icon

Pankreatitída a tehotenstvo

tmonika
15. máj 2014

Mala niektora z Vas zapaleny pankreas pocas tehotenstva? Ako ste to riesili, strava, lekar, vysetrenia...??

Strana
z2
stefka33
15. máj 2014

@tmonika Ech tak toto ti teda nezávidím. Ja som si cez to prešla (akútna pankreatitída), ale tehotná som nebola. Liečba trvala vyše roka. V súvislosti s tehotenstvom ti neviem poradiť, ale ohľadne pankreatitídy môžem.

tmonika
autor
15. máj 2014

@stefka33 mozes pipísat priznaky, bolesti hlavne kde a vsetko ostatne?...mne sa to prvy krat stalo asi pred 2 rokmi akutna pankreat. nemala som az take silne bolesti ako sa hovori, pichanie a bolest brucha, vysetrenie...a z krvi mi bolo zistene ze mam zvísene hodnoty pecenove a pankreas chceli si ma tam nechat ale neostala som, lekar sa vyjadril, ze treba dietu a uz to asi ustupuje, pretoze som sa citila o par hodin lepsie a bolesti postupne vymyzli. Toto sa mi opakovalo v priebehu roka asi 2-3x ale slabucke po zjedeni hladne zeleniny vtedy som hned vedela nejest vobec, trochu pit...ale teraz ma to zacalo pred š dnami po salate zeleninovom a rybe, nie akutne len som cititla slabe popichavanie pri nadychu po 2-3 h to preslo vcera som mala dietu dneska jablko a prestalo uplne, len som chcela nazor od tehulky kt. to zazila, lebo som písala na jednu poradnu kde ma gyn. vystrasil!!!zajtra idem na krv k svojmu gyn. tak mu to hned poviem. Ale mozes napísat nieco, aby som viac vedela.

stefka33
15. máj 2014

@tmonika Zrejme si mala len podráždený pankreas podľa toho čo popisuješ. Akútnu pankreatitídu by si len tak nepredýchala. Bolesť je lokalizovaná tesne pod hrudnou kosťou. Záchvat je tak silný, že nie si schopná pohybu, len skrčene ležať a ledva dýchaš. Zažila som si všetko možné od pôrodu, cez trhanie zubov bez anestézi, ale toto sa nedá s ničím porovnať. V tej chvíli som prosila aby ma zabili, že chcem ihneď zomrieť. Vraj je to jedna z najhorších bolestí akú je človek schopný zažiť. Neviem si predstaviť nič horšie, snáď upálenie za živa by sa tomu rovnalo. Diétu je nutné držať veľmi dlho. Je trojstupňová ak si dobre pamätám. Dá sa to vygoogliť rýchlo. Neviem ktorý stupeň držíš, ale zeleninu by si mala jesť len varenú, koreňovú. V prvom stupni sa nesmú jesť žiadne tuky. V druhom stupni trošku surového masla na dochutenie a v treťom je to voľnejšie. Ja som bola na tom veľmi zle, tak som mala aj stupeň 0 a to je nepríjmať stravu a tekutiny vôbec. Ležala som na JIS napojená na umelú výživu 1 mesiac. Dôsledne dodržuj diétu, lebo ak ti to prepukne naplno tak sa z toho len tak nepozbieraš. Pri akútnej pankreatitíde je pravdepodobnosť prežitia 4:6! Čo som si aj overila v nemocnici, kde to na vedľajšej izbe nezvládla 27 ročná baba. Možno mi niekto vynadá, že ťa straším, ale je nutné aby si vedela, že diétu musíš dôsledne dodržiavať, aby si sa nedostala do život ohrozujúceho stavu.

tmonika
autor
15. máj 2014

@stefka33 ja len podla papiera co mi dali v nemocnici vtedy bolo napísalne akutna pankreat. ale prisla tam jedna pani co nevedela ani chodit a tej bolo strasne zle, tak to bolo asi len to podrazdenie. Dietu som mala vtedy, ale tam vacsinou take je ze varena zelenina, varene kuracie maso, ziadne strukoviny, sladke a taketo rozdelenie, teraz som nejedla par hodin lebo to je na to najlepsie ale kedze som teh. tak vyhladavam co mozem, a to v malych davkach jem: suchar, jablko, caj, piskoty, varene maso asi len zajtra... idem vygooglit tu 3 st. dietu. Inac s coho to vlastne je? je to dedicne alebo nerozumiem. Tak toto s tym dievcatom vedla, odteraz asi budem poctivo drzat vsetko co mam.

simca06022011
15. máj 2014

Mne zacali "koliky" v tehu, ale nevedela som co to je, takze mas vyhodu... ;) Skusim strucne: Babatko ma zdrave, ale od 5-6mesiaca ta bola hroza, kazdu noc som stravila nad zachodom (DOSLOVA), gynekolog s tym nic, ze v pohode.. nakoniec som nabehla do porodnice, to uz bol cca 7mesiac, mesiac som tam bola s prestavkami, nakoniec mi vyvolali porod. Dva tyzdne po porode som skoncila na urgente s takou kolikou ze som ledva chodila, revala som tam chirurgovi na urgente (co teda nie je moj styl, ja dost vydrzim:P ) .. ten mi supol injekciu do zadku a sup na chirurgiu. Vysetrili, mala som velmi zle vysledky vsetky. CRP, Pankreas, pecen... vraj zlcnik bolo podozrenie prve, hned ma chceli rezat.. no ale.. nedala som sa :P Sono zlcnika, gastroenter., vsetko bolo ok... len bolesti, vysledky zle, koliky. Cize nam bolo doma jasne co to je. Ostala som na hladovke, chirurg mi pri mojej xytej navsteve povedal, ze teda to je iba na dietovanie a mam si davat pozor, lebo moze to zle dopadnut... Teraz je to 3 roky! A len pred mesiacom-dvoma som zacala jest paradajky, salat len velmi opatrne! Cize ja sa divim, ze s taktouto diagnozou ti nepovedali o diete. Ja som bola pol roka na varenom mase a sucharoch.... po roku takehoto "nejedenia" som zacala jest, bolesti som mala uz viac zo stresu asi.. lebo to boli len take bolesti pod hrudnou kostou, sem tam som musela zalahnut lebo som nemohla nic... kupila som si kopec enzymov na travenie. A ako hovorim, teraz som zacala jest zeleninu.. pomaly.. kym mi nebolo tazko z paradajok tak trvalo par dni, teraz uz zjem jednu :P Tak asi tak, davaj si pozor na stravu! Najdi si celu dietu na nete a podla toho sa riad.

stefka33
15. máj 2014

@tmonika Voľakedy to bola takmer výlučne choroba starých alkoholikov. Teraz čoraz viac postihuje mladých ľudí. Je to stravou, čo ješ. Konkrétne ja som to dostala z neliečeného žlčníka. Mala som asi pol roka žlčníkové záchvaty a odkladala som návštevu lekára, veď čo sa budem ponáhľať však ľudia to odkladajú celé roky. Mala som smolu a bola som jeden z tisíc žlčnikárov, čo im kamienok upchal žlčovod takým spôsobom, že sa žlč preliala namiesto do žalúdka, do pankreasu. Neviem nakoľko tomu rozumieš, tak ti radšej vysvetlím: proces trávenia sa v žalúdku začne vtedy ak sa zmiešajú žlč a enzýmy z pankreasu. Keďže mne sa žlč preliala do pankreasu, tak nastal proces trávenia v pankrease a ten sa začal sám tráviť. Z toho tá bolesť.

tmonika
autor
15. máj 2014

@stefka33 u nas v rodine mala starka problemy taketo, tak mna to hned napadlo ze dedicne...no uz budem urcite opatrnejsia.
@simca06022011 dakujem za odpoved, boli ste na gastre na hadicke do krku?

simca06022011
15. máj 2014

@tmonika jasne a keby raz :P Na obycajnej aj na ERCP, kde mi robili "lavaz zlcovych ciest" (tj. preplachovali to nejak) ale nic som tam nemala. Nemyslim,ze je to iba dedicne ale tak urcite to ma vplyv.. ved napr. zlcnik, ktory sa pri kolikach takehoto typu rutinne vybera (ANO, pisem rutinne, lebo vidite, ja ho mam, zijem a ani na liekoch nie som a v nemocnici som tiez nebola ani nepamatam, iba mi lekar urobi vzdy koepc vysetreni a ide sa... a boli kocky v nemocnici ako ja po porode, a kazdu hned brali na operacku vyberat zlcniky!) Tak diagnostika by ma tiez zaujimala.. u nas maju vybrate zlcniky hadam vsetci starsi... (babka, dedko... z mojej strany, z priatelovej strany tiez ;) ) Zlcnik vie toto sposobit, ked zlc ako pise stefka33 sa prelieva, lebo je napr. upchaty... NIekedy sa zlcnik zvykne aj roztrhnut a to uz je sodoma gomora.. teraz mam problemy napr. (s prepacenim) s nafukovanim a tym spojenymi vecami... ale postupne to prechadza vsetko. U mna to bolo trochu sposobene tym tehotenstvom.

stefka33
15. máj 2014

@simca06022011 Tak to s tými rutinnými operáciami je pravda. Mňa obvoďák odhováral, že netreba vyberať, ale dala som na gastroenterologa a nechala si ho vybrať. Pýtala som sa potom chirurga ako to išlo a on mi povedal, že žlčník bol úplne v poriadku, žiadne kamene - nič. Zrejme tam bol kamienok, ale už sa vyplavil. Tak ale ja som si prežila svoje, som rada, že hoc aj preventívne je vonku. Inak to nafukovanie, čo si spomínala ti môže spôsobovať práve žlčník.

zozidlo4
3. máj 2015

Veľmi by som chcela poprosiť o pomoc. Už tri roky sa liečim na hemoragickú nekropankreatitídu. Som šťastne vydatá, a napriek tomu, že nám žiadny lekár neodporúča dieťatko, vzhľadom na moju chorobu, otehotnela som hneď po svadobnej noc. Bábenko som na strašný žiaľ nás všetkých potratila, a takisto aj ďalšie dve bábatká...naposledy pred mesiacom... vždy to moj organizmus- alebo ten náš malinký najelik nezvládnu medzi 6-12.tt. Neviem, či má nejaká mamička iné skúsenosti, žeby ma potešila, dodala mi nádej, že aj chorá dokážem donosiť vytúžené dieťatko. Na histologii sa nikdy nedala určiť príčina úmrtia plodu... skrátka, len prestal byť ďalej vyživovaný.... ☹ Prajem všetkým veľa veľa šťastia a krásny jarný dníček.... Zorka 🙂

tanky
26. dec 2015

@stefka33 ahoj prodim ta mohla by si mi o akutnej pankreatitide napisat viac mame s tym doma problem a sme yz bezradni dakujem

tanky
26. dec 2015

@stefka33 preste ten isty stav same infuzie a ziaden pokrok ako to zvladnut

stefka33
26. dec 2015

@tanky čo potrebuješ vedieť? Pýtaj sa konkrétne. Ak budem vedieť tak poradím.

tanky
26. dec 2015

@stefka33 stalo sa to ze ockovi upchal kamen vyvod je to uz 6den ma uz znicenu polku pankreasu bere iba vyzivy je arrasne nervozny napojeny na hadicky stale si ich vybera tazko sa mu lezi stale len vravia treba cakat cakat sme v koncoch chcela by som vediet ako to bolo s tebou aky to malo priebeh ako mu pomoct

stefka33
26. dec 2015

@tanky Trvá to dlho, niekedy aj tri mesiace. Keď ma napojili na hadičky koncom oktobra, tak mi sľubovali, že do Vianoc som doma. Nakoniec som to zvládla za mesiac a začiatkom decembra som bola doma. Má sondu cez nos do tenkého čreva, alebo dostáva výživu do žily (také akoby mlieko vo veľkom sáčku)? Potrebuje byť v psych. pohode. Majú televízor na izbe? Ak nie tak mu nejaký prineste, lebo sa tam zblázni. Ešte píšem IP.

tanky
26. dec 2015

Je na jiske ma vela hadiciek ta na nose mu vadi najviac nemozu ho operovat kym sa pankreas nezahoji aj teba operovali? Mala si poskodeny pankreas? Najhorsie je ze nie je v psych.pohode nevieme ako ti spavit aby bol ma velmi nafuknute brucho aj ty si mala? Nam nic neslubuju len vravia ze je to velmi vazne mozes mi napisat viac info? Dakujem

12monika11
21. mar 2016

Podelím sa s Vami o moje skúsenosti : v decembri 2014 som skončila na ARE diagnóza : ťažká akútna nekrotická pankreatitída. Nedávali mi veľkú šancu. K tomu som dostala sepsu ako bonus, čistili mi krv keby to nurobili tak tu dnes určite nie som. Napojili ma hadičkami cez ústa a nos , prestali mi pracovať črevá, odchádzali mi plúca a obličky. Najhoršie na tejto chorobe je, že sa nedá liečiť jednoducho neexistuje žiaden liek musíte len počkať, či si telo s tým poradí samé alebo potom bohužiaľ. Jednoducho dajú Vám lieky od bolesti nejaké tie antibiotiká mne ich dávali asi 6 druhov tie najlepšie čo mohli byť možno že aj to mi pomohlo ale potom neostáva nič len čakať. Mne sa to stalo z upchatého žlčového kameňa. Mávala som často koliky, ale nakolko malá dcéra moja mala vtedy len dva mesiace povedala som si, že počkám rok a potom pojdem na operáciu, ale nevydržala som a ked mala malá 4 mesiace ja som už bola na ARE. Takže keď upchal kamienok žlčovod enzymi z pankreasu nemali kam odtekať a začal sa sám tráviť. Takže odporúčam každej jednej hoci aj z banálnej prevencie žlčník vybrať aj keď sa to robí na bežiacom páse neohrozíte si tak zdravie a hlavne tu budete pre svoju rodinu a deti. Vôbec nemám problém z tým, že je žlčník vonku lebo keby som si ho nechala pankreatitída by sa mi vrátila. Operovali ma az 5 mesiacov po pankreatitide lebo som medzi tym dostala krvnu zrazeninu do brucha a musela som si pichat vcelicky na riedenie krvi do brucha rano a vecer. Operacia zlcnika zaberie spolu 4 dni keby som to nebrala na lahku vahu a bola by som si ho dala vybrat nemusela som takto ohrozit svoj zivot.

kakatulik
21. mar 2016

@12monika11 na zaklade osobných skusenosti si dovolim napisat,ze si sa druhy krat narodila mozes oslavovat narodeniny dva krat 🙂

lillinka01
21. mar 2016

Ahojte... prosim o prepacenie autorky tejto otazky o prizivovanie, ale chcela by som vediet, ci moje traviace tazkosti mozu suvisiet s pankreasom: naduvanie, takmer z cohokolvek, po niektorych jedlach akoby bolesti pod hrudnikom, najnovsie mam pocit nechutneho palenia zahy, akoby sa mi jedlo vracalo naspat. Je to neznesitelne. Uz nemam chut jest nic...

kakatulik
21. mar 2016

@lillinka01 ja si myslim,ze nie,Ale...chod ku lekarovi necj ti urobia gastroskopiu.To moze byt vselico.Od intolerancie na porviny,helikobaktera...az po co ja viem este co....

lillinka01
21. mar 2016

@kakatulik dakujem... najviac ma desi ta bolest medzi rebrami a pod hrudnikom, to je otras... omg hadicky??

kakatulik
21. mar 2016

@lillinka01 keby si mala pankreatitidu,tak mas nenormalne bolesti.
Niekedy staci rontgen s kontrastom,ale ta gastro nie je az taka hrozna...to ti daju take oblbovayk,ze ani nebudes vediet...ale chod co najskôr,aby si nieco nezanedbala. 🙂

12monika11
22. mar 2016

Lillinka01 bolesť pankreasu je neopísateľná to je bolesť, ktorá Ti nedá postaviť sa rovno skôr žlčník spôsobuje nafukovanie určite by som zašla na gastro radšej teraz ako neskoro.

12monika11
22. mar 2016

Zabudla som, že som chcela k tomu svojmu príspevku pridať ešte otázku, či sa nájde nejaká žena , ktorá prežila to čo ja a mala po tejto chorobe ešte dieťa..... som tehotna, a neviem čo mám robiť, lekár hovorí že je veľké riziko že možem prísť o život, tak strašne som chcela ďalšie dieťa a teraz sa ho musím vzdať, neviem či to dokážem, mám krásne zdravé dve deti ale chcela som mať tri neviem či sa s tým budem vedieť vyrovnať po psychickej stránke .... budem rada ak by sa našla nejaká žena a napísala mi svoju skúsenosť. ďakujem

kakatulik
22. mar 2016

@12monika11 a teraz si uz OK?Lebo ak ano,nechapem co tym mohol mysliem....jasne,je to zataz,ale ak uz vsetko funguje ako ma,tak veru neviem co tym myslel.....niektory doktori su fakt hrozni. 😒

12monika11
23. mar 2016

Teraz je rok od toho co som prekonala a problemy mam len s travenim inak bolesti nemam. A podla doktora problem je zevraj v tom, ze pankreas sa zevraj neda uplne vyliecit a ze je tam vysoke riziko, ze sa mi pankreatitida vrati a to by som uz nemusela prezit a ze zalezi na mne ako sa rozhodnem, tak mam hlavu v smutku....

kakatulik
23. mar 2016

@12monika11 pockaj a si tehotna?

12monika11
24. mar 2016

Kakatulik : Ano som. A zhanam citam, ci sa nenajde nejaka baba, zena ktora sa ocitla v mojej situacii. Docitala som sa, ze problem u mna moze nastat vo vyssom stadiu tehotenstva kedy ten vnutorny tlak na organy moze sposobit nedostatok odtoku pankreatickych enzymov a vtedy by nastal problem a zrejme by zacala zas pankreatitida

tina2014konik
24. mar 2016

@12monika11 ahoj, ja som bola v podobbenj situaci, ale nie az tak strasne akutenej s operaciou ako ty. Diagnoza znela rakovina pancreasu - s vidinou 3-6 mesiacou zivota. Potom som si zaplatla dalsie testy a ukazalo sa ze rakovina to neni, ale zmena struktury uz ano a kazdym dalsim zachvatom som blizsie k rakovine. Navstivila som vela lekarov v CR aj jedneho liecitela. lebo dieta nasadena lekarmi mi sposobovala dalsie a dalsie zachvaty, stale som kolabovala , bola v nemocnici, vaha prudko ubudala a bola som bezradna. Ta specialna dieta a zmena mnohych veci mi pomohla. Par rokov na to som otethotnela, bala som sa ako to dopadne. tehotenstvo bolo v pohode na diete, ktoru sa riadim dodnes. Ale porod bol strasny, dostala som zachvat, msueli mi davat kapacky, skoplikoval s anormalny porod, uapdala som do bezvedomia a vo finale, ked uz malu nemohli namerat a mala som v sebe uz vela liekov, tak akutny ciisarsky rez ( spinalku som nemohla, koli poskodenej chrbtici po autenehodea moznosti ochrnutia pri porode, lebo uz pocas tehotenstva nastal problem s crbticou a uvalozalo sa o operacii ihen po porode, co chvalabohu nenastalo.... uz som skoro nemohla chodit, ako ma bolela noha a bedrovy klb..karzy krok bol so slzami v ociach od bolesti). Malicku museli ozvivovat. Nastastie to dopadlo dobre, len mala do 4 mesiaca neskutocne kolik( skoncili sem az v nemocnici) a mne sa jazvy hodjila strasne pomaly - popraskali mi vnutorne stehy po sekcii. Ale ta malicka za to stala. Ak chces pisni do spravy, dam ti kontakt an toho liecitale, konzultuje vazne pripady s lekarmi. keby nie on, ja dnes uz nezijem 🙂

tina2014konik
24. mar 2016

@tina2014konik inak ja som v tehotenstve pribrala málo, tak mozno preto nebol taky tlak an pancreas. teda prve 4 mesiace som schudal 7 kil a vo vinale nabrala len 9 kg.

Strana
z2