Nedostatok železa v tehotenstve. Je to nebezpečné?
Som v 24 tt a volala som si na výsledky krvných testov, vraj mám slabší krvný obraz a mám prísť na predpísanie tbl. železa. Pritom beriem centrum materna, aj vyvážene papám.mali ste to niektorá? je to nebezpečné?
Ďakujem za skúsenosti
@evittah ahoj, nie som sice hematolog, ale podla mojich vseobecnych znalosti z hematologie mi fakt nie je jasne preco ti dala injekcie B12. tento vitamin sa totiz berie iba pri megaloblastovej anemii, pre ktoru je typicke, ze su cervene krvinky velke, cize stredny objem Erytrocytov ma byt pri tomto druhu nad 100, co ty urcite nemas. nehovoriac o tom, ze ty mas vitaminu B12 v krvi dostatok. tu mas vsetky referencne hodnoty
http://www.klinickabiochemia.sk/download/bioche...
to, ze mas nizky hemoglobin je fakt, horna hranica v tehotenstve je dokonca len 110 g/l, takze ty si na hranici stredne tazkej az lahkej anemii. Podla mojho nazoru ti B12 pichat netreba,zelezo brat mozes, to ti urcite neuskodi, nehovoriac o tom, ze co ti mala hlavne skontrolovat, je hladina feritinu a transferinu v sere a vazobnu kapacitu zeleza....
Ja by som sa ohladne toho poradila skor s hematologom, teda predpokladam ze tato dr. hematologicka nie je....
a co by som si dava la, je vitamin B6 v tabletkach a kyselinu listovu, tie su tiez velmi potrebne na cervene krvinky. a zelezo by som uzivala tiez. pokial nechces brat tabletky, tak by som si kupila bud melasu, 2 lyzicky denne do caju alebo do inej tekutiny, pripadne je velmi dobry na zelezo Narosan sirup, je sice drahsi ale mam s nim dobre skusenosti.
skus ale zajst za hematologom sa len poradit ohladne tych injekcii, nech to mas cierne na bielom, budes to mat z najerudovanejsej ruky 😉
@latvia Dakujem pekne za podrobne vysvetlenie. Tie B12 mi predpisala praveze hematologicka. Ona mi totiz uz v auguste predpisala Ferrofolgamu, ale nebrala som ju, lebo mi nerobila dobre. Hematologicka je v tom, ze ja ten pripravok beriem a aj tak mi to nepomaha, tak asi preto pridala B12. S tou melasou si ma potesila, ja sice beriem len 1 lyzicku denne, tak asi preto sa to zatial velmi neprejavilo (aj ked odkedy ju beriem, uz mi viac Hb neklesa) - takze zvysim davku na 2 lyzicky a skusim aj ten Narosan sirup. Mozem obidve tieto veci naraz? Chcem sa vyhnut "chemickemu" zelezu, lebo v predchadzajucom tehotenstve som vystriedala viac pripravkov a ani jeden mi nerobil dobre :-/
A dakujem aj za tu tabulku s referencnymi hodnotami 🙂
Inak... bola som dnes za hematologickou, ale bola prave na nejakej konferencii, takze skusim konzultovat buduci tyzden.
A este k hodnotam -mala som vystreny aj ten feritin, len som nevedela, ze aj to je dolezite. Tu je vysledok: Feritín v sére : 30.8 pmol/l. A ten transferitin neviem co je 😎 Take som vo vysledkoch nenasla 🙂
@evittah aj mne hematologicka predpisala injekcie B12 v tehotenstve ale ked som sla k druhej tak ta mi ho vysadila a povedala ze ja ho brat nemusim a ze v tehotenstve sa to malo kedy uziva....dost bola prekvapena ze mi ho ta prva hematologicka nasadila....uzivala som potom zelezo,ktore mi najprv pichali a neskor som brala uz len tablety...ja som mala stredne tazku anemiu ak si dobre pamätam...osobne neviem ci by som ja tu B12 brala....
@06katka Chystam sa to s nou prekonzultovat buduci tyzden. Zatial som ju nezastihla v ambulancii (je na konferencii) a odmietla som recept na B12 aj na Ferrofolgamu. Radsej si chcem doplnit zelezo inak - nie chemickymi pripravkami. Nasla som info o pripravku Homoplus a latvia mi odporucila Narosan cucoriedkovy sirup. Okrem toho uzivam aj trstinovu melasu. Verim, ze to nejako dotiahnem na lepsie hodnoty aj bez chemie a B12, len o tom musim presvedcit aj hematologicku 😎 Ja k nej totiz chodim na odbery a kontroly kvoli vrodenej trombofilii (zatial je toto v poriadku... klop-klop), ale bohuzial mi popri tom robia aj krvny obraz a hematologicka teraz riesi len to nestastne zelezo ☹
Mne zistili Hemoglobín 115 g/l a už mi nasadili Aktiferrin, doteraz som nebrala žiadne umelé tehotenské vitamíny, a stravujem sa pestro, pretože som na MD s dieťaťom a varím každý deň z čerstvých surovín. Podľa toho, čo tu píšete je zrejmé, že mám dostatočnú hladinu a nepotrebujem umelé železo! Lekári zrejme železo predpisujú rutinne každej žene, a je im jedno, že to má vedľajšie účinky. Nebudem teda nič brať, zápchu nepotrebujem.
@adriana228
ahoj, ja som 15 rokov sledovana na hematologii, cely zivot problemy so zelezom a kyselinou listovou...., momentalne som tiez tehotna, hemoglobin som mala naposledy okolo 119, doktorka do mna este nechcela pchat zelezo, povedala ze snad nabuduce, kedze tych 119 je este ok, pod 110 by uz riesila...., ja som dostavala intravenozne Venofer, pre mna najlepsi sposob, lebo vsetky druhy tabletiek sposobovali zaludocne problemy...
@adriana228
a to Ti to zelezo predpisal gynekolog alebo hematolog?
ahojte, ja som podstatnu cast svojho zivota anemicka, no po porode to bolo zle, mala som hemoglobin pod 70, chceli mi dat transfuziu, ale som odmietla...necitila som ziadne negativne priznaky...teraz mam KO v poriadku, brala som superzelezo.. len chcem dalsie tehotenstvo riesit a bojim sa, ze to zase dopadne podobne...ake doplnky stravy zaradit, aby mi nehrozila podobna zalezitost? rozmyslam and femibion zelezo, ale to som brala aj pocas prveho a teda.zjavne to nepomohlo...neviem...
Ak doplnat želežo tak narosan čučoriedkový Prirodný produkt chutí vyborne je to sirup www.just.sk
Ja nejako tomu nerozumiem. Hemoglobin som mala v 20tt celkom na spodnej hranici a vtedy som si dala zistit aj zelezo a mala som ho na vrchnej hranici. Teraz v 30tt som mala hemoglobin len o cosi nizsi a ze automatickymam malo zeleza. Citala som ze hemoglobin je zlucenina fe a bielkoviny. Nemozem mat len menej bielkoviny?
upravis to stravou . ja som mala v tehu tiez malo zeleza a nepchala som do seba ziadne len som zacala jest viac zeleniny kt.obsahuje zelezo maso a orechy a o 2 tyzdne to bolo oka. takisto som upravila zelezo synovi.
ziadne lieky som chcela napisat :D pokročila hodina 🙂
Dievcata viete mi poradit ked mam hodnoty z krvneho obrazu ERY 3,49- HGB 111- HTK 0,33- je to kriticke?
@pimpulienka Naroky na zelezo su v tehotenstve vyssie preto ma vela zien s tym problemy, hlavne v pokrocilom stadiu tehotenstva. Nedostatok zeleza sposobuje hlavne unavenost a vycerpanost, takze rozhodne ak ti vysiel z krvy jeho nedostatok, skus si to doplnit liekmi. Ak ich nebudes dobre znasat (vela zien ma problemy s travenim), skus sa poinformovat o alternativach.
Existuje aj zelezo, ktore ma uz v sebe doplnok na lepsie travenie (Ferro Sanol) a ked aj to nebudes dobre znasat tak existuju aj specialny stavy s obsahom zeleza (da sa kupit napriklad v DM- napriklad tato znacka https://www.nu3.de/doppelherz-eisen-vital-flues...).
ja odporucan v tehotenstve narosan cucoriedkovy Je super vec na upravu zeleza Pozrite si www.just.sk
nedostatok zeleza v tehotenstve je PRIRODZENY, pre nieco to ta priroda asi vymyslela hm?..okrem toho nedostatok nie je az tak celkom pravda...v laborke maju na to svoje tabulky kolko ho ma mat clovek v krvi, ale tieto tabulky nie su upravene na tehotne zeny, takze samozrejme ze potom cisla v tabulke nesedia a hned je tam krizik alebo bodka ze sme mimo standard...skuste sa spytat skusenej duly ci je to hned nevyhnutne pchat do seba chemiu ktoru aj tak nase telo nevstreba. Alebo na stranke vnimavetehotenstvo je o tom tiez clanok. Ak uz velmi sa obavate o nizke zelezo tak jedine prirodzenou stravou si ho doplnat..
Ja som anemicka už od puberty , nikdy to nebolo nieco tragicke tak to moj dr viac-menej neriesil. V prvom tehotenstve som vsak mala veľke problemy so železom, unava, pachut , zlý KO , vyskušala som asi 3 druhy produktov na doplnenie železa, ani jeden som však neznasala dobre a musela som ich v pravidelných intervaloch vysadit kvoli zapche, krce , ale ani mi hladiny nestupali. Po prirodzenom porode boli hladiny este horsie, trvalo skoro rok kym sa sa z toho dostala. Teraz pri druhom tehotenstve sme to s mojim gynekologom riesili hned ako mi vysiel nižsii hemoglobin a odporucil mi kupit si Globifer forte , je to novinka na trhu a okrem toho že hladiny isli markatne hore uz pri prvom kontrolnom odbere, co sa predtým vobec nestalo napriek uživaniu roznych produktov, musim povedat, že ziadna zapcha a ani ine neziaduce ucinky nemam. Pre mna je naozaj Globifer zachrana lebo anemia v tehotenstve sa neda brat na lahku vahu a verim že si tehotenstvo konecne vychutnam

@latvia Vidim, ze ste celkom odbornicka na tuto oblast. Vedeli by ste posudit moj krvny obraz? Je potrebne brat zelezo a injekcie B12, ako mi predpisala lekarka?
Tu su vysledky (odber bol robeny v 22 tt): erytrocyty: 3.33 10x12/l, hemoglobin: 101.00 g/l, hematokrit: 0.32, stredny obsah Hb: 30.30 pg, stredna konc. Hb v Er: 314.00 g/l, stredny objem Er: 96.70 fl, B 12 vitamin v sere: 195.8 pmol/l
Viem, ze mam znizenu hladinu Hb, ale ostatne hodnoty su bud v normle alebo len velmi mierne pod, tak nerozumiem, preco az taku radikalnu liecbu pani lekarka navrhla ☹ Zvlast ked viem zo skusenosti z predchadzajuceho tehotenstva, ze mi to aj tak nepomahalo 😒