icon

Potrat v 22. týždni. Je možné vyžiadať si telíčko spätne na pochovanie?

mia_ko
8. aug 2017

Ahojte, v roku 2011 som potratila dieťa (22. týžden ) stále sa s tým neviem vyrovnať. Vtedy ešte nebolo možné pochovať dieťa predčasne porodené. Dnes to už možné je. Chcem len vedieť či ma niekto skúsenosť zo spätnou žiadostou o vydanie telíčka na pochovanie. Čo robia s telom po pytve? Ďakujem

Strana
z2
cinky16
8. aug 2017

pana..to co sa stalo,ze ste potratili? to je hrozne

mia_ko
autor
8. aug 2017

@cinky16 odtiekla mi plodová voda a už to išlo...dostala som infekciu... len ma škrie že som ju nepochovala a dako sa s tým mam problém aj dnes vyrovnať

cinky16
8. aug 2017

to vam verim.kazdy by mal problem sa s tym vyrovnat....nechcela by som to nzazit

anjelicek26
8. aug 2017

Jedna mamicka tu par tyzdnov dozadu pisala, ze zistila, ze jej dcerka nikdy neopustila nemocnicu, ale bola po pitve dana do nejakeho roztoku a stale je u nich vystavena, mala nejaku anomaliu. Zistit, co spravili s tvojim dietatkom a ano, ak o to poziadas, mali by ti ho vydat na pochovanie. Mozno ale bola spopolnena uz u nich, mozno sa nikdy nedopatras. Chapem, ze ti chyba to ukoncenie a miesto, kde by si vedela truchlit. Hrobceky sa takymto detom vedia spravit aj bez telicka, davaju sa do hrobceku hracky, detska deka, ktoru dietatko malo mat. Uzavriet to. Aj ked to hladanie mozno cely ten stav, ze si s tym nevyrovnana, zhorsi :(

ave17
8. aug 2017

Je mi ľúto,co sa vám stalo,ale po 6 rokoch telicko skladovane určite nie je. To by bolo nenormálne,reálne,kde by "to" skladovali?? A načo aj?

eriksonka1234
8. aug 2017

Najpravdepodobnejsie bolo telicko spopolnene,to vam uz nikto po tak dlhej dobe nevyda.... Hrobcek je mozne si urobit,kde budete intenzivne spominat,zapalite sviecku...Ta laska,ktoru citite nikdy nevymizne kdekolvek by to telicko bolo a a njelikvto vie😇

katkakovac
8. aug 2017

Napisem zo tak ako to je, mozno to vyznie kruto, ale asi uz nie je co pytat si. Neviem, kedy sa to stalo, ale potratene plody sa likviduju ako biologicky odpad. Niekedy ide este plod na patologiu na zistenie priciny umrtia. Pokial si jo rodicia hned nevyziadaju, je spaleny, aby sa zabranilo sireniu infekcii.
Sucitim s tebou a chapem tvoju tuzbu pochovat si dieta, ktore si nosila pod srdcom. Pokial hladas pokoj, mozes dietatu spravit pohrebna pochovat nejaku vec s nim spojenu. Na CT2 bol davnejsie dokument o zenach, ktore sa rozhodli donosit dieta, aj ked vedeli, ze pri porode zomrie. Jedna sa rozhodla pochovat svojho synceka, narodil sa v podobnom tyzdni ako tvoje dieta. Neviem, ci pochovali aj telicko. Ale isli spolocne z rodinou a priatelmi na cintorin a tam vypustili stovky farebnych balonov z menom dietatka a prianiami.
Mozno nieco taketo symbolicke ti pomoze zmierit sa s tym. Nezabudnes, ale naucis sa s tym zit...

nini1010
8. aug 2017

@katkakovac prosim ta,nenazyvaj ich viac "potratene plody".My sme mamy a to boli nase deti.

katkalubkova
8. aug 2017

To je ale inak hrozne, ze ked ho mama porodi, ze jej ho vezmu a finito.
Nejako by to malo byt umoznene rodicom. Pochovat by dieta mali nechat. Pitvu pochopim...., mali by sa pozostatky nejako uzavriet a odovzdat pohr. sluzbe. Papierovaciek by to asi bolo, ale vsetko sa da, ked sa chce, ved tych pripadov nie je zase tak vela ( Chvala Bohu ).
Skus zajst za duchovnym, fararom, kaplanom, mozno Ti poradia, co by sa dalo urobit. S tym telom to, uz asi nepojde ☹, ale ako s dusou urcite ano! Nejaky obrad, svata omsa, Gregorianske omse su, a na niektorych cintorinoch su aj pamatniky nenarodenych deti, mozno by sa dal urobit obrad aj pri nom a zapalit sviecku.
Dava na Vas z hora pozor!

Smutna, ale zaujimava tema, tiez par veci v state nie je, nebolo domyslenych

ella2015
8. aug 2017

@mia_ko Myslím, že už ani nepátraj, lebo telíčko buď spopolnili alebo ak ho aj mali niekde uložené doba je max. 3 roky čo viem. Mrzí ma Vaša strata, veľmi blízki priatelia prežívvajú to isté, teda my s nimi mali sme byť krstní rodičia, len u nich to bolo v 29tt

katriona1
8. aug 2017

@katkalubkova ale ono to umožnené rodičum je, jenom o to musí písemne požádat, ted po letech už je na to pozde, protože pokud rodič nepožádá hned tak jsou ostatky spáleny

mia_ko
autor
8. aug 2017

@ella2015 to mi je luto ☹

xenicka13
8. aug 2017

Nedávno som čítala ze dnes uz ma matka právo na telíčko a dokonca p.farar hovoril ze treba pochovať

ella2015
8. aug 2017

@katkalubkova Ak mamička chce dieťa jej dajú na ruky a môže sa rozlúčiť, dieťa sa vedie ako mŕtvorodené a vtedy má meno a všetky náležitosti, všetko je o dohode a rozhovore
Aj keď je pravda, že o umieraní detí sa veľmi nehovorí, je to bolestné, nespravodlivé a veľmi emotívne..

katkalubkova
8. aug 2017

@katriona1 mne pride, ale zvlastne, ze zena po takom nenormalne smutnom zazitku, by sa na taku vec neinformovala. Asi kazda z nich, co taku vec niekedy prezila by svoje dieta pochovat chcela

ella2015
8. aug 2017

@mia_ko Aj nám už sme hovorili aké bude, čo bude, kúpili nejaké drobnosti a zrazu pohreb..

katkalubkova
8. aug 2017

@ella2015 hrozne. Viem, ze sa stal taky pripad, vtedy sme tu stranu este nemali v rodine a dali telicko, vydali ho. A je to asi 7rokov cca, mozno aj viac

mia_ko
autor
8. aug 2017

@katkalubkova informovala som sa... vtedy to nebolo možné, dokonca mi ju ani nechceli ukázať...

@ella2015 aspon ze pohreb bol je kam ísť sviečku zapáliť :-/

katkalubkova
8. aug 2017

@mia_ko strasne...☹

yoxinka
8. aug 2017

@mia_ko
Je mi to veľmi ľúto. Ja som potratila asi v 8. týždni (MA), zistili sme to v 11. Tiež to bolo pred 7. rokmi, keby sa mi to stane teraz, žiadam si bábo na pochovanie, vtedy mi to ani nenapadlo. Kamoška pochovávala vecičky, ktoré silno súviseli s bábatkami (viac potratov), to je pomohlo definitívne sa rozlúčiť. Minule som videla na cintoríne hrobček a náhrobným kameňom, krorý bol pre všetky nenarodené deti. Tak aj to je cesta, keby také niečo máte v blízkosti.

osky
8. aug 2017

@katkalubkova
Ja som nutene potratila v 17.tt a je to uz velmi davno.
Tiez som to nevedela prehryznut.
Ale presne ako spominas-farar urobil pre mna v zakristi taky obrad-akoze krst.dali sme babätku meno a on ho odovzdal s pozehnanim do ruk bozich.
Aj ked ho nemam,viem ze takto sme jeho dusi darovali pokoj.a ja som.to v sebe lahsie uzavrela.trvalo to dlho a nezabudnes aj tak asi nikdy.

zafir01
8. aug 2017

@katkalubkova nie kazda.. ja som svoje dieta porodila mrtve v 39 tt . dcerka mi zomrela par dni pred porodom .. men prislo samozrejme, ze si ju podrzim v naruci, mala som ju pri sebe pomerne dlho .. samozrejme pohreb bol, v tom tyzdni je to uz samozrejme... no do 24 tt sa dieta pochovava len na zaklade pisomnej ziadosti .. a to nie kazdu zenu v tom case zarmutku hned napadne..
vtedy zena ani nezije, len rpeziva, nevnima realitu, malokedy vie konstruktivne mylsiet, co treba vybavit a na co ma narok a pravo proste je v uplne inom rezime.
ked som chcela sovju dceru po porode hned mat pri sebe, jedna stara porodna asistetnka bola doslova zhrozena, ze aby som nechala malu odpocitav, ze to zeny nerobia aby objimali mrtve telicko, ze mi bude lepsie ak ju neuvidim...... teda z jej reakcii som pochopila, ze som jedna z mala, ktora toto " pravidlo " porusila a dietatko som si hladkala a bozkavala , a videla som ju, rozlucila sa ... malo to pre mna vacsi vyznam ako samotny pohreb.
mylsim, ze aj par rokov dozadu sa to dalo, aj vidiet dietatko aj pochovat.. len to chce vzdy trochu ustretovy personal

katkakovac
9. aug 2017

@nini1010 Predpokladam, ze si prisla o dietatko a je mi to luto. Preto som napisala, ze je to krute, to co napisem. Ale tak to je. Do 24tt je to tak definovane. Aj ked odprvej chvile je to milovane dieta. Ak by isla do nemocnice pytat telicko, tak by sa nevyjadrovali inak. To by bol vacsi sok ako precitat si to tu na koniku.

nini1010
9. aug 2017

@katkakovac Kazda z nas vie uplne presne ako je to definovane.Proste tu na MK sme mami tak by sme mali byt k sebe navzajom empatickejsie.dakujeme

katkakovac
9. aug 2017

@nini1010 mrzi ma, ze som ta urazila. Ale uz je to napisane a ja si za tym stojim. Peace

moninah
9. aug 2017

Necitala som odpovede, mozno to uz niekto radil. Telicko uz asi nevydaju, pravdwpodobne ho spopolnili. Ak ste veriaci, moze byt odsluzena omsa, dokonca je aj bohosluzba pre zomrelych nepokrstenych. Alebo len dajte umysel za xy (meno dietatka). Namiesto hrobu mozete s manzelom zasadit stromcek, na nejakom peknom, vami oblubenom mieste. Treba nieco urobit... poznam to.

cacianka
9. aug 2017

práve som čítala článok v českom časopise Vlasta o zákonoch a snahách zmeniť zákony a vyhlášky ohľadom nenarodených detičiek, tam sa to delí na váhu do 499 g a nad 500 g, do 20. týždňa a po 20 týždni. pohľadám a napíšem viac. ale to je ČR. na SK neviem, ale od r. 2011 sa už telíčko nikde nenachádza, je mi ľúto, je to už dlhý čas.
ak to tak cítiš, skúste cirkevný alebo svoj súkromný obrad. možno vo vašom okolí je pomníček nenarodených detí, v BA je pri Modrom kostolíku nejaký.

cacianka
9. aug 2017

nechcem byť necitlivá v takejto téme, ale snáď niekomu pomôže pri takejto smutnej strate, možno a dúfam že nie niekomu z vás, ale ak by sa takéto niečo stalo vašim blízkym, môžete poradiť a nenechať ich bokom a pomôžete im pri ich strate nielen morálnou podporou ale aj radou podľa zákona ...
Zákon 131/2010 o pohrebníctve:
5) Potratené alebo predčasne odňaté ľudské plody, časti tela alebo orgány odňaté živým darcom alebo mŕtvym darcom, ak sa nepochovajú alebo ak sa nepoužijú na vedecké, liečebné, preventívne alebo výučbové účely, a ak neexistuje podozrenie z trestného činu, sa musia spopolniť v spaľovni, ktorá spĺňa požiadavky podľa osobitného predpisu.4)
(8) Rodič potrateného alebo predčasne odňatého ľudského plodu môže písomne požiadať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o jeho vydanie na pochovanie

(2) Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je ďalej povinný
f) vydať bezodkladne na požiadanie potratený alebo predčasne odňatý ľudský plod rodičovi, ktorý o jeho vydanie požiada, alebo ním poverenej pohrebnej službe na pochovanie,
zosnulého musia pochovať/spopolniť najskôr po 48 hodinách, najneskôr do 14 dní.

je veľmi ľúto všetkých detičiek, ktorým nebolo dopriate tešiť sa s rodičmi, a rodičov, ktorí sa nemôžu tešiť so svojimi deťmi.

domafi
9. aug 2017

ahoj..je mi veľmi ľúto tvojej straty, úprimnú sústrasť😢....ak by si chcela vedieť, kde a ako skončilo telíčko tvojho bábätka, treba sa ísť opýtať na patologické pracovisko v tej nemocnici, kde si potratila...tam ti budú vedieť presne povedať, ako sa s takýmito telíčkami nakladalo pred siedmimi rokmi...alebo na pracovisko, ktoré spolupracuje s danou nemocnicou (napr. čadčianska nemocnica spolupracuje so žilinskou alebo martinskou)...neviem,či si v tej dobe, keď si potratila, dostala aj správu z z histopatológie, prečo vlastne k úmrtiu dieťatka došlo, mala by byť u tvojho obvodného gynekológa, tam je názov pracoviska, kam bolo telíčko tvojho bábätka poslané....mne osobne veľmi pomohla knižka od Lorny Byrne Anjeli v mojich vlasoch....tvoje bábätko je nádherný anjelik a po celý tvoj život ostáva s vašou rodinkou a pomáha vám z neba....

nivea777
9. aug 2017

@nini1010 do 24tt to je plod a kedze ho potratila tak @katkakovac to pomenovala presne "potratene plody" od 24tt kedy uz detičky dokazu prezit mimo maternice sa nazyvaju deťmi.. to nie je vôbec necitlive pomenovanie..jednoducho to tak je a nemozme sa hrat na netykavky..mne od 13tt hrozil potrat,kazdy den som sa modlila aby malinky vydrzal

Strana
z2