Potrat v 2. trimestri a predčasné kontrakcie

nika18122023
2. jan 2024

Ahojte,
chcem sa opýtať či nemá niekto náhodou podobnú skúsenosť. Mám za sebou potrat v 2.trimestri. Začalo to tak, že som cítila kŕčovite bolesti v krížoch a v oblasti brucha, občas to bolo len raz do dna, niekedy viackrát, ale stupňovalo sa to. Bola som pre to aj u lekára, on mi však povedal, že niektoré ženy takto pociťujú zväčšovanie maternice a všetko bolo okay. Pár dní na to som už krvácala a môj krčok už akoby ani nebol, úplne skolaboval a nešlo to už ani šiť. Samozrejme mi hneď odporučili pri dalsom tehotenstve serkláž pretože sa to uzavrelo ako oslabený krčok. Na internete som čítala od jedného online lekára, že za takéto neskoré potraty väčšinou nemôže práve oslabeny krčok, ale predčasné kontrakcie, kedy nepomôže ani serkláž. Tak sa chcem opýtať či má niekto podobnú skúsenosť. Či sa dajú vôbec takéto predčasne kontrakcie nejako zastaviť a zabrániť tak tomu, aby sa telo pripravovalo na pôrod takto skoro ? Podotýkam, že som brala 3x denne magnezium a progesteron.
Ďakujem za všetky odpovede

ivik4
2. jan 2024

Ja som prisla o syna v 18tt a tvrdnutie brucha som mala hadam od 12tyzdna v oboch tehotenstvach, aj v tom ktore som potiahla do 8 mesiaca, brala som viac ako 6 magnezii kazdy den.
Neviem ako by som to zastavila, podla mna nijak . A aj infuzky magnezia mi davali

zuzi0911
2. jan 2024

Nejaká infekcia ? Výtok, močenie atď? Poväčšine predčasne kontrakcie ,ktoré ústia až do predčasného pôrodu spusta práve nejaký infekt ...
Ale samozrejme môže to byť aj niečím iným. Co sa týka zastavenia kontrakcie všetko závisí od toho ci ide s tým aj krcok a mnoho iného a napr vnutorna branka je plne uzavreta atd .Ak uz sa skracuje vsetko je to tazko a zial sa to uz nemusi podarit zastavit .Je mi to ľúto. Prajem veľa síl. ❤️
Ja by som asi začala riešit nejaké vytery atď ak toto bude všetko negatívne tak môže ísť o slabý krcok a bude nutná serklaz pri ďalšom.

nika18122023
autor
2. jan 2024

@zuzi0911
Zatiaľ sa neprišlo na nič, na žiadnu infekciu a nič podobne. Lekárka mi spomínala niečo, že často za to môžu aj nejaké skryté infekcie, ktoré ťažko odhaliť. Ale je pravda, že mi chce brat ešte nejaký špeciálny ster z krčka, ale to až keď nebudem krvácať. Tak uvidíme.
Ďakujem 🥰

nika18122023
autor
2. jan 2024

@ivik4
Ja som práve rozmýšľala nad tými infúziami, že možno keby ma lekár pošle s tými bolesťami do nemocnice, tak by tie infuzky zabrali. Ale ty píšeš, že nezabralo ani to. Tvrdnutie som ja nemavala.

nika18122023
autor
2. jan 2024

@ivik4
Ak sa môžem opýtať, zistili ti príčinu potratu v 18 týždni?

timea301196
2. jan 2024

Tak ja som iná... ja som mala olsvwweny krčok a až potom kontrakcie... pri oboch... pri druhej ma zasivali... platovo som ležala. Brala magnezium, progesteron a salbutamol (tlmí kontrakcie)

ivik4
2. jan 2024

Hej, mala som hematon na placente a aj zapal silny .To sa zistilo porodom. Robili zo mna uplneho idiota , cele vlozky som mala krvave a na kazdom sone vraveli ze nemam z coho krvacat. Ked som sa nasrala tak som tu krvavu vlozku raz uz vytiahla a j*bla ju na stol. Lezala som totiz 2tyzdne pred potratom( porodom) v nemocnici.

A syna ktoreho mam som donosila len kvoli fraxiparinu ale tvrdnutie vkuse od zaciatku

cucica
2. jan 2024

Mna by zaujimalo, ked si sa bola stazovat, ci ti tvoj lekar skontroloval krcok...
Lebo ja som lezala na gynde velmi dlho, ja som mala placentu praveu, ale baby s krckami 1,5 cm a si to tam niektore odlezali hore nohami dokonca.

nika18122023
autor
2. jan 2024

@timea301196 a zašitie teda zabralo áno? Mne teda odporučili preventívnu serkláž ak zas budem tehotná.

nika18122023
autor
2. jan 2024

@cucica keď som bola na kontrole lekárka (iná ako ma vtedy kontrolovala) povedala, že v tej poslednej správe je napísané, že krčok zavretý. Tak dúfam, že naozaj nič nezanedbal.

nika18122023
autor
2. jan 2024

@ivik4 Ja som inak tiež viackrát počas tehotenstva krvacala, aj bola viackrát hospitalizovana, ale vždy to bola len nejaká prasknutá cievka vraj.

linda5678
2. jan 2024

@ivik4 prosim ta ten silny zapal ti zistili az dodatocne alebo kedy sa na to prislo? Lebo ja mam za sebou podobnu skusenost, hematom a problemy s placentou viedli az k potratu v 19.tyzdni, spinila som od 6. tyzdna s prestavkami az do konca. CRP v nemocnici v den potratu ale bolo negativne

ivik4
2. jan 2024

@linda5678 ten zapal som aj sama citila len nie a nie sa ho zbavit. Hematon zisteny az ked bolo po vsetkom

timea301196
2. jan 2024

@nika18122023 co jas viem prvého som donosila len do 35/3 otvorená na 7 s 7mm krčkom... dcéra bola zasita 36/0 pustili steh a 36/3 som rodila 🙂 ale určite pomohlo niečo ale myslím že aj tá liečba

ivka21
2. jan 2024

@nika18122023 ja som mala tvrdnutie brucha aj kontrakcie od 32 t a skracovanie krcka otvaranie sa hned ma z poradne poslala do nemocky na prijem. V podstate som musela dodrziavat kludovy rezim, davali magnezko, guarajan (vedlajsi ucinok je ze zastavuje kontrakcie)dokonca mi raz pichli nejaku silnu injekciu. Dali sme to do 36 t .ale popravde posledne dva tyzdne pred porodom som nevedela kedy rodim stale kontracie, tvrdnutie

monica098
2. jan 2024

@nika18122023 ahoj. Ja som tak isto potratila v 21tt,v marci 2023. Doma zacali kontrakcie,po prichode do nemocnice uz krvacanie,vraj mi "odletel" krcok...praskla plodova voda a bolo po vsetkom 😪 po porode mi robili crp,ktore som mala vysoko zapalove. V nemocnici to uzavreli ako infekcia v plodovej vode,ktora vyvolala predcasny porod a prave ta infekcia oslabila krcok a nevydrzal.Nastastie som mala v nemocnici "znamu" sestricku,ktora ma spolu s doktorom poposielala na ifenkcne a hematologiu. Na infekcnom mi zistili vela veci,ktore ti gynekolog na beznej preventivke nezisti a nerobi ani take testy v tehotenstve. Okrem inych som mala aj ureaplazmu,ktora pravdepodobne sposobila infekciu...k tomu sa pridruzili dalsie ne-gynekologicke problemy..mmomentalne som v 3mesiaci tehotenstva a modlim sa kazdy den,aby sa uz nic zle nestalo. Od zaciatku beriem progesterone a pojdem na infekcne preventivne. Urcite navstiv aj zubara,daj si spravit rtg zubov. Podla slov lekarov moze casto za predcasny porod aj skryty zapal zubov.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre