icon

Je možné, že sa upravil cukor pri tehotenskej cukrovke?

20. mar 2025

Ahojte, je možné, že sa mi postupom času a dodržiavaním diéty cukor upravil?
Mesiac a dva týždne dodržiavam diétu - žiadne sladkosti, sladké vody, pečivo, fastfoody , vyprážané... Meranie cukru po každom väčšom jedle.
Dva týždne dozadu som porušila diétu a dala som si na obed u svokry aj knedlu s kapustou, a druhý krát polovicu langoša, po hodine meriania som bola okolo 6.
Je možné, že sa mi cukor upravil?
Mám kontrolu budúci týždeň, tak sa na to opýtam aj lekarky, len či náhodou nemáte skúsenosť.
Vopred ďakujem za odpovede 🙂

alickapusinka
20. mar 2025

6 je ešte v norme hladina cukru.Ja mám tiež liekovy beriem a mám niekdy aj 9 až 12 a nie 6 to je norme cukor.

liliblacky
20. mar 2025

ahoj, ja som to mala rovnako… dodržiavala som prísne dietu a pred pôrodom (cca 2 týždne pred) som už začala mat v moci ketony a teda už som mala až nízke hladiny cukru a musela som si dávať viac sacharidov (teda menej prísnu dietu).. a v pohode som tolerovala aj ovocie poobede a podobne 🙂 Takze podľa mna aj nemáš cukrovku bezne a si na fakt prísnej diéte tak sa to stat môže… ale dietu asi by som dodržiavala naďalej, možno kúsok menej prísne (napr viac ovocia)

autor
21. mar 2025

@liliblacky ďakujem

bluemoon24
21. mar 2025

Dietu by jsi (hlavne pro dobro ditete) mela dodrzovat az do konce tehotenstvi. Nekterym zenam se s blizicim porodem hodnoty zlepsuji, jinym zhorsuji, je to normalni. U potravin, ktere jsou v diete dovolene, dochazi k nejvetsimu narustu glykemie, prave hodinu ad zacatku jidla a proto se meri hodinu od prvniho sousta. Pokud by sis ted dala cokoladu a po hodine zmerila hladinu cukru bude uz davno v norme, protoze rychly cukr ma vrchol glykemie mnohem drive a tedy po hodine nenameris nic. Tzn. ze merit nepovolene jidla po hodine nemusi byt presne, protoze vrchol hladiny cukru maji jindy a pri GDM je dulezite udrzovat glykemii co nejkonstatnejsi.