icon

Genetičná predizpozícia

doliva
20. aug 2013

Ahojte baby doktori mi povedali že moja malá môže mať genetickú predizpozciu j netuším čo to je,nikto mi to nevysvetlil ☹ budú jej robiť nieaké testy v 3-mesiaci prosím viete čo to je?máte skúsenosť?

liz_lemon
20. aug 2013

@doliva to znamena, ze moze mat nieco zdedene, napr. nejaku chorobu

doliva
autor
20. aug 2013

ah jej boze chran

brumka
20. aug 2013

ako @liz_lemon vravi. ale nemusi to byt take zle. moje obe deti maju dedicnu predispoziciu na alergiu, astmu a ekzem. u jednej sa prejavilo vsetko len nastastie astma nie, ale so spravnou zivotospravou sme to potlacili a doteraz mame pokoj, ale nemam istotu ze to nevyvrcholi o x rokov. mate nieco v rodine?

maznacik007
20. aug 2013

@doliva a to vam vyslo pri testoch co sa robia novorodencom z paticky ked sa odobera krv? ci ma nejake ine znaky gen. ochorenia...

ved ti predsa museli povedat ze co to je ... alebo to mas v papieroch ...

moj ma napr. genticku predispoziciu na celiakiu (ma oba pozitivne geny) ale teda to mu zistili az neskor ked mu robili genetiku co vam este isto nerobili ...

hlavne nestresuj ono ak ide o tie testy z paticky tak to opakuju aby potrvdili ci vyvratili diagnozu

doliva
autor
20. aug 2013

@brumka máme všetko možné 😒

doliva
autor
20. aug 2013

@maznacik007 nie len mi oznamili ze budu robit tie testy astmu alergiu mame v rodine s oboch stran

brumka
20. aug 2013

@doliva hlavu hore, nemusi sa nic prejavit...tak ale nam ziadne testy nerobili

maznacik007
20. aug 2013

@doliva aha tak to potom netreba nejako riesit ... inak predispoziciu na astmu ci alergie ma dnes uz kazde druhe ci tretie dieta... 😉

nestresuj sa, snaz sa dieta co najdlhsie dojcit a ty obmedzit alergeny zo stravy ... ale to vies asi ked mas alergie resp. tvoj manzel ...

doliva
autor
20. aug 2013

@brumka nám idu tak dúfam že dobre bude

brumka
20. aug 2013

@doliva ako pise @maznacik007 dojcit, a mat dietnu stravu u seba aj pri prkmoch, je to fuska ale drzala som sa tak 15m. vsetk aelergeny sme zavadzali postupnea neskorsie a zistili sme ze ekzem nam robil banan. a teraz mi h odcerka uz moze jest vsetko bez prejavu len davam pozor na kozmetiku pre nu aj na prasok na pranie aele sme bez prejavu, a den co den sme kremovali kozu, potom neskor len po kupani

maznacik007
20. aug 2013

@doliva inak ak mate obaja rodicia alergie a astmu tak mas 60 % sancu ze to dieta zdedi co neni tak uplne strasne cislo ...
tie testy to budu zistovat len hladiny IgE a pokial nema realne prejavy alergie tak nerobia nic ine v tak malom veku ...

takze nestresuj len co najdlhsie dojci a tak co sme ti uz popisali ....

brumka
20. aug 2013

@maznacik007 60 pri oboch rodicov? mne povedali ze pri jednom je daco cez 60, pri oboch uz 80 a viac, tak u nas to je aj u starych rodicov, moj pripad je taky ze u nas nie len ja som ju ziskala zivotospravou

aga2011
20. aug 2013

ahoj, neboj sa, to je len ze moze mat ale nemusi. a čo by mohla zdediť, u tvojho dieťaťa sa nemusi nič prejaviť.

mummy01
20. aug 2013

@doliva ja by som to nebrala tak tragicky...otazka znie ci ma tvoje dieta nejake problemy uz teraz alebo na zaklade coho jej idu robit vysetrenia?Treba si uvedomit ze 100% geneticky zdravych ludi je trufam si tvrdit veeelmi malo,kazda rodina ma nejaku geneticku zataz,zial sme ludia a nedokonali a aj chori...preto sme ludia a nie roboti 😉

katrinka8
20. aug 2013

@doliva - ahoj, ako uz baby vravia, predizpozicia je nachylnost - cize to znamena, ze dietatko moze byt nachylnejsie na nejaku chorobu, alergiu a pod. - vo vasom pripade na zaklade genetiky, dedicnosti. A na co (na aku chorobu ci alergiu, exem alebo?) Ti povedali, ze ma tu geneticku predispoziciu? Urcite netreba stresovat, dokonca Ti povedali, ze "moze mat", co znamena, ze ani nemusi 😉 Nepytali sa Ta nahodou, ci mas nejake alergie a pod.? A kedze Ty nieco asi mas (alebo manzel, prip. iny blizky pribuzny), tak z toho uz vyplyva, ze dieta moze mat zdedene predizpozicie... Ale tak to ma v dnesnej dobe naozaj asi kazde dieta - vsade su same alegie atd. Netrap sa zbytocne, keby to bolo nieco vazne, necakali by urcite 3 mesiace a riesili by to hned 😉 Ja osobne mam alergiu na chlad (tiez ziskanu takmer v dospelosti), inak nic, ale uz som vedena ako alergik a moje dieta je uz potencialne tiez nachylne (vraj) na alergie - alergiu zatial teda nema ziadnu 😉