icon

Moje tehotenstvo ohrozuje chorá kolegyňa v práci

daskaavladko
12. feb 2015

Zdravím Vás, chcem sa spýtat, či náhodou nemáte podobnú skúsenost a ak áno, ako ste ju riešili. V práci mám kolegynu, ktorá je pomaličku každý mesiac chorá, vždy to začne hlienmi, kýchaním a vačšinou končí horúčkami. stále chodí do práce a nechce zostat na PN. Aj kde ju posielame domov, povie, že to nič nie je a zostáva tam...nevadilo mi to až tak, pokial som nebola tehotna, no teraz mam pocit, ze ma velmi ohrozuje, resp. babo a kde jej to poviem, odpovie mi iba, tak sa mi vyhybaj. Ziadne vetranie spolocnych priestorov, aby som to tam aspoň vyvetrala, nehrozi, lebo nemame okna. Pracujem v OC v obchode. Jasne, ze sa stretnem aj s chorimi zakaznikmi ale nie som s nimi 8 hodin denne jako s nou. Niekedy mi pride, ze mi robi naschval, stále chodi iba za mnou a potrebuje vtedy vsetko riesit iba so mnou, co sa tyka práce. Niekedy jej mam chut povedat, ze ked ma nakazi a babu sa nieco stane, tak ju udam /ale vobec neviem, ci sa to da?/. Neviete mi poradit ako ju donutit, aby nas tam vsetky neohrozovala a isla na PN? je na to nejaky paragraf, alebo ako to riesit, moze ju domov poslat jej nadriadena a musí ju posluchnut? som v tomto bezradna a na nete neviem najst odpoved.

Strana
z4
daskaavladko
autor
13. feb 2015

@sissy27 - ja beriem odlisne nazory a chapem aj to, ze nie kazdy so mnou bude sympatizovat, ale prepacte ja stale nechapem, ako ste vy prisli na to, ze ja som jej stanovila diagnozu..vy budete asi nejaka jasnovidka zrejme, ked dokonale ovladate detaily tohto problemu, inak si to neviem vysvetlit...a hlavne nerozumiem preco zo mna stale chcete spravit hlupanu, ktora nevie s cim moze, kde prist do kontaktu a kde vsade sa nakazit....zjavne sa citite jedina inteligentna v tejto diskusii, ktora vsetko vie a chce nam to dat najavo. ..neviem, ci viete, ale kazda firma ma mat lekarnicku a vtej sa nachadza aj teplomer a nakolko ho ta kolegyna vie pouzit, tak ho aj pouziva /dufam, ze mi teraz napisete, ze ho strci pod teplu vodu, len aby sme ju lutovali? iny nazor od vas ani necakam popravde 😀/ a dokonca tam mame aj skladaciu postel .... a nechcem tu rozoberat podrobnosti o tom, co ta kolegyna pocas tej choroby robi alebo skor nerobi v tej praci, to nie je hlavny problem...a este k tej chripke, pri ktorej by nevladala ani zmurkat ocami...zvlada sediet pri PC, co to porobit aspon tam, byt zababusena v deke a pit caj....poobede sadne do auta a frci rychlo domov....myslim, ze ak je clovek donuteny, dokaze pracovat aj pri chripke...to urcite potvrdia hlavne maminy, ktore maju deti a nahodou ochoreju..a urcite viete, ze chripka ma rozne stupne, nie len jeden predsmrtny....chripku som uz parkrat mala...a verte mi, ze by som vyskakovala od radosti, keby to ta kolegyna iba na nas hra, len aby nemusela robit a aby sme ju lutovali 🙂
....kazdopadne dam najblizsie na vase rady a skusim to poriesit s jej nadriadenou a ked nepomoze, tak sa hodim na PN ja.

betunka39
13. feb 2015

@radopp a ešte, ake su tie rozvedene so zavadami?

mandevilla
13. feb 2015

@daskaavladko daj vedieť ako si uspela, držím palce.

daskaavladko
autor
13. feb 2015

ok, momentalne mam este do konca bud. tyzdna dovolenku, takze sa s nou nestretnem, ale ked to bude aktualne, tak dam vediet 🙂

sissy27
13. feb 2015

@daskaavladko ja sa za jasnovidku nepovažujem, na rozdiel od vás 🙂 citujem z vášho príspevku:
chcem tu riesit to, jako jej vystvetlit to, ze nas tam vsetky ohrozuje chripkou, anginou pripadne lahsimi ochoreniami. - na základe čoho ste jej prosím stanovili diagnózy chrípka, angína..? normálne to robí lekár na základe vyšetrení 🙂
ale kludne sa ventilujte na mne alebo na ďalších, ktoré si dovolia tvrdiť, že trrošku preháňate... pointa zostáva rovnaká - na kolegyňu žiadne páky nemáte, musíte sa chrániť vy pred nákazou od nej aj od všetkých zákazníkov...

daskaavladko
autor
13. feb 2015

@sissy27 rovnako som vsak predtym pisala, ze jej tu diagnozu stanovila suseda lekarka, ktora jej dava na to zakazdym antibiotika alebo vitaminy, kedze na chripku antibiotika nie su...vy ste mi na to povedali, ze si to ta kolegyna vymysla, aby sme ju lutovali a nemusela robit...a rovnako som pisala, ze vychadzam z holych faktov, ze si nevymyslam, nikdy by som netrvdila, ze ma chripku alebo anginu, keby s tym nepride sama do prace, nepovie nam to a neberie na to lieky.....ale ako pisete, citali ste vsetky prispevky, takze ste si museli precitat aj toto vsetko, co tu teraz pisem opat....a ja sa na vas neventilujem, ja som v pohode, iba neviem pochopit z coho robite zavery ake robite, a dovolite si tvrdit veci typu, ze jej z pohladu hned odmeriam teplotu a stanovim diagnozu, alebo viete o tom, co ona vsetko robi na predajni, ked je chora 🙂. to je vsetko....a myslim, ze som nasla na nu aj paku podla zakona s ktorou mi tu poradili 🙂

radopp
13. feb 2015

@betunka39 Rozvedení so závadami bola zábavná relácia:

https://www.youtube.com/watch?v=rvfsHjmNI30

.

jankastubka
13. feb 2015

Clovek vzdy vnima situaciu inak, ked je na tej opacnej strane. Zial ja ked som po skole nastupila do prace (bola som mlada a myslela som si, ze na mne sotji a pada svet) chodila som aj ja chora do prace. A este som si myslela, ze ako som tym vsetkym pomahala.
Dnes som mama dietata, a uz to vnimam uplne inak a hambim sa za svoje spravanie pred tym. Nie som prilis uskostliva a ani malu velmi neofukujem... ale ked sa clovek zacykli v kolotoci soplov a viroz, v ktorom sa tocime raz ja, raz manzel a potom mala a tak dookola... tak sa snazim zvysene dbat o to s kym sa stretavam a ci je ten clovek zdravy. Ano neda sa zit v inkubatore, a skryvat sa pred svetom... ale ked sme konecne po 3 tzydnoch napr. vyzdraveli vsetci, tak je logicke, ze sa napr. nechcem stretnut s niekym, kto kycha a sopli...
Uplne chapem zakladatelku temy. Dnes by mi vadilo, keby na mna niekto kychal a soplil v robote... a nemusela by som byt ani tehotna. A ked uz tak velmi kolegyni zalezi, aby nemala na pnke nizsi plat, tak by mohla byt aspon na tolko ohladuplna, ze tu rusku na usta si da ona sama a kolegom donesie aspon za tasku citronov a medu na podporu imunity.

mircalla
13. feb 2015

@radopp Ja rada chodim do prace a aj rada sama zarabam peniaze - inymi slovami neplanujem stravit doma cely zivot... ja viem, ze su aj take, co sa nechaju len zivit....aj tak som bola na rodicovskej 2,5 roka, co je dost........chapeme? Nemyslim, ze byt zavisla od muza financne je vyhra...daco sa stane a problem.....

sardinka333
17. feb 2015

@alby2014 suhlas...ja mam 30 detí denne a hodia tiež všelijaké...aj nie uplne fit, tiež teraz kýcha a soplí kde kto. Davam si viac cečka, vetrám triedu, ale nijako špeciálne sa deťom nevyhýbam ani tým čo sa mi nezdaju ok. Aj kolegyna chodila všelijaka - bolo nás malo pedagogov a ked nechcela ostať doma tak je to jej rozhodnutie. Nijako som ju za to nebuzerovala....fungovali sme normálne. Paradoxne ma nakazili moje vlastné deti - syn doniesol čosi domov a lahli sme všetci, a to som v 19 týždni tehotenstva a kupodivu do troch dní som bola fit. Su aj ATb čo sa možu....našťastie som ich nepotrebovala. Proste čo narobíme, chorobu možeš chytiť hoci kde....aj ked budeš sedieť doma a len vybeheš do obchodu pre rožky....

citronade
20. feb 2015

sproste ste obidve, jedna nema co robit v praci ked je chora, v konecnom dosledku to moze byt kontraproduktivne a druha place ze to chyti dieta, vidi , ze s kolegynou nepohne a furt tam je :D vyzera to tak, ze tam aj zotrvate spolu navzdy... tak vam treba ))

ssardinkaaa
20. feb 2015

@citronade ale si im dala!! 😀 😀

gennara
20. feb 2015

V zahranici je bezne v kolektivnych zmluvach nariadenie, ze prist chory do prace je dovod na okamzitu vypoved. Zamestnavatelia nechcu, aby pre jedneho nezodpovedneho choreho im ochorela polka oddelenia. Vedia, co je to efektivita prace. Na Slovensku je to strasne. Ja ked nechcem ochoriet v praci, ja zdrava si pomaly musim vybrat PN, aby som neochorela od kolegov. Cele na hlavu toto rozmyslanie Slovakov.

citronade
20. feb 2015

@gennara presne o tom som chcela trocha napisat, ale sa mi to zdalo zbytocne )) ludia, aspon u nas vidia len kratkodoby cas. horizont a uzku suvislost, tj. malu vyplatu kvoli pn, to, ze jeden chory moze narobit ovela vacsie nielen financne skody nevidi uz kazdy... to je princip, aj vzdy bol, na akom fungujeme ))

malapepka
20. feb 2015

Ked som bola tehotna, prioboch som schytala nadchu, kasel, slabe teploty. Nenakazil ma nikto. Jednoducho oslabena imunita. Dokonca pri druhom som uz musela brat aj atb., nastastie syn je ok.
A pokial ide o kolegynu... Ona je dospela svojpravna osoba. Uznavam, ze jej spravanie je nezodpovedne. No rovnako ta moze nakazit zakaznik ako aj ona.
Som ucitelka, v triede cca 25 deti a neda sa kazdemu dietatu ci jeho rodicom diktovat, co maju robit.
Priprav sa, s tymto sa budes stretavat casto. Nasa dr. nema na poradne babatiek vyhradeny extra den, cize ak idem na poradnu, idem medzi chorych. Obcas nieco donesieme, obcas to ustojime.

ajkava
4. mar 2015

Podľa mňa ju ani nadriadený nemôže prinútiť ísť na PN. Ale napíš oficiálne trebárs mail nadriadenému alebo prípadne sa obráť na pracovnú zdravotnú službu, pod ktorú patríte s dotazom, ako to riešiť.

mandevilla
22. apr 2015

@daskaavladko ahoj, ako si nakoniec dopadla v praci? Podarilo sa niečo vybaviť?

Strana
z4