PN v tehotenstve pri problémoch so štítnou žľazou
Dobrý deň, myslite, že mi uzná gynekológ PN v tehotenstve, keď mám problém so štítnou žľazou? Mám psychicky náročnú prácu (robim aj 12h zmeny) pracujem s klientmi s rôznymi poruchami správania (časté výbuchy hnevu, agresia jeden voči druhému, konflikty) minule ma jeden klient nechtiac skoro kopol. Do toho kopa administratívy, termíny dokedy čo treba stihnúť. Cítim, že som preťažená a nezvládam to. Keby len niekde v kancli sedím, tak ani neuvažujem o tom, ale toto je pre mňa príliš stresujúce 😔.
Tak tu nejde o pracu, ktoru robis, ale o diagnozu. Ak mas pracu nevhodnu pre tehotnu zenu, treba ziadat o preradenie. PN sa nedava kvoli praci ale kvoli zdravotnemu stavu. Teraz je to dost kontrolovane.
@anonym_autor to záleží na lekárovi či výpise na pn. Teraz sú sledované pn či boli vystavené oprávnene. Treba sa spýtať u svojho gynekológa. A ja by som na vašom mieste teda oznámila tehu zamestnavatelovia. Zároveň požiadala by som o zmenu pozície vhodnú pre tehotné. Ak takú možnosť nemá tak by musel preplatiť mzdu a vy môžte byt doma. Inak upísať sa na pn je najhoršie čo môže byť 😂 ja som od 5tt doma takze viem o com hovorím. Ale mala som problémy väčšinu tehu takze take to je no
@anonym_abcddb pozor, na to, aby mala nárok ostať doma s plnou mzdou, musí mať prácu, ktorá je podľa zákona nevhodná pre tehotné. To sú presne špecifikované pozície/činnosti. Ak takú má, tak vtedy platí, čo píšeš - že má požiadať o preradenie na inú prácu a ak takú zamestnávateľ nemá, tak má zákonný nárok ostať doma s náhradou mzdy. Ale ak jej práca v tomto zozname nemá, tak je to len a len na dobrej vôli zamestnávateľa, či ju preradí a ak nie, tak nemá nárok na žiadnu náhradu mzdy.
@anonym_autor pozri si, či v zozname nájdeš svoju prácu. Ak áno, požiadaj zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. Ak ti nevyhovie, máš nárok ostať doma, pričom zamestnávateľ ti bude platiť plnú mzdu. Ak budeš v zozname, kľudne mi potom napíš, ak budeš chcieť argumentácie a konkrétne paragrafy pre diskusiu so zamestnávateľom.
https://www.epi.sk/zz/2004-272
Ak v zozname nie si, tak napriek tomu skús požiadať o preradenie na inú prácu. Argumentuj tým, že budeš mať pre zamestnávateľa väčší osoh, ak budeš ešte niekoľko mesiacov pracovať, hoci na inej pozícii, ako keď budeš doma. Ak nie, tak potom je to na tebe, ako sa zariadiš. PN záleží od lekára, niekto s tým nemá problém, niekto áno.
..sestra ma problem so stitnou a bola na PN pocas tehotensva ale mala so sebou aj 2 potraty...
Urcite samotna bezna diagnoza problemov so stitnou zlazou nie je dovod na PN. Ja beriem lieky na ŠŽ uz dlhe roky a toto dovod nebol. Na tvojom mieste by som to riesila so zamestnavatelom, pripadne potom s lekarom.
Oficiálne na náhradu mzdy nemám nárok. Nemajú ma na akú inú pozíciu preradiť. Zamestnávateľ vie, že som tehotná.
@anonym_autor pozri si, či v zozname nájdeš svoju prácu. Ak áno, požiadaj zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. Ak ti nevyhovie, máš nárok ostať doma, pričom zamestnávateľ ti bude platiť plnú mzdu. Ak budeš v zozname, kľudne mi potom napíš, ak budeš chcieť argumentácie a konkrétne paragrafy pre diskusiu so zamestnávateľom.
https://www.epi.sk/zz/2004-272
Ak v zozname nie si, tak napriek tomu skús požiadať o preradenie na inú prácu. Argumentuj tým, že budeš mať pre zamestnávateľa väčší osoh, ak budeš ešte niekoľko mesiacov pracovať, hoci na inej pozícii, ako keď budeš doma. Ak nie, tak potom je to na tebe, ako sa zariadiš. PN záleží od lekára, niekto s tým nemá problém, niekto áno.
@melanta ako tehotnú ma nikde nezamestnajú, aj keby som teraz dala výpoveď 😔.
@anonym_autor žeby preradenie na inú prácu? Prečo máš byť PN? Toto už je sila, fakt. Tehotenstvo nie je dôvod na to byť teraz 9 mesiacov na PNke.
Oficiálne na náhradu mzdy nemám nárok. Nemajú ma na akú inú pozíciu preradiť. Zamestnávateľ vie, že som tehotná.
@anonym_autor nárok na náhradu mzdy nezáleží od toho, či ťa zamestnávateľ má alebo nemá kam preradiť. Záleží to od toho, či máš prácu, ktorá je tehotným zakázaná. Ak áno, tak nárok máš. Ak ale tvoja práca nepatrí medzi práce, ktoré sú tehotným zakázané, tak proste si musíš sama poradiť, čo urobíš. Žiaľ, na toto je potrebné myslieť pred plánovaním tehotenstva, rovnako tak je potrebné na to myslieť z pohľadu návratu do práce po MD/RD.
@anonym_autor žeby preradenie na inú prácu? Prečo máš byť PN? Toto už je sila, fakt. Tehotenstvo nie je dôvod na to byť teraz 9 mesiacov na PNke.
@anonym_6309a3 súhlasím, účelové PN počas tehotenstva nie sú v poriadku. Problém autorky je, že práca nepatrí medzi tie, ktorú sú zákonom tehotným zakázané a teda nemá zákonný nárok na preradenie na inú prácu a ak navyše inú prácu zamestnávateľ ani nemá (ak by jej aj chcel vyjsť v ústrety).
@anonym_6309a3 súhlasím, účelové PN počas tehotenstva nie sú v poriadku. Problém autorky je, že práca nepatrí medzi tie, ktorú sú zákonom tehotným zakázané a teda nemá zákonný nárok na preradenie na inú prácu a ak navyše inú prácu zamestnávateľ ani nemá (ak by jej aj chcel vyjsť v ústrety).
@melanta to by teraz každá tehotna mohla povedať, že ma v praci stres, lebo reálne, na každej pozícii mas niečo, a co teraz, kvôli tomu všetky tehotne budú doma? Tehotenstvo nie je choroba, pokial nemáš reálnu diagnózu, tak bohužiaľ. Kedysi to bolo tak, že keď si chcela rizikové, musela si byť normalne v nemocnici a mat to potvrdene, nie je lekár ta sup sup lek tak vypíše. Lebo si tehotná ...
@melanta to by teraz každá tehotna mohla povedať, že ma v praci stres, lebo reálne, na každej pozícii mas niečo, a co teraz, kvôli tomu všetky tehotne budú doma? Tehotenstvo nie je choroba, pokial nemáš reálnu diagnózu, tak bohužiaľ. Kedysi to bolo tak, že keď si chcela rizikové, musela si byť normalne v nemocnici a mat to potvrdene, nie je lekár ta sup sup lek tak vypíše. Lebo si tehotná ...
@anonym_6309a3 ale veď tak je to aj teraz, že reálne na rizikovú PN má ísť iba žena, ktorá má rizikové tehotenstvo. To, že lekári dávajú PN aj zdravým ženám je iná vec. Ale už sa začali kontrolovať účelové PN, takže časom to postupne klesne, nielen pri tehotných alebo pri účelových PN všeobecne. Už minulý rok fungovalo to, že posudkoví lekári SP rušili účelové PN. Problémom dnešnej doby v porovnaní s "kedysi" je ten, že dnes sa mnohým nechce pracovať. Nechcú robiť lebo sú tehotné, nechcú robiť lebo majú deti, alebo chcú bez kvalifikácie robiť z domu a ideálne tak, aby popri práci stíhali navariť aj ísť s deťmi von. Každý deň sú tu také diskusie - nechcem chodiť do práce ako tehotná, lebo mám stres, nechcem sa vrátiť do práce lebo mám deti, chcem robiť z domu hoci nemám čo ponúknuť. A keď ich v diskusii nepodporíš, tak dostaneš ešte naložené.
@anonym_autor tak tie mám aj ja, mala aj sestra, no PN kvôli tomu nám nenukali. Skôr skús riešiť so zamestnávateľom úpravu pracovného prostredia, je povinný Ťa preradiť niekam, kde nebudú tieto riziká. Ja som na PN išla až mesiac pred termínom MD a to už môj Dr. dupal, že musím (potrat, vek, infekčné prostredie). No pravdupovediac, výhra to nebola, neviem si predstaviť byť na nej dlhšie. A robím v škole, takže nijaká sedáva práca.
@anonym_6309a3 toto sú tie dnešné fajnovky, ktoré si myslia ze tehotenstvo je choroba. Tieto dnešné žienky nič nevydržia,len vymýšľajú ako nerobiť.
@anonym_6309a3 toto sú tie dnešné fajnovky, ktoré si myslia ze tehotenstvo je choroba. Tieto dnešné žienky nič nevydržia,len vymýšľajú ako nerobiť.
@anonym_7eca1c ako tu už bolo napísané, nechce sa im robiť. To je cele. Vsak co by robili, keď majú príspevkov plnú rit a trocha? A tie s min.mzdami dokonca ešte majú ešte lepšie ako keď chodia do prace, lebo vsak tehotenske im to dorovnava. Tak čo by nesedeli doma s vyloženými nohami a nevymysleli, ze maku rizikové tehotenstva a k tomu ešte aj pindali, ze prečo oni nemajú celodenné vychádzky!
@anonym_7eca1c ako tu už bolo napísané, nechce sa im robiť. To je cele. Vsak co by robili, keď majú príspevkov plnú rit a trocha? A tie s min.mzdami dokonca ešte majú ešte lepšie ako keď chodia do prace, lebo vsak tehotenske im to dorovnava. Tak čo by nesedeli doma s vyloženými nohami a nevymysleli, ze maku rizikové tehotenstva a k tomu ešte aj pindali, ze prečo oni nemajú celodenné vychádzky!
@anonym_6309a3 presne ako hovoríš.

@anonym_autor to záleží na lekárovi či výpise na pn. Teraz sú sledované pn či boli vystavené oprávnene. Treba sa spýtať u svojho gynekológa. A ja by som na vašom mieste teda oznámila tehu zamestnavatelovia. Zároveň požiadala by som o zmenu pozície vhodnú pre tehotné. Ak takú možnosť nemá tak by musel preplatiť mzdu a vy môžte byt doma. Inak upísať sa na pn je najhoršie čo môže byť 😂 ja som od 5tt doma takze viem o com hovorím. Ale mala som problémy väčšinu tehu takze take to je no