icon

Je normálne neísť počas tehotenstva na PN?

1. nov 2023

Je tu zena, ktora je tehotna a nesla od zaciatku tehotenstva na PN? Co citam v terminovkach, skupinach, vidim to v praci ( pracujem na velmi stresovej pozicii na HR vo firme so 6000 tis zamestnancami) mam pocit, ze kazda je na PN od 5 tt... nam sa po niekolkych rokoch, IvF, atd zadarilo prirodzene a som v 11 tt.... som snad jedina, ktora nesla na PN?
Bolo mi medzi 6 a 9 tyzdnom blbo od zaludka, napinalo ma, teraz bolia krize, ale nemam pocit, ze je to na PN. A teraz neviem, ci je to vlastne v poriadku, ze mi neni tak zle, zeby som potrebovala PN... mam pochybnost, ci tehotenstvo je take ake ma byt alebo to je zle znamenie, lebo mi neni zle ako vsetkym navokol... dakujem za nazor 🙂

20erika07
1. nov 2023

Pri oboch som bola pn ,pri prvom od 8.mesiaca ,ktory som musela prelezat s hore nohami v nemocnici, a pri druhom tehu od 7.mesiaca kvoli skracujucemu sa krcku, tiez lezat ale doma nastastie. Revala som ako malá🙈
Chcela som chodit do prace co najdlhsie, praca v kancli, 12h denne nočné ale žiadna fyzická práca, akurát stresujuca niekedy. Pri tom druhom tehu som nakoniec rodila po termine s vyvolavackou 🤔
Ked sa zena citi dobre,je vše ok a nema fyzicky narocnu prácu, nevidím dovod byt pn .

martinkatinka
1. nov 2023

@simona20201309 ale PN sa nema davat kvoli praci, tam treba ziadat preradenie na inu pracu. PN ma byt zo zdravotnych dovodov.

elli333
1. nov 2023

Ja som isla od zaciatku tehotenstva na PN a tiez mi je jedno ako strasne som tym niektore "damy" urazila. Dotiahla som aj vdaka tomu tehotenstvo do uspesneho konca a vedla mna spinka 3tyzdnovy drobec a to mi za to vsetko stalo. Tiez som rok predtym otehotnela a nesla na PN, som si vravela ved zvladnem a vsetko je ok tak preco by som sa davala vypisat aj ked babatko bolo velmi vytuzene po dlhsej dobe snazenia a vek uz trochu vyssi 38rokov, ale doplatila som nato. Dostala som v praci covid a babatku v 10tt prestalo bit srdiecko. Ked sa znova podarilo otehotniet cez umele a v mojom veku tak sa dr uz so mnou ani nebavila a dala PN ,v tehotenstve som mala hroznu imunitu,vkuse chora. Keby som znova schytala covid alebo chripku v praci ktovie ako by to znova dopadlo. Samozrejme MA nemusela sposobit choroba. To uz nikto nezisti, ale je to dost mozne lebo ja ked ochoriem tak mavam vysoke teploty a to je v tehu nebezpecne a moze to sposobit MA. Cudujem sa, ze zena co ma dieta cez umele a vie je obcas tazke otehotniet a donosit zdrave dieta a ze obcas je to doslova zazrak a moze sa stat, ze proste ak to zene nevyjde tak to dieta proste nebude nikdy, ale pracu si vzdy vies najst novu, nikto nieje v praci nenahraditelny , ze taka zena nechape ak niekto ide na PN. Ty pracovat mozes, ale tiez by si mohla pochopit ak je pre niekoho rodina a dieta dolezitejsie. Mimochodom preto si roky platim odvody a pracujem aby v case ked to potrebujem a je to potrebne som mohla vyuzit PN .

pininka1
1. nov 2023

Precitaj si po sebe ešte raz co si napísala,. Ze sa vám po x rokoch po IVf podarilo konečne otehotnieť, ešte si len v 11 TT a už lamentujes nad ostatnými ženami. Ja by som v tvojom prípade ani na sekundu neváha ísť na PN, lebo robiť budeš celý život, ale dieťa budeš mať možno len toto jedno. Ja som po potrate neváha ani sekundu a išla.som na PN, pretože som chcela urobiť vsetko pre svoje dieťa a neriskovat nič. V treťom tehotenstve keď už bolo naozaj všetko ok som pracovala skoro do konca.

44janica44
1. nov 2023

Ja som bola PN od 5 týždňa- prvý trimester krvácanie a lieky na udržanie, do 20 TT som vracala každé poobedie až tak ze som iba chudla - čiže pre mna by bolo nemožné prist z prace domov ... keď mi bolo ako tak fajn doktorka mi PN nechala lebo predtým som mala 2 potraty tak nechcela riskovať keď sme to dotiahli tak ďaleko.... v 8 mesiaci nariadeny znova kľudovy režim.

Nesud iné ženy, nevieš prečo sú na PN ani koľkokrát už boli tehotné a skončilo to potratom a preto nechcú nič riskovať a radšej idú na PN.

simona20201309
1. nov 2023

@lienka.7 zaujímalo by ma, či takto prchko reagujes aj na romsku problematiku, alebo ti len vadia pracujúce tehotné ženy ktore idú na PN.....

beronsche
1. nov 2023

Neviem, mne ani nenapadlo ist na pn. Na matersku som isla 2t pred porodom (zahranicie), do 4. mesiaca som dochadzala do prace na bicykli.. 2x pocas tehotenstva som letela..

Ak by som sa citila ok a ani lekar by dovod pre pn nevidel, tak by som o nu ani nesnazila.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
1. nov 2023

@simona20201309 nereagujem vôbec prchko, len neznášam takéto pijavice. PN pomaly od styku najlepšie a najradšej ešte pomaly do 18tky dietata, ze? No ze ti ležia v žalúdku zrovna Rómovia, mnohé "biele" ženy su oveľa horšie. A pracujuce tehotne ženy na PN? 🤣🤣🤣 stačí si tu prečítať príspevky, či na FB typu som tehotná, konci mi PP nemôžem ostat bez príjmu. Jasne, vsak sa hod na PNku, prečo nie? To je podla teba OK? O co su lepšie ako tie tebou spomínané Rómky, hm? Ja píšem o takýchto prípadoch, nie o tých čo majú nejaké zdravotné komplikácie. Treba čítať s porozumením, kým tu idem mudrovat a navazat sa do iného.
Mimo to, mame príliš štedrý socialny systém. Neviem, co by mnohé robili keby sme tu mali ich taky zboznovany "zapadny" systém. Do prace po pol rok či roku. Hm?

jeanne14
1. nov 2023

Pracovala som v potravinárskej výrobe, pri balení normálne.. teda do 24tt kým som nemala problém s obličkou a musela som ísť na pn. Inak by som potiahla aj dlhšie.

som_realistka
1. nov 2023

😊 ak sa cítiš dobre, a gyn pri kontrolách potvrdí že všetko je ok, nestresuj sa, každé tehotenstvo je iné, niekto ani "nevie" a iná kľačí pri záchode pol tehotenstva (moja kamoška, chudatko), myslím že si sa pýtala na toto. A k ostatným komentárom, poznám ženy, ktoré pomaly odo dňa keď uvideli dve čiarky na teste, riešili PN, a nie pre zdravotne problémy. Dokonca som zažila na grilovacke "Zlatko, prines mi chlebík, vieš že sa nemám namáhať" a pri rozhovore vyšlo najavo že je v 3 mesiaci, ide sa dať vypisat, lebo má stresujúcu prácu, ale pri jedle vypila niekoľko pohárov vína.

angeli121212
1. nov 2023

Tak ja som ba tej PN bola od začiatku tehotenstva a veru nie z nedostatku inej činnosti ale preto, že som krvácala a špinila mala som hematóm pri dieťati a prvé mesiace som len ležala max na wc a osprchovať sa a späť. Tá pn je dosť obmedzujúca dobrovoľne len tak by som veru nešla

kacena2022
1. nov 2023

Ja poznám ženy kolegyne čo sa dali vypísať hneď na PN ako sa dozvedeli že sú tehotné.Robili sme na tri smeny a povedali že ony nebudu sa naháňať s bruchom.Ja som robila až do materskej lebo som potrebovala plat predsa pnka je menej platená.

diewcatqoo
1. nov 2023

Poznam osobne len jednu osobu, ktora isla od zaciatku tehotenstva na PN. Ale je to osoba, ktora sa nikdy v praci nepretrhla, takze ci tam bola alebo nie, bolo to fuk.
Ja som v prvom tehotenstve musela ostat na PN od 7. mesiaca, pretoze som sa zacala otvarat a hrozil mi predcasny porod. Mala som prisny kludovy rezim a musela som lezat s vylozenymi nohami. Radsej by som bola v tej chvili v praci, nez zozierat sa doma, ci kazdu chvilu neporodim a ci babatko prezije, ak porodim tak skoro.
V druhom tehotenstve som musela ist na PN v 11tt, pretoze som dostala taku anginu, ze som nevladala stat na nohach. Babo to neprezilo a po dvoch dnoch od potratu som uz pracovala.
Teraz som znovu tehotna a znovu som nachladena, tak do prace nechodim, ale pracujem z domu z postele. Ak by som musela byt denne fyzicky v praci, bola by som teraz na PN, kym nevyzdraviem a je mozne, ze vzhladom na prechadzajuci potrat by ma lekarka nechala doma aspon pocas obdobia tych vln respiracnych chorob. Ja mam svoju pracu rada a dufam, ze budem moct pracovat co najdlhsie do porodu, ale zaroven vzhladom na predchadzajucu stratu mam prirodzene strach byt v kolektive, kde na mna z kazdej chvile niekto kasle a kycha. Po porode chcem tiez pocas rodicaku pracovat hned ako to bude mozne.

