icon

Moje tehotenstvo ohrozuje chorá kolegyňa v práci

daskaavladko
12. feb 2015

Zdravím Vás, chcem sa spýtat, či náhodou nemáte podobnú skúsenost a ak áno, ako ste ju riešili. V práci mám kolegynu, ktorá je pomaličku každý mesiac chorá, vždy to začne hlienmi, kýchaním a vačšinou končí horúčkami. stále chodí do práce a nechce zostat na PN. Aj kde ju posielame domov, povie, že to nič nie je a zostáva tam...nevadilo mi to až tak, pokial som nebola tehotna, no teraz mam pocit, ze ma velmi ohrozuje, resp. babo a kde jej to poviem, odpovie mi iba, tak sa mi vyhybaj. Ziadne vetranie spolocnych priestorov, aby som to tam aspoň vyvetrala, nehrozi, lebo nemame okna. Pracujem v OC v obchode. Jasne, ze sa stretnem aj s chorimi zakaznikmi ale nie som s nimi 8 hodin denne jako s nou. Niekedy mi pride, ze mi robi naschval, stále chodi iba za mnou a potrebuje vtedy vsetko riesit iba so mnou, co sa tyka práce. Niekedy jej mam chut povedat, ze ked ma nakazi a babu sa nieco stane, tak ju udam /ale vobec neviem, ci sa to da?/. Neviete mi poradit ako ju donutit, aby nas tam vsetky neohrozovala a isla na PN? je na to nejaky paragraf, alebo ako to riesit, moze ju domov poslat jej nadriadena a musí ju posluchnut? som v tomto bezradna a na nete neviem najst odpoved.

sunshineka
12. feb 2015

@mircalla vsak prave,ze od vyplaty k vyplate a nic ma nenastve viac ako ked musim prist o vyplatu koli nejakej krave sprostej.

daskaavladko
autor
12. feb 2015

@alaguema ja som skor narazala na tych, ktori ktori ma tu nepochopili...ja tu citam vsetky komenty, vratane vasich, preto viem, kto sa mi snazi aspoň nejako pomoct a poradit aj napriek niektorym odlisnym nazorom na věc 🙂 .... ¨

@sissy27....nemam chut reagovat na detske výsmEchy, ak ste si hlavne neprecitali vsetky komentare a zjavne stále neviete o co tu ide...to vas nechcem urazit, ako vy mna 😉

otázka do davu: PORADITE MI NIEKTO AKO SA DA TEMA UZATVORIT, ABY SA NA NU UZ NEREAGOVALO? jej ciel sa splnil, tak naco sa tu dalej osočovat a urazat? však? 🙂

yollanda
12. feb 2015

by som jej povedala, neck ide na pn, lebo pojdes ty a bude tam SAMA

lyzzy
12. feb 2015

@daskaavladko... Keď ti to tak vadí prečo sa nehodis na rizikové?.... Mohla by si sa obchádzať mikróby a vírusy😉

sunshineka
12. feb 2015

@daskaavladko vzdy zasnem ako vedia zlahcit a prekrutit situaciu 😀 typicky kon... najlepsie sa radim inym,ale ked budu musiet ostat na PN koli chorej kolegyni,ktora ich nakazila,potom zmenia nazor

daskaavladko
autor
12. feb 2015

pokial viem na rizikove sa davaju tie, ktore maju problém s vlastnym zdravim a nie s kolegyniným 🙂 ... ale vdaka za radu, taka tu este nepadla 😉

susi123
12. feb 2015

@daskaavladko Ahoj. Ja som presne pred dvomi rokmi bola tehotna a vonku zurila chripkova epidemia. Ked som ku koncu tehotenstva dostala teplotu, a byvalo mi zle, spustili lekari okolo mna poplach. Chripka je pre tehotnu zenu skutocne nebezpecna, hrozia komplikacie. Chripka je jeden z najhnusnejsich virusov vobec, neustale mutuje, neda sa liecit, iba symptomaticky. A co naliecis v tehotenstve? Nic...bo kvoli babu nemozes uzivat lieky. Ja suhlasim, ze netreba robit paniku, ale zaroven treba byt opatrny. Na kolegynu paky nemas, preto ak mas obavy, zostan doma do doby, kym neprejde toto obdobie. Ja som nakoniec musela absolvovat rozne odbery a vytery, aby sa potvrdilo, ze to nie je chripka. Bolo to zrejme len nachladnutie, ale posledne tyzdne tehotenstva boli peklom. Nevladala som dychat, morska voda do nosa nezaberala, ine som nesmela, v noci som kvoli tomu nemohla spat. A to nie som ziadna padavka.
Kolegyna je bezohladna, ale mozno naozaj nemoze zostat doma na PN, tak sa chran ty, ako mozes.

jana_eyre
12. feb 2015

@daskaavladko nadriadeny moze nariadit dovolenku, takze predpokladam, ze moze nariadit aj navstevu lekara, ktory potom zvazi vypisanie..

Moj muz je nadriadeny par ludom a ked je niekto chory, posiela ho domov - nebude predsa kvoli jednemu cloveku riskovat, ze ochorie cely team..

btw. chcela by som vidiet vsetkych prispievatelov, ktori sa tu tak zastavaju kolegyne, ci by im nevadila pri navsteve obchodu chrchlajuca predavacka..

alby2014
12. feb 2015

Pozri, ja by som ta chcela upokojit, ja mam este horsi job. Ja som ucitelka. Si predstav, ze mam zhruba teraz v kazdej triede 5 chorych deti + nejake kolegyne.... Ja rozumiem aj tvojej kolegyni, ze ak nie je clovek uplne K.O tak sa skusa liecit a chodit do prace, ked nema dovolenku a plat okolo 500e, tak taka tyzdnova PN, tak da v mesiaci tak dole, ze koniec. Chapem aj teba, ze sa bojis. Ja som za 4 mesiace chora 2x a to teraz berem este aj penicilinove antibiotika - nastastie to nie je chripka, lebo to by som sa asi plazili a nesedela na konovi ( modrom, ne realnom 🙂 ). Nemozes urobit nic, fakt jedine ty mozes ist na rizikove ( neni zas taky problem sa dat na to vypisat). Chcem ti vsak povedat, ze aj keby si ochorela tak sa neboj mame 21. storocie a su lieky, co mozes aj ked si tehotna - neni to idealne, ale lepsie ako klincom do oka. 🙂

leonetka
12. feb 2015

Ma len fascinuje ako sa vsetky zastavate tej kolegyne, ze chudatko, mozno si nemoze dovolit ist na PN lebo by malo zarobila. Ale tehotnej vam luto nie je, ze by sa mohla nakazit. Chodit do roboty chory je v prvom rade bezohladnost voci kolegom. A ak ma teploty 39 a pod. , tak ake vykony moze podavat?? Nielenze si neodrobi na 100% co ma, este ohrozuje kolegov. A to by uz malo zaujimat aj nadriadeneho podla mna.

daskaavladko
autor
12. feb 2015

chapem, ze sme ohrozovani z kazdej strany a v podstate v kazdej jednej profesii..sestra je učitelka v skolke, takze vas chapem..ja z toho zatial nepanikarim ani nevyvolavam lekarom, ze co robit, ked si niekto při mne kýchne, a ci z toho babo nahodou nebude mat o jeden prst viac 🙂.... a snazim sa robit vsetko pre to, aby som si posilnilnovala imunitu a nejako sa chranila, tak jako podla mna kazda jedna buduca mama a iba preto ze sa chcem chranit som tu založila aj tuto temu....asi to v uvode vyznieva tak, ze som uplna hysterka, ale som presny opak, iba sa tu snazim získat informacie od ludi, co to možno zazili tiez... 🙂

leonetka
12. feb 2015

@daskaavladko no neviem ako to mas v praci. Ked som bola v 1.trimestri a kolega si vedla mna sadol nascipany, tak som ho s krikom poslala domov.🙂 isiel sice az po obede, ale dal si povedat. Ak by si nedal a bolo by to fakt zle, pripadne niekto okolo mna by prisiel tiez chory, cize by toho bolo viac, tak by som sa zbalila ja a isla domov. Tak ale u nas sa da zobrat home office, o to je to jednoduchsie. A ked tvoja kolegyna nechce PN, tak nech si zoberie aspon par dni dovolenku a riadne to vylezi. Ja som si tak pri chorobe brala. V zivote som nebola na PN.

jankapo
12. feb 2015

baby, neviete sa nejako dohodnut na smenach? zeby ste tych par dni ponukli, ze potiahnete za nu, a potom, ked ona bude zdrava, vam to nejak vynahradi, ked vy budete potrebovat? takto by ani o peniaze neprisla, bol by aj vlk syty aj koza cela...to mi pride ako jedno schodne riesenie, aj ked je pravda ze neviem ci je to mozne...inak tazko pomoct.... 😒

daskaavladko
autor
12. feb 2015

my by sme sa tak aj vedeli dohodnut, ze by si dala napr. tyzden volna a nebola by ani PN ani na dovolenke..uz sme to aj tak dokonca raz skusili, bohuzial sa nestihla vyliecit a s dlhsou pauzou nesuhlasila jej nadriadena.

sissy27
12. feb 2015

@daskaavladko nevysmievam sa a neurážam a prečítala som všetko... nerozumiem, ako si ty stanovila kolegyni diagnózu a ako si jej zmerala teplotu... toto pohľadom nedokáže žiadny lekár... ako bolo spomenuté - pri chrípke by bola rada, keby sa doplazila na záchod a nie do práce, ale to pochopí len ten, kto zažil...
a to, že v klíme je taký bordel, o akom sa ti ani nesnívalo a každý deň to niekoľko hodín spokojne dýchaš, plus nevieš, čo kto prinesie zo zákazníkov, je holý fakt - alebo aj ich pohľadom zdiagnostikuješ?
kolegyňu nikto a nič nedonúti zostať doma, nemáš sa ako brániť po právnej stránke, ale môžeš posilniť svoju imunitu vitamínmi a nervy čokoládou 🙂 a prípadne dones z tých vitamínov aj kolegyni...

bellamafia
13. feb 2015

@mircalla spravne si to pochopila tak isto som to pochopila aj ja a aj gurmanka,len niekomu stale nedoslo o com vlastne je tato diskusia...

bellamafia
13. feb 2015

@alaguema ty co stale vytahujes tie sople?si poriadne precitaj spravu pisatelky. Hovori o prebiehajucej chorobe s teplotamy!Mas dieta?Vskus sa vzit do jej situacie,keby si ty bola tehu uplne zdrava,chodis normlne do prace a musis ist na PN kvoli neustale chorej kolegyni!!!Toto je absurdum !!!!!!

dorotka202
13. feb 2015

Ja by som sa asi obratila na nadriadeneho,vysvetlila poprosila ho,aby jej dohovoril aby sa preliecila.ved nemusi brat pnku,staci dovolenka 3-4 dni.ja ta chapem.ja som robila v pokladni a tiez som sa velmi bala o babetko.predsa len mi pod ruky prislo kde co.preto som sla na pnku ale pri plate v tescu ma to vyslo skoro rovnako.takze ti neostava asi nic ine len sa koegyni vyhybat a posilnovat svoju imunitu.a cakat leto.ci aj vtedy byva chora?a. Babetka v brusku vydrzia ovela viac ako si myslime.

mandevilla
13. feb 2015

@daskaavladko Skús sa obrátiť na nadriadeného, či myslíš, že by si nepochodila? Neviem v akom obchode pracuješ, ale v lepších značkách dávajú veľa na dojmy zákazníka. Ak by sa nejaký sťažoval napríklad mailom, že tam majú pravidelne chorú predavačku atď. Môžeš poprosiť dáku známu, nech taký mail napíše, poprípade niekto tu z nás 🙂 ja by som sa nevzdala, je to vrcholne bezohľadne. Keď si tehotná duplovane.

mandevilla
13. feb 2015

Zamestnávateľ je povinný vytvoriť pracovné prostredie tak, aby neohrozoval zdravie svojich zamestnancov, takže je to v prvom rade jeho problém, že to nerieši. Ak o tom nevie treba ho kontaktovat. Všetko sa dá, len netreba byť ticho. Potom to na sk tak vyzerá, všetci sú ticho, a len sa prizeraju na vlastné alebo cudzie krivdy atď.

alana1
13. feb 2015

ak chces tak silno chranit tvoje babatko, tak chod na marodku ty...a budes v bezpeci ...to je asi najjednoduchsie riesenie tvojho problemu...hoci ak si uz po prvom trimestri tak to ze ty budes chora, tak ciastocne zacinas budovat imunitu tvojmu babatku...samozrejme ak mas len nejaku lahku virozu...alebo bezne prechladnutia

radopp
13. feb 2015

@janinah @mircalla Vydaté ženy do práce nemusia chodiť. To musia len rozvedené so závadami. 🙂

janinah
13. feb 2015

@radopp čo veta,to "perla" 😉 s tebou musí byťsranda 😉

mircalla
13. feb 2015

@radopp Vazne? Takze vsetky vydate nemusia chodit do prace, rozumiem... Vidim, ze si mentalne niekde v stredoveku. Skus pre zmenu hlasku, co zodpoveda dospelemu cloveku s minimalnym IQ....To bude ale asi problem

olivia6
13. feb 2015

ze si ho vsimate...

mircalla
13. feb 2015

@olivia6 Mas pravdu, skoda namahy🙂

betunka39
13. feb 2015

Skus isť za veducou, žebud nech ju v pripade choroby pošle na PN, alebo jej odporuči aspon 2-3 dni dovolenky, nech sa zotavi. U nas to tak riešime, jednoducho žena s teplotami ohrozuje cely kolektiv, možte sa nakaziť všetky a naraz omarodovať. Popripade ,ak je chora tak nech chodi s ruškom na tvari, u nas sme to vyskušali, tie čo kašlali v obdobi chripky museli mať ruška,. Niektore to nosili aj týžden, ked si nemohli dovoliť isť na PN, niektore radšej šli na marodku. A ty si asi tiež skus aspon občas dať ruško. Ale take veic je najlepšie riešiť spolu s veducim a dobre by bolo, aby ste na to boli aspon 2-3 kolegyne spolu, lebo neviem či sama niečo dosiahneš. Držim palce.ja osobne, ked som bola chora teraz naposledy tak som mala 2 dni dovolenku aby som sa zotavila.

betunka39
13. feb 2015

@radopp a to si kde na to prišla, že vydate nemusia chodiť do prace?

radopp
13. feb 2015

@betunka39 Ak mamičky poberajú rodičovský príspevok a ich manželia niečo zarobia, tak nemusia chodiť do práce. PS: Podľa fotky som muž.

betunka39
13. feb 2015

@radopp moj zlaty maš velmi mylný nazor nv dnešnej dobe, hoci typujem nemaš dosť rokov, lebo rozumny muž toto v dnešnej ťažkej dobe nevyslovi.Lebo ano nemusia, ak manžel zarobi toľko, aby tu rodinu uživil, ale čo ak nezarobi? Čo potom?