icon

Pamäťová stopa na toxoplazmózu

mishaella1984
31. mar 2015

Ahojte

Som uplne vystrašená. Volali mi z výsledkami krvi ze mam prist znova po Veľkej noci na opakovanie vysetrenia na toxoplazmozu lebo mi na to zistili pamäťovú stopu. Som v 7 TT. :(
Vobec neviem na co sa pripravit ale viem ze ta choroba prave v sivislosti s tehu je nebezpečná.
Netusim kedy som to mohla chytit ani príznaky som nemala. Obvodná mi neraz brala krv a tak nebolo nic, neviem ci na to sa bezne vysetrenie z krvi nerobi alebo by si to len nevsimla. Velmi sa bojim a neviem ako to skoro 3 tyzdne vydrzim do toho vysetrenia.

Mali ste niektorá nieco podobne? Co sa dialo potom? Neviem co ma caka.

V nedelu som dobrala antibiotika na zápal mocovych ciest co mi dalo zabrat a teraz dalsia zla sprava :(

Strana
z2
mishaella1984
autor
1. apr 2015

To netusim. Ja som na súkromnej klinike a tusim tam maju oni asi vlastne laboratórium.

trgypadl
1. apr 2015

@mishaella1984 ak mas vysledky v ruke,tak by to malo byt na nich oznacene..mkam chodis??

elizita
1. apr 2015

@mishaella1984 aha, len si napisala, ze ti nasli pamatovu stopu, tak som to brala akoze mas IgG

jasminet
1. apr 2015

@elizita v mojom okoli ju neprekonal nikto, ziadna tehula, take bezne to zas nie je 😉

@mishaella1984 ak sa dobre pamatam na prve vysledky, tak ja som mala aj igg aj iga aj igm nejake hodnoty...ale uz fakt neviem ake a terajsie vysledky som nevidela este, len mi sestricka volala

mishaella1984
autor
1. apr 2015

@trgypadl do rúk to nedajú ale priateľovi vravela ze IgM hraničné 0,98, hraničné to zacne od 0,9 tak preto, IgG asi podla vsetkeho tiez inak by ta pamäťova stopa nebola. Mne. Vcera do telefónu sestrička povedala len ze mam pamäťovú stopu na toxo a viac povedat nechcela ani ked som sa pytala.

Chodim na Interklinik v Ba.

mishaella1984
autor
1. apr 2015

Este taka otazka .. kedy vam bolo vidiet uz trochu brusko? Ja som v 8 TT a nemam absolutne nic ani náznak. Niektore tu píšu ze uz 6-7 TT mali viditeľne. Som tensej postavy myslela som ze vtedy to vidno skorej ale asi nie.

jasminet
1. apr 2015

@mishaella1984 ak cakas prve, tak veeelmi dlho nemusi byt viditelne - napr. ja som pri prvom az skoro do 5m nosila svoje povodne veci, lebo ziadne brucho. az pri dalsich tehu vykukne skor

lele7
1. apr 2015

ja som v 16tt (prvé) a kto nevie, nepovedal by.. bruško mi iba teraz začalo rásť, aj to len trošičku - asi tak, že som mávala úplne ploché a teraz mám ako keby som sa trošku viac najedla. a stále nosím svoje veci bez problémov, tak uvidíme, kedy to už bude poznať 😉

mishaella1984
autor
1. apr 2015

u nas v robote som zazila vela prvorodičiek a kazda uz v 3 mesiaci mala dost slušne velke brucho tak ja som asi vo vsetkom vynimka.

katka708
1. apr 2015

nečítala som všetky komenty ale mňa tiež podobne vystrašili s výsledkami. tiež by tam vyšla toxoplazmóza ale boli to len protilátky že som ju v minulosti prekonala. Doktor ma ukludňoval vraj to tak má 60% mamičiek. Kľudne som ju mohla prekonať aj 10r dozadu a protilátky v krvi stále zostávajú. Mnohí doktori to pacientkám ani nepovedia aby ich nevystrašili ale ja som sa na tie výsledky pýtala sestričky a tá mi to prezradila s tým že dr. mi povie viac. tak som tiež 2 dni hysačila. Dúfam, že je to aj tvoj prípad a všetko bude v poriadku.

mishaella1984
autor
1. apr 2015

no ak ti vyšli iba protilátky tak je to ok a moze to byt aj roky dozadu lebo to uz v krvi ostava. Ale mne vyšiel aj faktor IcM ktory ak by to bolo davno bol uz negatívny a mne vyšiel pozitívny len ze mam hraničné hodnoty. Netusim co to pre mna znamena.

jasminet
1. apr 2015

@mishaella1984 http://www.hpl.sk/odborna-zona/vysetrenia/paraz... tu je napisane:

Protilátky triedy IgM sú dôležitým markerom akútneho štádia toxoplazmózy, ktoré sú detegovateľné vo vysokých titroch práve na začiatku ochorenia. Objavujú sa už na 3. - 5. deň po infekcii a obyčajne vymiznú do 9 mesiacov. U niektorých pacientov sa však stretávame s dlhodobým pretrvávaním vysokých hodnôt IgM.

lucka011
1. apr 2015

Ahoj. Neviem co ti tu uz odpovedali maminy predomnou, ale ja som si s toxom zazila svoje..
Este predtym zareagujem na nazov aky si dala, mam pocit, ze to su len tie protilatky, ktore ti ostali po toxe, takze sa nie je coho bat a zbytocne ta strasia...
Pri prvom tehotenstve mi tiez na zaciatku zistili toxo. Ale ja som mala vsetky vysledky zvysene, cize akutnu toxoplazmozu. Zacala som brat lieky, ktorymi som sa dopovala az do konca tehotenstva. Tieto vysledky ake boli na zaciatku, som mala rovnake cele tehotenstvo, cize nic sa mi neznizovalo, stale vysoke hodnoty. Raz mi doktorka uz asi po piatom odbere, vtedy mi brali krv kazdy mesiac, neviem ci aj castejsie nie povedala, aby som zvazovala nad potratom, alebo aspon amniocentezou, lebo tie vysledky kedze sa nemenia, a ja som nepotratila, dieta bude chore. (Pri tejto chorobe,ak ju dostanes na zaciatku tehotenstva, sposobuje to vacsinou potrat, neskor to, ze ostane dieta postihnute.. )
Ja vystrasena som utekala za svojim gynekologom, ze co mam teraz vlastne robit. A on mi s uplnym kludom v hlase a usmevom povedal, ze by to bola totalna hlupost. Ze vysledky nie su tak strasne podstatne a na ultrazvuku mam vsetky hodnoty na babatku v poriadku (ci su nejake prejavy toxa na babatku sa da celkom dobre vraj pozorovat aj na sone, ze tam sa to da tiez zistit ked nie je nieco v poriadku).
Vtedy som preplakala ani neviem kolko dni. A potom som si povedala dost, moje dieta je zdrave. Poctivo som brala lieky, chodila na krv na infekcne, a uzivala si tehotenstvo. A tak aj bolo. Narodila sa mi krasna, zdrava baba, ktora mala negativne vysledky (ked ma mamicka toxo, tak sa babatku hned po narodeni berie krv a zistuje sa ci to ma aj dieta). Jedine co mala, boli protilatky na toxo, ktore prechadzali cez mat.mlieko. Ked som prestala kojit, zmizli aj tie.
po vyse roku a pol som otehotnela znovu a co sa udialo po odbere krvi? Zistili mi zvysene zoxo 😀 Ale nie len protilatky, vsetko zvysene.. Tak som si zase pekne krasne presla dalsie vysetrenia na infekcnom. Zvysene vsetky hodnoty, nechapal nikto. Ale z toho som si uz velku hlavu nerobila. Doktorovi som povedala, o prvom tehotenstve, takze som nebrala ani lieky, ani ziadne odbery krvy, ziadne zbytocne vysetrenia... Narodila sa mi druha zdrava krasna baba s negativnymi vysledkami ako pri prvej.
Vtedy mi este doktor povedal, lebo som sa ho pytala ako je to mozne, ze toxo sa da dostat opakovane, ale uz su tam tie protilatky, takze nic nehrozi..
Takze len ziadne stresy, niekde sa vraj testy na toxo v tehotenstve ani nerobia. Podla mna je to len zbytocny stres, toho som ja mala pri prvej kvoli nemu az-az...
Ked sa ma nieco stat, tak sa stane a my to uz neovplyvnime. Tak si len tehotenstvo uzivaj, ubehne rychlo aj ked sa to tak nezda.. Ale ja spominam rada na tie chvile kludu 😝 Pri druhom som sa uz tak nenahlila k porodu, vtedy som hovorila, "mas cas, mne je este dobre" 😀
Vela stastia prajem 🙂 😉

lucka011
1. apr 2015
mishaella1984
autor
1. apr 2015

@jasminet neviem co su vysoké hodnoty toho lebo ja mam 0,98 a to je hraničné. Do 0,9 je negativne a nad 1,1 je pozitivne.

mishaella1984
autor
1. apr 2015

@lucka011 dalujem Lucka troska si ma ukludnila 🙂 neviem preco vtedy ked ma byt zena najviac v klude jej vedia vsetky info podat prave najnecitlivejsie. Pri tomto prvom odbere mi brali 4 ampulky na asi 30 veci.

jasminet
1. apr 2015

@mishaella1984 0,98 nie je 1,1... kde si nasla, ze 1,1 je pozitivne?

mishaella1984
autor
1. apr 2015

lekarka to povedala, ze take parametre su

lucka011
1. apr 2015

@mishaella1984 no jasne. Oni su uz v takom stereotype ti nasi doktori. Tolko informacii maju podat a tolkym ludom, ze si uz asi ani neuvedomuju ako to povedia 😉
Ja mam pamiatku na tolke odbery, ktorymi som presla hlavne pri prvom tehotenstve 🙂 Mam na ruke taku peknu jamku kde mi vzdy pichali ihlu 😝

jasminet
1. apr 2015

@lucka011 ja som tiez mala vsetky hodnoty pri toxo pri prvom tehotenstve, ale na infekcne ma nikto nehnal, dcera je zdrava a bezproblemova. pri druhom to nikto uz neriesil, az teraz pri tretom po zmene gynekologa sestricka skoro hystericka, ze toxoplazmoza mi vysla....tak som ju ukludnila, ze o tom viem. ked o 2 tyzdne pojdem na kontrolu schvalne si pozriem tie vysledky ake mam hodnoty 😉

mishaella1984
autor
1. apr 2015

@lucka011 ja mam jamku na stehne zvonka lebo mi ako maličkej par mesačnej stale na to iste miesto pichali injekcie

lucka011
1. apr 2015

@jasminet
Mozno zalezi aj od toho ake vysoke tie hodnoty boli...
A asi pri druhom by uz tiez z toho nic nerobili, len som tiez zmenila lekara lebo sme sa odstahovali. Takze asi preto.. 😉
ja by som tiez este vedela asi najst tu haldu papierov z vysledkov este z prveho tehotenstva 🙂

jasminet
1. apr 2015

@lucka011 ja som prave po kazdom porode menila gynekologa 😀 takze prva riesila, druhy nie, tretia aktivna sestricka 😀

mishaella1984
autor
1. apr 2015

@lucka011 ja uz do dalsieho dietata nejdem toto cele mi bohate staci

lucka011
1. apr 2015

@mishaella1984 Neboj nic, zabudnes na tie stresy 🙂
druhu sme ani my neplanovali. Sme si povedali, ved vsak raz ked si nedame pozor, nic sa nestane.. a o par tyzdnov som muzovi mavala testom pred ocami 😀

mishaella1984
autor
1. apr 2015

@lucka011 no to ja si budem lebo urcite dalsie nechcem uz toto bude dost zásah do rozpočtu takze bohate staci

anakristina
15. nov 2015

@mishaella1984 ahoj ako ste na tom.dufam ze si dobre dopadla s toxo.aj mne to zistili tak citam ze neni to taka tragedia

Strana
z2