Mala som kontakt s kolegyňou po rádioaktívnej látke. Mohla mi ublížiť?
Čaute... Mame kolegyňu ma rakovinu, ktorá zabudla, že som tehotná konec 11 +5 dní... A ona dnes bola na tu látku, podali jej ju do tela a prišla k nám do roboty, lebo sak načo jej voľno... a okolo mňa chodila.... Výborne, hejze 😪 keďže 72 h nemôže chodiť medzi tehotné...
A teraz sa bojím, čo mám robiť, mohla mi ublížiť
@aneta129 no vacsina diagnostickych radiofarmak ma polcas rozpadu hodinu dve, ale tazko povedat, aky vplyv to moze mat, ked nevieme presnu latku, na vasom mieste volam kolegyni, nech zavola lekarke v tom nuklearnom centre a opyta sa, co ak sa stretla s tehotnou zenou, oni vedia, co podali, ake latky atd
@barborka29tt joj bojím sa, ale ona hneď po tej látke podanej prišla do roboty
.. Lebo ona je vedúca...
@aneta129 a to ona trubka nevedela, ze si tehotna? Nezodpovednost od nej. Vsak co sa budem pozerat na druhych. Cim dalej sa presviedcam kolko ludi je nevzdelanych, nic si neprestuduju, necitaju. Skoda, ze vtom momente, ked prisla si neutekala od nej prec. Verim, ze vsetko bude ok. Nic sa s tym uz neda robit, tak skus mysliet pozitivne, ze nic sa nestalo. A zavolala by som aj svojej gynekologicke, urcite bude nieco vediet. Lebo aj gynekologovia maju onko pacientky. Drz sa
Ako sa da "zabudnut", ze ma tehotnu zamestnankynu...🤔...Ked svokra kvoli vysetreniu mala takuto latku, tak sa dobre spytala, kedy moze ist medzi ludi a k vnucatam, aby im neublizila. To pokladam za samozrejmost. Rozne latky maju rozny polcas rozpadu, treba sa spytat, co to mala, ale VOBEC v takomto pripade nemala ist MHD, medzi ludi, do prace! To je vrchol nezodpovednosti toto. Mala ist autom a domov, kym sa to z tela nevyluci.
@barborka29tt hmmm...no ale bola by som aj tak k smrti vydesena. Ja som bola tiez na scintigrafii obliciek, uz davno, ale niekolkokrat sa uistovali, ci nie som tehotna. To priame posobenie, toho by som sa bala asi viac, ako tej kolegyne, ale ja som az nadmieru zodovedna a opatrna v tomto. Urcite by som sa po tomto vysetreni odporucanu dobu netrepala do roboty medzi ludi a zvlast, nezabudla by som na tehotnu kolegynu. To by ma prve napadlo.
@aneta129 mozno to za tie 2 hodiny z nej uz "vyprchalo", najlepsie je vtedy vela pit, aby to cim skor odislo. Svokra bola tiez na niecom takom a po par hodinach sme s nou boli, s malymi detmi. Ale ked som bola ja, dostala som nieco ine a polcas rozpadu bol dlhsi, ale nepamatam si to uz presne. Ak si s nou nebola dlho, tak podla mna, nemusis sa tak strasne bat, ale opytat by sa spatne mohla, co to dostala a ci to nie je nebezpecne v takomto pripade. To by asi museli byt riadne davky ziarenia, aby sa to dostalo vo velkej miere k babatku, predsa len to najprv musi prejst cez Teba, zas to nie je hasic z Cernobylu, ked to tak zvelicim. Asi by som takto rozmyslala...
@aneta129 myslím si, že viac onko pacientov by tu teraz napísalo KIEŽ BY tie lieky účinkovali tak, že ešte 2 hodiny budú vyžarovať nejakú aktivitu pre pacienta 🙏 a nie že s niekým si v kontakte na 5 minút.... viac ti škodí ten stres a nahnevanie 🙂 (zase nechytať ma za slovíčka, nič nezľahčujem, ale preháňaš, to je celé)
@zuzanka.zuzu ved jasne po tej látke mala povedané, že 72h nemôže ísť medzi malé deti, tehotné... Takže ty by si nestresovala, keby sa okolo teba točila kolegyňa a nevedela by si kde predtým bola?
Ja som za mamou chodila vyse tyzdna kazdy den na onkologicke oddelenie do svatej alzbety, bola som vo 4tom mesiack, a aj sestricky mi povedali ze je to ok. Ale teda neviem co ke to za latku, co jej davali, a ci to podavaju aj normalne v nemocnici, alebo je to nieco ine.
@aneta129 myslíš, že vedúca žiarila ako výbuch v Černobyle? Neboj sa 5 ani 50 min v jej blízkosti ti neublíži.To by na tých oddeleniach v nemocnici nemohol nikto pracovať, keďže každý deň chodia okolo takých pacientov. A blahoželám jej, že ako onko pacient v liečbe dokáže pracovať.p.s. Som tiež onko
@aneta129 ako je pravda, ze ked jej toto povedali, mala tych 72 hodin vydrzat. Niektori ludia si myslia, ze to je len tak...Akoze zase poznam taku liecbu, ze 2 tyzdne nemohol k cloveku nikto ist, ale to bol na specialnom oddeleni. Toto asi bolo teda nejake vysetrenie, no nevyznam sa v tom. Ale kebyze mne toto spravi, tiez som nastvana. A neviem, co by som robila. No viem, bala sa a stresovala a dufala, ze sa babatku nic nestane...😑
@zuzap33 Asi jej to neublizi, ani babatku, ale aj tak, ked povedia, ze nechodit 72 hodin k malym detom a tehotnym, tak ma zapnut mozgove zavity a netrepat sa do roboty k tehotnej. Iste, tiez som pisala, ze to nie je ako keby prisla z Cernobylu, ale ide o princip. Asi to zo srandy nepovedali. Bezne to asi personalu az tak nevadi (bezny odspely clovek) alebo maju nejake ochranne pomocky alebo dozimetre a iste "povolene davky", ale keby tam bola sestricka tehotna, tak asi by tam nepracovala, si myslim.
Neboj sa, ono je rozdiel, či by išla k dieťatku, ktoré by s ňou bolo v kontakte celý deň a sa s ňou stískalo, resp. by ho varovala na rukách, v objatí... príp. by ju objímala tehotná dcéra a bola by s ňou v blízkom kontakte taktiež niekoľko hodín... Úplne chápem, že sa bojíš ale už to nevrátiš späť. Teraz môže bábätku uškodiť tvoj stres.
@queen_mary ono je dost rozdiel, ci sa stretnete s takou latkou do 3 mesiaca, ked sa vyvyjaju organy, alebo az neskor, ked su vyvinute a uz iba rastu. Radioaktivita dokaze zmenit geneticku informaciu. Ale myslim si, ze v tomto pripade to nebude. Treba dlhsiu exponenciu, vyssie davky. Ten odstup od deti a tehotnych je iba preventivny. Ale pani rozhodne spravila chybu, ked sa odporuca byt 72hodin mimo tehotnych, nemala chodit do prace.

Ako dlho bola po aplikacii radiofarmaka?