lasona
1. nov 2023

Ja som pracovala do posledného dňa ako sa len dalo. Doktorka ma síce chcela vypísať, že nech oddychujem, ale ja som nemala náročnú prácu a práca ma bavila. Robila som na recepcii, akurát kolegovia za mňa nosili ťažké prádlo. Mohla som si aj oddýchnuť na chvíľu keď neboli hostia. Ja som chcela robiť, lebo čo by som doma robila. Jedla a priberala . Takže tak

owecka
1. nov 2023

Ja som bola na PN, nehanbim sa za to. Cele tehotenstvo rizikove a este som si aj v nemocnici polezala...kludne si si to mohla vymenit...niektore tu zavidite aj to, ze tehotne zeny su na PN...o druhe dieta sme prisli, nakolko som bola tiez rizikova...jaj zeny, fakt nesudte, suchajte nohami potichucky, ze Vam nic nie je a nemusite chodit po doktoroch, lezat v nemocniciach a pod.

babulkomale
1. nov 2023

Neviem ci je tu, ale znama robi v gastre, cely den na nohach a robila az do posledneho dna pred MD. Cakala tretie.

simona20201309
1. nov 2023

@lienka.7 ty si uvedomujes aké somariny tu splietas? Ako môžeš písať o žene ktorá sa dá vypísať na PN že je pijavica??? Ved ide o pracujúcu ženu!!! Zen, ktorá si platí zdravotku, odvody.... A ty ešte zapotis že roky sú na tom lepšie? Ktoré za cely život porodia 15 deti a do práce ani nepachnu.
To naozaj tu ideme porovnavat tehotnú zenu na PN s romkou z osady ktorá rodí ako jabloň? Vseobecne o Rómoch? Pozrela si si niekedy koľko ich na Slovensku žije, aký je ročný prírastok rómskych občanov v osade? Žiješ na západe predpokladám. Tu už v takom Vranove vidíš viac Rómov ako bielych a obrovské % žije z tvojich daní. Celý život. Nie 8mesiacov.
Takže trochu zvolni z tvojich vyjadreni o tehotných ženách

marca12
1. nov 2023

Nemyslim si,ze az tak vela zien je na PN. Medzi kamoskami mam zopar,ale tam boli zdravotne dovody. Urcite su aj baby,ktore sa daju vypisat. Jedna kamoska ostala robit z domu. Cakala vytuzene dieta,o ktore sa snazili niekolko rokov a nechcel nic podcenit. Tu PN netreba zavidiet. Vzhladom k tomu,ze mas obmedzene vychadzky,mna by asi piclo byt na PN. Mozno to niekomu vyhovuje,ale vacsina to robi pre zdravie svojho dietata

babulkomale
1. nov 2023

Ani mne nebolo zle od zaludka, mala som ine dovody na PN. Nemusi ist vzdy len o vracanie. Nie sme v americkom seriali.

evaachesa
1. nov 2023

Nemyslím si že gynekológovia vystavujú PNky na vyžiadanie. Asi na to nejaký dôvod je ostať na PN a mať strašné obmedzenia... vychádzky 2x do dňa po 2 hodiny, znížený príjem. Fakt úžasný benefit byť na tej PN. 🤔
Buď šťastná že ťa nevoľnosti a všetky problémy obišli. Si šťastná žena.

alja20
1. nov 2023

Moja cesta ku detom nebola jednoducha ked sa konecne babo udrzalo pri prvom uspesnom tehu som robila az do zaciatku MD bez PN mala som tolko energie ze by som mohla zasobovat celu firmu ak by to slo.Druhe skoncilo este v prvom trimestri cez letnu dovolenku a tretie nastastie tiez uspesne dotiahnute do konca,pri tomto som bola PN od konca 22tt koli zdravotnym problemom ale to boli take problemy kde mi bolo fuk ci mam vychadzky ci nie kedze ked ma to draplo chodila som cele dni stvornozky po dome🙈alebo som len lezala,aj porod bol trosicka skor hned ako zacal 37tt,a tiez si nemyslim ze gynekologovia davaju PN ky ako cukriky

simona92101
1. nov 2023

Pri prvej dcere som pracovala temer do konca,citila som sa dobre.druhe tehotenstvo vsak bolo od zaciatku narocne,neustale som zvracala,nevladala som ani seba opatrit nieto sa starat o domacnost ci plnohodnotne vykonavat pracu.casto som skoncila v nemocnici na infuzkach,do toho som si v 4mesiaci zlomila nohu,cize nic ine ako PN sa nedalo.
Teraz som 3x tehu,popri 2 detoch som od zaciatku ani nevedela ze som tehotna.prisiel vsak 7 mesiac a ja ledva chodim,babo mi tak tlaci na klb ze jednoducho nevladzem..🤷‍♀️
Nemozes porovnavat

beata_k
1. nov 2023

Nebola som a ani nepoznam nikoho, kto bol na PN 🤷

oblecenie99
1. nov 2023

Ja som nebola. Žiaľ. Mala som celkom v pohode tehotenstvo, ktoré sa ku koncu začalo jemne a potom viac komplikovať, ale keďže som bola nastavená tak, že veď to nie je choroba, ja to dávam, ja pracujem rada, ženy kedysi rodili na poli, tak som vedome ignorovala signály, ktoré mi telo dávalo, že už hádam aj stačilo a treba si aj oddýchnuť.. extrémne som nevládala, ale som si nahovorila, že veď to k tomu patrí, iné vládzu, musím aj ja. Tvrdlo mi brucho, čo som si uvedomila až neskôr, že to bolo ono a veru dosť.. vypomstilo sa mi to, a dopadlo to na konci dobre, ale neboli sme ďaleko od toho, aby to bolo ináč, bola to tesnotka. Čiže ak môžem aj radu: kým to určite v pohode dávaš, tak samozrejme rob, ako ti je dobré. Ale nenechaj sa ovplyvniť rečami typu tehotenstvo nie je choroba a pod., a neignoruj svoje telo.

petamich
1. nov 2023

@owecka podla mna to nie je vobec o tom, jasne, ze je velmi vela zien, ktore maju tu PN opravnene, len mozno niekto nadobudol pocit vdaka Modremu Koniku a necudujem sa, ze proste co tehotenstvo to PN, kedze su tu bezne temy, ked budem tehotna vypise ma doktor hned (a to este ani tehotna nie je), pripadne da mi celodenne vychadzky (tak asi ked mas rizikove tehotenstvo, mas sa setrit doma)

akonahle je dovod na PN tak tam nie je o com alebo ak niekto po dlhorocnom snazeni otehotnie a aj to s pomocou, tiez by som sama tu PN zvazovala, len teda ako aj pri inych veciach, tak je vela zien, ktore to aj zneuzivaju a tehotenstvo = diagnoza ale tak co narobime 🙂 to je uz ich vec

denithestrange1993
1. nov 2023

Ja som sla na konci 4mesiaca,ale robila som 12tky cele dni na nohach. Uprimne keby som bola po niekolkych rokoch skusania tehotna asi by som sla. Je to na zvazeni kazdej zeny,zalezi aj od charakteru prace,nebezpecnosti prace,zdravotneho stavu. Netreba to sudit,nikdy nevies aky pribeh ma jednotliva tehotna za sebou.

zooeynka
1. nov 2023

Pri kazdom dietati som pracovala do konca, resp.teda do nastupu na matersku. Ale ak by som mala pracu, ktoru by som neznasala, alebo fyzicky narocnu tak by som nevahala a okamzite isla na PN a bolo by mi uuuplne jedno co si kto mysli o mojom"parazitovani"na systeme.

dota6
1. nov 2023

Ahoj. Nečítala som ostatné príspevky, ale ja osobne som sa cítila mizerne v tehotenstve ale robila som. Pracovala som s rizikovou skupinou (klienti aj nafetovaní, chorí, agresívni) tešila som sa do práce každý deň. Aj keď niekedy som myslela, že klienta ogrcam, napínalo ma tak, až to počuli. Bála som sa, že ma napadnú, že sa k ním takto správam. No nevedela som to ovládať a ani zmeniť klientelu :D smrdeli a môj čuch o tom v tehotenstve poriadne vedel.
A potom prišli naozajstné zdravotné problémy. Nízko položená placenta. Zo dňa na deň ma lekár vypísal, nariadil kľudový režim. Ležala som doma a snažila sa robiť všetko pre to, aby som to dotiahla čo najdlhšie. Prišli hospitalizácie 🥲 nekonečné dni v nemocnici. Strach o malú. Nekonečné tvrdnutie brucha. Aj napriek snahe lekárov, napriek všetkému, som porodila predčasne.
Týmto Ti chcem len dať aj ten uhol pohľadu. Nepoznám ani jednu ženu, ktorá by bola v tehotenstve na PN len tak z rozmaru. A ja som svoje problémy tiež nevešala každému na nos. O mojom zdravotnom stave vedela len najbližšia rodina a jedna kolegyňa. Buď jednoducho rada, že je všetko ok. 😇 Kiež by sme všetky mali také šťastie.

prihlassa
1. nov 2023

8.11. nastupujem na MD a ešte si idem užiť posledné dni v práci 🤭