Hypertyreóza a psychické príznaky

nevenka
7. aug 2017

Chcela by som sa opytat tych, co maju hypertyreozu, teda zvysenu cinnosti stitnej zlazy - ci trpia aj inymi priznakmi, ako fyzickymi - myslim naladovost, nervozita, vybusnost, depresivne stavy - pri tomto ochoreni...ja som mala tuto diagnozu zistenu po druhom porode, podarilo sa mi stitku upravit alternativnou medicinou, kojila som a nechcela som lieky. Doteraz ich nemam, ale znovu sa mi zhorsila funkcia a zatial ma lekar nechal bez liekov, pojdem na kontrolny odber. Ale pri hypertyreoze sa skor chudne, ja som nedavno odstavila malu a odvtedy mam hore 6 kil, z nicoho nic ☹...ale najviac ma trapia tie psychicke stavy, mali ste to niekto? Dakujem Vam za odpovede, podnety...

ervenka
7. aug 2017

@nevenka Stitna velmi ovplynuje psych. stav. To sa vie uz davno. okrem toho aj srdcovu cinnost. Lenze ked odmietas normalnu liecbu, je tazko ti radit. Ake si mala hodnoty pri poslednom odbere?

nevenka
autor
8. aug 2017

@ervenka

Mne sa prave tou alternativnou podarilo stitnu uplne dat do normy, lieky som nechcela kvoli kojeniu, kedze sme mali babo, ktore do pol roka trpelo kolikami a az okolo 12 mesiacov sa to zacalo lepsit, bude mat 2 roky a stale davame pozor na stravu. Liecbu neodmietam, ale lekar ma zatial nechal sam bez liekov, kedze som mala TSH len hranicne, 0,48 a hladiny hormonov normalne. Na odber dalsi idem koncom septembra a podla toho sa bude dalej postupovat. Ale pri hypertyreoze aby clovek priberal, je divne, doktor mi na to povedal, ze mam sa viac hybat a menej jest, ze stitnou to nie je. Len sa hyb, ked Ta vsetko boli a ledva nohy vlecies ☹...pri 2 malych detoch je to narocne, vyflusnuta vecer o deviatej cvicit, ked zaspia...

ervenka
8. aug 2017

@nevenka to je sice pekne ze "len hranicne" hodnoty. Pokial sa ale fyzicky/ psychicky zle citis, treba to riesit. T4 mas ake hodnoty? Bolo by vhodne skontrolovat b12 vit. D.

mamina_tatiana
8. aug 2017

Da sa to zistit pri odbere krvou vseobeckeho lekára? Lebo ja mam podozrenie na štítnu žľazu, ale všeobecný mi vzdy vezme len jeden parameter a ten mam ok. Alebo toto musi brat endokrinológ?

nevenka
autor
8. aug 2017

@ervenka

T4 si nepamatam, ale boli v norme, podla mna doktor nevie sam, co si ma o tom mysliet, lebo podla neho bez liekov som nemala sancu to upravit na normal, ale podarilo sa a teraz som polavila z tych produktov, co som brala, a vracia sa to spat. Podla mna on caka, co sa z toho vykluje, lebo sam netusi...D vit. mi brali na imunologii a mala som tiez spodnu hranicu, takze ten beriem, na kontrolu idem tiez v septembri. Mavala som caste afty a vysla mi znizena bunkova imunita, ale inak nic zavazne a to decko mi na to pomaha teda...B12 netusim, preventivka u doktorky vseobecnej ma caka tiez, ale momentalne sa uz mesiac neviem vyhrabat zo soplov a kasla, beriem ATB, mam dakeho bacila, takze to odlozila, ked budem zdrava. Teda v tomto smere.

