Môžem odmietnuť hospitalizáciu v 39. týždni?
Ahojte, prosím máte niekto skúsenost s odmietnutím hospitalizácie? Ak do štvrtka rána nezačnem rodiť mam ísť na príjem a nechajú si ma v nemocnici do tp. Problém je zevraj vysoký tlak a jemne zvýšená bielkovina v moci...chceli nech prídem hneď dnes na sledovanie, ale nemala som kde dat syna. Odrazu nevadilo, že nech prídem až vo štvrtok ráno a mam si 3x denne merať tlak a keby niečo prísť na pohotovost ak by sa mi niečo nezdalo. Tlak mam vynikajúci, ani po vyšlapani na 7 poschodie nebol vysoký ako u nich. Týždeň predtým mi zas nevedeli namerat tlak, na 6x sa podarilo,bol nízky...doma mam uplne normálny, povedala som, že neznášam nemocnice a mam z nich úzkosť (liečim sa na uzkostnu poruchu). Neviem si predstaviť ako by mi to malo pomôcť pre rozbehnutie pôrodu keď tam budem nonstop v strese. Cítim, že pôrod sa pomaly rozbieha,babo klesá, cistim sa, doma sa cítim vyborne...neviete mi poradiť co v takomto prípade robiť? Rodiť idem s dulou, ktorá mala prísť ku mne a do nemocnice ísť až keď sa rozbehne pôrod.
Vďaka za každú radu
Mňa osobne vždy pustili domov, lebo u gyndosa tlak jak mraky a v nemocnici všetko ok, aj bielkoviny som mala, bola som aj na par dni si po ležať, aby bol odber 24h. ale všetko ok. Aj holter som mala. Ani som neopuchala, skôr tam hral vek rolu a to, že 3babo. Pri 3hospit. som myslela, že uz budem rodit,ale nie poslali ma domov a o 3tyzdne som porodila, hoc skôr o 2tyzdne,ale to len skrz toho asi, že som mala covid a kašeľ ho "vyhnal" 😁
Komu niet rady ... Môže to dopadnúť ok, aj nemusí. Vyčítať si to budeš vždy len ty sama ak budeš konať ako chceš ty a nie ako radí lekár. Čo už je toto za módu nepočúvať lekárov kks. Ja by som sa išla dať hospitalizovat hneď ako by som zariadila stráženie pre syna. Tak sa mi to stalo aj teraz v 06/22. Poradňa štvrtok 19:30 u môjho dr. Tiež v 39tt. Muž bol so mnou, syn u dedka. Ja, čo celý život mám tlak nízky až tak že som aj odpadla zrazu tlak v nebi vysoko a tiež dr hneď volal do nemocnice že ma posiela. V nedeľu došli zle výsledky moču a v pondelok ráno už mi pôrod vyvolali za môjho súhlasu, po vysvetlení rizík pre mňa aj dieťa. Ten tlak som mala počas pobytu v nemocnici taký kolisavy. Raz vysoky, raz dobrý ale tiez bielkovina v moči. Muž a syn to spolu doma zvládli úplne v pohode. Tiež v manželovej práci to chápali a to robí v AT kde ťa môžu prepustiť aj počas PN/OČR.
Ďakujem všetkým za ,,podporu,,. Sem si prísť po radu je niečo neuveriteľné. Aké niektoré dokážete byť. Je neuveriteľné, aké sú ženy k iným ženám bez súcitu..
1. Nie nemám susedu,kamošku,rodinu ktorá mi môže postrazit dieťa. Bohužiaľ jediný kto aktuálne bude môcť je mama, ktorá vie prísť vlakom až v pondelok a býva od nás stovky km.
2. Namiesto hospitalizácie sa dá riešiť vec aj ambulantne, 1-2x denne na kontroly kde viem ísť aj so synčekom a zaniesť moc, ísť na monitor atď, tlak meriam doma každé 2 hodiny.
3. Pokiaľ by sa stav zmenil viem mat stráženie na par hodín kým sa muž vráti domov od platenej pani na stráženie a mozem ísť na pohotovosť.
4. K dule...ja s nou chcem rodiť doma, ale iba rozbeh pôrodu, potom sa presúvame,vezie ma do porodnice kde mi ju odporučili🙂
Tak ešte raz ďakujem ako ste mi XYkrat napísali aká som hlupa, sprostá, ako mi umrie dieťa.
P.s. nemocnicu mam 7 minút peši....
@lyci mne maleho vyvolavali, ale ja ja som uz takto rodila tretie, ze skor, kvoli tlaku, mala som ho aj na liekoch uz okolo 150/100, aj doma v klude, bola ale korona, december 2020, vsade respiratory, panika, stres. Pred Vianocami. Dohodla som sa s doktorom, ze este jeden tyzden skusim na liekoch vydrzat, do ukonceneho 39tt., vyvolavali 9 dni pred terminom. Ale ja som bola na 3 cm a tonizacie uz tam boli dost caste. Bielkovinu som v moci nemala. Dali mi este antibiotika kvoli streptokokovi, ale stihli jednu davku. Mne doktor prepichol vodu a sla som hned vtedy na 6 cm skokovo a do par minut brutal kontrakcie a maly sa narodil za 45 minut od prepichnutia vody. Keby som nebola ani kus otvorena, nejdem. Nedali mi ani kvapku oxy. Maly ale bol podla doktorov len ltt donoseby, nejaky prelom 37 a 38 tyzdna. Teraz cakam stvrte a tlak tiez obcas vyssi, meriam 2x denne a davam si magnezium. Pri zatazi ho teda vyssi mam, ale moj gyn. nerovi paniku. Ja ho mam stale takto aj mimo tehotenstva. Sleduju mi aj stitnu, lebo som mala silnu hypertyreozu po druhom, aj tretom porode a ten tlak moze byt z toho aj. To som v tretom tehotenstve brala aj Euthyrox, lebo prechodne sa mi funkcia znizila, ale potom ma uz nekontrolovali a ten tlak ku koncu, predpokladam, ze bol z predavkovania hormonmi. Ale ze to beriem malu davku, ze to nemoze z toho byt. Jasne, nemoze...🙄.
Su rozne pribehy...no uvidim, co ma caka teraz...Ono, niekedy sa to tazko odhaduje, co je patologicky ten tlak uz, a co nie. A ci je to len zo stresu alebo nie. U kardiologa a na poradni mavam vysoky az strach a doma dobre. Ja uz som z toho ich merania tlaku na prasky. Lebo aj sestricka, ze zmeriame tlak a keaviny sa ma popritom zacne vypytovat...cele zle.
Zvýšeny tlak, aj keď nie pravidelne plus bielkovina v moči sa môzu takmer z hodiny na hodinu zvrtnúť tak, že tehotenstvo skončí fatálne, rovnako ty si v ohrození. Že nemáš kam dať dieťa, snáď ma otca, nie? V takomto pokročilom týždni tehotenstva už musíte byt pripravení, že to môže prísť hocikedy a treba mať vybavené čo narýchlo s dieťaťom. Nikto nemá rád nemocnice ale v tvojom prípade ide o pár dní, občas treba aj zaťať zuby a upustiť trošku zo svojho štandardu, ide predsa o dieťa. Ja po mojich skúsenostiach by som na tvojom mieste nespekulovala. Ale je to na tebe. Všetko dobré, nech sa ti to čo najskôr rozbehne.
Prepac, ale trosku si vedla.. nikto ti nehovori, ze si sprosta hlupa a neviem co este, citala som komentare. Kedze si si vypytala radu, piseme ti sem len skusenosti a mozne riziko, ktore tu realne je, ak odmietnes hospitalizaciu. Ja som isla do nemocnice rovno z poradne 7.12.a odchadzala som 19.1. Keby ma dr neposlal do nemocnice, moja dcerka nezije,aj ked moja intuicia bola,ze je vsetko ok a skor som rozmyslala nad tym co budem varit 🙈 Nikdy by som neodmietla hospitalizaciu, lebo jej zivot je pre mna cennejší nez cokolvek na svete. Priority si vsak urcujes ty. A 7min je len cesta do nemocnice..dula by ti urcite k tejto teme vedela povedat viac a urcite by jej bolo lahsie byt pri niekom kto neodmietol hospitalizaciu😩
Nechapem fakt nechapem taketo zmyslanie. Drzim ti palce aby si sa dobre rozhodla a najma aby si neohrozila male a seba.
Nikto ti nepísal,že si hlúpa. Každá ti napísala buď svoju skúsenosť(ja) alebo,čo by robili.
