Mám požadovať Clexan po opakovaných potratoch?
Ahojte. Som po 2 potratoch, teraz to vyzerá, že som opäť tehotná po IVF. Prvý potrat bol v druhom trimestri - dôvod silný zápal a vysoké crp s hemoragickým šokom a druhý potrat v 9tt tiež s hemoragickým šokom. Hematologické vyšetrenie som neabsolvovala, pretože mi v car tvrdia, že mám dobré koagulačné faktory, tak to nepovažovali za potrebné a aborty pripisujú tomu, že zrejme potratené plody neboli geneticky v poriadku, takže skôr náhoda. To mi tvrdil aj môj gynekológ. Na genetike sa Leiden ani MTHFR nepotvrdili. Viem, že sa preventívne zvykne dávať Clexan po potratoch, mám sa dožadovať, aby mi ho v CAR predpísali? Zas vážim si ich ako lekárov a nechcem si ich nejako pohnevať, že si budem sama určovať, čo mi majú predpísať…
Nikto ti nepredpise injekcie len tak na poziadanie. Opytat sa mozes ci by ti to nepomohlo ale keby mas take vysledky predpisu to hned.
A ver tomu pichat si to nechces par mesiacov. Zo zaciatku je to v pohode. Potom ta uz boli cele brucho, stehna...
@anonym_autor Ak ti robili genetiku a množstvo vyšetrení, ktoré popisujes, tak zrejme by prišli na hematologické mutácie. Ak to nie je potrebné, že naozaj ti nič nezistili, tak injekcie si zbytočne nepýtaj ... Picham si ich práve a teda nie je to nič, čo by človek chcel.
Skôr liec tie zápaly. Ja som mala tiež - ber veľa lactobacilov ústne a aj vaginálne. A C-cko. Držím palce kazdopadne
ako baby pisu, okrem toho, ze je to vlemi neprijemne, hlavne ti to nic nepomoze.
@anonym_autor môžem ti napísať, ako som na tom ja. Ja som mala 2 potraty 1x 11 týždňov(zle sa vyvíjalo, zastavilo sa srdce) 1x 6tyzdňov anembryomola ,ale spontánne počatie. A našli my štítnu žľazu na endokrinológii, beriem Tirosint 25mg, aby tsh bola pod 2. Na hematológii mi nič nenašli, ani získané, ani vrodené. Ale som išla na reprodukčnu immunologiu, kde mi našla Dr. Dzurilla zvíšené NK bunky, to je zápal v tele. Dostala som omegavan infúzie každé 2 týždne od pozitívneho testu. Ďalej mi navrhla preventívne od pozitívneho testu 600mg progesteronelle denne a clexane na riedenie krvy denne 1x 40ml. A teraz sme 15tyždnov,všetko v poriadku. 16.tyždeň mám vysadiť clexane a 20.tyzdeň vysadiť progesterone. Tirosint ostane až dokonca. Clexane ešte uvažujem či vysadiť, lebo sa bojím či sa nestane niečo zlé. Mám sa o tom s gyn. dohodnúť, keď idem na kontrolu. Nepíšem, že aj iná si má vypítať. Ja som na tom takto, len píšem ako info. Veľa šťastia prajem 🤞🤞🤞
@anonym_autor po skusenosti by som si to pichala iba vo vaznom pripade. Cele brucho dopichane s hrcami...ak to nepotrebujes je zbytocne to absolvovat...
A prečo ho teda lekári dávajú preventívne po IVF?
@anonym_autor Ak ti robili genetiku a množstvo vyšetrení, ktoré popisujes, tak zrejme by prišli na hematologické mutácie. Ak to nie je potrebné, že naozaj ti nič nezistili, tak injekcie si zbytočne nepýtaj ... Picham si ich práve a teda nie je to nič, čo by človek chcel.
Skôr liec tie zápaly. Ja som mala tiež - ber veľa lactobacilov ústne a aj vaginálne. A C-cko. Držím palce kazdopadne
@anjelicek26
@tinka_1807 tak nakoniec mi dali Fraxiparin v car. Kto vám ho predpisoval? Môže aj obvodný gynekológ? Na hematologiu nechodím…
Skusenost. Donosila som 2., 6., 7. a 8. dieťa. Tie styri medzitym som potratila. Nechceli mi dat clexane, ze ved to druhe tehotenstvo som zvladla. Pri 6. tehotenstve mi ho "preventivne" nasadili a donosila som. Rovnako bez problemov som s clexanom donosila aj dalsie dve deti. Nie je to prijemne, ale mama to pre tie deti zvladne.
Ano, gynekolog
Skusenost. Donosila som 2., 6., 7. a 8. dieťa. Tie styri medzitym som potratila. Nechceli mi dat clexane, ze ved to druhe tehotenstvo som zvladla. Pri 6. tehotenstve mi ho "preventivne" nasadili a donosila som. Rovnako bez problemov som s clexanom donosila aj dalsie dve deti. Nie je to prijemne, ale mama to pre tie deti zvladne.
@jamesinka a bola si na vyšetrení na hematologii? Alebo ti ho dali len preventívne?
@jamesinka Ahoj, do kolkeho týždňa si si pichala?
Mala som 2 potraty, na genetike zistene MTHFR. Po aplikacii clexanu 2 deti donosene

Ked ti robili genetiku, tak by ti tieto mutacie zistili. Neviem, ci to teda preventivne dava zmysel, to pichanie do brucha (mam to za sebou) cele tehotenstvo a do 6 tyzdnov po porode, ak to vobec nepotrebujes, ziadna slava skutocne nie je. Mala som brucho plne modrin. Tazko radit, ak mas sklony k zapalom, skor riesit toto, velmi opatrnne, co najnizsie mnozstvo cukru a muky v strave, vysoke davky c-ka... drzim velmi palce, nech je vsetko v poriadku tentoraz.