Negatívny Nifty test kontra pozitívny skríning 1:70
Dobrý večer, zakladám anonymnú diskusiu.
Najbližšej kamarátke dnes prišli výsledky z prenatálneho skríningu (povinného) s rizikom na DS 1:70.
Ma 38 rokov, pred týmto výsledkom si dávala robiť Nifty testy, ktoré vyšli v poriadku.
Samozrejme ju lekárka posiela na genetiku, predpokladám na konzultáciu, ale predsa.
Trápi ma táto situácia a aj to, že nifty som jej v podstate odporučila ja a teraz ma z nich pocit, že boli vlastne na nič.
Ja tieto povinne testy beriem ako cistu kalkulačku, no aj tak mám strach čo tam takto “zblblo”. Určite by som sa obávala aj ja, napriek negatívnemu nifty, proste človeka to nejako nahloda.
Budú navrhovať amnio?
@tinkavvv ano rozumiem, najskor to znelo ako rozkaz, ze mam vypracovat domacu ulohu, som rada, ze si mi to vysvetlila 🤗.
Skusim pohladat znova a poposielam ale uz musim offline, mam tu toho doma vela, skusim vecer. Mna prave totiz to + ze preco nie su uznane za diagnosticke metody (zistila som len, ze zrejme neboli dostatocne preskusane kvoli uradom, alebo skratka manazment statu to mozno nedovolil), a dalej ma odradil fakt, ze aj mna aj moju kamaratku obaja gynekologovia doslova nutili, tlacili ist na jeden z tychto testov. Ked som sa mojho pytala co ak vyjdu zle, vraj to nie je uplne smerodajne aj tak, ale ze potom amnio. No ostala som ako obarena, neskor s odstupom casu som sa pytala ze ci mam ist na amnio a doktor ze pre Boha to nie! No a tak mi to nedalo a zistila som, ze ma z tychto testov provizie. Co ale nemusi zasa znamenat, ze su zle...len teda nepodporuje ich stat, zaplatit ich treba, zbiznisovatelo to.
Aby som sa este upresnila...vela som patrala aj na forach aj na oficialnych weboch mayo clinic a nimh, ze co za tym je a ci su dostatocne prave preto, lebo u mna by bola amnio zial prilis rizikova a mam z nej uz bez tak strach. Nuz ale nepresvedcilo ma, tak som sa uspokojila s prenatalnym screeningom usg i ked viem, ze neukaze vsetko.
@hindakus myslite ten kombinovaný robený automaticky? Podľa mna rieši len 3 trizomie a rastep.
Triple testy (tie u Dr štatistika) sú absolútne nič. Mne vyšli krásne a predsa mal malý T18a zomrel mi v 16tt. Tú našli na morfologickom sone, potvrdili ju nifty (trisomy) a nakoniec aj amniocenteza. Kamarátka nech ide na dobré morfo sono a nech verí testom. Ak sa moc boji, je tu aj amniocenteza (samotný zákrok nebol strašný).
A nestalo sa vám že ste mali vyssie free beta hcg (5 mom) a zároveň aj vyssie papp (2,8)? Zároveň screening negatívny.
U mňa všetci lekári brali nifty výsledky ako smerodajné nakoľko sa nestalo žeby vyšli nepravdivé výsledky, aj na morfologiach keď videli že mám nifty tak brali vyšetrenia rutinne 😊 čiže ak sú nifty v poriadku tak by som sa nebála sú o dosť presnejšie ako prenatalny skríning
@luciaaaaa dobre rano. Ty si si zjavne pomylila diskusiu s mastalou. Mne rozkazovat, ci direktivne zadavat domace ulohy nebudes. Nie, nemas pravdu a uplne sa mylis ked uvadzas, ze vracaju peniaze a este v plnej vyske, pretoze to tak spravidla vobec nie je - vid. dokumenty na ich oficialnom webe (maju moznost si k ich testom priplatit dokonca poistenie, ktore tiez malymi pismenkami uvadza vela vyluk - vid obr., zopar prikladov). Posielam to sem pre ostatne kocky. Maj sa.
@tinkavvv ahoj, nepodarilo sa mi vyhladat vsetko vcera vecer, mala som toho doma vela.
Rano som ponachadzala niekolko info + zdroje a studie na studie oficialnych webov, ktore skumali a uviedli, ze predosle jednotlive studie nipt su prehnane optimisticke. Z velych tych elaboratov vyplyvalo, ze nebrali do uvahy tie parametre v studii, ktore sa brat mali a to sposobilo az prehnane optimisticke - nerealne vysledky uspesnosti 99%.
Dalsie zdroje vratane americkeho uradu sa zamerali na to, aby preskumali relevantnou a masivnost pouzivania tychto neinvazivnych metod, dopadom a vplyvu falosnych vysledkov a zistili, ze sa maju naozaj zacat pouzivat opatrnejsie prave kvoli tomu, ze je omnoho viac falosnych vysledkov nez 99% (aj negativne aj pozitivne) a preto zeny uz viac nejdu na invazivnu - amniocentezu (riziko ohrozenia plodu 0,8%), ktora vsak omnoho spolahlivejsie ako tieto testy vyvracia falosne vysledky a tym padom sa oslabuje ochrana pacientok - skippnu amnio lebo sa definitivne spolahnu na nipt (v skratke). Oficialne studie ktore sa kriticky vyjadrovali svojimi nalezmi, zisteniami k falosnosti nifty + info je vela, treba to popozerat detailnejsie.
Posielam par screenshotov + zdroje. Mrzi ma to, nemam viac cas sa tomu venovat najblizsi tyzden ale rada sa k tomu neskor mozno este vratim.
Mne ked aj geneticka amb.povedala, ze s trisomy 18 sa narodi v SR rocne max.1 dieta ak vobec (ostatne zomru pred narodenim), a ze sanca u nas je pod 1% ak vobec, versus ze riziko amniocentezy je do 1%, tak som na nu nesla. Lebo riziko amnio prevazilo riziko existencie trisomie 18 (u nas konkretne) a preto to za mna nebolo "rentabilne".
Zdroje - napr.:
https://www.thebump.com/news/fda-report-noninva...

@aliaray1 ja som tych diskusii citala az az, kedze sama som si trisomny platila. Ale na ziadny taky pripad som nenatrafila (tym nevravim, ze sa nemozu stat), ale ty pises, ze je takych pripadov vela. Tak som prosila odkaz aspon na jednu taku diskusiu.