icon

Kontakt s pozitívnym počas tehotenstva

26. nov 2021

Ahojte. Mrzí ma. Ze otváram ďalšiu covid tému.. No potrebujem počuť reálne skúsenosti. Som v 33tyzdni neockovana (neockovana na odporúčanie viacerých Dr pre anamnezu). Všetko čo treba, dodržiavam.
Dnes prišla očkovaná svagriná zo zahraničnej pracovnej cesty. Býva v jednej obci. Tak len zazvonil pri dverách, že ma chce pozdraviť a požičať si inhalator, lebo ma dutiny upchate.
Pozvala som ju dnu, kým nájdem inhalator, že veď aj ja som mala celý druhý trimester s nimi problémy, a aj počasie je hnusne.. Potom ma napadlo, že mám doma testy, že ak chce, nech sa otestuje, keďže mala ísť pre svoju dcéru, ktorú má v striedavej, a mala trochu pochybnosti.
Hneď pri kvapnuti roztoku test pozitívny. Hneď sa zľakla, a teda aj ja a sla sa obuť a von. Bola u nás v interiéry v reále 3 minúty. Bola som od nej meter daleko. Žiadne objatia, ani bozky neboli.
Teraz šla hneď na PCR, ako samoplatca. Ale počítame obe, že je pozitívna.

Ako veľké je riziko, že som sa mohla nakaziť? ( prosím o žiadne výsmech, keďže ako tehotná sa bojím viac, už mi raz bábätko tesne pred pôrodom zomrelo, a tento rok aj ani 40 ročná priateľka na covid

beatrice1111
26. nov 2021

No najlepšie ísť na test tiež ale v žiadnom prípade nemysli na najhoršie ani si to nepripustaj že by si mohla mat (tak si to naslo neskor mna po kontakte s pozitívnym čo som bola v strachu), ale keďže ide o babatko nepodcenovala by som to a utekala by som na test. Nech ste v poriadku.

lenuska9999
26. nov 2021

To je ta nespravodlivosť, že očkovaní ľudia sa nemusia testovať a takto ohrozujú ostatných. Inak ani za svet by mi nenapadlo, keby som mala podozrenie na hocijakú chrípku (nie len covid) ísť domov k tehotnej žene a vystavovať ju riziku.. .. teraz už žiaľ nič neurobis, dufaj, že si sa nenakazila. Všetko vydezinfikuj poriadne a pootvaraj okná ,aby si vyvetrala

nikpa
26. nov 2021

Vyvetrala si hneď po nej a umyla kľučky alebo čo chytala? Šanca tam je ale podľa mňa malá. No nabudúce buď opatrná, si tehotná a zavoláš si do bytu niekoho kto je nakapaty a práve prišiel zo zahraničia, to nie je moc zodpovedné. Vieš, jej to môže byť jedno, ona je očkovanana, mala by mať aspoň akú takú ochranu ale ty sa musíš chrániť sama, o to viac, že si tehotná. Objednaj sa na test. Držím palce.

liljana
26. nov 2021

Nemala by si to dostat, boli ste spolu iba chvilu. Nepoviem, ze cely den,... Nestresuj sa, pockaj par dni na priznaky, ked nic, tak pohoda. Test teraz nema vyznam, nic by neukazal. Az o par dni.

janinah
26. nov 2021

Ja ťa len upozornim na možnosť podania monoklonalnych protilátok.keby si vyšla pcr pozit

roja01
26. nov 2021

Ja som bola tiez s pozitivnym skolakom takmer cely den, pretoze 4dni pred tym bol negativny a nedostala som. Ale stale som si pri nom doma, ked zakaslal, potierala okolie ust a nosa teetree olejom, umyvala a dezinfikovala ruky a pod. Par dni som cca15-20 minut dychala nad najmensim plamenom sporaka vriacu vodu s lyzicou sody bicarbony....verim tomu, ze to pomaha.

autor
26. nov 2021

Ďakujem, vyvetrala som . Keďže je teraz taký sychravý čas, tak dutiny upchaté má veľa ľudí okolo, nemala to byť dlhá návšteva, šlo len o požičanie inhalátora . Ale uvedomujem si teraz, že som urobila chybu. Starší syn bol už dva krát v karanténe koli pozitívnemu spolužiakovi, a z celého triedneho kolektívu, oba razy neostal nik ďalší pozitívny, napriek tomu, že tie deti sú spolu celé dni bez rúška. Z toho som bola prekvapená . Manžel je očkovaný, a tiež sa testuje doma , najmä teraz, keď aj naše mesto je jedno z najhorších na sk . Je to ozaj o pristupe .
Mám testy doma , určite sa pozajtra skúsim otestovať. Som doma na Pn, takže nikde aj tak nechodím, keby náhodou, až to aj ja niekde nezapracem . vďaka za odpovede .
@janinah ďakujem za radu , pevne verím, že to potrebovať nebudem , ale keby náhodou, tak sa na to určite informujem

vilma7
26. nov 2021

Tak očkovaní by mali oveľa menej prenášať vírus, preto sa nemusia testovať ako zvyšok. Takže podľa mňa si sa nemusela určite nakaziť. Ten virus nikdy nenakazil všetkých okolo ktorich prešiel.

Manžel mal tiež kontakt a pozitívnym a nenakazil sa. Ďalší kolegovia áno. Je to ako lotéria, buď alebo. Spravila by som si o pár dní test, dopredu sa zbytočne nestresuj.

alenamihal
26. nov 2021

Ono sa hovori,ze ak si bola v nakazenym clovekom aspon 15mins v blizkosti menej ako 2metre,tak sa mozes nakazit...urob si test na 5 den od stretnutia svagrinej,,, ja si myslim,ze je tam mala pravdepodobnost ,ze si chytila...

emv
26. nov 2021

Ahoj. Ja som bola s pozitívnou kamoškou a s jej dieťaťom aj mojim v týždni 3x vonku. Nevedela že je pozitívna. Naše deti jedli tyčinky z jej rúk.... My sme ostali negatívne.. klop klop klop...
Mysli pozitívne

vlada2401
26. nov 2021

Sprav si test až po piatich dňoch radšej,je tam mala pravdepodobnosť,ale skôr by som povedala,že nie,keď ste boli spolu tak krátko