icon

Piata choroba a tehotenstvo

slexa
28. máj 2015

Ahoj maminy...máte alebo mali ste niektorá skúsenosti s tým, že mám dcéru 4,5 ročná, má piatu chorobu, vyrážky na ručičkách, ramenáchz bez hocijakých iných príznakov (bez horúčky) a ja som v 14 týždni tehotenstva...volala som so svojou gynekologičkou, vravela, že by to nemalo byť pre mňa riziko...ale ja krava furt musím šmírovať na nete a tam píšu iné bludy, že je to nebezpečné pre plod a podobne...ak by ste mali s tým hociktorá nejaké skúsenosti alebo vaši známi, prosím dajte mi vedieť, ďakovala 🙂

bubula_007
14. jún 2016

@evina313 nemá bodkovaný jazyk, ani taky malinový, akurát mu videla jeden čapík v hrdle a že má červené hrdlo. A trosku vyhádzaný na tele, ale necítiť, ak ho pohladkam. Uz je to jedno, len fakt aby mi to maličký nechytil.

hefta
21. júl 2016

mooje nervy.. teraz čítam.. a čudujem sa ,že čo je to tá piata choroba... ktoré sú prvé 4?

zuna89
21. júl 2016

@hefta 1. osýpky, 2. šarlach, 3. rubeola, 4. rubeola scarlatinosa, 5. piata choroba (erythema infektiosum), 6. šiesta choroba (exathema subitum)
je to šesť infekčných detských chorôb, ktoré sa prejavujú vyrážkou

hefta
22. júl 2016

@zuna89 Ďakujem veľmi pekne)))

monilik
30. okt 2016

@zuzkagu ahoj,som v rovnakej situacii.syn ma 5. chorobu a ja tehotna a v strese.ako to u vas vtedy dopadlo?

monilik
30. okt 2016

@jeinabe ahoj,prosim ako ste nakoniec dopadli s tou 5.chorobou?syn sa mi zacal vysypat a ja som v 22tt ☹

jeinabe
30. okt 2016

@monilik ahoj...nechali sme tomu volny priebeh, bolela ma vtedy hlava, tak som si dala paralen....pediatricka mi tvrdila, ze sa nemam bat, ze horsie by bolo v prvom trimestry....mam zdrave dievcatko 😉....a jedla som Ccko vo zvysenom mnozstve.....drzim palce....

monilik
30. okt 2016

@jeinabe Dakujem. a blahozelam k princeznicke :-*

zuzkagu
30. okt 2016

@monilik no u nas to bolo v pohode ja som to nedostala. Hlavne nestresuj aj ked viem co prežívaš. Uz to veľmi neovplyvnis.

mimajka
20. aug 2017

@jeinabe kolko toho c-čka si jedla? Moja dcera ma pravdepodobne 5 chorobu a som v 20tt a som uplne zufala co robit.

n161109
20. aug 2017

@mimajka
Ahoj 🙂 neboj sa bude to Ok .... mne povedal doktor ze nemusím jesť nič ze 90% ľudí toto ochorenie malo v detstve a tým pádom to nedostaneš .... dcéra to mala ja som zo nedostala a maly je zdravý chlapček ... ked si dáš zvýšenú dávku C kľudne dvojnásobok ( pretože tvoje telo prebytok vyplaví 🙂 držím palce

jeinabe
20. aug 2017

@mimajka ahoj...viem co prezivas, dufam, ze to ani nedostanes...ja nechapem, co su to za pliagy a myslim, ze ani nasi lekari poriadne nevedia......ja som brala obycajne Ccko dvojnasobok, cize 3x2 tbl.....toto druhe tehu som bola vkuse chora, nachladena....som stastna, ze ma za tym a ze mam krasne dievcatko....verim, ze aj ty budes mat zdrave babatko, radsej necitaj na nete o tom nic, lebo potom ide psychika dole vodou....drzim palce....bude to v poriadku.....

mimajka
20. aug 2017

@n161109
@jeinabe dakujem. nic ine mi neostava odkedy je chora tak jem cecko. zacalo to vysokymi horuckami a nadchou. vysyp vsak prisiel na 6den od klesnutia tych 4 dnovych horuciek. Myslela som ze alergia na atb. Potom ked sa zobudila s cervenymi vyrazkovymi licami a vyhadzanym bruskom som nechapavo pozerala a myslela som ze je to alergia na paradajky. Ma ho druhy den a rozsiruje sa to aj po rukach a nohach. Ja netusim ci som to mala v detstve a asi sa to zisti iba z krvi. Zajtra kazdopadne zavolam svojmu gynekologovi ale asi iba cakat.

jeinabe
20. aug 2017

@mimajka a to nebude siesta choroba? My sme so synom nemali teploty......inac moja mala sa tak v aprili vysypala, skoncili sme v nemocnici 😞....najprv kaslala, dali.nam ATB, potom prisli teploty, zmenili ATB a o 2 dni vysev (na 8 den od prvych ATB).....doteraz sa nezistilo, ci to bolo z ATB, alebo nejaka pliaga...ale mala zapal.pluc.....ale v krvi mala vsetky virusy negativne....tiez vsetko pochytala od syna zo skolky....kazdy hovoril aka bude zdrava, ked ja som vkuse bola chora v tehu a pravy opak.....

mimajka
21. aug 2017

@jeinabe ja som s dcerou bola chora v jednom kuse a jej imunita je uplna hroza. Neviem ci je to siesta choroba, pretoze vysev je na licach a su az bordove a to je typicke pre 5 chorobu. a ten vitamin C si brala cely cas pocas inubacnej doby. Na nete som sa docitala 10-21dni. Oznamila si to hned svojmu gynekologovi?

jeinabe
21. aug 2017

@mimajka ja som brala C skoro stale, to ti neuskodi....ano volala.som.mu, on povedal, ze nic s tym neurobime, len vitaminy, citila som sa hrozne....pediatricka ma potom trosku ukludnila, lebo ze horsie by to bolo v prvom trimestry......po mesiaci som tiez skoncila na infuzkach v nemocnici, lebo mi prestala mala priberat, zase stresy.....pichala som si uz Fraxik do konca tehu, ale tam hrozilo nedokrvenie.....takze mala som otrasne tehu.....nakoniec mala 2900g, strasili ma s vahou 2500g......aj moj syn imunita na bode mrazu....ale alergologicka nam trosku pomohla...teraz nastupuje do skoly, tak v kutiku duse verim, ze uz bude lepsie, hoci uz smrka...

mimajka
21. aug 2017

@jeinabe ja mam vo stvrtok poradnu tak mu to tam oznamim uz je to fakt jedno. Uz sa zobudila a vysev sa vyrazne stiahol. Bola som v lekarni kupit cecka a budem sa teda dopovat. Aj my mame ist na alergologiu tak hladam tu v BA niekoho schopneho aby ju dal dokopy, len sa mi to nedari.

kristi555
25. feb 2018

Ahojte, prosim vas moze ist o piatu chorobu, ak vysyp (ako poprhlenie zihlavou) ktory vznikol na licach v priebehu 10 minut, po podani fenistilu do dvoch hodin vsetko zmizlo, a zase sa objavuje hocikde po tele a samo mizne uz 4 dni? Vsetkemu predchadzala 2 dnova horucka a vysyp na 4 den. Len ma mätie, ci to moze miznut, ak by slo o tu 5'chorobu? Pridavam fotku ked to bolo najsilnejsie a vtedy to do dvoch hodin uplne vsetko zmizlo...

zuzkagu
25. feb 2018

@kristi555 toto nebude piata. Skôr šiesta nemoc

kristi555
25. feb 2018

@zuzkagu a mohlo by to tak miznut aj keby slo o 6?

zuzkagu
25. feb 2018

@kristi555 popravde miznúť by nemalo. Inak keď som prvý krat na ňu pozrela má prvé napadla alergia

n161109
25. feb 2018

Podľa mna aj Ano ... malej to tiež putovalo po telíčku ..... ale lekárka vam to potvrdí aleob vyvráti 🙂

kikuta
2. mar 2018

Deti mi dostali tiež 5 -tu chorobu a ja som v 27tyzdni tehu ale pediatrička vravela že sa nemám čoho báť ale teda čítam tu úplný opak máte niekto nové skúsenosti ohľadom tejto choroby a tehu?

kristi555
3. mar 2018

@kikuta po vsetkom co som vystudovala sa neda robit nic, len cakat, ci to schytas a potom ci to nahodou neschyta aj babo :/ treba asi len mysliet pozitivne..nakaza plodu nie je zas az taka casta

kater_by
27. apr 2018

@kikuta ahoj ja prežívam práve to isté. Malý je vysypany a ja 27tt je mi hrozné. Pred 3 týždňami som mala silnu nadchu tak neviem ci to mohol byť priznak. Je mi hrozne. Už hodinu revem ako krava. Ako si prosím dopadla ty??

n161109
27. apr 2018

@kater_by ahoj nepíšeš síce mne ale mam to tiež za sebou nemusíš sa báť je tak malé riziko ze to dostaneš 99% ľudí to prekonalo v detstve len rodičia o tom vtedy nevedeli ;))) a ďalšia vec keby náhodou je to nebezpečne do prvých 3 mesiacov a tie máš za sebou 🙂 neboj bude dobre

kater_by
27. apr 2018

@n161109 ďakujem krásne za upokojenie. Vieš mali sme veľmi ťažké zaciatky po potrate ktoré som prekonala. Pre tri mesiace hrôza a teraz už keď sme to dotiahli až sem pomyslenie na niečo také je pre mňa najhorsi scenár.

kikuta
27. apr 2018

@kater_by ahoj no ja som síce ešte neporodila ale bola som za doktorom a ten mi povedal že tersz už aj keby že to dostanem nič nehrozí ( no aspoň dúfam a verím te je mala ok) a aj decká lekárka povedala že je zo ok už v tomto štádiu, mna boleli kĺby a prelezala som 2dni v posteli ale ťažko povedať či viac fyzika alebo psychika zaúčinkovala.... teraz som zas na ATB takze ja mám furt niečo

kater_by
27. apr 2018

@kikuta juuj tak to sa teším za teba verím že budete ok. A tie atb mám aj ja za sebou tiež stále niečo. Už aby bol aspoň júl

kikuta
27. apr 2018

@kater_by nebojte sa dobre bude ale ja tiež stresujem zo všetkého je to normálne podľa mna