Má IUGR vplyv na zdravie po pôrode?
Ahojte mamky. Tie ktoré ste mali túto diagnózu a už ste porodili,má vaše bábätko nejaké problemy teraz? Prejavuje sa to nejako ? Alebo tá diagnóza bola len v brušku?
Samotna IUGR je vyslovene tehotenská dg, ide o rastovu retardaciu plodu v maternici a nema nic spolocne s rastovou retardaciou po narodeni, v detstve. Vacsinou vznika v dosledku nedostatocnosti placenty, pupocnika alebo prekonania infekcii atd. a moze mat aj dlhodobejsie nasledky, ale nespecificke, kde iugr je skor jedna z moznych pricin (resp. to co zapricinilo spomaleny rast mohlo zapricinit aj dalsie veci co sa prejavia az neskor), nie je nic take co dietatu z iugr vyslovene hrozi alebo co by sa dalo ocakavat, ze dietatu bude.
@anavixy ďakujem super odpoveď, nečakala som také info.
Ahoj ako si nakoniec dopadla ? Mám zrejme podobný problém
Ahojte. Rovnako ma to zaujalo.
Maličký bol úplne ukážkový.
Potom som prekonala nejaký vírus.
A od 16 ty je pravidelne menší o 2tyzdne oproti termínu pôrodu.
Ale rástol.
Keď bola kontrola každé dva týždne, narástol za dva týždne.
Len teraz som už 36tt a už sa to zhoršuje. Že rastie menej.
Tak som v nemocnici. Že horšie prietoky.
Tak googlim.
Bojím sa, či to časom nemá nejaké následky na intelekte alebo vývoji.
Nedali mi žiadne lieky počas tehotenstva. Neriešili ten rozostup
Na placente teraz našli aj cystu a vraj je taká oblacikova. Nie je hladká.
Mal to len v brusku.. teraz rastie úplne normálne.. zistili mu po porode prekonany CMV virus.. tak preto po 30.tyzdni prakticky prestal rast a priberať.. asi... vytiahli ho v 36+3 s 2030g a 46cm.. mame tri mesiace a 5300g a 62cm...
@anjelicek26 V centre Košiciach-Myslave mi toto vyšetrenie robili automaticky v I. trimestri. Vylúčili aj pri prvotrimestrovom screeningu cytomegalo vírus. Ten vie byť naozaj nebezpečný aj v rámci ohluchnutia.
Ja som to tiež mala od 33 tt dcéra zaostavala v priberani, prietoky boli dobre.Po porode placenty sa zistil problém s pupocnikom na šťastie je zdravá, ale narodila sa drobnejšia 2,6 46 cm
@anjelicek26 V centre Košiciach-Myslave mi toto vyšetrenie robili automaticky v I. trimestri. Vylúčili aj pri prvotrimestrovom screeningu cytomegalo vírus. Ten vie byť naozaj nebezpečný aj v rámci ohluchnutia.
@veronikasomja tak v prvom trimestri to negativne bolo... maly prosperuje, ale stale to na vahe nie je nejaka slava, ma 1,5 roka buduci tyzden a rovnych 10 kil... na vysku rastie normalne, len je take stihle vtacatko... papa pekne...

Mal to len v brusku.. teraz rastie úplne normálne.. zistili mu po porode prekonany CMV virus.. tak preto po 30.tyzdni prakticky prestal rast a priberať.. asi... vytiahli ho v 36+3 s 2030g a 46cm.. mame tri mesiace a 5300g a 62cm...