icon

OGTT odbery z prsta: Mali ste skúsenosť?

Dnes o 08:20

Ahojte, mali ste niektorá robené ogtt odbery len z prsta ?

kiki68
Dnes o 08:30

@anonym_autor moj otec mal v nemocke takto, vraj to je platne a potom isiel na diabetologiu. Tam kazali tyzden merat doma po jedle. Ale neni tehotny. Ale prekvapilo ma to, nakolko Kardiologia nariadila presne ten ogtt ako u zien a tiez tam sedeli tehotne vedla tatka a dalsi ludia. Ze 12 ludi naraz robili takto

majamat
Dnes o 10:13

z prsta je normalny odber glykemie. zvycajne sa na kontrolu glykemie inak odbery ani nerobia jedine v pripade, ak sa v krvi kontroluje aj nieco ine.
ako by sa to malo robit inak?

majamat
Dnes o 10:14
@kiki68

@anonym_autor moj otec mal v nemocke takto, vraj to je platne a potom isiel na diabetologiu. Tam kazali tyzden merat doma po jedle. Ale neni tehotny. Ale prekvapilo ma to, nakolko Kardiologia nariadila presne ten ogtt ako u zien a tiez tam sedeli tehotne vedla tatka a dalsi ludia. Ze 12 ludi naraz robili takto

@kiki68 ogtt nie je test pre tehotne, je to test pre vsetkych na odhalenie cukrovky. len u tehuliek sa robi standardne, rpe vyssie riziko tehu cukrovky. u ostatnych sa robi pri podozreni, ak sanajdu glykemie uz vyssie, uz sa test nerobi, lebo tma je to jasne, navyse by sa mohla prilis zvysit glykemia pri teste

kiki68
Dnes o 11:11
@majamat

z prsta je normalny odber glykemie. zvycajne sa na kontrolu glykemie inak odbery ani nerobia jedine v pripade, ak sa v krvi kontroluje aj nieco ine.

@majamat No v AT je zo zakona v tehu iba venozne relevantne, na sk je to asi rozne. Kazda ambulancia to robi inak

petronellla87
Dnes o 11:31

@anonym_autor ja som tak mala

autor
Dnes o 11:34
@majamat

@majamat všade som ja čítala, že sa berie krv zo žily, a v prvom tehotenstve mi tiež brali zo žily ..

miselina1
Dnes o 20:09

@anonym_autor mne pri oboch tehotenstvach brali z prsta krv

majamat
Dnes o 20:54
@kiki68

@majamat No v AT je zo zakona v tehu iba venozne relevantne, na sk je to asi rozne. Kazda ambulancia to robi inak

@anonym_autor
@kiki68 ja som v zivite nepocula, ze by sa to robilo zo zily. ved ta treba odber minimalne 2x . diabetici sa bezne kontroluju z prsta, ne zo zily. to by bolo pricaste pichanie do zily.
krv z prsta e rvonako relevantna ako zo zily. a prave je to ovela jednoduchsi odber, menej invazibny, menej rizokovy, preco ho robit inak?

anonym_44f839
Dnes o 22:53
@majamat

@anonym_autor
@kiki68 ja som v zivite nepocula, ze by sa to robilo zo zily. ved ta treba odber minimalne 2x . diabetici sa bezne kontroluju z prsta, ne zo zily. to by bolo pricaste pichanie do zily.
krv z prsta e rvonako relevantna ako zo zily. a prave je to ovela jednoduchsi odber, menej invazibny, menej rizokovy, preco ho robit inak?

@majamat
Existujú štandardy MZSR, kde sa jasne píše o venóznej krvi.