nevenka
autor
8. aug 2017

@mamina_tatiana
vseobecny zoberie TSH, ak je to v medziach normy, dalej neriesi, nema dovod posielat na endokrinologiu...zavisi, ake mas priznaky, lebo su 2 moznosti v zasade - hypofunkcia alebo hyperfunkcia, hypofunkcia je castejsia a vtedy pomaha uzivanie Omega-3 s organicky viazanym jodom, v tehotenstve (kukam, ze cakas babatko) a pri kojeni su vyssie naroky na jod, treba doplnat. Ale u tehotnych TSH berie aj gynekolog, uz si nepamatam, v ktorom tyzdni. Ak by si mala zvysene, tak ide o znizenu funkciu a poslali by Ta na endokrinologiu a takisto aj v opacnom pripade. Ale moze byt subklinicka forma, ze sa neprejavi na vysledkoch, ale uz sa citis blbo, a to TSH si mala skor vyssie ako nizsie, ja by som si dala ten organicky viazany jod - ako prevenciu prepuknutia hypotyreozy po porode, to byva dost caste, ze babatko si zoberie od Teba dostatok jodu, a mamina potom "nestiha"...ja som pri hypertyreoze mala v case diagnostikovania TSH menej ako 0,00...proste nemeratelne...pri hypo je tusim viac ako 5?

nevenka
autor
8. aug 2017

@ervenka

Mna to celkom myli s tymi priznakmi, lebo niekedy mam skor prejavy hypofunkcie a niekedy hyper...

jankkas
8. aug 2017

@nevenka ahoj ja mam hyper a mala som psychicke priznaky ake opisujes. Podrazdena nervozna uzkostne stavy nestastna..teraz sa liecim tak lepsie no este stale mam zle vysledky tak tiez skusam alternativu. Prosim ta ty si sa ako alternativne liecila. Napis prosim do ip. Dakujem

ervenka
8. aug 2017

@nevenka no zaujimavy system mate na SVK. Lebo tu v Nl je system taky,ze pri uplne prvom odbere sa sleduje uplne vsetko. TSH, t4, ant. TPO, sleduje sa, ci nie je SZ zapalena. robi sa sono, v zavislosti od vysledkov sona, sa ide dalej.
Dalsie odbery su VZDY tsh+t4. Tsh samotne nestaci. tsh hovori o fungovani tela,ale t4 je "pocitovy"= hovori o tom, ako sa citis. tsh moze byt ok, ale t4 na figu- aj v tom pripade sa to riesi. v Zasade (najcastejsie) su 4 formy ochoreni SZ- hyper, hypo, autoimunna hyper, autoimunna hypo. ale tych ochoreni je cca 10 druhov.
S jodom treba opatrne. doplnat iba ked chyba.
S kojenim+ tehu ide aj o to, ze TSH sa rodi v hypofyze. Tam sa rodi oxytocin aj prolaktin. Hypofyza je velmi zatazovana. Takze to moze velmi kolisat.
hypo je pri netehotnych od 5,0 pri tehotnych musi byt TSH nizsie ako 2,0 resp. 2,5.
SZ je velmi citliva na dlhodobe zapaly, choroby, z kt. sa clovek "nevie" vyliecit. Takze je moze, ze skaces z hyper do hypo a spat. Odber kazdych 6tyzdnov. bolo by dobre, keby si ich mala v inych dnoch cyklu. Aj menstruacny cyklus moze mat vplyv.

ervenka
8. aug 2017

@jankkas ako dlho sa liecis? SZ je dlhodoba zalezitost. moze trvat niekolko rokov, kym ti dobre nastavia davku a budes mat stabilne, dobre vysledky bez velkych vykyvov.

jankkas
8. aug 2017

@ervenka momentalne som na liekoch 6 mesiacov no stale mam nizke tsh a vysoke t3 a t4. Mam aj zvacsany hlavne pravy lalok. A ty sa tiez liecis na hyper ci si stabilizovana?

ervenka
9. aug 2017

@jankkas ja som hypo 5 rokov. Stabilizovana cca 3roky.

lienqa
9. aug 2017

@mamina_tatiana mne práve obvodná z výsledkov krvi prišla nato, že moje TSH je 14 😅 bola som často chorá, tak mi dala urobiť komplexné vyšetrenia z krvi

@nevenka tieto pocity som mala aj ja, že sa mi príznaky podobali na obidve hypo aj hyper..len môže to byť kombinované ja mam autoimunitnú tyreotitidu, ale musím povedať, ako užívam euthyrox nie som tak unavená, predtým som pribrala "z ničoho nič" 10 kg, som to prikladala stresu, a pri užívaní liekov sa mi to podarilo pekne dať "dolu"...čo sa týka nálad , to som bola aj pred tým náladová 😅 takže to štítnej nedávam za vinu.

nevenka
autor
9. aug 2017

@ervenka

tu nejde o system, zase to musim vysvetlovat cele...ked mala dcerka 6 mesiacov, zacalo mi byt horsie ako normalne, lenze ona nespala, potila som sa trosku viac ako obvykle, bola som unavena a padali mi vlasy, normalne po porode, nie? Ktory doktor by toto bral vazne, ze? Dcerka mala malo zeleza, tak som poprosila svokru, aby mi vzala krv, kedze je zdravotne sestra a vzala mi TSH, T4 - TSH 0,5 a T4 vysoke, kto si to presne ma pamatat? Tak som sla na endokrinologiu, obvodak pausalne robi len TSH, teda vacsinou... ale endokrinolog uz robi dalsie testy, u mna kedze slo o hypertyreozu, tak protiltky TRAK, aby sa vylucila alebo potvrdila Grawes Basedowa choroba, potvrdila sa, nasadili Propycil 50 2 tabletky denne, kontrola o mesiac, tabletky som uz vyssie spominala, ze som nebrala, ale tu alternativu a radsej tu nejdem pisat verejne, ze co...vysledky boli lepsie, kontrola zase o mesiac, vysledky este lepsie, potom o 3 mesiace, T4 a T3 boli v norme po cca pol roku, len TSH este nizsie. To uz lekar vedel, ze tabletky neberiem a teda konecne po 9 mesiacoch som mala normalne vysledky, ostal doktor v soku a dal mi kontrolu o pol roka, stale dobre...nechapal, lebo v pripade tejto choroby sa naprava bez tabletiek, cytostatik vacsinou sama nespravi. Teraz som mala zhorsene TSH a T4 a T3 dobre, takze mi dal kontrolu o 3 mesiace, ako sa to bude vyvijat. A urobi znovu aj protilatky proti TSH, teda ten TRAK...podla mna standardny postup vzhladom na to, ze som rarita, zatial sa so spontannou remisiou GB choroby nestretol. Lenze spontanne to nebolo,
@jankkas, napisem Ti, co som brala do sukromnej spravy.

Ja som sa hlavne bala toho priberania, a tych divnych priznakov, lebo ja teda nemam teraz nic okrem tych depresii, z nicoho nic mi zacne byt uzkostne a do placu, stala som minule na zastavke autobusu a zacala som plakat a stipu ma oci najnovsie, mierne viac mi zacali padat vlasy. Ale ci existuje moznost striedania hypo a hyper - pri tomto mojom type autoimunity, to netusim, podla lekara nie. To by musela byt Hashimotova choroba a tu nemam. Tam je najprv hyper a potom hypo...podla protilatok to vedia zistit. Ja som mala podla sona stitnu relativne malu (ale tu som mala vzdy trochu mensiu ako je norma) - chodila som do Lubochne kedysi v puberte kvoli vysokym androgenom a prolaktinu. Bola som na CT hypofyzy a nic sa nenaslo, prolaktin som mala ako dojciaca a to som mala 13-15 rokov. Kym som brala lieky, trochu to kleslo, ale potom sa vratilo spat a doktor sa potom cudoval, ze som 2x otehotnela prirodzene a bez problemov vsetko...az teraz podla mna po 2 porodoch kratko po sebe a problemovych detoch, nedostatku spanku, som takto skoncila. Niekde sa to muselo asi odrazit.

Este som si okrem uzkosti, depresie, tak ze sa radovat neviem z nicoho a vsetko ma zatazuje, zistila, ze ma bolia svaly a kosti, krce v lytkach mam a ledva na nohach stojim, a to hned rano, dokonca sa mi podarilo teraz spat sice prerusovane, ale 8 hodin a rano sa nikdy nezobudim oddychnuta. Takze to som chcela vediet, lebo pri hyper su trochu ine priznaky ako hypo...

Inak po prvom porode som mala depresiu, tak cca 4 mesiace po...z vycerpania podla mna, ale do 9 mesiacov maleho som schudla na svoju nastrocnu hmotnost, vtedy mi brala vsetky hormony tiez a bolo to ok, ale ci to mohlo byt "subklinicke", to teda neviem...kolisat to asi mohlo...

nevenka
autor
9. aug 2017

inak pre upresnenie - liecbe tyreostatikami som sa branila kvoli dcerke, ktora mala velke problemy s travenim, nabeh na atopiu, astmu...chcela som kojit, lebo takmer zo vsetkeho ju bolelo brusko a zaroven som nechcela ohrozit jej stitnu zlazu - tyreostatika evidentne maju vela neziaducich ucinkov a aj na babatko neposobia dobre, dcerke sa mohla vyvinut hypofunkcia, lebo by v materskom mlieku dostavala aj tyreostatika...teraz je situacia ina, ale ako citam, tak ani tyreostatika nerobia zazraky...

Hypofunkcia je v tomto smere nevinnejsia, aj liecba je v pohode z pohladu dojciacej matky, prave je ziaduca...hyperfunkcia je v tomto horsia, no ☹

lienqa
9. aug 2017

@nevenka vieš, že ochorenie štítnej žľazy môže mať aj napriek tomu, že si sa ju snažila od toho uchrániť? väčšina chorôb je dedičná, mojej malej 7 ročnej už brali pred nedávnom krv,aby zistili TSH, kedže pravdepodobnosť u nej je vysoká. Našťastie sa to zatiaľ nepotvrdilo 🙂

nevenka
autor
9. aug 2017

@lienqa

to je jedno, ale tyreostatika preukazatelne zastavuju cinnost stitnej zlazy, takze zamerne som jej ju mala "dokatovat", ked to prezeniem...

A nemyslim si, ze je to dedicne v pravom zmysle slova. V nasej rodine sa nic nikdy so stitnou nevyskytovalo, zrazu ma mama a sestra hypofunkciu a mne po porode vyskoci hyperfunkcia?! Po kom som to zdedila?

Podla mna mame stitnu a vsetky organy oziarene z Cernobylu, plus amici stale robia jadrove pokusy a o araboch ani netusime, korea atd...preco je tolko rakoviny, tolki maju zrazu po 30 rokoch od Cernobylu problemy so stinou a rakovinu?

Chybal nam jod, nikto nam nepovedal, ze radioaktivne latky su vychytavane stitnou zlazou, a ked ona nema dost dobreho jodu, tak sa tam naviaze bordel?! Kto vedel, uzival vysoke davky jodu. Prisne strazene tajomstvo. Dodnes. Popierana hola kruta pravda. V tomto zmysle sa to uz "dedit" moze...ale donedavna bola struma a podobne veci len v oblastiach s nedostatkom jodu. Kde ani jodidovanu sol nemali...

Ale mne slo hlavne o tie psychicke priznaky, levo vsade sa pise len o hypofunkcii a hyperfunkcia by mala skor byt o tej akcnosti, hyperaktivite a tak...a to teda ja nemam 🙂

ervenka
9. aug 2017

@nevenka euthyrox ani L-thyrox nie su nebezpecne pre dojcenie. Propycil abo.
Vsetky potiaze co pises su uplne "normalne" pri hyper. Podla toho co pises mas teda grawes-b? To je autoimunne. Ak nekojis, odporucala by ti brat tablet. Ale je to tvoje rozhodnutie...
Inak nechapem, preco sa boja ludia napisat presne aku alternativu brali. Mozno by pomohla aj niekomu inemu. Alebo su to zakazane latky?
Nesuhlasila by som s tym, ze hypo je relativne nevinne ochorenie. Ja som nesmela otehotniet kym som mala tsh viac ako 2,0. Hypo ovplyvnuje vela funkcii v tele. Najradsej zdravu SZ.😉

ervenka
9. aug 2017

@lienqa rozpravala som sa s nl lekarmi- sanca je do 10% percent, ze sa hypo mame narodi hypo dieta resp. dievcatko. Pise sa DO 10%, lebo zalezi aj nazivotnom style... (sancu zvysuje napr. jedenie soje uz v malom veku). V nl je soja v skolkach zakazana. vacsinou sa SZ prejavi v puberte. Zacinaju zenske hormony atd. Dedicnost hypo mama -> hypo syn je vynimocna.

nevenka
autor
9. aug 2017

@ervenka

Ano, mam Grawes Basedowu chorobu...odporucali propycil, kedze tyrozol viac prestupuje do materskeho mlieka a dali mi relativne nizku davku kvoli kojeniu, ale aj tak mi odporucali radsej prestat kojit.

No ved ja nehovorim, ze mat hypo je super, mama aj sestra ma hypo, teda sestra uz davno neberie lieky a je v poriadku. Nechapem to...mala v case prepuknutia choroby TSH 15 a odpadavala.

Najlepsie by bolo nic nemat, len som myslela, ze s liekmi na hypo sa da kojit bez obmedzeni.

Nie, uz nekojim, takze teraz uz lieky nebudem odmietat, pokial mi ich predpise...

Ono ta psychika ma trapi, lebo mam pocit, ze ma manzel nechape a len mi tvrdi, ze "sa mam dat dokopy", "len si citaj a vsugeruj tie priznaky" a podobne a mne je naozaj zle, nic nevladzem, nic ma netesi, taka vyflusnuta som a vybusna, kricim na deti, somrem a potom sa lutujem, ze aka som hrozna a tak dokola...normalne som uvazovala nad antidepresivami, nad navstevou psychiatra.

Ja to napisem kludne, co som brala, zakazane to nie je, ale nechce sa mi tu vysvetlovat vela o tom, lebo presny mechanizmus nepoznam. Nie som chemik, ani endokrinolog. Brala som napriek zakazu lekara molekularny jod, ano JOD, ale cistu formu I2, nie kelp, nie organicky viazany, nie jodis ani nic podobne...a presne podla rozpisu jedneho vyborneho doktora farmacie. Preto som to nechcela pisat, lebo pri hyperfunkcii sa automaticky akykolvek jod zakazuje. Ale neviem, odkial by sme ho mali mat privela. Viem len, ze molekularny jod navodzuje programovu smrt bunky, pokial je poskodena, viaze sa na membrany poskodenych buniek, a to navodi ich zanik. Teda ja tie bunky, co su v stitnej zodpovedne za produkciu vysokych davok hormonov, usmrti, znefunkcni a tym stabilizuje zlazu. Tak som to pochopila, ale je tam toho viac, velmi zlozite to je. Takisto tento jod zabija nadorove bunky, pomaha pri cystach a myomoch. Teda toto podla mojich skusenosti neviem posudit, kedze som s tym problem nemala.

lienqa
9. aug 2017

@nevenka no možno tak odveci otázka, a nemôže byť príčina tých psych. problémov v niečom inom? prečo si sa rovno zamerala , že to bude kvôli ŠZ?

@ervenka o tej sóji som nevedela, už som čítala v inej diskusii tvoje príspevky, a len žasnem nad mentalitou lekárov aká je tu na SK a aké skúsenosti máš ty z NL..

nevenka
autor
9. aug 2017

@lienqa
tak psychicke prejavy pre stitnu su, tak ja som sa na to nezamerala, taku vnutornu nervozitu, pocit stresu, aj ked sa neponahlam nikde...a periodicky sa to zhorsuje, ked sa mi rozkolise stitna...nieco je povahou, ale nieco urcite nie...a teda po porode som bola za psychiatrickou a ta mi jasne povedala, ze vysoky prolaktin a problemy so stitnou mozu depresie vyvolat alebo zhorsovat...lebo zase poznam jednu babu, co berie uz roky antidepresiva, ale ja nie som v kuse depresivna, aj sa viem zabavit, aj mam konicky, ona v tom najhorsom len lezala, revala a nebola schopna vstat z postele. Ja to nemam ako permanentny stav...

nevenka
autor
9. aug 2017

ano, SOJA...to malokto vie, ze je toxicka pre stitnu zlazu a nielen to...ja detom ani stipku nedavam...

nevenka
autor
9. aug 2017

este k tomu, ze ma manzel nechape a tak - tak len ohladom tohto a v takom zmysle, ze kto to nepozna, to nevie pochopitt...rovnako ked ma niekto depresiu, tak tiez kto to nezazil, tak to plne nemoze pochopit...inak ma chape, pomaha, ide s detmi von, aby som si oddychla a podobne...🙂

ervenka
9. aug 2017

@lienqa no ano, prispievam v diskusiach, lebo mam pocit, ze ludia na SVk maju veeeelmi malo informacii, a ked uz, tak su to zastarale nazory. Obcas si pripadam ako taka trubka, ze pisem pisem a pisem a SVK lekari aj tak poslu len na tsh a nic ine, lebo to "nie je potrebne". Pri tom stale sa skuma, upravuju odporucania. teda aspon tu v Nl, ze SVk lekari nic nezachytia, ani len odporucania EMA, to je smutne . Okrem soje, napr. horcica, arasidy, ale napr. aj taka kapusta a kapustoviny, kel, brokolica, potom spenat nie su prave mnamka pre SZ. neodporuca sa v surovom stave (napr. smoothie) uvarene obcas mozes.
@nevenka skutocne aj pri hyper mozes byt znechutena, deprimovana... Nemusis byt aktivne ako taky skrecok. Mne pomohlo, ked sme mali stretnutie zo zdruzenia, zobrala som so sebou aj mm. vypocul si rozne pribehy, a bol kludny. Nevyhadzuje mi na oci moju unavu a tak... co sa tyka radioaktivity- myslim si,ze horsie ako Cernobyl boli Francuzske atomove testy v tichomori.
Na tvoju otazku- ako to, ze ty po porode hyper- odpoved- mas historiu s hypofyzou, prolaktinom, SZ mohla na to reagovat. Preco tvoja mama? Mozno prechodom, mozno inymi zivotnymi udalostami. A inak, preco tak vela ludi ma problemy? Lebo pomali v kazdej zadnici je soja lecitin, a keby len obycajny, ale rovno napisu vyrobcovia,ze zo modifikovanej soje. endokrinologovia su "radi". Pamatas sa,ako po prevrate vsetci ospevovali soju? Zatracovali maso, mast z masa, lebo je to fuj, nezdrave, soja bola odpoved na vsetko... V NL bola soja uz v 70. rokoch. Postupne zacali mat ludia problemy. Rybyzravy narod a problemy so SZ? hallo soja. prisla som do nl v 2005, uz vtedy zacali v Nl upozornovat, ze soja nie je dobra. od 2011 sa neodporucala pre deti, normalne oficialne informacie (Preco ale nie su na SVk pristupne, to uz neviem). Pokial sa nemylim, tak 3 roky je zakazana v skolkach. A ako alternativu ku obycajnemu maslu je tu appelstroom- v preklade jablkove maslo. Ozaj, plasty- BPA a zivotne prostredie= chora SZ.

lienqa
10. aug 2017

@ervenka vidím, že mám dosť veľa "dier" v tom čo jesť a nejesť, o kapuste som vedela, ale smoothie, že sa nesmie to som teda netušila..ja sa síce krátko liečim na štítnu cca dva roky, ale informácií som teda viac zistila na nete, dr. mi dala len papier s mojou diagnozou, že nech si preštudujem, jedenkrát mi zvyšovala dávku, a tento rok na kontrole to bolo už stabilizované...bojím sa trošku toho pri tehu, plánujeme postupne, tak uvidím ako sa podarí 🙂

@nevenka asi máš v tomto pravdu, že kto to nepozná a nezažil nevie čo to všetko obnáša, v rodine sme mali prednedávnom tiež niečo , čo som nedokázala pochopiť, že normálne vyrovnaná osoba, a behom chvíľky ako dostala výpoveď sa úplne z toho "zosypala", tlak mala vysoký, mala depresie len čo sa spomenul jej šéf..musím povedať, že tento stav trval naozaj dlho..začala chodiť na sedenia, ktoré si myslím, že jej určite pomohli.

nevenka
autor
10. aug 2017

@lienqa no presne, ale to sa asi kopilo a ktovie, ak su hypoteky, pozicky, tak cloveka moze strata prace uplne polozit, ak tam aj ine veci nefunguju...tiez sme mali taky pripad, ze to skoncilo velmi zle, ked cloveka s depresiou (nevedeli o tom, ze dlhe roky sa na nu liecil), vesely, usmievavy clovek a dostal vypoved. Po roku si vzal zivot z "nicoho nic"...☹...

nevenka
autor
10. aug 2017

@ervenka
dakujem...
Ono s tou sojou - obycajna fermentovana napriklad ako omacka (podobne ako horcica) - ze sa jej neje na kila namiesto bielkovin je relativne ok, lebo tie blokatory stitnej su tam rozlozene fermentaciou...

Aj lecitin by mal byt ok, lebo je to jedna zlozka (pokial je cisty), extrahovana bez bielkovin, ktore blokuju stitnu a v podstate jeden jediny prirodny emulgator, ktory neskodi a napriklad aj riedi krv, pouziva sa pri znizenom toku mlieka materskeho, lebo emulguje mliecne tuky 🙂...ale to za predpokladu, ze nie je z modifikovanej soje...

Ale mna dost irituju aj tvrdenia, ze vsetko je modifikovane a pojem modifikacia sa pouziva aj pre obycajne dlhorocne slachtenie a to podla mna je normalna vec uz (studovala som hnojarinu a aj geneticke manipulacie), takze o tom daco viem. Sucasnost a zakony okolo toho neskumam uz, nevenujem sa tomu, ale vsetko slachtene nie je zle. Keby sa neslachtilo, tak by sme umierali hladom, lebo stare odrody neboli schopne dodat take vynosy a samozrejme boli viac nachylne na choroby. Ako ku genetickej mainipulacii mam vyhrady, to je jasne, je tam obrovske riziko pre celu planetu. Ale pravdou je, ze radsej pouzivam spaldovu muku, nez klasicku bielu, pretoze obsah vyzivnych latok je v dnesnej vyslachtenej psenici ovela nizsi, to nepopieram, alebo aspon celozrnnu, ked uz psenicnu. Rovnako tak celozrnna spalda je lespia. Ale to je komplexne...

Vyslovene rozmyslam, ze mam v sebe taku vnutornu nervozitu, stresovy pocit, otapenu hlavu, taku tazkopadnost, slabost svalov - a nasledne s tym tu psychicku unavu, ze hoci velmi chcem, neda sa mi donutit byt aktivnejsia a mat taky pokoj v sebe, nech robim co robim. Napriklad idem na masaz a maser mi povie, ze sa mam uvolnit a ja mam pocit, ze som uvolnena a on furt tvrdi, ze nie. A teda ziadne masaze mi nepomozu dlhodobejsie, lebo ja mam stale to napatie v sebe, ale fyzicky a prenasa sa to potom asi aj na tu psychiku. V nejakom zahranicnom clanku som citala, ze dokonca vysoka hypertyreoza sposobila dokonca psychoticky stav, silne depresie a pomohla jedine operacia stitnej a skludnilo sa to...musim to este pohladat v zahranicnych clankoch, na SK nic nie je o tom a doktor sa len vypytuje na fyzicke priznaky, menzes, vlasy, hnacky, tras ruk sleduje, tlak a pulz...minule som u neho mala tlak 150/100 a pulz okolo 100, ze to je zo stresu, ze som u lekara a tak...aj doma mam vyssi, ale nie az tak, tak scasti ma pravdu...ale to priberanie a bolesti svalov, kosti, dako tomu nevenuje pozornost, alebo ze pri malej namahe sa mi rozbicha srdce a chytim paniku, to neriesi...a to je asi tak obojsmerne ovplyvnenie, ze fyzicno ovplyvni psychiku a psychika fyzicno,...

lienqa
10. aug 2017

@nevenka by som ti vedela rozprávať z takého prostredia..sestra robí na psychiatrii, tie prípady čo tam majú , ktoré mi rozpráva..je to smutné..veľmi

nevenka
autor
20. sep 2017

Ahojte, chcem ozivit temu, ale z ineho sudka. V juni sa mi.zacala znova rozbiehat hyper, mala som dolnu hranicnu hodnotu TSH. O tyzden idem na krv, ale zaujimave je, ze obvodacka mi robila preventivku a spravila aj TSH. Vyslo mi 4,1...za necele 3 mesiace takyto posun? Doktor tuto moznost uplne vylucil, ze bez tyreostatik (tie som nemusela brat) neexistuje, ze by som sa dostala do hypo a tento vyvoj TSH o tom svedci, aj to priberanie aj z vody snad 😕...zazili ste nieco take niekto? Protilatky mam zvyene tie, co svedcia o Graves Basedowej chorobe. Som z toho jelen. No kazdopadne uvidim, co povie doktor, ale chcela by som Vase skusenosti, ci niekto presiel z hyper GB typu do hypo...dakujem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre