Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve
Ahojte, žienky, rada by som vedela váš názor, možno skúsenosť na očkovanie v tehotenstve proti čiernemu kašlu? Odporúčate alebo skôr nie a prečo? Je to teraz dosť diskutovateľná téma a neviem ako sa rozhodnúť preto by som bola rada za vaše názory, postrehy alebo skúsenosti.
@petronela1985 lenze ten "doktor" ti nevysvetlil, ze tu nejde o teba, ale o novorodenca, ktory nebude chraneny az pokial nedostane vlastne ockovanie....
@tenerifka ja píšem len to, čo mi povedal lekár, nie čo si myslím ja, to je absolútne bezpredmetné. Nie som lekár, takže pre mňa je prirodzené zdvihnúť telefón a opýtať sa jeho. A čierny kašeľ sa u dcéry ani mňa nepotvrdil, boli sme na testoch. Nemala som dôvod ani na antibiotiká ani na očkovanie.
@123r dcéra mala v triede čierny kašeľ, ja v treťom trimestri. U nej sa nepotvrdil, ale môj doktor mi očkovanie neodporúčal, že keby mám, tak preliečime antibiotikami.
@petronela1985 presne tak
@mondolina presne tak som dezolat aj konspirator 😊 a chránim seba aj svoje deti pred zabijakmi menom vakcína a mam aj také 3čko 😁
@simona19871216 pekné. Ale aspoň na jednu vec sa môžeme spoľahnúť - prirodzený výber to na dlhšej časovej škále vyrieši, či sa nám to bude alebo nebude páčiť.
@simona19871216 pekné. Ale aspoň na jednu vec sa môžeme spoľahnúť - prirodzený výber to na dlhšej časovej škále vyrieši, či sa nám to bude alebo nebude páčiť.
@annm81 presne tak očkovaní majú pruser a neockovani majú osud
@tenerifka ja píšem len to, čo mi povedal lekár, nie čo si myslím ja, to je absolútne bezpredmetné. Nie som lekár, takže pre mňa je prirodzené zdvihnúť telefón a opýtať sa jeho. A čierny kašeľ sa u dcéry ani mňa nepotvrdil, boli sme na testoch. Nemala som dôvod ani na antibiotiká ani na očkovanie.
@petronela1985 na ockovanie ako tehotna si mala dovod ako prevenciu pre este tvoje nenarodene dieta, ak by sa po narodeni ako napriklad mesacne nakazilo ciernym kaslom (to, ze u tvojej starsej dcery bolo podozrenie na cierny kasel, ked si bola tehotna, a ktory sa nakoniec nepotvrdil nema nic spolocne s tym, ze sa moze nakazit hocikedy neskor ci uz ona, ty, tvoj manzel alebo priamo babatko).
tak raz prestane platiť kolektívna imunita( neočkovaní chránený vďaka očkovaným) a potom to ešte len bude prúser...alebo osud? 😉
@alyson29 ja som tiež prvorodička a neviem co mám a nemám robiť 🙈. U nás v dedine pred nedávnom zomrelo 2mesačné bábätko a preto mi všetci z okolia radia sa zaočkovať. Pýtala som sa uz svojej gynekológičky a len krútila nosom, že aj dala, aj nedala, že je to diskutabilné a na každej mamičke. Pýtala som sa jedej pôrodnej sestry a ta mi jasne povedala nie, lebo vraj žena môže mať potom všelijaké problémy, ktoré predtým nemala, ale tiež povedala, ze je to na mojom zvážení. A ja som teraz na pochybách a preto si pýtam rady a skúsenosti lebo neviem co mam robiť.
@123r ockovanie v tehotenstve je bezpecne. Zena ma potlaceny imunitny system a preto nema dokonca ani tie reakcie, ktore by mohol mat clovek bezne po ockovani (zvysena teplota napriklad). Viacere ti tu pisu, ze tehotne sa nikdy neockovali-je to blbost, ockovali sa vzdy, len osveta chyba. Tiez sa tu nejaka zena pytala, kde su studie k ockovaniu…no, existuje asi 400 000 len k teme ockovanie v tehotenstve.
@petronela1985 na ockovanie ako tehotna si mala dovod ako prevenciu pre este tvoje nenarodene dieta, ak by sa po narodeni ako napriklad mesacne nakazilo ciernym kaslom (to, ze u tvojej starsej dcery bolo podozrenie na cierny kasel, ked si bola tehotna, a ktory sa nakoniec nepotvrdil nema nic spolocne s tym, ze sa moze nakazit hocikedy neskor ci uz ona, ty, tvoj manzel alebo priamo babatko).
@tenerifka ako som už písala, radila som sa o tom s lekárom, nie s tebou ani s hocikým iným. Ja dôverujem svojmu lekárovi. Pekný deň.
@petronela1985 zas zial existuje vela lekarov, ktori sa vobec nedovzdelavaju a pacientom hovoria bludy. Evidence based fakty su jasne za ockovanie proti ciernemu kaslu v tehotenstve a je to vseobecny vedecky lekarsky konzens. To, ze to konkretny lekar nevie, hovori skor o jeho neodbornosti🤷🏻♀️
tak raz prestane platiť kolektívna imunita( neočkovaní chránený vďaka očkovaným) a potom to ešte len bude prúser...alebo osud? 😉
@mondolina nie, bude to strašná sranda pre antivax. Lebo mne a mojej rodine prorokovali, že do pol roka umrieme. A keď to nevyšlo, tak že do roka. A poton do dvoch...neviem aká je aktuálna predpoveď, ale furt sme všetci tu... až sa začnú objavovať takéto aktuálne obrázky, potom sa zas všetko vráti do starých koľají... inak by som očakávala, že neočkované dieťa, ktoré nemá na to medicínsky dôvod, nebude prípustené k návšteve štátnych škôl a škôlok a prípadne náklady na liečbu infekčných chorôb si bude hradiť z vlastného vrecka - to by ich možno odnaučilo sebecky sa viezť v prostredí, kde im bezpečnosť zabezpečujú iní.
@tenerifka ako som už písala, radila som sa o tom s lekárom, nie s tebou ani s hocikým iným. Ja dôverujem svojmu lekárovi. Pekný deň.
@petronela1985 Tvoj lekár nebude moc odborne zdatný, mne očkovanie vyslovene odporúčali obvodná (tá ma ockovala proti chrípke), gynekológ a aj moja imunologička. Tu ide o ochranu zdravia a života bábätka počas prvých mesiacov života, nie o Teba.
@petronela1985 Tvoj lekár nebude moc odborne zdatný, mne očkovanie vyslovene odporúčali obvodná (tá ma ockovala proti chrípke), gynekológ a aj moja imunologička. Tu ide o ochranu zdravia a života bábätka počas prvých mesiacov života, nie o Teba.
@michaela329 toto je inak úplne šialené Jedna vec je, že ak vyhlásil to o preliečení ATB, zjavne vôbec nechápe, aký je účel daného očkovania, ale najmä to očkovanie odporúčajú nieže zahraničné autority, ale aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Keby existovali nejaké špecifické podmienky pre danú pacientku, tak by možno jeho osobný názor mohol byť odôvodnený, ale plošné neodporúčanie je znakom šarlatánstva.
@petronela1985, úprimne, ako pacient by som od takého lekára utekala skôr, ako svojou odbornosťou ublíži mne alebo môjmu dieťaťu. Lebo ak kašle na nejaké štandardy, odporúčania a nové poznatky pri očkovaní, nie je dôvod predpokladať, že na ne nebude kašľať aj pri ostatných otázkach.
@michaela329 toto je inak úplne šialené Jedna vec je, že ak vyhlásil to o preliečení ATB, zjavne vôbec nechápe, aký je účel daného očkovania, ale najmä to očkovanie odporúčajú nieže zahraničné autority, ale aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Keby existovali nejaké špecifické podmienky pre danú pacientku, tak by možno jeho osobný názor mohol byť odôvodnený, ale plošné neodporúčanie je znakom šarlatánstva.
@petronela1985, úprimne, ako pacient by som od takého lekára utekala skôr, ako svojou odbornosťou ublíži mne alebo môjmu dieťaťu. Lebo ak kašle na nejaké štandardy, odporúčania a nové poznatky pri očkovaní, nie je dôvod predpokladať, že na ne nebude kašľať aj pri ostatných otázkach.
@michaela329
@annm81 dievčatá, ja som prispela do diskusie iba odpoveďou na otázku autorky, čo bolo povedané mne. Ja svojmu lekárovi dôverujem, ak by ste vy od neho odišli, v poriadku. Nie som proti očkovaniu, ale nejdem si ani ruky nohy dolámať aby som sa očkovať dala. Aj lekár môže mať iný názor, ja k nemu chodím roky, pretože na rozdiel od vás vie, čo mam v zdravotnej karte. Keď povedal, že neodporúča očkovanie, tak ja sa nebudem hrať na dôležitú, lebo ja som googlila a na MK povedali, že mam sa dať zaočkovať. Píšte autorke, ona sa vás pýta na názory, nie ja.
@123r kex ti to uz mudr.aj sestra teda odborny personal naznacili, tak co sa pytas na konovi. Myslis, ze my sme fundovanejsie? Alkohol nemozes, cigarety tiez ale ockovat v pohode? Naco maju ludia rozum. Ked sa kolegyna dala v tehotenstve ockovat proti covidu, zistila som, ze rozum ludom chyba.
@michaela329
@annm81 dievčatá, ja som prispela do diskusie iba odpoveďou na otázku autorky, čo bolo povedané mne. Ja svojmu lekárovi dôverujem, ak by ste vy od neho odišli, v poriadku. Nie som proti očkovaniu, ale nejdem si ani ruky nohy dolámať aby som sa očkovať dala. Aj lekár môže mať iný názor, ja k nemu chodím roky, pretože na rozdiel od vás vie, čo mam v zdravotnej karte. Keď povedal, že neodporúča očkovanie, tak ja sa nebudem hrať na dôležitú, lebo ja som googlila a na MK povedali, že mam sa dať zaočkovať. Píšte autorke, ona sa vás pýta na názory, nie ja.
@petronela1985 ale ved to nie je o googleni, ale o tom, co hovoria zdravotnicke standardy. Lekar, ktory s nimi nie je oboznameny, nie je „up to date“
@petronela1985 ale ved to nie je o googleni, ale o tom, co hovoria zdravotnicke standardy. Lekar, ktory s nimi nie je oboznameny, nie je „up to date“
@rivini dobre, tak sa drž od takých lekárov čo najďalej a nebudeš to musieť riešiť. Ja zostanem u svojho. A nevidím zmysel, že mi vypisuješ.
To je neskutočné, jak sa tu podaktoré snažia silou mocou nanútiť očkovanie, ešte sa púšťať aj do užívateliek, ktoré napísali svoju skúsenosť s neočkovaním v tehotenstve. Je to každého voľba, preboha, už sa spamätajte! Nech sa očkuje kto chce, ale nenúťte to druhým!
@michaela329
@petronela1985 samozrejme, je tvoja voľba či pri ňom ostaneš a ja ti túto voľbu nejdem vyhovárať. Ale tak ako diskutuješ ty, tak diskutujeme aj my. Len som ti napísala môj názor, že by som nebola u lekára, ktorý bez toho, aby mi vysvetlil dôvody, ide ostro proti zaužívanej celosvetovej praxi, odporúčaniam who aj slovenského ministerstva zdravotníctva a slovenských zdravotných poisťovní (to nie je o laickom googlení). Ako s tou informáciou naložíš ďalej, je čisto tvoja vec.
@123r kex ti to uz mudr.aj sestra teda odborny personal naznacili, tak co sa pytas na konovi. Myslis, ze my sme fundovanejsie? Alkohol nemozes, cigarety tiez ale ockovat v pohode? Naco maju ludia rozum. Ked sa kolegyna dala v tehotenstve ockovat proti covidu, zistila som, ze rozum ludom chyba.
@jamidea prosím ťa keď nejdeš odpovedať na otázku tak sa radšej do diskusie nezapajaj 😉, vela žien a veľa skúseností, lekári to nezakazali je to na zváženie ženy preto sa pýtam, veľa žien, vela skúsenosti, ked nevieš prispieť svojou tak radšej nepíš nič, vďaka 🙌
@jamidea prosím ťa keď nejdeš odpovedať na otázku tak sa radšej do diskusie nezapajaj 😉, vela žien a veľa skúseností, lekári to nezakazali je to na zváženie ženy preto sa pýtam, veľa žien, vela skúsenosti, ked nevieš prispieť svojou tak radšej nepíš nič, vďaka 🙌
@123r ti nedocvaklo? Lekari ti nikdy v zivote nezakazu ockovanie. Mam skusensti s okolim, absolutne zle reakcie na ockovanie, anafylakticky sok, alergia na 50% zlozky vakciny, ludia skolabovali, no lekari povedia mozes aj na buduce. ( ani jedno neslo o covidovu vakcinu)
Ak nechces, aby ludia odpovedali inak ako by si chcela, nezakladaj temu.
Ale daj sa zaockovat, budes kludnejsia.
jednoznacne ano. Toto nie je vec nazoru, ale vedy. Ockovala som sa ako tehotna v 3. trimestri
@123r ti nedocvaklo? Lekari ti nikdy v zivote nezakazu ockovanie. Mam skusensti s okolim, absolutne zle reakcie na ockovanie, anafylakticky sok, alergia na 50% zlozky vakciny, ludia skolabovali, no lekari povedia mozes aj na buduce. ( ani jedno neslo o covidovu vakcinu)
Ak nechces, aby ludia odpovedali inak ako by si chcela, nezakladaj temu.
Ale daj sa zaockovat, budes kludnejsia.
@jamidea to nie je pravda. Su ockovania, ktore sa v tehotenstve mozu a ktore nie. Napriklad mi moja dr. nedala hpv ockovanie v tehotenstve ale cierny kasel ano. Tak nehovori, ze “nikdy v zivote nezakazu”… nastastie su lekari, ktori idu podla EBM a nie podla svojich dojmov a nazorov
@annm81 u nás umreli a majú problémy s tlakom a cievami a aj sami si to uznali a aj mne odporúčali a blablabla ale nedala som sa a ani svoje deti som nedala preockovat skratka chranim seba aj svoje deti a máš pravdu neriešime len som napísala ze ja nie som za očkovanie
@simona19871216 wau a problemy s tlakom su len po ockovani? Kardiovaskularne ochorenia a hlavne problemy s tlakom su tak caste, ze neverim, ze na toto zvalite ockovanie. Ale presne ako napisali. Prirodzena selekcia sa prejavi. 🤦♀️ to je neskutocne toto uz, co ludia vedia sirit o tom ockovani…. A to tricko uz ani nebudem komentovat … ja len Vam prajem aby Vas to vsetko obislo a nemuseli ste nikdy lutovat, ze sa stalo nestastie, ale dalo sa mu predist ockovanim. Ale samozrejme nasli by ste si zas nejaky iny “overeny” dovod preco sa to stalo…

@123r dcéra mala v triede čierny kašeľ, ja v treťom trimestri. U nej sa nepotvrdil, ale môj doktor mi očkovanie neodporúčal, že keby mám, tak preliečime antibiotikami.
@petronela1985 lenze ten "doktor" ti nevysvetlil, ze tu nejde o teba, ale o novorodenca, ktory nebude chraneny az pokial nedostane vlastne ockovanie....