Očkovanie proti čiernemu kašľu počas tehotenstva: Je potrebné?
Ženy, dávali ste sa očkovať proti čiernemu kašľu v tehotenstve? Dieťa potom dostane aj tak ďalšiu dávku v 3 mesiacoch? Chcela by som sa tomu v tehotenstve vyhnúť, radšej sa tie tri mesiace, kým dostane očkovanie budem normálne vyhýbať kolektívom.
Keď sa pýtaš, dáš sa určite. Ten čo sa očkovať nedal, ten vie prečo 😊. Buď tomu neveríš, alebo veríš. Ja osobne som odmietol všetky očkovania mojich detí a neľutujem. 💪👌👍
Apropo...zistite si umrtnosť na čierny kašeľ 😀... budete prekvaoený
Autorka a to sa budes riadit teda radami na nete? Vacsina ti tu bude radit aby si sa dala.ockovst. Ja.by som sa.nedala. uz po.jednom ockovani mas nasledky. Chces riskovat dalsie? Co lekar to iny nazor. To preto ze vidia co s mnohymi tie ockovania porobili. Niekomu nic a niekto ma dozivotne nasledky
@carduelis ja to chapem, ale pre mna v tehotenstve ockovanie bolo a je no go. Chapem, ze niekto ma ine nastavenie. Takisto som nedovolila zaockovat 800g predcasniatko, do ktoreho ma lekari tlacili. Dieta dobehlo ockovania neskor, takisto ostatne deti maju ockovania, ktore som uznala za vhodne a toto mame zhodou okolnosti vsetci a aktualne.
Ak si uz rozhodnuta nenechat sa ockovat, naco sa pytas😊? Som druhykrat tehotna a zajtra sa ide nechat zaockovat, rovnako ako som sa nechala ockovat v prvom tehotenstve. Tiez som ockovana proti rsv a covidu. Dieta ziska protilatky a ja nebudem v prvych tyzdnoch trpnut, ci ho niekto nenakazi, kym bude moct byt ockovane samo.
@vevesh rozpravas uplne hluposti. Ku klasickym ockovaniam v tehotenstve (influenza A/B, cierny kasel, rsv) existuju miliardy overenych, karentovanych studii o ich bezpecnosti v tehotenstve. Vobec to nie je nejaka diskusia o „jeden tak, druhy tak“, kazdy naozaj dobre zorientovany a „up to date“ lekar vie, ze tieto ockovania su v tehotenstve bezpecne. To nie je individualny nazor, ale vedecky overeny fakt. Preto ockovanie odporucaju komisie STIKO, RKI, WHO a vlastne vsetky garantovane zdravotnicke organizacie.
@vevesh rozumiem, ale su nove publikacie, dokonca studia ku konkretnej ockovacej latke a neboli pozorovane ziadne negativa voci kontrolnej kupine. Ockovacia latka proti ČK je neziva vakcina, tzn ze telo si vytvori protilatky proti niecomu, co uz nebojuje s nim, len tam nema co robit. Ja som nad tym kedysi tiez neuvazovala, ale po tej nasej skusenosti vidim vacsie riziko v tom ak by sa nakazilo babatko ciernym kaslom, lebo u umrtnost do 3 mesiacov je 80%
@carduelis ja nemam problem s normalnym ockovanim, ale s ockovanim v tehotenstve a ako sa pretlaca. A na toto nie su studie a ani sa nehlasia neziaduce ucinky-ani nemaju ako, kedze nie je mozne dokazat suvis ockovania pocas tehotenstva s chorobou u dietata prepuknutou o niekolko par-x rokov.
@rivini neexistuju, ale to sa hadat nechcem-vsak ani miliarda zien nebola v tehotenstve ockovana. Nie tak nedavno bolo ockovanie v tehotenstve uplne zakazane kdekolvek na svete. A ano, po novom je naopak tlacene na ockovanie prave v tehotenstve - a nemusime si nahovarat, ze kazde ockovanie nie je pre kazdeho bez vedlajsich ucinkov a ani tie protilatky nie su v krvi babetiek tak, ako by si to vakcinologovia zelali.... Toto nech si kazdy sam rozhodne za seba, co je mu vacsie riziko- ci neziaduci ucinok z choroby, lieku na liecenie, samotnej choroby alebo popripadnej smrti, ak by aj nastala....
@autorka "senzacia" okolo očkovania tehotnych začala kovidom.
Ja som sa v tehotenstve na nič očkovať nedala, je to moja zodpovednosť, moje rozhodnutie. Toľko rôznych chorôb môžeš dostať, to sa teraz kvôli všetkému budeš dávať očkovať? Asi nie.
Mimo to, už som to tu písala, viem, ze jeden "aktivny" podporovatel ocko u tehotných ma asi taky názor, ze jemu je to srdečne jedno, je to na nej, ona bude zodpovedná, nie on, keby niečo.
Takže sa naozaj rozhodni podľa seba.
@vevesh sitis tu take nezmysly, ze sa cudujem, ako to, ze si niekto v 21. storoci dobe internetu nevie vygooglit zakladne info. V tehotenstve bolo proti chripke len v tomto roku a len v USA zaockovanych cez 7 milionov tehotnych zien. Staci pozriet statistiku „stiko“ danej krajiny. Na svete je sest miliard ludi a aktualne celkovo nie je sest miliard tehotnych zien, cize tazko by bolo zaockovat naraz take mnozstvo. Ak ale zratas statististiku viacerych rokov, tak dojdes na miliardu zaockovanych. Jednoducha matematika…
1. ockovania nezivymi latkmi a MRNA sa v tehotenstve povazuju na zaklade vyskumov sa bezpecne a v registri karentovanych studii k tejto tene najdes cez 400 000 pripadovych studii k akemukolvek konkretnemu ockovaniu. To nie je „nazor“, ani „pretlacanie ockovania“, je to aktualne platny svetovy vedecky konsenzus. Lekarovi moze byt uplne jedno, ci sa zaockujes, ake pretlacanie. Na Slovensku dostane za zaockovanie pacientky nieco cez 3 eura…
2. existuje neskutocne vela ustavov a institutov, ktore nerobia cely den nic ine, len sa zaoberaju vplyvom ockovania na plod v maternici. Najuznavanejsi je aktualne Embryotox v Berline, maju top poradenstvo a sama som sa zucastnila na jednej z vyhodnocovacich studii, kde sa ma pytali este aj na presny denny cas ockovania a vyplnala som cez 25 stranovy formular k jednemu jedinemu ockovaniu. Pre overenie som potom este dodavala informacie, ked malo uz narodene dieta rok. Rovnako, ako dalsich 600 000 tehotnych zaockovanych zien, ktore na studii dobrovolne spolupracovali. Cize ak tu niekto len tak z brucha napise, ze „neexistuju data“, tak mi stupne tlak na 200. Vsetky tieto instituty jednotne ODPORUCAJU ockovanie v tehotenstve, nakolko su takto vytvorene protilatky omnoho ucinnejsie, ako ked clovek necha novorodenca zaockovat. Plus existuju vakciny, ako napriklad ta proti chripke, ktoru mozes dat az od troch mesiacov. Cize modlit sa tri mesiace, aby babatko nic nenachytalo, ked pritom moze dostat protilatky bezproblemovo od matky, no je to jednoducha matematika.
@vevesh a este k dalsej hluposti, ze ockovania v tehotenstve boli doteraz vsade vo svete zakazane:
1. ockovanie proti ciernemu kaslu sa oficialne tehotnym v Europe odporuca od roku 2001, proti chripke od roku 2010. Cize cez 24 a 14 rokov. V USA, kde je vyskum na vyssej urovni, uz omnoho davnejsie. To nie je „nie tak nedavno“. Nebudem sa predsa riadit vedeckymi faktami z pred 25 rokov, ked si mozem dohladat najaktualnejsie vysledky.
@rivini nájdeme v týchto nespočetných štúdiách aj nejakú, ktorá skúmala vplyv očkovania v tehotenstve na dieťa z dlhodobého hľadiska? Jeho následný vývoj napr. do piateho roku života? A ešte otázka-keď ako píšeš, protilátky z očkovania počas tehotenstva sú OMNOHO účinnejšie ako keď zaočkujeme novorodenca, prečo sa ešte nepristúpilo úplne k plošnému očkovaniu tehotných namiesto novorodencov? Nerýpem, len teda očividne máš prehľad tak sa pýtam…
Jasne, v registri studii mozes dohladat aj take, ktore skumaju, ako pokracoval vyvin dietata, ktore bolo prenatalne ockovane. Len ku covidu uz existuju 5-rocne vyhodnotene studie, a to ide o relativne novu vakcinu. Skumaju sa psychomotoricke parametre, neurologicke, imunologicke a kopa dalsich. Preto maju tie dotazniky tak vela stran😊. Na stranke embryotox sa da ku konkretnemu lieku/vakcine dohladat naozaj aj dlhodoby vyskum. Ked bude mat napriklad moje dieta tri roky, opat vyplnim dotaznik, ktory skuma, ci ma nejake alergie, specificke ochorenia, alebo vyvinove poruchy. Podotykam, nema😊. Plosne ockovanie tehotnych neexistuje preto, lebo v tehotenstve mozes mat viacero kontraindikaciii ockovania. Napriklad prechladnutie, predcasne kontrakcie, blokady v ISG oblasti. Navyse, vacsina zamestnavatelov je povinna tehotne chranit pred rizikom infekcnych chorob. No chran sa, ked musis ist na nakup, alebo mas doma nedajboze skolkara😊. Ja som si napriklad dala teraz RSV ockovanie lebo vyslovene nechcem, aby mojmu cerstvo narodenemu dietatu pichali hned do noh vakcinu (kvoli bolesti). Pritom RSV je aktualne do marca velmi rozsireny a novorodenec to moze rozvinut aj z obycajnej „nadchy“, ktoru mu dovlaci nejaky dospely. Potom skonci zial 90% novorodencov s tomto virusom na adrenaline v nemocke. Tak pre mna je proste zvazenie rizika, ze mna bude boliet dva dni rameno versus dieta eventualne v nemocnici, proste jasne. V Ceskej republike dokumentovali minuly rok extremne vysoky narast umrtnosti batoliat na cierny kasel. Tak aby som pri kazdej vychadzke, ci nakupe trpla, kto moje dieta cim nakazi, ak ho mozem ucinne ochranit, tak to nie.
@rivini ja o tom viem, ale takisto mam skusenost z druhej ruky, ako sa neprijimaju neziaduce ucinky a nepodavaju dalej (a to nie jeden krat a u jednej vakciny, ale u viacerych osob a roznych vakcin)- a neberu sa do uvahy ani do tych studii. Dokonca aj nemecke stiko ti odmietne hlasenie, pokial nemas relevantne spravy od lekarov pred a po🤐🤐🤐
Na to vyhýbanie by som sa nespoliehala :/ pretože k doktorke minimálne ísť s tým bábom musíš.. čierneho kašľa je všade strašne veľa, fakt neblaznite baby. Na jeseň, keď som rodila ja, tak v nemocnici umrelo bábätko na čierny kašeľ.. Nestojí to za to, kľudne to môžete chytiť aj v pôrodnici..
Som zaočkovaná, prebehlo to bez komplikácií a nakoľko rodím vo februári, dala som sa aj proti chrípke. Ani ja nebudem s novorodencom v kolektívoch, ale predsa tie prvé tri mesiace muž chodí aj do práce, niekedy potrebuješ ísť do lekárne, pred pôrodom chodíš na poradne do pôrodnice .... všade je kopu ľudí a ten čierny kašeľ sa naozaj začína vyskytovať. Lepšie podstúpiť uplne bezpečné očkovanie, ako potom stresovať. Dokým sa vybuduje dieťaťu imunita po jeho očkovaní uplynie viac ako 3 mesiace ...

@vevesh dcera je zaockovana a dostala ČK lebo ma zrejme nejaky problem s imunitou a teraz sa to prejavilo (ma aj potravinove alergie, atopicky ekzem). U babatka, aby malo protilaktky od mamy v tom vidim vyznam v tom, ze je tam o dost vyssia umrtnost ako u strasich deti ktore uz vedia poriadne vykasliavat a aj imunita babatka je nezrela a nemusi si poriadit s tou bakteriou.