Ktorý lekár mi dá práceneschopnosť od začiatku tehotenstva?
Ahojte babule. Mam 28 rokov,rok a pol pracujem v banke v OC na 12 hodinove zmeny-kratky dlhy tyzden. Snazime sa o babatko. Chcela som sa opytat,ste (boli ste) niektore v podobnej situacii?! Som po viacerych problemoch -zamlknuty potrat,cysty,nepravidelny cyklus... a neviem ci ma doktor necha PN hned od zaciatku. Strasne sa bojim ze nie,ale po skusenostiach viem,ze hned ako otehotniem chcem ist na PN. Myslite ze ma necha moj gyn alebo obvodny? Dakujem za vsetky nazory
@28marianna28 podla mna to nebude problem.
Mne byvalo zle a dala som sa v 1. trimestri na mesiac vypisat. A kludne by mi to dali aj dlhsie, aj sa ma pytal, ale Uz mi bolo fajn a som sa doma nudila.
Vypisala ma obvodna
ja som bola pri prvom tehu od 9 tt PN az do nastupu na matersku, vypisala ma gynekologicka
Babule dakujem, uz len pockam na dve ciarocky a pojdem do toho 😉
@28marianna28
Ja som bola cele tehu PN, ale na to boli ine dovody, nie predchadzajuci MA.....a teda ja pokial by mi to stav dovolil by som radsej robila .....
ale ved zamestnavatel by ta mal preradit na 8 hodinove zmeny - resp mohla by si to ziadat, nie? (mylim sa?)
Úprava pracovného času v tehotenstve
Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti (§ 164 ods. 1 ZP). Zákonník práce pamätá na úpravu pracovného času tehotných žien v prípade požiadaviek na kratší pracovný čas, práce v noci, práce nadčas.
- Kratší pracovný čas
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Zamestnávateľ nemôže tehotnej žene rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne, iba ak by sa s ňou na tom dohodol.
- Práca v noci v tehotenstve
Tehotná žena pracujúca v noci môže zamestnávateľa požiadať a ten je povinný zabezpečiť, aby sa podrobila posúdeniu zdravotnej spôsobilosti na prácu v noci.
- Práca nadčas
Tehotná žena sa môže zamestnávať prácou nadčas len s jej súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s ňou môže len dohodnúť. To isté platí aj vtedy, ak ide o ženu alebo muža trvale sa starajúcich o dieťa mladšie ako tri roky, osamelú žena alebo osamelého muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov.
@aduskatt magor-nemagor, musi byt prirpavena aj na taku alternativu.ked to bude aktualne, riesit to trebars cez odbory (ak maju)
tiez by som sa nehrnula na PN hned - ak by som sa necitila zle - lebo to je velmi obmedzujuce. a len raz ju capne kontrola na vychadzke 5 min pred alebo po termine a hotovo ...
@28marianna28 este nie si tehotna a uz riesis problem.Troska pritiahnute za vlasy.V banke zrejme robis upratovacku,lebo ak by si robila pre klientov,tak nevidim dovod aby si hned bola PN.Ale ty zrejme mas v hlave ulozene,ze budem chora,namiesto toho aby si bola pekna usmiata buduca mamina.
u mňa sa to tak nechcene zbehlo, že som bola PN prvé tehu, úplne od začiatku... vlastne asi po 3 dňoch PNky som si našla //... mala som od úplného začiatku problémy, ktoré zdanlivo nesúviseli s tehotenstvom, na PNke ma držal obvoďák... v 9tt ma viezla sanitka do nemocky, po hospitalizácii mi PN vypísal gynekológ
@28marianna28 a este take prirovnanie.Vies co,ja podavam sportku a co myslis ked vyhram prvu cenu mam sa podelit s rodinou,alebo mam vsetky prachy rozflakat,prosim porad
Pokial som spravne informovana...nie nahodou zamestnavatel musi prisposobit prac.podmienky tehotnej a lekar iba vtedy, ak je priamo ohrozeny zdrav.stav matky a dietata ? A toho konkretneho tehotenstva bez ohladu na cysty a nepravidelny cyklus...?
@charlie1980 ale co moze riesit zamestnavatel,ked ona chce ist na PN hned ako budu dve čiarky
@mihula 🙂 Chapem...Takze: akonahle som oznamila zamestnavatelovi, ze som tehotna, nasiel nahradu na nocne smeny a upravil mi prac.dobu na 8.hod denne, 42 hod. tyzdenne. Do 3.mesiaca sa nic ine nemenilo, okrem miesta vykonavania, pretoze sa tam fajcilo. Potom mi zmenil od 6.mesiaca sposob vykonavania prace : 4hod.stojatej roboty, 4hod.sedavej. Pretoze mi to zdrav.stav dovoloval, robila som do konca tehotenstva. Ak by mi to zdrav.stav nedovoloval, isla by som na PN. Lenze nebol dovod. A sme tu, Zivi a zdravi. Pokial nebudes mat nejake zdrav.problemy, nie je dovod ist na PN z dovodu cyst alebo nepravidelneho cyklu. Ak by si vsak mala pocas tehotenstva napr.krvacat, otvarat sa, tvrdlo by ti brucho, je to dovod na PN. Ale teraz Este nevies, ako na tom budes zdravotne. Ledaze sa necha lekar "uhovorit" formou darceku.
@ukulela praveze osemhodinovy pracovny cas mi nemoze dat,kedze sa robia len dvanastky... to by ma musel preradit do pobocky mimo OC, cize mimo region
@mihula robim normalne bankarku,mozno ty makas ako upratovacka tak preto ma posudzujes. Po troch dnoch na dvanastke si totalne necitis chrbat,ide ma porazit z toho ako ma bolia krize,kostrc,hlava z compu. Viem ze to nechapes,kedze asi makas s vedrom a handrou. Po potrate by si sa asi inak vyjadrovala
Ja som robila kratky-dlhy tyzden ako predavacka, cize 12 hodin na nohach a vyhovovalo mi to, leb som odrobila dva, max tri dni (to bolo raz za dva tyzdne) a potom dva dni volno, lepsie som si oddychla, ako robit 5 dni v kuse osmicky, na pn ma nenapadlo ani raz ist a ani o skratenie pracovnej doby som neziadala, akurat pred odchodom na matersku som si brala vzdy ten treti den dovolenku, lebo uz to bolo tazsie zvladat a kolegyna bola po 3 potratoch a tiez robila ako ja, nesla na PN a donosila zdrave dieta
@28marianna28 zalezi od nadriadeneho - ved ako riesite dovolenky? alebo si na pobocke sama? a s preradenim mimo region to tiez nie je take jednoduche, musela by si suhlasit - a ak ti adekvatnu pracu nevie posytnut, mas narok na nahradu mzdy. taktiez ak ti ponukne menej platenu pracu, musel by ti rozdiel doplatit (pise sa v zakone - ale to sa tyka prace v nebezpecnom prostredi) - takze je v jeho zaujme ti vyhoviet. rozumiem, ze PN je v tomto momente z tvojho pohladu jednoduchsia - ale tiez to nie je take jednoduche ze lahnem ,nohy hore, babam chodia kontroly, kocky, co chodili so mnou na kurz, mali kontrolu doslova par minut po skonceni vychadzok! akoby si na ne brusili zuby. ja (pokial by teda nebol zdravotny problem) by som sa najprv snaziladohodnut so zamestnavatelom a ak by to neslo, tak potom riesila pripadnu PN.
@ukulela skusim sa urcite najskor s nim dohodnut,len co byvale koleg.hovorili-jednu dokonca stiahol z ocerky ked jej dcerka bola v nemocnici. Same vyhrazky,ze jemu tam ma kto robit a podobne. Na tej pobocke kde som ja rok a pol(sme tam dve zmeny,6ludi) sa zatial vystriedalo a po kratkom case podalo vypoved 11 ! ludi,pre riaditelov pristup
@28marianna28 tak hadam nebude problem...po tomto vsetkom by ta mal vypisat...ja som bola od zaciatku na pn...kvoli skratenemu krcku...aj tak som porodila skor ...kontrolu som nemala ziadnu
boooze tie bodky...aj by som to opravila,ale uz sa neda....no neva hadam sa chapeme 😀
@28marianna28 ha,ha jedna jedina tehotna bankarka/mozno/ktora riesi problem,lebo mozno bude.Ja som inak makala pri dvoch tehotenstvach a ani raz ma nenapadlo ze ist na PN,ale ja som to chapala ako normalnu vec a nie ako chorobu.Ale kazda sme ina
tiez som mala MA, do 20tyzdna mi bolo zle, 2x som krvacala a na pn som sla az v 7 mesiaci, .....aj to len preto ze porod mohol prist uz pomaly kazdym dnom, vychadzky som mala nonstop no musela som byt len doma a oddychovat a lezat, pokial som nechcela ist lezat do nemocnice a skoro ma porazilo za tu kratku dobu, rodila som v 37tt....
takze osobne mi pride trochu pritiahnute za vlasy este nie som ani tehotna a uz chcem stravit cele tehu na pn lebo som mala MA a robim v banke za prepazkou, apropo ak sa nebude dat dohodnut so sefom na skratenom case kludne ti moze dat aj lekar papier ze nesmies robit 12 ale len skratene...
@sense ine je, ked je niekomu zle a ma pocas tehotenstva objektivne problemy a ine je, ked sa niekomu nechce robit a dopredu sa planuje skryvat za tehotenstvo. Hlavne nech mu to plati niekto druhy :X
@28marianna28 zamlknuty potrat ani nepravidelny cylkus nema nic s tym, ze ty robis 12tky. Navyse sa mi nezda, ze by si mala pracu, pri ktorej by bolo nejak ohrozene tvoje tehotenstvo. Proste nemas dobre vztahy so sefom, do roboty ta to extra nelaka, tak hladas dovody. Osobne dufam, ze ta ziaden lekar kvoli takymto dovodom na PN nevypise. Ak sa ti nepaci v praci, proste zmen zamestnavatela a neplanuj tehotenstvo/PN ako "utek z nevyhovujuceho prostredia".

Ja som po 2 potratoch, rizikovom tehotenstve kde som polovicku prekrvacasla a prelezala as, 2 tyzdne mi nemohli porod vyvolat a naskniec som rodila cisarakom a moj gyndos mi povie ze nevie ci ma bude moct nechat na PN dalsie tehu lebo ze maju vela kontrol... No co ti poviem...ale ze diagnozu na to mam 🙂 .. Ale asi je najlepsie sa ist dohodfnut s obvodakom nech ta aspon na mesiac vypise on a potom od 9 tt by ta mohol aj gyndos... Je to len na nom