icon

Lieky po vytiahnutí osmičky v prvom trimestri

papi30
8. feb 2022

Ahojte...idem sa poradiť.. Som tehotná 1.trimester a mi ťahali na chirurgii 8ku.Zubarka mi povedala, že keď to bude bolieť, nech si dám lieky na bolesť a proti zápalu. Antibiotika mi nepredpisala, kym netreba, vzhľadom na tehotenstvo nech neuzivam. No, ale prešli 3h od zákroku, injekcie vyprchali a ja by som revala od bolesti ak by som mohla. Je to niečo neopísateľné a to ja mam vysoký prah bolesti. Nepomáha ani studený obklad, mam pocit ze ma z toho už aj ucho boli. Chcem sa však spýtať žien, ak bola niektorá v podobnej situácii, aké lieky užívala? Mam doma paralen, nalgesin a na oboch napísané ze neuzivant v tehotenstve... Tak som troska zdesena, čo si mozem vôbec dať. S touto bolesťou dlho nevydržím.

naobedbuduspagety
8. feb 2022

Paralen si v kľude daj, ja som od bolesti v tehotenstve užívala ešte algifen kvapky, tie zaberali lepšie ako paralen

katulienocka999
8. feb 2022

@papi30 nebola v rovnakej ale bola som silne prechladena aj s teplotami a lekárnik povedal, ze keby niečo tak si môžem zobrať paralen 😊 takze ak je to mega zle byt tebou zoberiem si ten paralen

mami92
8. feb 2022

Paralen nič viac

dietatko2020
8. feb 2022

@papi30 ja som sice uz v druhom trimestri, ale so zubami zazivam podobne trapenie. Nemozes nic, len paralen. Aj ten som si dala, az ked bola fakt ze neznesitelna bolest. Plus samozrejme este studene obklady. Dnes to budes mat este hrozne, ale zajtra uz bude lepsie

aliaray1
8. feb 2022

@papi30 paralen ano, a cokolvek by som urcite konzuktovala s gynekologom.

alzbeta311
8. feb 2022

@papi30 ahoj mozem sa ta spytat? Normalne ti zub vytiahli? Silou? Ci si musela ist nejakym chirurg zakrokom pripradne ci ti narezali dasno? Kolko cca vytahovanie 8 trva ? Myslim minut

dasi123
8. feb 2022

@papi30 Bola som v rovnakej situácii. Tiez ziadne atb a skrabala by som steny. Nic som si nedala. Po dvoch dnoch taky zapal kosti ze atb museli dat ci chceli alebo nie. Mne dali dalacin. Tie sa vraj mozu. Bolesti neskutočne. Volala som s dr. povedala ze ta teplota a stres je horsi ako ta tabletka na bolest. Davala som si paralen sumivy a raz za 8h mi dovolila dat si valetol alebo ine analgetikum ktore mi zaberie. Ale iba raz za 8h. Celkovo za dva dni som zjedla 3 tabletky valetolu.potom zabrali atb. Som v 39tt vsetko ok. Za tehotenstvo som musela brat atb 4x.

papi30
autor
8. feb 2022

@alzbeta311 ahoj, mala to byť obyčajná extrakcia dolneho zubu. Lenže už som ho mala aj plombovany a stačilo jedno zle zahryznutie a zlomil sa mi. Týmpádom mi zvlášť vyťahoval zub v 5kuskoch a dodatočne koreň. Keďže koreň nevedel riadne chytiť, bol tak nešťastne zlomený, mi musel vŕtať aj do kosti okolo aby vedel za co chytiť a vytiahnuť. Inak mam naplánovanú aj chirurgiu(aj s rezanim ďasna) aj s ďalším zubom, ale tu mi zrušili kvôli akt. stavu s omikronom, ale už si nevyziadam ďalší termín, kym neporodim. Toto by som asi nedala, keďže na druhej strane je to blbo uložené, ako keby do líca. Ja nepotrebujem ani tu bolesť, strašný, ani nejaký zápal a všetko s tým spojené, toľko ešte s tým zubom vydržím, dúfam.

papi30
autor
8. feb 2022

@aliaray1 tak vieš, ešte som nebola na gynde pre potvrdenie o tehotenstve, keďže som iba v 4.tyzdni, chcela som s tým este počkať. Toto bolo niečo úplne neplánované 😟

aliaray1
8. feb 2022

@papi30 oki, jasan chapem. Paralen vravia, ze sa moze ale ibalgin (konciace na gin) nie. Ak by to spuchlo aj zubar vie povedat, ci je vhodne nasadit dalacin c atb. (Mne to napr.dali v 1.trimestri po trhani)

ivanavin
8. feb 2022

@papi30 si v 4tom týždni od predchádzajúcej MS? Čiže ti ešte len mešká menzes, robila si si test a vyšiel pozitívny? Pretože ak je to tak, teoreticky si môžeš dať aj niečo silnejšie od bolesti (poraď sa s gynekológom alebo obvodným, ja nie som doktorka, len som študovala biológiu). Embryo sa totiž pripája na krvný obeh matky až tak od 6t, dovtedy je vyživované zo žĺtkoveho vaku - také zásoby čo si urobilo už predtým (príroda to má dobré zariadené, lebo veľa žien ešte v tomto období ani netuší, že sú tehotné a nedávajú si pozor na lieky a alkohol). Na tvojom mieste by som aj zvážila tie antibiotiká a poriadne sa s niekým poradila (nie len zo zubarom), lebo ak sa ti to zapáli a budeš ich musieť začať brať o týždeň či dva, už to môže byť pre malinké problém, kým teraz nejaký penicilín sa k bábu ani nedostane. Úplne najcitlivejšie obdobie pre plod je 6-12t, vtedy by si ženy mali dávať najväčší pozor čo do seba dávajú, lebo už je pripojený na krvný obeh a zakladajú sa mu postupne všetky orgány.

papi30
autor
8. feb 2022

@ivanavin nie podľa poslednej MS ale podľa oplodnenia. Mam to šťastie vedieť, kedy k tomu došlo. Pri mojom cykle co som mala, by sa ťažko bársco vyratavalo 🙈

ivanavin
8. feb 2022

@papi30 aha, tak to sú 4t od ovulácie, ale je to už 6ty týždeň tehotenstva (pri nepravidelnom cykle sa ku dňu ovulácie priráta 14dni, tak by to vychádzalo keby bol cyklus 28dnovy) , tak to už si treba dávať naozaj pozor a asi radšej len ten Paralen.

ewelin121
8. feb 2022

Mne ťahali ale stomatochirurg dva týždne dozadu som teraz 7+5 a len paralen mi dovolil sj stomatológ aj gynekológ .. antb som odmietla a len zvýšila vitamíny a chvalabohu to prešlo ale prvé 3 dni boli katastrofa