Môžem konzumovať čakankový sirup pri tehotenskej cukrovke?
Ahojte, je vhodný cakankovy sirup počas tehotenskej cukrovky?
ôk tak sa teda ospravedlňujem. Ale otestuj si to. Vraj aj celozrnné potraviny sú na tehu cukrovku dobre, mne po nich vystrelil cilikor brutalne - a to som jedla na gramáž odporúčanú.
@meg12345
ahoj ten brezový cukor a Stevie môžeš. Čakanky som nevedela preložiť do nemčiny 😁 Ale dalsi utorok idem na diabetol8gicku poradu/také miniskolenie co jest a co nie 🙂.
Môžeš mi toho napísať viac, čo ťa napadne, spíšem si to a všetko sa ti opýtam. Tu to je super zorganizované 🙂.
Ja viem tak ze cakanka je silno sladka a nedava mi logiku pridavat sladkost a este ked mas cukrovku. No ja nie som na sladenie, lebo citim ako cukor vsetky sacharidy aj mliecny cukor a pod a vyhladavam skor opacne chute teda kysle, lebo cukor je prakticky vsade, ale ked uz mas tu potrebu ze ti to chyba k spokojnosti, tak si proste odmeraj male mnozstvo podla sacharidovych jednotiek a to by si mala vstrebat cokolvek podla mna a skontroluj glykemiu.
@leidin čakanka má sladkú chuť a nezvyšuje glykémiu...čo je na tom ťažké pochopiť, že to človeku chutí napr.v bielom jogurte, ktorý by som zjedla len so sebazapretím. Ja som si sladila ráno stéviou kávu a jogurt s tvarohom týmto čakankovým sirupom. To nie je na to, aby si človek zalieval všetko. Ale pri teho cukrovke, keď človek môže zjesť pol jablka denne a glyčku mu zvyšujú ešte aj sacharidy ako chlieb, zemiaky a ryža, je tých zákazov veľa. Ja som tolerovala 120-130g sacharidov denne, diabetologička s tým bola ok. Viac som netolerovala.
@leidin tak každý mame iné chute, mne zase sladke chyba, tak som si ho chcela “dopriať” aspoň pri čaji … kebyže neexistuje žiadna forma tak prežijem, ale zase keď trošičku môžem aspoň tej čakanky alebo brezoveho cukru tak ma to uspokojí aspoň raz za čas 🙂 preto som sa pytala
Neviem, kto vypustil do sveta famu, ze cakanka sa v tehotenstve nesmie. Je to uz vedecky vyvratene. Dalsou vecou je, ze aj pri cukrovke si mozete dopriat nieco, co chuti sladko, ale ma nizky, alebo nulovy glykemicky index (GI). Moj muz ma cukrovku 2. typu. Nepoznam chlapa, co by nenavidel sladke, Ani ten moj nechce do konca zivota ostat bez maskrty. Bezne peciem zakusky, ci pecivo na Vianoce, ale na sladenie pouzivam Erythritol. To je prirodny cukor s nulovym GI, ktory vznika pri kvaseni ovocia. Telo si ho dokonca vie v malom mnozstve vyrobit samo. Ja som mala obe tehotenstva cukrovku a sladila som len Erythritolom. Pri nakupe cez internet najdete omnoho lepsiu cenu ako v obchode. Dokonca sa vyraba uz aj vanilkovy. Stevia je fajn, ale ma svoju specificku nahorklu chut. Xylitol ma GI 7 (brezovy cukor) a moze mat pri citlivejsom traveni laxativne ucinky. Mna, prehanalo uz po jednej lyzicke. Cakankovy sirup je dost drahy a ten, co som mala ja, nesladil vobec.

@meg12345 na internete píšu, že má glykemický index 5, takže je vhodný. Ak si chceš byť predsa len istá, daj si z neho málinko a otestuj sa pomocou glukomeru ;)