Je Trisomy test potrebný?

12. sep 2023

Ahojte, čakam svoje prvé bábo a všade čítam o tripple testoch, ktoré vychádzajú veľmi nepresne. Ja som celkom stresman a dosť sa bojím, že keby mi vyšiel pozitívny, tak by som sa asi zrútila🙈 som ešte len v prvom trimestri a dočítala som sa aj o trisomy teste, ktorý by som ešte stíhala absolvovať . Vek nemám rizikový, mám 28r., v rodine žiadne takéto genetické vady nemáme ani ja, ani muž. Šli by ste na trisomy test pre pokoj na duši alebo počkať na tripple testy? Ďakujem za rady.

30ericka
12. sep 2023

Ahoj. Môj osobný názor - išla by som na Trisomy test. Nech som kľudná, že všetko je v poriadku.. pokiaľ ti to neurobí skrz cez rozpočet, išla by som.. ja som bola. A napríklad už v 12tt som aj vedela pohlavie dieťatka. 🙂

rebrambora
12. sep 2023

To je nieco o com musis rozhodnut ty sama. Ja som ani pri jednom tehotenstve nebola. 100% istotu nemas kym sa dieta nenarodi.

simona92101
12. sep 2023

@30ericka ja som bola a za mna to boli vyhodene peniaze,kedze testy vysli falosne pozitivne..amniocenteza je najspolahlivejsia

autor
12. sep 2023

@30ericka
@rebrambora ďakujem 🙏

autor
12. sep 2023

@simona92101 fakt? Ďakujem za skúsenosť, to ma zaujímalo či naozaj aj trisomy vedia výjsť nesprávne, keďže sa uvádza 99% spoľahlivosť. Tripple vraj vychádzajú bežne pozitívne a nie je to pravda, ale tie trisomy zvyknú “garantovať”. Presne to, že sú väčšinou všetky testovania nezodpovedné, tak to je dôvod, že to zvažujem či je to vôbec potrebné.

veronikaszabova
12. sep 2023

Tripple testy som odmietla, sla som na Trisomy

autor
12. sep 2023

@veronikaszabova ďakujem pekne za skúsenosť

martul
12. sep 2023

Mám 3 deti, ani raz som nebola a to sme pri posledom mali podozrenie na vážne zdravotné problémy.

simona92101
12. sep 2023

Prvotny screening vysiel pozitivny na downov syndrom..geneticka nas dotlacila do tych najdrahsich testov,2 tyzdne som cakala a nakoniec volali ze mame urgent prist,ze dcerka ma Turnerov syndrom-dost zavazne ochorenie postihujuce len dievcatka.mali sme sa rozhodnut co dalej.isla som pre istotu na amniocentezu a po 3 dnoch boli vysledky s tym,ze dcerka je uplne zdrava..to,co som tie 3 dni prezivala neprajem nikomu.genetička sa vyjadrila,ze vysledky nikdy niesu z krvi 100% a skresluje ich vela faktorov.ze z plodovej vody su najpresnejsie.keby mi toto povedala hned,tak ziadne platene testy si nedavam robit..

zuzanaa239
12. sep 2023

Mne povedal gynekológ, že tie testy sú tak nespoľahlivé a čisto zamerané na vytiahnutie peňazí z peňaženiek, že ak nie je v rodinnej anamnéze niečo genetické, totálna zbytočnosť, pri dnešnej dobe ultrazvukov by to vôbec neriešil a len sa pousmial popod fúzy…Ja som nebola pri svojich tehotenstvách.

autor
12. sep 2023

@martul
@simona92101
@zuzanaa239
Žienky ďakujem, to som asi potrebovala počuť, tiež som skôr naklonená k tomu, že to nie je potrebné, obávam sa zbytočných stresov a vyhodených peňazí…ja som ale prvýkrát tehotná a pre svoje bábo urobím čokoľvek, takže by som peniaze neriešila, ale skôr tie stresy no…asi teda počkám na vyšetrenia a uvidíme 🙂 tripple možno absolvujem, uvidíme…

siska53
12. sep 2023

Ja som nesla a ani na amniocentezu nie a to som bola v pasme rizikovejsieho veku.. Krv bola vzdy ok.. tak naco? Ani moj dr.nesilil, ani jeden, nevidel ani jedne na to dovod. A ja tiez nie.

dominikagier
12. sep 2023

ja som momentálne tiež tehotná, mám o rok menej ako ty a tehotenstvo tiež prvé, na tie testy nepôjdem 🙂 ak by sa niečo vyskytlo určite to budem riešiť potom.. aj keď v okolí máme prípad, kedy kamarátkin synček má downow syndróm aj jej ho určili aj napriek tomu, že v rodine nikoho takého nemá..ani nemali nikdy človeka s touto chorobou...

autor
12. sep 2023

@siska53 asi to budem tiež takto riešiť, že keď budú krvé výsledky ok a nebude podozrenie, tak zbytočne si to nebudem dávať do hlavy. Ďakujem.