A inak,tiež som musela ostať zo dňa na deň v nemocnici nečakane,mladší syn s otcom. Bohužiaľ,manžel musel ostať doma,lebo nemáme nikoho. A do toho ešte syn schytal vysoké teploty. Čiže oni doma,jav nemocnici ani má prísť pozrieť nemohli. A z nemocnice som prišla domov na pár hodín a rovno na pohotovosť do detskej,lebo bábätko sa mi nezdalo,že je veľmi žlté,hoci v nemocnici mi tvrdili,že ťa hodnota bilirubínu je ok. Nebola. Ostali sme ďalšie 2tyzdne nečakane v nemocnici a manžel doma.
Čiže každá ti píše,že riskujes,nie,že si hlúpa.
Zeny ti tu pisali aj slusne, ale ty si pevne rozhodnuta o svojej pravde. To si ani nemusela zakladat temu, ved ai v tom mala jasno od zaciatku. Tak drzim palce, nech vsetko dobre dopadne.
Opytam sa ta naopak: ty si myslis, ze oni si ta bolaju do nemocnice, lebo nemaju nic ine na praci, chcu ti len znechutit posledne dni, chcu si narobit robotu navyse, alebo co?? Uz by som tam bola nastupena, bielkovina v moci, ty sa "cistis" (wtf to je ?!?) A vahas ci ist do nemocnice???
A ake cistenie, co to rozpravas? Ak z teba ide cokolvek podobne krvi, tak bud ti odisla zatka a rodis a kedze druhe porody su zvacsa bleskovka, uz si tam mala byt! Alebo co myslis, co je to tvoje cistenie??? To ze sa babo hybe je fajn, ale to neznamena, ze je vsetko v poriadku..
Pozor, ale oni ti nenavrhli hospitalizáciu kvôli vysokému tlaku, ale kvôli bielkovine v moči. Moj tlak bol 160/105 a nebola som hospitalizovaná, lebo som nemala zvýšenú bielkovinu. Urob ako uznáš za vhodné.
bielkovinu v moci v kombinacii so zvysenym tlakom by som v 39.tt nepodcenovala,aj ked sa citis ty dobre.ono taka eklampsia sa vyvinie v riebehu minut a potom moze byt neskoro. netvrdim ,ze mas eklampsiu-ale bielkovina + vysoky tlak su priznaky gestozy a ta je predstupen eklampsie. ja osobne by som neriskovala . moje prve tehotenstvo bolo uplne ukazkove a potom sa v priebehu doslovne par hodin u mna vyvinula eklamspia ,ktora presla do hellp syndromu a mojho syna to stalo zivot. u mna to bohuzial ,ale podcenili lekari.
Máš si odležať v nemocnici týždeň,pre istotu,aby mali istotu že sa nič nestane....x žien so zanedbaniu starostlivosťou by ti povedalo aké to je....ležala som s mladší 5 týždňov,len kvôli krikom na riedenie krvi.rozumej nič so mnou tých 5 týždňov nerobili,ale nestihla by som ak by sa spustil pôrod dobehnúť do nemocnice. Všetko a čím máš ty problém ja som mala ukážkové.
Držím palce,je to len nemocnica,veď aj odrodit tam pôjdeš.
Ja neviem a ked by ste teraz zacala rodit tak maleho vezmete so sebou??? Aspon nepiste hluposti...
Mila autorka, ako by si mala ci nemala posrupovat ti uzpisali zeny vyssie v komentaroch. Mna by ale zaujimalo pokracovanie pribehu. Silno verim v jeho stastny koniec. 🙂
@julie19 úplne súhlasím. A ten koment o kňazovi - som sa nemohla neusmievat 🙂 Ja som inak mala kňaza pri sebe počas pôrodu, samozrejme keď som ešte vládla normálne vyzerať 🙂 (rodila som mŕtvu dcéru a veľmi som chcela ešte prijať Eucharistiu). Autorka - tvoj prvý zážitok ma mrzí. Ja som mala vždy všetko ukážkové, ctg, prietoky, tlak nízky, bielkovina nič, ... Dcera zomrela v 38.tt pár dní po poslednej ukážkovej kontrole. Ďalšiu naplánovali cisársky pre istotu tiež na 38.tt už, hoci zas všetko ukážkové (okrem polohy KP) - vytiahli ju fialovú s AS 4, nikto netuší prečo. Nepíšem to na strašenie. Ale proste ženy, ktoré ti tu rádia neodmietat pri komplikáciách hospitalizáciu v tak vysokom týždni to isto nemyslia zle. Dulu si predsa kľudne môžeš vziať. A inak tiež mám uzkostno depresívnu poruchu už roky. A pôrody bola moja jediná nemocnica, tiež som bola zvedavá, ako zvládnem. Ale v druhom tehotenstve som okamžite súhlasila, keď ma viacmenej preventívne chceli mať pred pôrodom tam.
Ja ti to napisem takto .., keby nejdem zo zleho pocitu a ztoho ,ze malinku som uz necitila(kvoli ubytku plodovej vody kvoli placente ,ktora si uz neplnila funkciu ) a nenarodila sa 22.5.2021 kedy aj ta mrcha ktorou zjavne trpis ta sa vola preamklapsia tak malicka tu nieje a ja som s ?…!
Kym ma chystali na cisarsky ,za tu “chvilku “ minuty tak mi praskla placenta zalialo malicku a rychlo ju rozdychavali ,precistalovali ..
skoncila v inkubatore ,lebo vazila cez 2kg v 38tt lebo nebola vyzivovana kvoli spominanej chorobe ..
dakujem tam hore ci 😇,ze mi dali vnuknutie a nedala som sa ukecat ani muzom ,ze ved zas stresujem zbytocne
NIE zachranila som nas a bude navzdy vdacna ,ze mam dve zdrave deti 🙏🏻
@happymia môžem sa spýtať, skrz preklamsie nie je vyzivovane dieťa??
Mila autorka, písem ti ako matka která vdaka preeklampsii má dieta postihnute. Pretoze moj vysoký tlak Mal aj malý a poskodilo mu to mozog. Aj Ked nie moc, no s tym má prepustali z nemocnice "neckajte že bude normalny , vidno že už sa začalo nieco v hlavicke diat. Pocitajte minimálně s poruchou ucenia, spravania." Syn je autista a je to velmi tazka dg. Kto nezazil, nepochopí. A tiez som mala chvilami tlak dobrý, u Dr zlý. A tak . no rozhodujuca je bielkovina v moči. A teraz to poviem inak, natvrdo: kludne nechoď do nemocnice, ak ti rupne placenta, alebo vznikne infarkt placenty alebo xy dalších veci kvoli pee (bez varovania) tak potom ta cakame v teme mamicky anjelikov. Ak nebudeš anjel aj ty. Z tohto vedomia že Som doma tak by som úzkosti mala esze vacsie
A teda u nás bol manžel doma, keď som bola mesiac preventívne v nemocnici (mame v tom čase 2r prijatého syna). Hej, prišli sme o kopu peňazí kvôli očr, ale máme doma dcéru...
Odporucam ti nahrať tlak a posielat videá doktorovi ze doma ho mas ok aj 5 x denne
Chápem hospitalizáciu,obavaju sa preeklamsie ale sleduj sa
Ani ja nemam rada nemocnice, ale ked mi puchli nohy a tlak vyssi, tak ma poslali...hoci len na par dni ci je vsetko ok. Myslela som, ze si ma tam uz nechaju do porodu...a oni ma poslali domov na tyzden.
V tretom ma bolela jazva po 2 sc, bolo medzi Vianocami, ale ja sama preistotu sla do nemocnice, ci je jazva ok. Ok bola a zase na tyzden domov a potom sc.
Svagrina mala kvoli tlaku a bliekovine akutnu sekciu, lebo sa jej to horsilo.
Odmietnut sa da, ale ja by som pre dobro babatka neodmietla.
Ja som mala mierne zvysene bielkoviny a zrazu vysoký tlak, prakticky v každom tehu, pri prvom až v 40tt, náhodne na poradni zistili, hneď som bola poslaná do nemocky kde ma začali vyvolávať. Pôrod otras, na tretí deň akútna sekcia,vsetko našťastie dobre dopadlo. Každým ďalším tehu sa to žiaľ zhoršilo s stále skoršom TT. Cítila som sa vždy vyborne. Pri treťom teh.sa hodnoty zrazu tak zhoršili v 34tt, že ma okamžite prijali, hrozila okamžite akútna sekcia, našťastie sa ďalším nutným rozborom krvi nepotvrdil Hellp syndróm, "len" teh. cholestaza, nastavili mi liečbu, vydržala som v pohode do 39tt na plánovanú sekciu.
Viem však o prípade, kde vyšší tlak plus bielkoviny sa zanedbali a nedopadlo to dobre. Nechcem ta strašiť, v konečnom dôsledku vôbec si neviem predstaviť co prežívaš pri úzkostnej poruche, iste to nieje sranda, ale počula som už rôzne story, a ja osobne by som rozhodne neriskovala. Veď ak si už v 39tt dlho tam nebudeš. Niektoré zeny žiaľ preležia aj väčšinu tehotenstva. Ale opakujem, neviem posúdiť skrz tvoju poruchu, asi by som sa spýtala aj Dr ktorý ťa v tejto oblasti sleduje.
Skus sa možno spýtať v pôrodke aj na to, ci ta automaticky musia vyvolávať, alebo len sledovať kým sa pôrod sam nerozbehne.
Držím palce
@danielahamar mne nato prisli nieco po 32 tt az nastastie niekedy vtedy sme zacali vahou zaostavat
Ale centimetrami sme sli ako mali ..
ano lebo je to vlastne ochorenie placenty ,kedy telo sa snazi ju kvz nahradit a vystupi tlak ..
nasadili mi tabletky na tlak a fraxiparin pichat doma
a presne to u mna skoncilo infarktom placenty
U mna zlyhala dr. Lebo uz utorok na poradni po stranach bolo malo plodovky ..to uz naznacovalo ,ze vypoveda uplne svoju funkciu
Nasledne nato bola malinka kontrolovana ,sona mozgu mala aj v 3mes., platili sme si sukromnu fyzio kym nas nerozchodila ako samostatny chodec 🙏🏻
Malinka je ukvakana ,kontaktna ,spolocenska ,ZDRAVA 🙏🏻
Nikdy by som neodmietla hospitalizaciu pri tejto chorobe ,ide tam o sekundy
Ja som tiež pri druhom pôrode mala tlak doma normálny v nemocnici na poradni tlak na infarkt ( syndróm bieleho plášťa). Moja milá v tehotenstve sa situácia môže zmeniť zo sekundy na sekundu. Takže ak sa tešíš na bábo tak šup šup nástup do nemocnice a možno ti pôrod kôli tlaku vyvolajú skôr.
"Vďaka" bielkovine v moči. Skončila moja dcerka na JIRS kde jej zachraňovali život. Napila sa kontaminovanej plodovej vody. 3 dni mi nedávali nádej. 7 dni v inkubatore. Neprajem nikomu. Radsej by som si to odležala v nemocnici ako ten strach ked dieta po pôrode neplače a nehybe sa.
Toto sú vymysli dnešných mamin.Dula?Ako ti pomôže, keď budeš mat problém pri pôrode.Ja som rodila trikrát a určite by som to neriešila z dulou.A už vôbec nie,ked máš problém.Je to risk.podla mňa a veľký.Mysli na bábätko a nie ja svoje pohodlie.
@autorka len 3 veci... aby tych 7 minút nebolo este pre tvoje dieta pekelne vela, s dulou opísal svoje skúsenosti aj Filip Tuma, nájdi si články ako zle mohla dopadnúť Nela, a posledne, tvoja matka byva snad v Amerike? Ked moze dojst vlakom AZ v pondelok???
Ale ok. Ako sa zariadis, tak budeš mat. Tvoje rozhodnutie. A nie, nie si hlupa, iba tvrdohlavá.
Drzim ti palce✊🍀

@queen_mary Jasné, že sa to dalo vyriešiť, vzdy sa nejako dá, keď ide o život. Ja sa čudujem, prečo jej ženy radia, nech počúva svoju intuíciu. Toto naozaj nie je sranda, ja som to zažila a mne dieťa zachraňovali na poslednú chvíľu. Dokonca sme museli cvičiť kvôli torticolisu a ja som mala nervy, či nebude mať iné následky, našťastie je v poriadku.. agpar mal pritom tiež 10 10 10. Tá úzkosť, ktorú som mala potom a výčitky boli tiež hrozne.. ja som ľutovala, že som sa dala presvedčiť, že na Vianoce pôjdem domov. Tiež som bola rozbitá aj psychicky po sekcii, ale po rokoch s odstupom už naozaj viem, že ináč sa nedalo a nemalo sa špekulovať, ale mali ju urobiť ešte skôr, keď mi prišlo zle.