Môže dieťa narodené v 23. týždni prežiť?
Je mozne ze dieta narodene v23tt prezije? Alebo je to potrat ?
Šanca je ,ale minimálna .kedysi za za hranicu považoval 24 ty ..dnes je to už 23 .no šanca je veľmi nízka. Potom stačí ,že žene bol zle vypočítaný termín a môže byť dieťa o týždeň zrelšie ..a to je aj tu na mi viac takých , ktoré majú detičky z toho týždňa .ale je to veľmi náročné ,a deti majú takmer vždy doživotne následky
Oficiálne je dieta životaschopné po ukončenom 24tt
V niektorých nemocnicach sa ani nepokúsia zabojovať,niekde áno....
Ale všetko závisí od patológie,vyvoja,čo bolo príčinou pôrodu/potratu,či už dieta v maternici trpelo nejakým zápalom atď....
V skupine predcasniatok na FB , niektoré porodili už aj v 23 TT a neviem či necelý neukončeny 23tt ..
Keby si sa pridala,dozvedela by si sa
Ja som v 23tt mala akurát tak potrat....
Dcera môjho partnera rodila tak nejak, slečna ma už vyše 7 r
Mna prijali pred troma rokmi v 21tt na pohotovosti s tym, ze do vecera potratim, ale ak by som nejakym zazrakom potiahla do 24tt, tak ma prevezu do nemocnice s neonatologiou. Tak sa aj stalo, hned ako som dovrsila 24tt, tak ma sanitkou prevazali do inej nemocnice, kde by uz boli schopni o zachranu dietata aj v tomto gestacnom veku.
Takze oficialne je to po ukonceni 24tt, su ale zeny, ktore porodili v 23tt a dieta bolo zivotaschopne, je to ale velmi velmi ojedinele.
@oceanahory no je to tak.
Niektore nemocnice nemajú vybavenie, Neonatológiu...
Pár inkubátov maju,ale vedia zabojovať tak o deti od 30tt ...
Pre každý predčasný pôrod sa im neoplatí vybavovať prevoz...
Napríklad u nás v Žiline...Všetky tak malé deti v tak skoro štádiu ci pod 1000g idú do MT ...
@fantaghiro21 Hej hej, ja som tiez od ukonceneho 23tt kazdy den aj 3x prosikala nech ma prevezu do NZ, kde maju neonatologiu, ale vraveli, ze nariadenia jednoducho nepustia...Topiaci sa aj slamky chyta, ale v konecnom dosledku to aj plne chapem, to dietatko je este naozaj velmi nezrele.
Ale ja som bola jedna z tych stastnejsich, moj syn bojoval dlho so mnou a nasledne v NZ sme si polezali az do 36tt.
Mala sanca, ale zazraky sa deju stale.
Tiež poznám také dievča, neviem síce, v ktorom týždni sa presne narodila, ale nemala ani kilo. Dnes má 8 rokov a nič jej nie je, absolútne.
V tomto týždni som musela porodiť a bohužiaľ nedopadlo to dobre.
Prezit mozno prežije ale otazka je aky to bude zivot.
Známa porodila dvojičky. Jedna zomrela ale druhá je v úplnom poriadku. Na už 8rokov
Žiaľ na Slovensku sme v tomto za opicami. Vo svete sa starajú aj o deti hlboko pod 500g, na Slovensku až od 500g. Kamarátke v BB na neonatológii povedali, že má šťastie, že má dcéra nejakých 540 g cca, lebo že pod 500 nezachranuju a hlavne ani nemajú vybavenie.
Táto štúdia z rokov 2012-2018 hovorí, že z detí narodených ako 22 týždňové prežije okolo 28%. Ako 23 týždňové to bolo už 55%. A to je už 7 rokov dozadu, teraz sú čísla už isto zase o trošku ďalej.
https://scopeblog.stanford.edu/2022/02/08/prema...
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/u... Najmladšie na svete, 21 týždňov a jeden deň. Ale teda v USA. Že sa u nás do 24t ani len nepokúsia je veľmi smutné.

Potrat a pôrod sú dve rôzne veci. Koho sa to týka? Lebo teba určite nie, pýtala by si sa lekárov.