstva. Všetko bude v poriadku!!!

maminecka2
3. mar 2015

@petka_24 Ahoj, liebling 98 to napísala úplne správne, mala si určite vyššie TSH a preto ten Euthyrox. 25 je ozaj maličká dávka, je možné že po pôrode budeš aj bez liečby, len to bude treba naďalej sledovať. Buď rada že sa na to prišlo, hormóny ŠZ sú veľmi dôležité pre mimi, bez nich sa správne nevyvíja, v tehu sú vyššie nároky. Držím palce, všetko dobré.

petka_24
autor
3. mar 2015

@akinorev30 TSH 6,94 a aTPO 106

maminecka2
3. mar 2015

@akinorev30 Ahoj, to je veľmi veľa, dúfam že máš termín už čoskoro, ak nie tak to urguj, prípadne si vybav termín v súkromnom centre ak to inak nejde, je veľký risk mať takéto hodnoty. Ahoj, drž sa.

akinorev30
3. mar 2015

@maminecka2 no prave mam problem sa vobec k niekomu dostat. Moj gynekolog mi vysledky povedal az po mesiaci a dalsi mesiac cakam a vysetrenie nakolko mi na endokrinologii povedali ze vysledky nie su take alarmujuce. Tak idem az 16.3. co uz budem 17 tt.

evka64
3. mar 2015

@liebling98 ahaaaa, lebo ja mam autoimunitnu hypotyreozu a beriem vysoku davku, tak mi to nebolo jasne, ale teraz uz viem 🙂

nanulik
3. mar 2015

ja užívam momentálne 150 eutyrox, mám hypotyreozu, liečim sa už 18 rokov. užívala som už všlijaké dávky, ale v§čšinou som nešla pod 100. chodila som aj do Lubochne a tam mi dr. povedala že počas tehotenstva je velmi doležité dodržiavať liečbu, aby bolo všetko v poriadku. bohužial som po tehu mala dlho velmi zlé výsledky, dr. si myslela že neužívam lieky a preto ma vyradila z evidencie. musela som si hladať druhého dr. hodnoty sa mi upravili až dva roky po porode.

miss_shy
3. mar 2015

@nanulik tak to je sila, ja sa tiez liecim takto dlho, a po pôrodoch mi tiez velmi dlho mudr nadstavuje liecbu, ale aby ta upodozrievali ze neberies lieky? a vyradit ta? To kde zijeme? 😠

nanulik
3. mar 2015

@miss_shy no bola som tam mesiac po porode na kontrole. výsledky boli zlé, zvýšila mi dávku. po dlašej kontrole mi volala že nie je možné aby som mala také zlé výsledky že to može byť sposobené iba neužívaním liekov. povedala že ona ma už liečiť nebude aby som si našla endokrinologa v spádovej oblasti.

ervenka
3. mar 2015

@miss_shy no vy zijete na Slovensku a ja v Holandsku a vsade tie iste otazky. Len s tym rozdielom, ze tu v Nl je oficialne zdruzenie pacientov s ochorenim SZ (NOS)= dr. si az tak velmi nedovoli byt hnusny. Ale na druhej strane, aj tu na MK vidim casto otazky, ci sa uzivanie hormon. tabl neda nejako okast. Ci sa to naozaj musi. (teraz nemyslin nikoho z tejto diskusie)To je ako keby sa diabetik pytal, ci naozaj musi inzulin.... 😕

nanulik
3. mar 2015

@ervenka ja sa priznám bez mučenia že som velmi zlý pacient. a robí mi problém užívať pol hodiny pred jedlom, ale dávam si pozor na to aby to bolo aspon každý den. užívam dokopy cca 6 liekov denne a ide mi to riadne na nervy 😝

ervenka
3. mar 2015

@akinorev30 zmen lekara. Ze vysledky nie su alarmujuce? Ked nie si tehu, normalna hladina je do 4.9. A ty si tehu,. takze skutocne to musi byt menej ako 2. Inak, citis sa dobre?

ervenka
3. mar 2015

@nanulik ja to chapem, hlavne, ak ma clovek vela liekov- musi dobre skombinovat atd... Pri mne prvych 16tt bolo hroznych, musela som si dat skoro rano (cca okolo 5hod.) tabl. potom spat do postele a rano sa normalne najest. Inak by som to nezvladla... Ale je iny pripad, ked ma zena problemy s otehotnenim, dr. jej skotroluje krv, vysledky su zle, da jej tabl. a ona ich aj tak jest nebude. Ale tehu by rada. Toto trosicku nechapem.

nanulik
3. mar 2015

@ervenka no ja som mala problémy otehotnieť. gynekolog povedal že som v poriadku, problém je v štítnej žlaze, endokrynolog povedal že výsledky su v poriadku problém je po ženskej stránke, nekoniec "pomohlo" vymeniť partnera tri pokusy s pomocou clostylbegytu a bolo 😀

ale ja teda neviem, ja na sebe nevidím žiadne príznaky, či lieky beriem alebo nie, stále sa cítim rovnako unavená 😝 idem o pár dní na kontrolu, musím to dr. povedať. lebo som si myslela že som unavená z práce, ale ja som stále taká oťapená, niekedy by som len spala.

akinorev30
3. mar 2015

@ervenka ja som uplne v pohode. Brala som to na lahku vahu, lebo som to mala aj pri prvom tehu ale neviem uz aku hodnotu presne a bolo mi povedane ze robim z komara somara a ze to nie je na lieky. Tak som myslela ze to tak bude aj teraz ale pre istotu som volala uz inemu endokrinilogovi ale zial az toho 16.3. Skusim este zajra zavolat nejakym vTn. Mozno ma niekto zoberie skor i ked uz ked som v15 tt uz je to asi jedno.Jaj zere ma to ☹ .

lauricka
3. mar 2015

@petka_24 a si sa opytala u doktorky, ked si bola? Toto sa berie pocas tehotenstva aj pocas dojcenia bez vynimky. Neboj sa, vsetky moje tri deti su OK. A nezabudni ist po sestonedeli na kontrolu stitnej zlazy.

ervenka
3. mar 2015

@nanulik vies co, za unavou moze byt napr. nedostatok B12 vit. D. Ze ludia so stitnou zlazou si musia davat pozor na dobre hladiny tychto vitaminov. A vyhodit soju+sojove produkty do kosa. 😉

ervenka
3. mar 2015

@akinorev30 no jedno to nie je. este som pozrela NOS kolonku tehu, a tam sa pise o.i. aj o placenta praevia. aj o poporodnej depke....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre