icon

Piata choroba a tehotenstvo

slexa
28. máj 2015

Ahoj maminy...máte alebo mali ste niektorá skúsenosti s tým, že mám dcéru 4,5 ročná, má piatu chorobu, vyrážky na ručičkách, ramenáchz bez hocijakých iných príznakov (bez horúčky) a ja som v 14 týždni tehotenstva...volala som so svojou gynekologičkou, vravela, že by to nemalo byť pre mňa riziko...ale ja krava furt musím šmírovať na nete a tam píšu iné bludy, že je to nebezpečné pre plod a podobne...ak by ste mali s tým hociktorá nejaké skúsenosti alebo vaši známi, prosím dajte mi vedieť, ďakovala 🙂

karmelka77
7. jún 2016

@lucuska22 minuly tyzden v pondelok mu brali krv a teraz rano mi dosli vysledky...ano ma vysoke protilatky nato, ja som mu to dala robit potom co zaciatkom maja mal problemy, davala som sem aj fotky ako vyzeral..a kedze bol teraz na predoperacnych vysetreniach tak som ich vyuzila ked mu uz brali krv tak som dala spravit aj toto

lucuska22
7. jún 2016

@karmelka77 aha,no aj ja som bola v pondok ale este stale nemam vysledky

karmelka77
7. jún 2016

@lucuska22 mne niekto vysvetloval ze na to sa musia objednat nejake specialne sety a potom sa caka na viac vzoriek aby sa to oplatilo robit, cize niekedy to moze trvat aj 3 tyzdne.

bestester
9. jún 2016

@urma aj kiahne maju svoju sezonu? ach jaj. Tieto choroby kiezby sme sa bez nich obisli ☹

lucuska22
9. jún 2016

@karmelka77 este stale ich nemam :(

jana_eyre
9. jún 2016

baby chcem sa spytat - vase deti ked mali 5chorobu nemalo ziadnu teplotu a soplik?

moja dcera mala pred dvoma tyzdnami uplne cervene lica, myslela som ze alergia.. ked to nepreslo ani po tyzdni, tak sme zasli k dr - ta skonstatovala ze 5choroba, mam davat fenistil.. tak ok, volala som s gynekologom, ze ak som sa nakazila, nic s tym nenarobim.. postupne jej vysyp presiel a teraz ma len flakate dlane..

teraz sa uz 2 den vyhadzal syn - ale taktiez nemal ziadnu teplotu, nic mu nebolo, len proste najskor mal flakate ruky, potom nohy a naneskor sa mu vyhodili lica..

je cerveny ako rak a strasne horuci.. ale nic mu nie je, iba je otapeny z fenistilu, lebo ho to svrbelo.. tak teraz rozmyslam - vsade sa pise, ze tejto chorobe predchadza teplota a katar dychacich ciest - ale ani jedno moje dieta to nemalo.. mna uz pomaly 3tyzden svrbi cele telo, ale bez vysypu, bola som aj na pecenovych testoch, ktore vysli negativne.. myslite, ze u mna sa takto prejavila 5choroba, alebo nas mozno vsetkych doma postretlo nieco uplne ine?

karmelka77
9. jún 2016

@lucuska22. :( snad dorazia coskoro

karmelka77
9. jún 2016

@jana_eyre moj nemal teplotu ani nic ine pri tom..ale lickami to zacalo potom vysyp na tele ale na dlaniach to nemal

lucuska22
9. jún 2016

@karmelka77 som ako na ihlach

lucuska22
9. jún 2016

@jana_eyre daj si zobrat protilatky na parvovirus b19

urma
10. jún 2016

@jana_eyre ja som sa teda nikde nedocitala, ze by ten vysyp pri 5. svrbel. A ani dlane... Teplotu asi 1 den 37C syn mal, aj dako cca okolo 5. choroby zahlienene dychacie cesty. Ale nemusi to byt. Ani mladsi nemal napr. To ja by som skor dala na to, ze ako bol starsi oslabeny virusom, tak sa na neho nalepilo /je skolkar/.
Nemam skusenosti...ale ked to bolo na dlaniach, rukach, nohach...a svrbelo, nemohol to byt virus ruka , noha, usta?

lucuska22
10. jún 2016

@urma len ze 5 choroba je jedina kde su cervene licka aspon tak mne to bolo vyvetlene,pri ostatnych moye byt vyrazka na tvari ale cervene licka cele su vraj len pri tej piatej

urma
10. jún 2016

@lucuska22 to moze byt, len zas ak ich to svrbi a skriabu sa, tak by som povedala, ze rozskrabane bude tiez cervene. Mozno fotky by viac povedali...
My mavame licka cervene napr. aj z atopie. Tak mne sa podla licok nedalo vobec riadit.

lucuska22
10. jún 2016

@urma 🙂 takzo povedat asi najlepsie len tym odberom krvi tam si moze byt clovek isty,vcera som voalala s kamoksu ta s malou kol 5 skoncila v nemocnici tak problemovo u nich prebiehala ☹

jana_eyre
10. jún 2016

@urma tak mne aj Dr vravela ze to svrbi, preto mam davat fenistil.. Netusim ale aj tak co by to mohlo byt.. Lebo dnes dcera nema uz ani dlane a syn to ma omnoho miernejsie, ani ho to uz nesvrbi a trvalo to vlastne Len 3 dni, ale dcere dva tyzdne.. Zato mna stale vsetko svrbi a zistila som ze moja kozna isla na dochodok.. No fakt asi u nas to ta 5ta nebude.. Uvidime ako to dopadne..

urma
10. jún 2016

@lucuska22 to mas pravdu, krv nepusti 🙂 . A co sa tej kamoskinej malej tak skomplikovalo? ☹

urma
10. jún 2016

@jana_eyre a po akej dobe ste to medzi sebou dostali? Aj ked teoreticky ste sa mohli nakazit aj naraz....

lucuska22
10. jún 2016

@urma no ona malinka to velmi zle znasala teploty mala,a tie flaky jej az opuchali ale tak ona nemala ani rok esre. A z krvi v nemocnici potvrdili ze je to 5 choroba.

urma
10. jún 2016

@jana_eyre tuto je pekne popisane http://mamaaja.sk/mamapedia/zdravie-deti/piata-... a uvadzaju, ze na dlaniach a ploskach noh vyrazka vobec nie je.
Ak zistite, co ste to mali, tak daj prosim info. Drzim palce nech je to uz dobre!

jana_eyre
10. jún 2016

@urma dakujem moc 😊

bubula_007
11. jún 2016

Pridám aj našu skusenost... u syna piata začala strašne červenými líčkami a uškami, čo som si myslela, že má od slnka. Asi dva-tri dni bol aj viac unavený, začal soplikovat a mal mierne zvýšenú teplotu a nemal vyslovene hnačku, len takú riedku stolicu raz za deň. U dr som s nim nebola, len som jej volala, a povedala mi, že to nie je alergia na slnko-čo som si povodne myslela, ale vraj je teraz v škôlkach populárna piata choroba. Kázala dávať len fenistil a ked by to cez víkend neprešlo, tak v pondelok sa ukázať. Ale dnes sa mi zdalo, že líčka už nemal tak silno červené a ani nie celý deň a prechádza to smerom dole... Mám ho nechať ešte týždeň doma????

evina313
12. jún 2016

@bubula_007 mal by sa na teličku vyhadzat. moj mal hrozive hlavne ruky, tam kde su bicepsy 🙂 tvar trvala asi 4 dni a potom už telo, to trvalo asi týžden. ja by som ho určite týžden nechala doma, imunita je oslabena...

bubula_007
12. jún 2016

@evina313 môj mal tvaricku a uška dost chytene, teraz sa to presunulo na ramena. Trošičku aj na chrbte vidieť. Čítala som, ze to prejde skoro celým telom. Zhora az dole. A okrem vyrážok ste mali aj sople, ci horúčku...??

karmelka77
12. jún 2016

@bubula_007 my sme cely cas nevedeli co to je a chodil do skolky..oslabeny z toho nemam pocit zeby bol..sople ani nic ine sme nemali ani teplotu zvysenu, zacalo to tiez lickami a vrchom usiek..

urma
12. jún 2016

@bubula_007 ja som citala tak, ze tyzden skor kludovy rezim. Nas bol zo skolky doma len par dni, on doma nevie mat kludovy rezim 😀 , stale na niecom maka a este sa aj strasne rozculuje na mladsieho brata 😝 .
Aj u nas si to najviac "odniesli" ruky. Presuvalo sa mu to nekonecne dlho z hora dolu, ale az tak postupne, ze najskor ramena z hora, potom ramena zo zadu....

evina313
12. jún 2016

@bubula_007 nie, len asi 3 dni pred lickami začal soplit, ale nič, žiadna teplota. On mal prave narodeniny a boli sme v Legolande v Nemecku 🙂 tam som v noci googlila čo to može byt 🙂

bubula_007
12. jún 2016

@karmelka77
@urma
@evina313 môj mal najprv líčka červene, od utorka a az vo štvrtok sa objavil soplik, mierne teplota. Vcera uz líčka nemal červene, iba ramena, ale dnes mal horúčku, 38,2 a sople ma stale. Ale on ma dost slabú imunitu... uvidíme ráno ako bude, ci pôjdeme k dr.

bubula_007
13. jún 2016

dnes sme boli u dr, lebo vcera nastupili vysoke horucky, co je skor typicke pre sarlachovu anginu, ale dr to jednoznacne nepotvrdila... no nebudem sa k tomu uz vyjadrovat, mam dost... len dufam, ze mensi to nechyti, nech je to cokolvek.

evina313
13. jún 2016

@bubula_007 nema bodkovaný jazyk? sarlach sme mali tiež, dokonca 2x 😠 malý mal akoby maličke vriedky na jazyku a jazyk bol farby malin...to by ai určite spoznala.
a ano, aj tam bolo telicko trochu vyhadzane, ale nie tak ako pri 5.chorobe