Genetické testy

12. dec 2022

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Ktoré genetické testy sú podľa Vás najpresnejšie? Som objednaná na morfologicke sono ku Grochalovi 21. 12.2022. vtedy budem 12+3tt. Avšak gynekologička odporúča absolvovať aj genetické testy, keďže som po IVF. Ponuka mi NIFTY testy. Ale pozerala som, že sú aj TRISOMY testy, Materni T21 a mnoho ďalších. Neviem sa rozhodnúť ktoré absolvovať. Dosť sa bojím, že tieto testy vyjdú falošne pozitívne. V 16tt som objednaná na Triple testy. NIFTY/TRISOMY ste si dávali robiť až po Triple teste?

miadi
12. dec 2022

Daj si trisomy su presne. Nemaju falosne pozitivne. A Keby si aj chcela upt tak Musis po 12tt pockat na amnio .

kiki68
12. dec 2022

Ja som mala nifty tu najvyssiu radu a odporucam. Narodil sa zdravy chlapec a vraj sme mali jedny z najlepsich vysledkov vobec, tie pravdepodobnosti boli v neskutocne velkych cislach, cize sanca omylu bola minimalna. Na kombinovanom Oscar to tiez vyslo super, cize to iba potvrdilo to nifty. Organove sono sme mali tiez v 13tt a potom 23tt

kiki68
12. dec 2022

@miadi my sme mali nifty tak, ze v 11tt robene a stihla by som knap do toho 12tt prerusenie. Hoci to by bol asi fakt krajny pripad a vsetko dopadlo vyborne. Mne to iba vzalo ten stres, kedze som predtym mala aj molarne tehu a MA. Takze po tom vysledku som sa zacala realne tesit z celeho tehu. Ta falosna pozitivita je vraj minimalna, tam to bolo presne uvedene v popise. Asi 3 papiere boli k tomu detailne info.

miadi
12. dec 2022

@kiki68 Ja som mala zle vysledky z krvy v 14tt 1:2 DS a 1::5 Edwards. Trisomy potvrdili DS nechcela som verit 🥲vselikde som nasla na nete mylne info ze je sanca ze su falosne pozitivne. Cakala som ze amnio to vyvrati. Povedal mi riaditel detskej nemocnice specialneho oddelenia ze este nikdy sa trisomy nemylili v celej severnej amerike. Ze vysledky amnio su vzdy rovnake 😞no pred amnio siel urobit utz a uz malemu nebilo srdiecko. Pitva potvrdila DS. Dalsie teho mi odporucili trisomy uz v 9tt ale nejak nemali vysledky tak sa to muselo opakovat 😅2t cakania nervy ale Maly je zdravy. Vysledky mal dake 1:2000 ale uplne sa mi ulavilo az sa narodil. Som za volbu žien ale osobne neviem ci by som odkazala prerusit teho. Ta neistota je hrozny pocit.

lyci
12. dec 2022

Nifty by mali byt lepsie. maju obrovsku databazu na porovnavanie, urobili uz miliony testov, maju vlastne kvalitne pristroje, vzorky sa posielaju do Hongkongu. Trisomy sa robia na Slovensku, maju malu databazu, pristroje neviem. gynekolog mi pred 3 rokmi vravel, ze Trisomy vychadzaju ako sa im zachce a mal vela falosnych vysledkov.

riskoh
12. dec 2022

Ja by som sa rozhodla až na základe výsledkov z morfo sona, ak by nebolo niečo v poriadku,následne by som riešila zrejme amniocentezu, keďže len na základe týchto výsledkov je vykonané upt

daffynko
12. dec 2022

V ktorom tt sa da najskor robit tieto testy ?

simona92101
12. dec 2022

@miadi mala som trisomy a vysiel falosne pozitivny,bola som aj na amnio.dcerka je zdrava

miadi
12. dec 2022

@simona92101 super a to bolo niekedy teraz alebo ked stym len zacinali ? Lebo co som nasla na nete tak tam bolo ze pred par rokmi este boli nejake falosne pozitivne.

simona92101
13. dec 2022

@miadi dcerka ma 8 tyzdnov aktualne,takze nedavno.najprv u gynekologa mi vysli falosne vysledky na downa,nasledne sme isli na genetiku kde nas donutili do Trisomy testu,ten downa nepitvrdil,zato vysiel pozitivny na Turnerov syndrom.geneticka sa bila do prs,ze testy sa nemylia (na ofic.dokumente z laborky je vsak napisane,ze vysledky su len informacne a nie 100%,kedze sa robia z krvi a nie z plodovej vody)napriek tomu mi v hodine dvanastej robili na moje naliehanie amnio(uz som bola vo vyssom stadiu) a nakoniec sa nic nepotvrdilo,geneticka nakoniec priznala,ze z plodovej vody su testy presnejsie,a ze kvoli veku krvne testy skresluju 😡 takze zbytocne sme sa stresovali,dcerka je krasna zdrava.

miadi
13. dec 2022

@simona92101 aha ono je to ale trochu ine na tie dalsie veci no na DS je to najpresnejsie. Z krvy to nie su falosne vysledky. To je len priemer .. ze tolko a tolko ludi co mà takyto vysledok mà ds. To nie je diagnoza len statistika. Mali ste stastie ze to tak dopadlo . Radsej by som mala zbytocne stres ako skutocne dovod a potom rodit v 18tt drobceka.. chapem ze sa hnevas ale mas obrovske stastie ze to bol len plany poplach. Pre inych to tak nie je. Uzivaj si babatko!

simona92101
13. dec 2022

@miadi myslela som to tak,ze zbytocne sme zacvakali za testy,a cakali 2 tyzdne v neskutocnych stresoch, ked nasledne aj tak som podstupila amnio.vysledky z amnio boli behom 2 dni.mohla nas rovno odporucit na amnio,a nie nas sprvu presviedcat ze testy sa nemylia nikdy a az po amnio priznat,ze krvne testy niesu 100%.prislo mi to,akoby chcela peniaze vytiahnut z nas..
Samozrejme tesim sa zo zdravej dcerky,len teda na to obdobie nerada spominam...

kiki68
13. dec 2022

@simona92101 ved ono ked tie testy vyjdu zle tak sa ide hned na amnio, bez toho sa neda presne potvrdit diagnoza. Aspon nam to dali ako info

lyci
13. dec 2022

@simona92101 ja si nemyslim, ze geneticke z krvi su nepresne, len ze tie Trisomy nevedia este dobre robit alebo maju slabe pristroje. to je presne to, co mi vravel gynekolog

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre