icon

Placenta praevia centralis - vaše skúsenosti

jankaatibor
1. okt 2013

Ahojte babenky, obraciam sa hlavne na tie, ktore ste uz v zdravi prezili porod s touto diagnozou. Momentalne som v 23t.,v 18 t. mi diagnostikovali tuto placentu a bolo mi povedane, ze tento tip placenty sa uz zvycajne neposunie (velmi mala pravdepodobnost 😒 ).
Moj gynekolg mi povedal, ze sa mam pripravit na to, ze od 28. tyzdna (3 mesiace pred terminom) pojdem pre istotu lezat do nemocnice, pretoze pri tejto placente hrozia krvacania, tvrdnutie bruska atd. Nuz, neviem si to uplne predstavit, co to bude znamenat pre moju psychiku, ale hlavne pre psychiku mojho 2-rocneho synceka. Moj porodnik (iny gynekolog), si mysli, ze by stacilo prist dak od 34. tyzdna, ze zvycajne sa tato placenta riesi sekciou v 36. tyzdni.
Jasne, ze sa mam vyvarovat fyzickej namahy, ziaden sex, dvihanie maleho (to je v praktickom zivote nie uplne realizovatelne), ale co mozem urobit viac. Ako to bolo u Vas? aky bol porod, kedy ste sli do nemocnice? Velmi ma zaujimaju Vase skusenosti.
Nase male dievcatko sa ma k svetu, uz veselo kopka, tak by som bola velmi nerada nieco zanedbat, na druhej strane mi to pride prehnane skoro ist lezat do nemocnice len tak preventivne. Dakujem za vsetky odpovede.

andreinka
18. feb 2016

drž sa 🙂

silesias
3. mar 2016

@sjuzan77 Ahoj som 23tt placenta praevia centralis od 12tt ziadne komplikacie,kludovy rezim u mna nehrozi,mam rocnu dcerku,po tom co som tu citala som uplne zdesena. Uff

sjuzan77
3. mar 2016

@silesias ahoj, dufam,ze ta trosku povzbudim. ja som mala placentu centralis, uplne prekrytie porodnych ciest, 3 lekari sa mi vyjadrili, ze tento typ sa nepohne. poctivo som lezala, domacnost a bezne prace zabezpecil manzel, varenie mama so svokrou. pred tyzdnom som mala kontrolu, kde sme sa mali uz blizsie porozpravat o hospitalizacii, avsak s lekarom sme ostali zaskoceni - placenta posunuta, dokonca uz ani nezasahuje krcok, je od neho 1cm. je to obrovske stastie a dufam, ze aj u teba sa to posunie.ale ten klud je vazne dolezity, pretoze sa to moze kedykolvek rozkrvacat. drzim palce

silesias
3. mar 2016

@sjuzan77 a ktory si tt? ja som v 12tt mala len marginalis zasahovala do krcka teraz uz prekryva branku ☹ takze sa pohla k horsiemu a dr povedal ze je z boku na zadnej stene a uz sa nevytiahne tak mam strach.

silesias
3. mar 2016

@sjuzan77 a neviem ako zabezpecit kludovy rezim.domace prace mm da,ale mn aj starsua 13rocna dcera sa stravuju doma-varit musim,moja mama este pracuje a svokra nieje v stave 12hod denne sa mi starat o dceru,viac stojim ako lezim ☹ safnem si len ked mala spi ☹

sjuzan77
3. mar 2016

@silesias teraz som 26 tt, zatial mi ostava indikacia na sekciu, ale pevne verim, ze sa pohne este kusok a budem. moct rodit prirodzene. co sa tyka varenia, tiez boli dni, ked svokra alebo mama nemohli, vtedy tiez zaskocil manzel, prisiel z prace, na nete nasiel recept na jednoduche jedla a navaril, aby bolo na druhy den. 13 rocna by tiez uz vedela co-to pomoct. ja viem, ze je to narocne, moja dcerka tiez vyzadovala pozornost, ale ked sa musi.. mozno by stacilo, keby svokra prisla k vam, uz to by bola pomoc.

silesias
3. mar 2016

@sjuzan77 lenze oni vsetci beru moju diagnozu na lahku vahu ☹ a 13rocna? ma svoj zivot je rada ked nieje doma a ja ju drzat doma nechcem.
Tak to mas super tisko zavidim,nech uz je to u mna ako chce hlavne aby som vydrzala.tebe dr zakszal vsetko robit? ja mam povolene aj prechafzky aj sexik ale s mierou

sjuzan77
3. mar 2016

@silesias vies, u nas je situacia ina, 3x som potratila, takze rodina mi fakt maximalne pomahala. ja som musela len lezat, mala som povolene vstat iba na wc 😒

salome51
3. mar 2016

@sjuzan77 ahoj, ja mám za sebou túto diagnózu. Ležať sim išla až v 36 tt a sekciu mi robili v 38 tt. Normálne som chodila do práce a doma som všetko robila ale dávala som si veľký pozor. Do poradne som chodila každé 2 a potom každý týždne. Hrozilo mi kadečo ale nakoniec bolo všetko ok. Dávali mi aj injekcie na dozretie pľúc dieťatka. Synček už má 2 roky o pár dní a narodil sa zdravý a aj je zdravý. Neviem či ti už hovoril lekár o podrobnostiach ohľadom sekcie. O tom aký to malo priebeh u mňa ti radšej nejdem písať. 😉 držím ti palce

salome51
3. mar 2016

@andreinka aj mne hrozilo že prídem o maternicu. Našťastie ju zachránili. Stratila som po sekcii obrovské množstvo krvi. Dokonca som upadla do bezvedomia. Rodila som v piatok ráno a normálne vnímať som začala až v sobotu poobede. Bolo to ťažké obdobie, ale keď mi môj synček povie mama a pritúli sa ku mne tak si poviem že to 100x stálo za to utrpenie

sjuzan77
3. mar 2016

@salome51 som rada, ste to s drobcekom zvladli, urcite to bolo pre teba narocne. aj ked nepises priebeh,viem, ake tazke su s touto diagnozou porody 😔 aj keby sa mi pohla este o potrebny kus a mohla by som rodit prirodzene, stale hrozi masivna strata krvi, ale beriem to uz ako poslednu prekazku na ceste za vytuzenym babom.

salome51
3. mar 2016

@sjuzan77 nechcela som ti písať o ton ako to celé prebiehalo aby som ťa nestrašila a nestresovala. V každom prípade by som to podstúpila cele znova. Ten poklad čo mám doma za to stál 😉

uzabytobolo
3. mar 2016

Mne tiez vraveli, ze sekcia v 36 tt, nakoniec sa kusocek placenta potiahla a sekciu planovanu som absolvovala v 38+6, ani som nekrvacala v tehotenstve, sekcia prebehla normalne, nezvyknem prispievst, ale musela som, lebo ked mne diagnostikovsli toto, tak som citala len same zle zazitky, tak nech viete, ze to moze aj dobre dopadnut, samozrejme setrit sa a podluchst pokyny lekara

silesias
3. mar 2016

@uzabytobolo dakujem toto stalo za to si precitat

andreinka
7. mar 2016

Mala som problémi, ale stálo to zato a podstupila by som to zas ,Terezka je naše slniečko a nevieme si to bez nej už predstaviť a Filip môj syn ,jej velký malý brat 5 ročný nedá na nu dopustiť 🙂

andreinka
7. mar 2016

Mala som preaviu centralis a dotiahla som to asi aj z Božou pomocou do 39 týždna a nekrvácala som ale mesiac pred pôrodom som už ležala v nemocnici ale pri malom dieťati doma som to myslím že zvládla dosť daleko

silesias
7. mar 2016

@andreinka jeeej super dufam ze aj ja dotiahnem ale mesiac v nemocnici nechcem byt mala bude mat vtedy len 16mesiacov ☹

radmara
14. dec 2016

ahojte baby, tak sa hlasim aj ja s touto (ako pozeram) strasidelnou diagnozou praevia centralis. koncim 16tt a dnes okrem hrozneho vysledku tripple testov (1:9) mi zistila aj toto. bohuzial mi o tejto diagnoze nepovedala skoro nic a som celkom dost sokovana, ze nakolko je to vazne :-O

andreinka
15. dec 2016

Ani mne nič o tom nepovedali a zistili to už v 19 týždni,len klud na lôžku mi odporúčali,a možno to bolo aj dobre aspon som nebola v takom veľkom strese, lebo ked saom videla ako to prasklo jednej babe priamo v pôrodnici,neni to sranda,ale dobre to dopadlo aj tej babe ,ale určite by do nemocnice nestihla dobehnut.Držím palce,nech je všetko ok 🙂

silesias
15. dec 2016

@radmara ja uz mam doma polrocneho chlapceka. Sekli ma v 36tt nakolko som zacala krvacat do vnutra a maly uz mal 3kg ale vsetko dobre dopadlo. Inak netreba stresovat su 4 stupne placenta praevia a v priebehu tehu sa moze este posunut. Mne sa bohuzial neposunula s krvacanim som bola 2x v nemocnici,kazdy dr to berie inak. Mna chceli udrzat do 39tt 😉 dr bol riadny optimista aj ma pustili z nemocnice domov,po poslednom krvacani ma tam nechali a tri dni na to urobili cisarsky,potom mi primar prisiel povedat ze to bolo za pat minut dvanast a ked som lezala v nemocke pisala som si tu s jednou mamickou,ona to vydrzala do 39tt potom dostala kontrakcie a hned ju rezali a tiez vsetko o.k 😉 takze drzim palce

radmara
15. dec 2016

dakujem vam baby za povzbudive slova. 12.1. idem na morfologicky utz tak si od toho slubujem aj dokladne preskumanie placenty.. predta len tam maju kvalitnejsi pristroj 🙂

lily311
30. dec 2016

Baby, je tu niekto aktuálne s placenou preavia centralis?
@radmara ahoj,tiež máš placentu centralis?

radmara
2. jan 2017

@lily311 ahoj. Vraj ano. To mi napisala Dr. Do spravy. Ale nijako ma neupozornovala ani nevarovala. Vraj mi placenta presahuje hradzku. Ako pisem vyssie, som zvedava co zisti morfo utz. Aj tebe to diagnostikovali? V ktorom si tt?

lily311
3. jan 2017

@radmara mne to zistil dr. v 19+1 tt, ked som sa sťažovala na tvrdnutie brucha, najskôr som mala preaviu marginalis -teda, že len čiastočne zasahuje vnúrornú bránku krčka, povedal, že sa ešte môže vytiahnuť hore a od 22 tt mám preaviu centralis, takže ešte klesla nižsie a už hore nepôjde, mne povedal, že od 22 tt veľmi opatrne, klud a že môžem aj krvácať, veľmi sa bojím o malú, lebo som ešte len 25 tt a má len cca 700gramov

radmara
3. jan 2017

@lily311 tak to sa urcite setri. Vela lez s nohami hore podla moznosti a ak nemusis nenos a nedvihaj nic tazke.. Velmi drzim palce! Presne toto je pre mna obrovsky strach..ze budem niekolko mesiacov len obal na donosenie dietata..vnuz ale musime skusit vsetko co je v nasich moznostiach. Je to pre dieta lepsie ako inkubator.. Drz sa. Na buduci tyzden budem vediet ako na tom som..

silesias
3. jan 2017

@lily311
@radmara joj baby budte radi ze mate len jedno dietatko, ja som mala doma rocnu dcerku ked ma s velkym krvacanim brali do nemocnice. Mm si dovolenku zobrat nemohol, moja mama este stale robi a svokrovci 0 bodov takze aj ked ma pustili bola som na dcerku sama a setrenie nepripadalo v uvahu. Poviem vam radsej obal na donosenie ako riskovat zivot babatko. Chlapcek sa mi nastastie narodil zdravy ale kedze nedonoseny,same behacky po doktoroch, v porodnici som bola 10dni a len jeden den a jednu noc som mala maleho pri sebe ☹ k tomu doma mala dcerka ktora odmietala jest a navstevy s nou nehrozili velmi zle jej to vplyvalo na psychiku. Ale uz ma maly pol roka a vsetko v poriadku. Drzim vam palce a setrite sa ja nikdy,nezabudnem a to kvantum krvi o tretej v noci na wc-ku ☹

radmara
3. jan 2017

@silesias dakujeme za skusenost a som rada ze to dobre dopadlo! 🙏

silesias
4. jan 2017

@radmara drzim palce,ono to nemusi byt az take zle. Mna tu baby strasili ze s mojou diagnozou musim byt v nemocnici ze mam ist do inej nemocnice ked ma pustili domov, ze sprosty doktory,ale je to 50 na 50. niekto donosi az dostane kontrakcie, niekomu urobia cisarsky uz v 37tt pre istotu. Mna sekli v 36tt podla utz uz som sa im nezdala a mali pravdu tiekla som dovnutra. Ale ja som nelezala,pokial sa dalo ano ale isla som sem tam na nakup s manzelom,varila som a krutila som sa okolo dcerky i ked zdvyhat som ju nezdvyhala. Je pravda ze niekomu sa placenta odtrhne to pri tejto diagnoze hrozi ale je to 50 na 50. napriklad mne v 31tt dovolili aj male prechadzky co v inych nemocniciach uz baby musia lezat na lozku. Drzim palce aby vsetko dobre dopadlo.

radmara
4. jan 2017

Dakujem. Ja ked sa dobre citim tak chodim na prechadzky, na vylety, do prace do obchodu.. Stale verim ze sa to posunie hore ;)

lily311
9. jan 2017

@silesias dakujem za odpoveď, ja mám doma 4 ročného chlapca, mama je naštastie teraz nezamestnaná tak mi chodí pomáhať, aspoň navariť a chodí s malým von, manžel nákupy a čo to doma poprace, ale ja musím brať ešte clexane a anopirin na riedenie krvi, tak si neviem predstaviť aký masaker to bude ak náhodou praskne