Musí byť príznakom preeklampsie vysoký tlak?

21. mar 2024

Musí byť príznakom preeklampsie vysoký tlak alebo to nieje pravidlom?

anavixy
21. mar 2024

Musi. Je to zakladny priznak ochorenia. Preeklampsia s normalnym TK je vynimocna. Opuchy aj bielkovina v moci sa mozu vyskytovat aj z inych pricin, ak je tlak v norme, tak to preeklampsia skor nebude, no treba si ho sledovat, ono sa to moze zmenit.

majamat
21. mar 2024

skor ked sa rozbieha, vtedy este tlak byt vysoky nemusi,a le ked sa naplno rozvinie, uz vysoky je.

nevenka
21. mar 2024

@anavixy a ked je izolovane vysoky tlak? Mala som v 3. a 4. tehotenstve, bola to teda "len" gestacna hypertenzia? Po 36.tyzdni. v 4. tehotenstve mi lekar ani nedal Aspirin, ze podla beho to nema vyznam, mi povedat dodatocne.
Opuchy, ani bielkovinu v moci som nemala, napriek tomu mi Dopegyt moc nezaberal a isla som rodit skor. Tak ze ako to je, on asi aj ten samotny vysoky tlak je nebezpecny, aj bez opuchov a bielkoviny v moci, ze? Ale nie je to preeklampsia?

drahomirrra
21. mar 2024

Musí. Bez toho to nie je preeklampsia.

anavixy
21. mar 2024

@nevenka presne tak. Vysoky tlak v tehotenstve je pomerne bezna zalezitost, je to tiez celkom nebezpecna vec, obzvlast pri nereagujucej liecbe alebo bez liecby, ale teda pokial nie su pritomne hlavne bielkoviny v moci a s tym suvisiace opuchy, tak to preeklampsia nie je. 🙂

kiki68
21. mar 2024

Nie vobec, ten je casto posledny. Tlak vyleti za 5 minut. Ked napr boli hlava, zavraty, opuchy, to uz su znaky, ze nieco neni dobre. Talk mne vyletel za 5 minut na 170/180 na 110 . Mne povedali v nemocke vtedy, ze keby mi je nejak zle, tak ihned k nim. Oni spravia odbery a za hodinu vedia co je s tym

kiki68
21. mar 2024

@nevenka ved v 12tt mate Oscar kombi test a ten testuje riziko Preeklampsie

anavixy
21. mar 2024

@kiki68 vsak ale bez vysokeho tlaku vam tu preeklampsiu nepotvrdia. To je pravda, ze tlak moze vyletiet za 5 minut, ale prave preto sa odporuca jeho meranie doma. No autorka sa pyta, ci pri preeklampsii musi byt vysoky tlak a odpoved je ze ano, musi. Nemusi byt najprv dlhodobo zvyseny, moze sa zvysit nahle, ale pre dg preeklampsie musi byt pritomna hypertenzia (ta sa objavuje v spojeni s preeklampsiou najme v druhej polovici tehotnestva). Ked je na nu podozrenie, treba si tlak (a aj ostatne priznaky ako bolesti hlavy, nevolnost, bolest na pravej strane brucha, dvojite videni atd) dosledne sledovat. Test na preeklampsiu sa tusim na SK este nerobi rutinne, bohuzial, ale je skvele, ze existuje.

kiki68
21. mar 2024

@anavixy no mne povedali, ze oni pri naleze ako si opuchy ( ruky, tvar) , zavraty robia krvne testy, plus tiez bielkoviny v moci skumaju, ale su nejake tri parametre v krvi, co to indikuju. Aspon tak to riesili na rizikovej poradni v Rakusku. Ten vysoky tlak clovek nemusi citit. Ako citila som mozno take mierne navaly pri tych 180/110

kiki68
21. mar 2024

@anavixy nerobi sa rutinne nikde, ale za 150 eur to stoji. Ked si vezmem, ze to moze zachranit dva zivoty

nevenka
22. mar 2024

@kiki68 nikto mi to ani nespomenul...
No chvala Bohu, dotiahli sme to do 39 a potom do 38 tyzdna, takze v podstate ok, aj rodit som mohla prirodzene... co sa dialo potom, ako mi exli Dopegyt, naraz zo 6 Dopegytov na nulu, tak o tyzden po porode doma, manzel volal zachranku ku mne, tlaky do 200/140, nastastie mam dobreho kardiologa a nasadil mi Amlopin a uz sa to potom dalo.
Ale o tom teste na riziko preeklampsie som citala az potom a vlastne, mne by mozno vyslo aj nizke. Kedze ja som ako taku tu preeklampsiu vlastnr nemala, len ten vysoky tlak a s tym sa preventivne asi neda nic robit. Ci ano?

autor
23. mar 2024

@nevenka myslím, že aj nato dávajú ten asporin protect nie ? Na riedenie krvi kvôli tlaku

kiki68
23. mar 2024

Ano davaju, oni to davaju hlavne skrz to, ze uz v 12tt su tam nejake zhorsene markery nejakeho hormonu vs prietokov. Tiez na vysoky tlak, Ale na ten davaju aj dopegyt potom. Zalezi co tam je asi.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre