icon

Ktorý lekár mi dá práceneschopnosť od začiatku tehotenstva?

28marianna28
3. apr 2015

Ahojte babule. Mam 28 rokov,rok a pol pracujem v banke v OC na 12 hodinove zmeny-kratky dlhy tyzden. Snazime sa o babatko. Chcela som sa opytat,ste (boli ste) niektore v podobnej situacii?! Som po viacerych problemoch -zamlknuty potrat,cysty,nepravidelny cyklus... a neviem ci ma doktor necha PN hned od zaciatku. Strasne sa bojim ze nie,ale po skusenostiach viem,ze hned ako otehotniem chcem ist na PN. Myslite ze ma necha moj gyn alebo obvodny? Dakujem za vsetky nazory

Strana
z3
mihula
4. apr 2015

@alerka ja citat viem a aj rozumiem,len nerozumiem co tu riesi.A potratit moze aj ked bude lezat

mircalla
4. apr 2015

@mima4 No tu si dovolim trosku oponovat....ano, zamestnanec ma ochadzat na matersku ako star...ale niekedy ti to neni nic platne
Vzdy som bola makac, mam odrobenych vela rokov. Vo firme som bola za hviezdu (jedna sa o nadnarodnu spolocnost), same ocenenie, top hodnotenie..ked som sa po 2 rokoch chcela vratit po rodicovskej, tak som si myslela, ze nebude problem...ale bol a obrovsky....vsetci ludia, ktori ma poznali boli prec, novi manageri (moje meno im nic nehovorilo), novi ludia...personalne mi oznamilo ze nemaju poziciu v mojom bande.....po asi mesacny dotahovackach mi ponukli job, ktory je v nizsej platovej triede, i ked plat mi ostal - akurat sa nemam moc kam posunat vyssie....takze som bola uplne ale uplne zabudnuta....a to si fajk nefandim, to boli ocenenia ako zamestnanec stvrtoka pre celu EMEU, presidential award a podobne...vo firme je nas 600 v BA....problem je ze je strasne vela bab na MD a firma im proste nemala ake miesta po navrate ponukat...bola som rada, ze som vobec dake dostala, i ked to uz nebol team leader
potom som musela 2 roky dokazovat inym ludom na novom mieste po nastupe z materskej ze nie som tak uplne hlupa a zase som sa za 2 roky niekam vysphala...takze podla mna mas v tomto naivne zmyslanie o nejakej ferovosti zamestnavatelov....mozes byt aj top clovek, ak si viac ako rok doma - dovi dopo....teraz som zatial len podla testu opat tehotna....to bude zase zabava....podotykam, ze nasa firma dostala ocenenie Zamestnavatel roka....nestazujem sa, je tam vela pozitiv...ale nerataj s tym, ze ked si neviem kto tak ta budu cakat s otvorenou narucou....budu, ak sa vratis tak do 9 mesiacov od porodu

mima4
4. apr 2015

@margotka112 jasne, pokial lekar usudi, ze je to nevyhnutne...tak clovek nerozmysla, minimalne ak nosi novy zivot pod srdcom.

mima4
4. apr 2015

@mircalla
takze,najprv GRATULUJEM a velmi ti prajem uspesne tehotenstvo!!! 🙂

jasne, ze to zavisi aj od firmy a viacerych faktorov..ale kebyze mas zle meno vo firme...je mozne, ze by ta neprijali vobec... aj ked nic sa neda zovseobecnnovat... Ja som rada, ze u nas sa lojalita a ochota robit aj nad ramec ako tak ceni (ale vsade su problemy 😉 ).

mima4
4. apr 2015

@mircalla ty robis v delli?

mircalla
4. apr 2015

aby som to upresnila - oznamili mi dokonca, ze nech este ostanem doma, ze nemaju pre mna momentalne pracu....az po tom, ako som urobila dobry cirkus sa daco naslo
no teraz ak nebudu problemy tak na pnu ist neplanujem...ale je mi jasne, ze dlhsie ako rok si dovolit byt doma nemozem

mircalla
4. apr 2015

@mima4 Nie, Lenovo

charlie1980
4. apr 2015

Baby, inak ani tie 3 roky materskej (juuuuj, len sa do mna nepustite !) podla mna nie je v poriadku. Lenze v nasom pripade a soc.systemom a ne/zamestnanostou na Sk, je to asi ta najschodnejsia cesta 🙂

mircalla
4. apr 2015

@mima4 IT jak IT🙂 a dakujem

mima4
4. apr 2015

@charlie1980 najschodnejsia? podla mna len odsuva a nabaluje problemy s nezamestnanostou a nezamestnavatelnostou mamiciek... a vieme, ze hlavne mamicky so slabim vzdelanim a nizkymi moznostami ju radi vyuziju pri viacerych detickach v trojrocnych intervaloch... Pre mna su to take ficovoidne riesenia... ktore este viac prehlbuju prepast medzi zenami a pracovnym trhom.

charlie1980
4. apr 2015

No, ono by to aj fungovalo, keby tie male deti (povedzme od 1.roka) mali kde dat a na to staci aj jedno dieta, aby bol clovek obmedzeny v tomto smere. Ja hovorim, ze rok materskej by stacil. Ale na to treba jasle, kvalifikovanych pracovnikov a hlavne vediet z coho ich zaplatit tie jasle. Ak su splnene podmienky, nevidela by som Problem. Mozno to potrebuje Este par generacii, ak teda vsetci mladi nezduchnu do sveta 😀 A samozrejme prisnejsie zakony pre zamestnavatelov.

mima4
4. apr 2015

@charlie1980 ja len s tebou suhlasim.Pre mna ta hranica je 1,5 roka 🙂
a ak buduce volby vyhra fico..zas dalsie 4 roky premarnene, stratene ☹

mircalla
4. apr 2015

@charlie1980 to mas pravdu..osobne si myslim, tiez zw 3 roky je vela....tak do 2 podla mna...rok pre mna zase malo, ked si predstavim, ze ake to bolo, ked mal maly rok

shania31
4. apr 2015

@alerka
Vies kolko nas takych je, co ma za sebou 1 a viac potratov? Pricina mnohokrat neznama, preco sa to stalo. Ale moze sa to stat, aj ked bude doma na tej PN a lezat cely den ..

charlie1980
4. apr 2015

@mircalls Akosi som pozabudla na tu nasu kocovnicku spolocnost 😀 Si to predstavte ! Ale aj tam uz by bol nejaky peniaz usetreny a mohli by to investovat do nejakych statnych jasli. A ked to vybasobim 15 detmi rocne a este raz vynasobim poctom matiek, tak vyjde celkom slusny vysledok 😀

cmulinko
4. apr 2015

@charlie1980 ja zijem v zahranici,kde je materska dovolenka 6 mesiacov.nastup na matersku dovolenku je 2 tyzdne pred termínom....resp mozes nastupit skor,ale tym si skracujes matersku s dietatom.Nic take ako rizikove tehotenstvo tu nepoznaju...ziadny lekar ti len tak neponukne ostat doma hoci si mala aj 4 potraty.To musis prosikat o ako take nemocenske volno..tu sa s tebou nikto nemazna a nie su tu absolutne ziadne podmienky vytvorene na dostupne jasle....myslim financne.v nasom meste su len 2 jasle,ktore beru babatka od 3 mesiacov a na mesiac to stoji cca od 600 eur a kazda opatrovatelka ma cca 10 babatiek na starosti.Dalsiu moznost mas baby sitterku,ktora na hodinu berie 10 eur (to je standard ak chces mat niekoho s kvalifikáciou a nie len nejaku studentku ) ja len dakujem Bohu,ze mam tu moznost striedat sa s mojim manzelom a tym padom som nikdy nepotrebovala platit nikoho iného.Momentalne mam este jedno dieta v skolke,ale ta skolka funguje len 3 hodiny denne a platim za nu 300 mesacne.Su skolky,ktore su aj celodenne,ale to si ja uz nemozem dovolit a ani nepotrebujem,lebo ja pracujem od 16.30 do 00.30 cize mam cely den na to,aby som sa venovala domacnosti ci detom po skole .Pri odchode manzel prebera moju funkciu mamicky a bez problemov zvlada momentalne este 3 deti,ale coskoro bude mat 4 🙂 Ked ja koncim 00.30 tak manzel vtedy zacina v praci do 8 rana...robi len nocne uz 8 rokov kvôli nasim detom.Ja by som na 3 roky hned menila (alebo aspon na 1-1,5 roka nech uz nie som taka narocna 😅 )...ja som vymleta co sa zmien v robote tyka aj po tych 6 mesiacoch...mne by to bolo uplne jedno kedy sa vratim...zmeny su na dennom poriadku 😀