autor
12. sep 2023

@dominikagier ďakujem pekne za skúsenosť, verím, že všetko dobre dopadne aj tebe, aj nám 🙂 asi máš pravdu, tiež budem konať potom, keď to bude potrebné, ale vopred sa stresovať nejdem 🙂

janka2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
theanak
12. sep 2023

Ahoj, ja som čakala minulý rok tiež prvé bábo, ani som netušila o tých testoch, kým mi tripple testy nevyšli pozitívne, dokonca na 2 syndrómy. Riziko bolo tuším 1:80 a 1:250. Ja som sa ale nakonie. rozhodla neabsolvovať ani amnio ani iné testy, nakoľko nech by bol výsledok akýkoľvek, bola som rozhodnutá nechať si bábatko. V rodine nemáme žiadne genetické vady a mala som 26 rokov. Na genetike mi odporúčali amnio, pretože len na základe testov sa nevykonáva prerušenie tehotenstva, v prípade, že by sa niečo potvrdilo. Tak či tak by bola potrebná amnio. Je to len o tom, či by si prijala bábatko akékoľvek, alebo nie. 🙂

cookie29
12. sep 2023

Problem je v tom, ze jedny su zalozene len na statistickych udajoch, ktore kombinuju Tvoj vek, krvne vysledky (hodnoty hormonov a pod) a NT pri skriningu. Mne napriklad, vysli automaticky pozitivne, lebo vyssi vek. A aj mi doktorka povedala, nech cakam, ze budu pozitivne

Tie druhe sa robia ober krvi, kde sa nachadza DNA plodu. A tie su presne na 99%. Ja som bola na oboch, lebo bez tych prvych by som bola zacvakala plnu palku za tie druhe (NIFTY PRO°. A teda brala som to tak, ze ak by dietatko malo byt postihnute, tak chcem vediet a pripravit sa. Kamaratke napriklad zistili delecny syndrom. Akoze je to aj dobre aj zle. Dobre, lebo hned od narodenia su sledovani. Zle, lebo nevies, co od toho cakat.

amelia89
12. sep 2023

Ja som isla v 2. tehu na nifty. Screening bol ok ale NT bolo vyssie a nepacilo sa mi to, tie testy na ktorych som bola ja su zamerane na tie tri trizomie- downov,edwardsov a este jeden syndrom a vychadzaju spolahlivo.
Ale v 1. tehu som mala fakt ukazkove hodnoty vsetkeho takze som nesla.
Ale mna ako stresujuceho cloveka za vsetko mi to veeelmi pomohlo po psychickej stranke,stalo mi to za to

beata_k
12. sep 2023

Nie, nie je to potrebne. Musis si polozit zakladnu otazku. Ak bude negativny, mas odvahu na potrat? Mas odvahu pozerat do bielej steny x mesiacov "preco prave ja?"

kris_tin257
12. sep 2023

Ja som pri oboch tehotenstvach išla z vlastnej vôle na nifty pro testy, nech mám kľud na duši 😊 trisomy som nechcela čo som si čítala tak nifty sú lepšie

simona92101
12. sep 2023

@beata_k ona sa ale na taketo uvahy nepytala😡preco by sa mala pozerat do bielej steny?keby tvojmu dietatu zistili Turnerov syndrom alebo ine zavazne poskodenie,tak ako nam,bola by si ochotna on vo vysokom stadiu prist a porodit mrtve alebo sa po narodeni pozerat ako trpi a nasledne zomrie?

minesasubu
12. sep 2023

Ja som bola na Trisomy testoch , chceli sme vediet na 100% pohlavie hned na zaciatku nic ine v tom nebolo , kedze vysiel zly vysledok isla som na amnio ( akoby som to tusila lebo som si dala ten xy keby som si dala ten lacnejsi ani by sa to nezistilo ) syn nema nic vazne iba o jeden chromozom viac co nema na jeho vyvoj ziadny vpyl

beata_k
12. sep 2023

@simona92101 Je to moj nazor.

simona92101
12. sep 2023

@beata_k to je v poriadku,ale ona sa na nazor ohladom potratu nepytala.

beata_k
12. sep 2023

@simona92101 Pytala sa, ci su testy potrebne. Nie, nie su. A vysledok tiez nemusi ustat.

mila19
12. sep 2023

Existuje vyše 2000 genetických ochorení. Trisomy complete testy, amniocentéza aj morfologický ultrazvuk mapujú len štipku toho. Ale ak by vyšli tripple testy zle, išla by som. Môj prípad. Dokonca som teraz bola v Brne na testoch pretože sa dnes dá mapovať už aj riziko preeclampsie. Pri niektorých ochoreniach vek nie je bohužiaľ smerodajný, pri niektorých áno. Tam vplýva toľko faktorov, že až.

sally001
12. sep 2023

Tiež som dávala pre svoj klud 2x

mila19
12. sep 2023

Ešte by som doplnila, že veľmi záleží od skúseností gynekológa, vekového zloženia pacientiek, ktoré má podľa mňa. Ako veľmi ide s dobou a novými informáciami. Mal by ťa informovať o všetkom, čo je dostupné. Bohužiaľ tu pokiaľ nemáš špičkového dokiho už aj tie vyšetrenia sú o ničom nejdú s dobou. Všetko čo si sama platíš ti nemôžu nanútiť. Ja po zlých skúsenostiach z prvého pôrodu, kde si nevšimli anémiu ani preeklampsiu a vychovala som jedno predčasne narodené dieťa, ktoré sa narodilo s váhou 1700gramov idem na všetky testy a testujem si moč aj sama.

michaela329
12. sep 2023

Moja skúsenosť: Triple testy ok. Morfo sono podozrenie na edwardsov syndróm. Trisomy syndróm potvrdili. Amniocentezu syndróm potvrdila. V 16tt náš chlapček odišiel, následne pôrod a kyretaz. Trisomy úplne sedeli na amniocentezu, my v rodine žiadne genetické vady nemáme. Trizomia bola voľná - náhodná. Išlo o prvé dieťatko, z IVF, ja 34 a muž 36. To, že v rodine nie je nikto chorý, neznamená, že sa to nemôže stať. My sme išli od najmenej invazivneho vysetrenia az k amniocentéze, kde je síce malé, ale predsa riziko. Môj Dr. povedal, že u neho to vychádza vždy. Ale testy robí az v 12 tt-dovtedy nemusí byť dostatok materiálu v krvi.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre