icon

OGTT odbery z prsta: Mali ste skúsenosť?

4. jún 2026

Ahojte, mali ste niektorá robené ogtt odbery len z prsta ?

kiki68
4. jún 2026

@anonym_autor moj otec mal v nemocke takto, vraj to je platne a potom isiel na diabetologiu. Tam kazali tyzden merat doma po jedle. Ale neni tehotny. Ale prekvapilo ma to, nakolko Kardiologia nariadila presne ten ogtt ako u zien a tiez tam sedeli tehotne vedla tatka a dalsi ludia. Ze 12 ludi naraz robili takto

majamat
4. jún 2026

z prsta je normalny odber glykemie. zvycajne sa na kontrolu glykemie inak odbery ani nerobia jedine v pripade, ak sa v krvi kontroluje aj nieco ine.
ako by sa to malo robit inak?

majamat
4. jún 2026
@kiki68

@anonym_autor moj otec mal v nemocke takto, vraj to je platne a potom isiel na diabetologiu. Tam kazali tyzden merat doma po jedle. Ale neni tehotny. Ale prekvapilo ma to, nakolko Kardiologia nariadila presne ten ogtt ako u zien a tiez tam sedeli tehotne vedla tatka a dalsi ludia. Ze 12 ludi naraz robili takto

@kiki68 ogtt nie je test pre tehotne, je to test pre vsetkych na odhalenie cukrovky. len u tehuliek sa robi standardne, rpe vyssie riziko tehu cukrovky. u ostatnych sa robi pri podozreni, ak sanajdu glykemie uz vyssie, uz sa test nerobi, lebo tma je to jasne, navyse by sa mohla prilis zvysit glykemia pri teste

kiki68
4. jún 2026
@majamat

z prsta je normalny odber glykemie. zvycajne sa na kontrolu glykemie inak odbery ani nerobia jedine v pripade, ak sa v krvi kontroluje aj nieco ine.

@majamat No v AT je zo zakona v tehu iba venozne relevantne, na sk je to asi rozne. Kazda ambulancia to robi inak

petronellla87
4. jún 2026

@anonym_autor ja som tak mala

autor
4. jún 2026
@majamat

@majamat všade som ja čítala, že sa berie krv zo žily, a v prvom tehotenstve mi tiež brali zo žily ..

miselina1
4. jún 2026

@anonym_autor mne pri oboch tehotenstvach brali z prsta krv

majamat
4. jún 2026
@kiki68

@majamat No v AT je zo zakona v tehu iba venozne relevantne, na sk je to asi rozne. Kazda ambulancia to robi inak

@anonym_autor
@kiki68 ja som v zivite nepocula, ze by sa to robilo zo zily. ved ta treba odber minimalne 2x . diabetici sa bezne kontroluju z prsta, ne zo zily. to by bolo pricaste pichanie do zily.
krv z prsta e rvonako relevantna ako zo zily. a prave je to ovela jednoduchsi odber, menej invazibny, menej rizokovy, preco ho robit inak?

anonym_44f839
4. jún 2026
@majamat

@anonym_autor
@kiki68 ja som v zivite nepocula, ze by sa to robilo zo zily. ved ta treba odber minimalne 2x . diabetici sa bezne kontroluju z prsta, ne zo zily. to by bolo pricaste pichanie do zily.
krv z prsta e rvonako relevantna ako zo zily. a prave je to ovela jednoduchsi odber, menej invazibny, menej rizokovy, preco ho robit inak?

@majamat
Existujú štandardy MZSR, kde sa jasne píše o venóznej krvi.

majamat
5. jún 2026
@anonym_44f839

@majamat

@anonym_44f839 daj cely material, co je to za tabulka co si dala, aky ma povod?

a teda netusim preco to tam je ta napisane, krv z prsta sa vzdy bezne odoberala a robi sa to aj teraz, je to uplne bezny a platny sposob kontroly glykemie. dokonca sa casto kapilarna krv odoberala aj do malych skumaviek do labaku.

co ale teda nie je uplne idealne e vysetrenie glukomerom, no krv z prsta neznamena zakonite vysetrenie glukomerom.
aj napriek tomu sa glukomer tiez uplne bezne pouziva na kontorlu glykemii. no kedze vsetky pristrole, halvne digitalne nemusia byt uplne presne, tak toto je jedina moznost, ked by k nepresnosti dojst mohlo. ak sa berie kapilarna krv do labaku, ej vysledok presny.

autor
5. jún 2026
@majamat

@anonym_autor

@majamat no ja som to všade tak čítala, že odber zo žily, ale teda nikdy som sa nezamyslala nad tým, že prečo .. ale viem, že posielali to do labáku, tak teda to bude zrejme ok 🙂 len ma to teda prekvapilo

majamat
5. jún 2026
@anonym_44f839

@majamat

@anonym_44f839 uz som to nasla. a nasla som aj dovod, testy nei su kalibrovane na kapilarnu krv, kde moze byt hodnota vyssia.
ovela jednoduchsie by bolo nadstavit hodnoty na kapilarnu krv a nie trapit zenu niekolkymi zilovymi odbermi.
no udaj, ze moze byt hodnota v kapilarnej krvi vyssia o 1-2mmol/l je podla mna total prehnana. ak by to tak bolo, potom clovek pri kontrole cukru glukomerom, ak ma vysledok menej ako 4-5, ma potom hypoglykemiu. a to je riadny nezmysel, lebo bezne hodnoty v kapialrnej krvi u zdraveho cloveka su aj pod touto hranicou.

autor
5. jún 2026

@majamat síce to je len môj subjektívny názor, ale teda mne bolo oveľa nepríjemnejšie, keď mi pichla sestrička do prsta a snažila sa 30 sekúnd zachytiť tú krv, ako keby mi zobrala zo žily, ale zas neviem prečo, mne krv z prsta veľmi netečie, a vždy mi musia toľko stláčať prst, že ho mám citlivý ešte niekoľko hodín, a je mi to oveľa nepríjemnejšie 🙈.

anonym_009b44
5. jún 2026

Správne by sa mal robiť zo žily ...a správne by sa mal robiť nalacno ,hodinu po jedle a 2 h po jedle ...
Ale poväčšine sa robí z prsta nalacnona z prsta po 2 h ..
No každý dr to ma inak ..niekto ide na krv ,vypije tu vodu ,alebo sa ma najest a znova sa zoberie krv .
Ja som ráno doma vypila tu vodu a išla som az za 2 h na odber ,nalacno sa mi ani nerobil.
Niekto sa ma ráno normálne naranajkovat a tak prísť...

No a potom su aj dr ,ktorý to robia presne ako majú...odber 3x .

Proste každý to ma uplne inak .
Ja som mala GD . Bola som sledovaná na diéte.

diusik7
Autor odpoveď zmazal
majamat
6. jún 2026
@anonym_autor

@majamat síce to je len môj subjektívny názor, ale teda mne bolo oveľa nepríjemnejšie, keď mi pichla sestrička do prsta a snažila sa 30 sekúnd zachytiť tú krv, ako keby mi zobrala zo žily, ale zas neviem prečo, mne krv z prsta veľmi netečie, a vždy mi musia toľko stláčať prst, že ho mám citlivý ešte niekoľko hodín, a je mi to oveľa nepríjemnejšie 🙈.

@anonym_autor tak je to neprijemne, no ak sa berie zo zily, niekedy s azbytocne dopichaju a mozu sa "stratit"