charlie1980
4. apr 2015

@cmulinko Ja som si svoju 3-mesacnu "matersku" odkrutila vo Svajciarsku, takze viem, o com pises 🙂

alexia11
4. apr 2015

@aduskatt to ze ma strach po prekonanommpotrate chapem, ale,praca v banke predsa nie je nejaka rizikova, kedze v podstate sedi pri pc.....takze z tohto hladiska tu nevidim dovod na pn pocas celeho tehu. Ak ma o dieta prist, moze on prist rovnako doma, ako aj pri praci....co sa ma stat to sa stane, zial.... A riesit vopred ako ostat doma na pn osem mesiacov, mi pride scestne. Este nie je ani tehotna!!!! Nepoviem, keby uz bola tehu a nejaky ten problemicek sa vyskytol....aj moja kolegyna prisla o dietatko, mala cystu, ktoru jej vyoperovali hned po cisarskom, okamzite po tom, co z nej to dietatko vybrali a ani ona nebola na pn, aj napriek cyste, ktoru si "pestovala" pocas celeho tehu..... Ak uz teraz bude zadavatelka otazky pomyslat na to, co vsetko sa ide stat, este si to nakoniec privola.....psychika je svina vec.

hikokk
4. apr 2015

@28marianna28 mam 34 a ver mi, ze som mala toho dost. Lekari mi stale tvrdili, ze nikdy nebudem mat babo. Teraz ma 16 mesacneho kradneho synceka. Pocas celej tehu som pracovala do poslednej minuty a este aj dalej. Organizovali sme festivali a jne podujatia kde som cele dni pobehovala. Ani raz ma nenapadlo, ze by som mala byt na PN. Tehotenstvo nie je choroba

alerka
24. apr 2015

tehotenstvo nie je choroba je taaaaak subjektivne tvrdenie.. ja som pri prvom tehotenstve soferovala do porodu bolo mi zle pocas celeho tehotenstva a pracovala som z vlastneho rozhodnutia az kym podo mnou v robote nepraskla stolicka a ja som ostala lezat na chrbte ako taky chrobak 🙂 to boli 4 dni do materskej 🙂) A este taka pikoska zvracala som stale este aj z okna auta pocas soferovania som ledva stihla do praveho!pruhu spomalit ale uz vystupit nestihla a to bolo cestou do roboty a z roboty milionkrat ;))))
Ale co chcem povedat je to ze som pocas druheho tehotenstva zazila nieco zvlastne kedy som citila ze ak si okamzite nesadnem ze idem potratit! Sadla som si tam kde som bola na zem a zostala tak asi 2 hodiny.. vdaka Bohu dadatko ma uz 2 roky.. ale druhu rok a pol rocnu dcerku som musela zo dna na den prestat dvihat a aj som si v nemocnici polezala. ale nedovolim si hodnotit zenu ktora vnutri citi ze to nie je OK a chce pre to spravit maximum! A hrdit sa tym ako som to ja akoze zvladla! To posledne co by som riesila je nejaky nazor HVIEZDY co makala jak srub do konca..

Strana
z3