Obvod bruška plodu zaostáva, máte s tým skúsenosť?

morigan555
5. nov 2019

Ahojte...dnes som bola v 32tt na poradni.
Malá váži cca 1550g , povedal, že bude menšia, ale všetko ok , zodpovedá danému týždňu +- pár dní, až na bruško, obvod vraj zaostáva o 2tt.
Čo to spôsobuje?....môžem niečo zmeniť a čo sa môže stať, má niektorá skúsenosti?
Neznášam tieto stresy, s malým pri prvom tehu všetko ok, aj keď teraz problémy sú, ale do kontroly ďalší týždeň sa aj zbláznim.
Ďakujem krásne 👃

aviska
5. nov 2019

@morigan555 najlepsie ti odpovie gynekológ.

sonnenshein
5. nov 2019

@morigan555 Nemusi to znamenat nic, mozno bola len mala zle natocena. Mne v oboch tehu skakali tie tyzdne, dlzky a vahy hore dole, a obe deti boli uplne v poriadku.
PS. A ani s tou vahou sa nie celkom trafili 😉

morigan555
autor
5. nov 2019

@aviska Pýtala som sa ale nič konkrétne mi nepovedal, len že zatiaľ v poriadku uvidíme časom...ja hľadám či tu nemá niektorá podobnú skúsenosť

asia83
5. nov 2019

@morigan555 Nič zlé to neznamená. Do 2 týždňov je odchýlka v norme. Neriešte sono, pokiaľ ho doktor nerieši.

sonia.
5. nov 2019

@morigan555 Mne pred 12 rokmi povedala dr. na 3D sone, ze mala je stihlunka (podla obvodu bruska). Vraj vsetko zodpoveda, aj dlzka aj obvod hlavicky, len je velmi stihla. Narodila sa 5 dni po termine s mierami 49cm a 2560g. Takze bola ozaj drobnejsia, ale inac vsetko o.k. Dobehla to raz-dva.

nikpa
5. nov 2019

@morigan555 Ak namera odchýlku len raz, nevedia, či to môže niečo znamenať alebo nie. Keby sa to stále ukazovalo na viacerých kontrolách, vtedy sa dá predpokladať že sa niečo deje. Také odpovede som dostávala ja. Sono nie je presné, treba rátať s odchýlkami. Mne raz povedal menšia hlavička, na ďalšom sone hlavička už bola ok a zas stehenna kosť kratšia a stále voľačo, bola som na nervy z toho. Ale aj tak sa nedá nič robiť, toto neovplyvňujeme my. Viem že je to ťažké ale skús myslieť pozitívne a nestresuj sa, je to úplne zbytočné. Držím ti palce aj bábätku a veľa pozitívnej energie do ďalšej kontroly 😄

pelian
5. nov 2019

Podľa mňa je to v pohode, oddchýlka je v norme si myslím, my sme tiež skákali s tými mierami krížom krážom, 3/4 tehu som mala taký stres, že som myslela, že každý deň porodím :/ Ale malý bol zdravý a nebol ani taký malý ako hovorili, že bude..

soviatko
5. nov 2019

Hlavne sa vôbec, ale vôbec nestresuj. Ja som bola na sone deň pred termínom, tam katastrofické scenáre, hlavička 6tt pozadu, bruško 8tt, odhad váhy 2160 g... Hneď monitory, ďalší deň vyvlávačka, že dieťatko sa má zle, bude mať zdravotné problémy a neviem čo všetko. 24 hodín som prerevala v nemocnici, nik mi nechcel nič povedať. Synček sa narodil v absolútnom poriadku, len mal menšie miery - 2680g a 46 cm. Nič z tej predpovedanej hrôzy sa nepotvrdilo. Keď som túto situáciu riešila so svojim gynekológom, vyjadril sa, že tabuľky sú nastavene na "ideálny stav", nezohľadňujú genetiku rodičov (ja mám 160 cm a 38 kíl - traja pôrodníci ma upozornili, že moje dieťa bude mať pri pôrode najviac 3 kilá, viac nie), navyše sono môže mať až 55% odchýlku a pri meraní všetko závisí aj od praxe lekára a od samotného prístroja. Takže pokoj, užívaj si tehotenstvo a hlavne ber všetko s nadhľadom. Pokým sú prietoky dobré a malé rastie, hýbe sa, nemáš dôvod na paniku.

alexandra2468
5. nov 2019

@morigan555
ahoj, ja som to tiez tak mala. Teraz som v 37tt.
Niekedy v 34tt mi merali malu a vsetko sedelo, az na to brucho. Zaostavalo o 1tyzden a 5dni, povedala mi lekarka ze 2tyzdne zaostavania su maximum, ktore je v norme.
Tak skontrolovali prietoky, tie boli dobre, tak lekarka ze ostava uz len na mne viac jest, aby mala pribrala a o tyzden kontrola. Tak som jedla jedla jedla, na dalsej kontrole pribrala tolko, kolko je normalne za tyzden pribrat, ale aj tak nedobehla “tabulkovu” vahu. Takze sme bruchom aj nadalej nejaky tyzden pozadu, ale ze to nevadi, je chudsia no.

hettinka
5. nov 2019

@morigan555 chyba merania. Zbytočne sa stresujes. Môjmu synovi zasa “predbiehala” veľkosť hlavy o 3 týždne. Narodil sa v norme a úplne zdravý.

morigan555
autor
5. nov 2019

@sonnenshein no len povedal, že by bolo lepšie keby zaostáva celé , nie len jedna časť 🤔

morigan555
autor
5. nov 2019

@sonia. Áno celkovo to nie je až taký problém.
Ale nám zaostáva len jedna časť, teda obvod bruška.
Jasné, aj moja bude menšia ale to problém nie je, veď ja keď som sa narodila som mala 2kg...v termíne...

morigan555
autor
5. nov 2019

@nikpa takže ale nakoniec si mala všetko v poriadku?
Nechápem keby mi povedal viac...len toľko poznamenal, aby som jedla viac sladkého😔

morigan555
autor
5. nov 2019

@soviatko áno prietoky sú vraj v norme.
Ja svojmu doktorovi verím , je dobrý, ale stres je.
Inak 2680g nie je málo , podľa mňa v poriadku, veď ja som mala 2000g keď som sa narodila, a teraz som...veľká😃
Tak to je super že ste dopadli takto.
Ja dúfam, že budeme na Tom podobne...

morigan555
autor
5. nov 2019

@alexandra2468 a jedla si viac ako predtým?...ten týždeň myslím....
A koľko ti teraz váži?....joj stále nejaké stresy, už aby sme mali po Tom😃

mon895
5. nov 2019

U nas zaostavalo v 29tt o tyzden v 31tt uz o 3 tyzdne nakoniec sa narodil v 33tt (mala som malo plodovej vody co do 32tt bola ok) a maly je len chuducky dodnes nedobehol vahou rovesnikov a to ma uz 2.5r

nikpa
5. nov 2019

@morigan555 Bohužiaľ nie, nedopadlo to dobre ale to neznamená, že ty budeš tiež ten prípad. Bola som u viacerých odborníkov a mne teda ani jeden z nich nepovedal, že treba viacej jesť či už čokolády alebo všeobecne. Tak neviem či toto pomáha, no vyskúšaj. Pozri, si v 32tt a bábätko ma cez kilo, ak sú prietoky v poriadku tak ešte určite priberie. No a keby si aj hneď mala porodiť tak už je to celkom slušné.

didaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alexandra2468
5. nov 2019

@morigan555 hej, niekedy sa mi stane, ze nemam plnohodnotny obed, lebo cez den jem hluposti a potom nie som hladna. Tak ten tyzden som si davala pozor, nech mam pekne ranajky obed veceru, vecer som si dala este sladkosti a tak :D
Teraz som 37tt, vazi 2900g, ale brucho ma stale na 35+4, takze uz to nedobehla. Ale vsetky ostatne casti tela vraj zodpovedaju.

nataliaseidlova
5. nov 2019

Moja dcerka sa narodila v 37tt a zodpovedala na 33-34tt mala len 2040g a este aj schudla po porode na 1900g. Mala brusko mensie o 3tt. Mne odchadzali prietoky az mi nakoniec hlavna pupocnikova tepna odisla a musela ist do hodiny von akutnou sekciou. Bola podvizivena. 3 tyzdne sme boli v nemocnici vahu dobehla. Naskytli sa aj ine zdrav.problemy ale to s mensim bruskom asi nesuvisi. Teraz ma 4 roky a ma len cca 13.5kg stale je taka špageta chuda co jej aj leginy padaju na páse 😁

morigan555
autor
13. nov 2019

Ahojte všetky...ja len že mala to dobehla a všetko ok.
Naozaj ma doktor zbytočne vystrašil, celý týždeň som sa doslova prejedala, lebo som mala strach.
Len mi povedal, že bude drobnejšia, okolo 3kg , ale ja si myslím že to je akurat, hlavne aby zdravá bola.
Ďakujem všetkým 😊

vendulka17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
28. aug 2020

@morigan555 spôsobujú to individuálne rozdiely (deti sa rodia aj 2,5 a aj skoro 5-kilové) a sčasti aj chyby merania najmä vo vyššom štádiu tehotenstva, keď už sa babo nedá presne zmerať.

alikal
28. aug 2020

@morigan555 mne aj doktor aj nemocnica cele tehu tvrdili ze dcerka bude mensia, strasili ze zaostava, ze ani nebude mat 3 kila, a mala 4 ked vyliezla! a moj terajsi doktor mi to ukazoval, ty ked tu meraciu ciarku na sone posunies o dva milimetre do toho neurciteho tiena, sup a mas 10 dni posun. a pritom ide len o to ako to zmeraju a co este je v tieni

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre