Panická porucha a antidepresíva v tehotenstve
Ahojte, trpim panickou poruchou uz niekoľko rokov. Liečila som sa AD, ssri plus xanax, pripadne Lexaurin. Zistila som, ze som tehotna. Lieky mam vysadiť postupne ak sa podarí na rady lekára. Chcem sa spýtať ci mate niektorá a tym skúsenosť? Ci sa vam to podarilo alebo brali ste lieky aj počas tehotenstva a ake možné následky môžu mat lieky?
Dakujem za vsetky odpovede a zapojenie sa do diskusie.
Dievčatá a detičky máte zdravé ked ste brali tie AD?? nemali abstinenčné priznaky??
Mlieko s medom :D akože výsmech do očí mne radila raz na linke dôvery keď som mala hrozný atak ze omaľovanky pre dospelých a čajík :D no povedzte niečo. Ja mam lieky a som happy budem ich brat dokonca života žiaden atak mi zato nestojí kto nemal nevie to nie je život s atakmi
Aj u nas vsetko v poriadku.. Ziadne priznaky.. Nebojte sa, vsetko bude v poriadku baby 😊
@silvika99 súhlasím na 100%
Dievčatá ani neviete čo to je bez liekov, proste čistá katastrofa, sú dni kedy to je ok, ale potom prídu dni kedy sa idem zblázniť.Nechápem ako môže jeden lekár tak povedať a druhý inak, kto ma pravdu hm.
Baby pridávam sa bohužiaľ k vám. Už neviem ako ďalej. Som skoro v 35 tt. A už piaty deň trpím atakmi paniky. Začalo sa to tým, že som zostala PN, manžela mám služobne odveleného mimo SR, chodí domov na jeden deň raz za 2 týždne. Najprv som len pociťovala smútok z týchto 4 stien v ktorých som zavretá až to pred pár dňami prešlo do PP. Už som ju v živote zažila dvakrát. Raz pred nikoľkými rokmi ale vtedy išlo o strach zo smrti, že mi niečo je. Druhý krát som to zažila po pôrode prvého syna, bála som sa ako sa o neho budem vedieť starať, či ho budem milovať atď. Ale ani v jedhom z týchto prípadov to netrvalo tak dlho a ani zďaleka to nebolo také intenzívne ako je to dnes. Nevyhľadala som odborníka, lebo vtedy mi na to stačili najbližší, hlavne vtedy bol manžel doma so mnou. Dnes sú tie záchvaty úplne iného charakteru. Bojím sa, že nebudem milovať druhé dieťa, alebo že budem prvého syna milovať o to menej a najmä čoho sa najviac v tých atakoch bojím, že zošaliem. Že prestanem vnímať realitu. Že prestanem milovať obe svoje deti, akokeby som sa bála, že prestanem existovať. Je to príšerný stav sprevádzaný typickými fyzickými prejavmi, ktoré ma však netrápia. Trápia ma tie myšlienky čo mi stále napadajú a nedajú sa odohnať. Teraz cítim strach z ďalšieho ataku, čiže mám paniku z ďalšej paniky. Neviem čo mám robiť. Magnézium, guajacuran som skúšala, ale to ma na chvíľu úplne utlmi a zase nechcem si pripadať ako zomnie ktorý nič nevníma keď mám na starosti malého syna. Prosím poraďte mi čo robiť. Oplatí sa mi navštíviť psychiatra ked som pár týždňov pred pôrodom? Dúfam, že ma niekto pochopil a poradí, lebo sa naozaj bojím, že zošaliem ☹
@ssslnieckooo to máš 5 týždnov do pôrodu však?? to ti už nič nedajú lebo AD ti zaberú najskor za 3 týždne. Máš doma neurol, alebo diazepan alebo xanax?? v malej dávke to môžeš brať. Zbytočne by som ti radila že sa niečím zamestnaj ked ani mne to nepomáha.
Ešte dievčatá celkom zaberá aj autogenny tréning síce stále cvičím iba začiatok, ale vie ma to ukľudniť a myslím to vážne.
@layla1 nemám doma ani jedno z toho, pretože som nikdy nič podobné nebrala. Mám doma len magnézium, guajacuran a sédatif pc. Už sa ako topiaci chytám každej slamky. Najhoršie je, že manželovi keď sa zdôverím, nechápavo na mňa hľadí, nedokáže pochopiť moje strachy. Aj teraz sedím v kŕči ako kopa nešťastia, pretože pred chvíľou jeden atak ustúpil a ja už čakám kedy ma tie myšlienky prepadnú znova. Proste cítim sa veľmi veľmi zle. Nikdy som si nemyslela, že budem takéto niečo zažívať a keby to vedelo moje okolie, malo by ma za blázna.
@layla1 a ešte sa chcem spýtať tie AD na toto zaberajú? Neutlmia ma iba? Pretože ja by som rada chcela normálne v rámci možností fungovať ďalej. Nemať len pocit, že mám zablokované komplexné myšlienky. Fakt mám príšerný strach, je to strašné nemôcť sa premôcť myslieť na niečo pozitívne, hlavne keď práve dnes mám doma aj muža a mám úžasného syna. Nič mi nepomáha ☹
@ssslnieckooo NIe AD ťa neutlmia neboj sa ale trvá asi 3 týždne kým zaberú.
@ssslnieckooo počuj neurol alebo xanax alebo diazepam ti vie aj tvoja obvodna lekárka napísať nemusíš isť k cvokárovi 🙂
@layla1 super. O pár dní mám poradňu, tak si budem pýtať výmenný lístok k psychiatrovi. Hanba nehanba, potrebujem sa pozbierať. Je mi zo seba príšerne na nič. Môžem sa spýtať, máš nejaké podobné skúsenosti?
@layla1 a tie lieky pomôžu okamžite? Nevyvolám si sama ďalšie záchvaty tými neodbytnými myšlienkami aj keď si tie lieky dám?? ďakujem, si veľmi zlatá, že reaguješ.
@ssslnieckooo tie lieky ti zaberú myslím xanax, neurol alebo diazepam, ale nesmie ssa to brať dlhodobo, berieš to iba vtedy ked dostaneš záchvat.
@ssslnieckooo pisala som ti poštu
Baby, otehotnela som polroka po vysadení ad. Aj moja diagnóza je pp. Vyplasila som sa....stavy sa mi vrátili. Bez ad to nedám. Išla som k mojej MUDr. Lieky mi nedala. Do 3.mesiaca vraj užívať nemám. Začala som chodiť na terapiu ku klinickej psychologicke, ktora sa špecializuje na pp. Pomohla mi velmi. prišli mi zle genetické testy, absolvovanie genetiky a dokonca som šla na amnio (nikdy viac, ten hlupák mi pichol 5 x do brucha).... prezila som to. Zvlastne je, že v ten moment mi moja pp odišla. Pôrodu som sa nebála. Bála som sa poporodnej depresie. Nič také sa nekonalo. A to sme s refluxovym mimi nespali 4 mesiace. Bala som sa laktacnej psychózy....ani tá nikde. Kojila som 3,5 roka. Psychologicka mi pomohla rozpustiť obavy a strach. Mne tehotenstvo pomohlo na pp.

Keby sa to tak dalo s mliekom s medom a tymi ich radami, tak by takych dr nebolo ani treba.. Tak urcite su Ad, ktore vobec neodporucaju, ale od 2. trimestra su urcite niektore, ktore uz brali zeny.. Neni ste jedine, nebojte sa.. Treba zmenit doktora..